Hlavní navigace

Jak funguje „přenosový batoh“ LiveU, který používají redaktoři Novy?

17. 2. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Živé vstupy do televizního vysílání odkudkoli bez přenosového vozu, revoluce v televizním zpravodajství. Tak popisoval na tiskové konferenci k jarním novinkám na Nově ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček technologii LiveU, kterou televize koupila pro potřeby svých zpravodajců. Nova však není jedinou českou televizí nebo médiem, které si pořídilo nebo pronajalo tento „přenosový batoh“. LiveU momentálně testuje Česká televize a Prima, zkušenosti s ním ale má třeba zpravodajský server iDnes.cz nebo týdeník Reflex.

Co to je LiveU? Přenos bez přenosového vozu

Pokud chce jakákoli televize vysílat živě, měla dosud prakticky jen dvě možnosti: buď dělat přenos ze svých studií, tedy s kamerou napojenou na vnitřní televizní okruh, jako to často dělá Nova ve svých Televizních novinách, kde „vstupují“ živě redaktoři z chodby mezi newsroomem a studiem (prakticky stojí několik metrů od moderátorů), nebo musí vyslat na místo přenosový vůz. Jenže ten se nedostane všude, navíc je velmi drahý a přenos probíhá přes satelit, kde si televize musí objednávat drahou kapacitu na transpondéru. LiveU je třetí možností, která sice zatím není úplně dokonalá, v určité míře ale může klasické přenosové SNG vozy nahradit – zvláště u zpravodajství.

Jednoduše řečeno, jde o počítač s USB vstupy pro interní připojení GSM modemů, který si kameraman může dát v batohu na záda a s kamerou napojenou na tento počítač živě přenášet vysílání buď pro televizi, nebo internet. Pro přenos dat v reálném čase se využívají bezdrátové sítě, buď klasická GSM, WiFi hotspoty nebo WiMAX sítě. Batoh váží asi pět kilogramů a živý vstup může zvládnout i jediný člověk, pokud si kameru nastaví na stativ. Přístroj dokonce nemusí být připojený do elektrické sítě, s nabitými bateriemi vydrží až tři hodiny. Přenosová rychlost videa dosahuje 64Kbps až 2Mbps, v některých případech i více. To je více než u dražších satelitních videotelefonů, jejichž kvalita obrazu televize odrazuje.

LiveU
LiveU - batoh a kamera

Batoh s přenosovým zařízením, kamera a kabely – to je v kostce LiveU

Neomezené možnosti. Tedy pokud jste v dosahu signálu

Jediným opravdu vážným problémem technologie LiveU je jeho závislost na kvalitě signálu bezdrátové sítě, po které se posílají data – tedy živý přenos. Jestliže se totiž s tímto „přenosovým batohem“ dostanete i do míst, kam klasický SNG přenosový vůz nemůže, zároveň musíte mít jistotu, že v daném místě bude dobrý signál GSM, WiFi nebo WiMAX. A to pro řadu míst dodnes neplatí. Vyzkoušeli jsme si s ním už mnoho netradičních míst, třeba živé vstupy z lodi jedoucí po vodě, z jedoucího auta a podobně, popsal na tiskové konferenci k jarnímu programu Novy ředitel jejího zpravodajství Martin Ondráček. Zároveň si pochválil, že přístroj lze na přímý přenos připravit během jediné minuty, kdežto klasické SNG přenosové vozy musí být na místě několik desítek minut před plánovaným přenosem.

LiveU překonává nespolehlivost tradičních přenosů pomocí mobilních modemů či telefonů, a zároveň odstraňuje náklady a složitost tradičních SNG technologií – nabízí tedy nejlepší poměr cena/výkon, pochvaluje si firma Cross Point, která jako jediná tuto technologii dodává v České republice. V propagační brožuře pro redakce zpravodajství českých televizí popisuje názorný příklad, kdy na pražské Jižní spojce dojde k tragické dopravní nehodě. Tradiční přenosový vůz chvíli trvá vypravit, přes zácpu kolem místa nehody se bude dlouhé desítky minut dostávat k místu nehody, a pak se ještě další dlouhé minuty bude připojovat, ať k satelitní nebo optické kontribuční trase, líčí. Reportér s batohem LiveU se na místo může dostat na motorce během několika minut a přenos může zahájit minutu po příjezdu na místo.

LiveU - štáb v terénu

Takhle to vypadá při živém rozhovoru v terénu. Není třeba žádný přenosový vůz, ale bez kvalitního připojení na GSM síť nebo WiFi či WiMAX má štáb smůlu.

Jak to funguje v praxi?

Po příjezdu na určené místo reportér vytáhne z batohu kamkodér (přenosnou kameru se záznamníkem) a malé kompaktní zařízení, které během několika sekund načte připojení do sítí GSM 3G, WiFi nebo WiMAX. Reportér se přes ně spojí s televizním studiem, připojí kameru k „počítači“ a může okamžitě vysílat živé záběry. Živý materiál jde jako MPEG-4 SD stream nebo SDI signál, vysvětluje firma. Batoh LiveU 30, který má k dispozici Nova, umí zpracovat a poslat obraz pouze ve standardním rozlišení obrazu (SD), novější typ LiveU HD60 si dokáže poradit i s obrazem v HD kvalitě. Ten z českých televizí používá právě Nova, která si zakládá na tom, že svoje Televizní noviny vysílá v nativním HD rozlišení.

Po živém vstupu do vysílání může reportér