Hlavní navigace

Jak jsou na tom výrobci televizorů se satelitními a kabelovými tunery?

30. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Vzhledem k tomu, že se pod recenzemi integrovaných digitálních televizorů neustále opakují dotazy na téma, jaké druhy digitálních tunerů zabudovává do svých televizních přijímačů ta která značka (zda i satelitní nebo kabelový), přinášíme vám následující shrnutí připravené v listopadu tohoto roku pro časopis Inspirace Euronics. Konkrétní údaje byly konzultovány přímo s odpovědnými pracovníky jednotlivých firem.

DVB-T tuner je základ, ale ten už nestačí

Poptal jsem se výrobců televizorů na našem trhu, jak jsou na tom s montáží stále více vyžadovaných digitálních kabelových (DVB-C) a satelitních (DVB-S) tunerů. Dlužno říci, že tyto tunery vždy slouží jen jako doplněk k tuneru pro příjem pozemního digitálního vysílání v DVB-T (a tuneru analogového), kterým dnes disponují snad všechny ploché televizory na našem trhu.

Důležité je si také uvědomit, že všechny DVB tunery mohou být jak ve formátu MPEG-2 (dnešní standard PAL pro DVB-T), tak v modernějším MPEG-4, ve kterém vysílá HDTV, tedy televize s vysokým rozlišením, která se pomalu prosazuje i u nás. Dostáváme tedy dvě kombinace: televizory s tunery pouze v MPEG-2, nebo v MPEG-2 i MPEG-4 najednou (pokud televizor dokáže přijímat signál v kompresním standardu MPEG-4, automaticky zvládá i MPEG-2).

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Přehled všech poskytovatelů satelitní televize v České republice a jejich nabídek

LCD Samsung ilustrační 200

Recenze digitálních televizorů na DigiZone.cz

Chystáte se koupit nový televizor? Nechcete už ke staré analogové televizi připojovat set-top-box a raději byste si pořídili televizor s integrovaným digitálním tunerem, který vás zbaví starostí s dvěma dálkovými ovladači? Ve výběru nového televizoru vám můžou pomoci původní recenze serveru DigiZone.cz. Každou středu na našem webu nebo přímo v sekci věnované recenzím televizorů. Vybraný televizor si také můžete koupit v našem e-shopu.

K satelitnímu i kabelovému tuneru potřebujete čtečku a kartu

V případě satelitního příjmu pamatujte také na to, že televizory téměř vždy kupujete s prázdnou mechanikou PCMCIA, které se v satelitním světě říká CI – Common Interface. Do ní je třeba zasunout adaptér, tzv. modul CA (někdy nazývaný i CAM) a do něj pak teprve kartu vašeho poskytovatele kabelového či satelitního signálu, která vám odkóduje placenou programovou nabídku. Modul v ceně přístroje nebývá a jen občas se objeví jako součást nějaké akční nabídky. Pro vás to znamená nějakých tisíc až dva tisíce korun k ceně televizoru navíc. Pojďme ale k jednotlivým výrobcům.

Společnost LG Electronics stejně jako značka JVC nabízí zatím ve svých televizorech pouze tunery DVB-T pro příjem zemské digitální televize. Televizory Loewe, což je ovšem zcela jiná cenová relace, mohou být – podle modelové řady – vybaveny či dovybaveny o karty pro kombinovaný příjem signálu ve standardech MPEG-2 i MPEG-4 pro tunery DVB-T, DVB-C i DVB-S.

Panasonic TX-L32V10E

LCD televizor Panasonic TX-L32V10E řady Viera, nejlevnější model této značky, který obsahuje kromě DVB-T i DVB-S tuner a zvládne přijímat vysílání ve standardech MPEG-2 i MPEG-4 (Foto: archiv Panasonic)

Panasonic a Philips se soustředí jen na vybrané modely

Panasonic má v nabídce tři LCD modely se satelitními tunery DVB-S, a to jak ve verzi MPEG-2, tak MPEG-4. Nejlevnější TX-L32V10E přijde na 27 995 Kč. Mezi běžnými plazmovými televizory ale zatím žádný takový výrobek nenajdete, DVB-S má až většina plazem nízkoenergetických, zvaných NeoPDP. Ty jsou ovšem výrazně dražší a nejlevnější TX-P42G15E (107 cm) přijde na 33 995 Kč. Firma se zatím díky nejednotné české specifikaci DVB-C (situace je zjevně obdobou DVB-T) rozhodla tento tuner nepodporovat oficiálně. Kdo si ho chce bez záruky na své kabelové síti vyzkoušet, musí v prvotní instalaci navolit Švédsko nebo Finsko. Pak se prý zprovozní.

Společnost Philips má digitální kabelový tuner DVB-C (pracuje, stejně jako jeho DVB-T s MPEG-2 i s MPEG-4) ve zhruba dvacítce modelů a momentálně ho přizpůsobuje českým podmínkám. Hotovo by to mělo být někdy na přelomu roku (nedejte na horkou linku UPC, která tvrdí, že je vše OK a funguje – toto je oficiální zpráva Philipsu). Satelitní DVB-S zatím nenabízí a rozšířit o něj nejde ani model Philips Cinema 56PFL9954H. Televizory Philips s kabelovými DVB-C tunery zakoupíte v cenách od 15 990 Kč (32PFL5604H, 81 cm), modely s 94 cm začínají na 18 990 Kč (37PFL5604H).

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Přehled všech poskytovatelů digitální kabelové televize v České republice a jejich nabídek

Set-top-box ilustrační 200

Recenze set-top-boxů na DigiZone.cz

Blíží se ve vašem regionu vypnutí analogových televizních vysílačů? Nebo u vás zavedli zemské digitální televizní vysílání a chcete zdarma sledovat nové programy České televize, Novy, Primy a další digitální stanice? Ve výběru vhodného set-top-boxu k vašemu analogovému televizoru vám můžou pomoci původní recenze serveru DigiZone.cz. Každou středu na našem webu nebo přímo v sekci věnované recenzím set-top-boxů. Vybraný set-top-box si také můžete koupit v našem e-shopu.

Samsung nabízí u všech svých televizorů DVB-C tuner

Společnost Samsung televizory se satelitními DVB-S tunery zatím nenabízí, pokud však jde o kabelové DVB-C tunery, mají ho snad všechny přístroje, většina ve verzi MPEG-2 i MPEG-4. Nejlevnější LCD model se 48 cm úhlopříčky (LE19B450) začíná už na 7 490 Kč, nejlevnější plazmový model – PS42B450 se 107 cm – přijde na 14 990 Kč.

Samsung PS42B450

Plazmový televizor Samsung PS42B450, nejlevnější své řady, který obsahuje kromě DVB-T i DVB-C tuner (Foto: archiv Samsung)

BRAND24

Sony má kabelové tunery asi ve dvaceti přístrojích, z nichž devět je vybaveno i digitálními satelitními tunery DVB-S. Ty poznáte podle společného označení řady – 5800. Úhlopříčky televizorů se satelitem začínají na 81 cm (KDL-32V5800AEP, 23 490 Kč) a končí na 132 cm (KDL-52V5800AEP, 49 490 Kč). Například televizory o úhlopříčce 102 cm – 40V5800 (28 990 Kč), 40W5800 (32 490 Kč) a 40Z5800 (42 490 Kč) – mají momentálně v ceně jak kartu pro příjem satelitní služby Skylink, včetně dvouměsíčního zkušebního provozu HD stanic a rozšířené programové nabídky, a adaptérový modul CA, který si jinak musíte dokoupit. Od sebe se liší v podstatě jen vnitřní elektronikou. U modelu 40V5800 je 50 Hz, u modelu 40W5800 zase 100 Hz a u modelu 40Z5800 pro změnu 200 Hz.

Článek vyšel v delší verzi v prosincovém číslu časopisu Inspirace Euronics

Máte doma televizor s více druhy digitálních tunerů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).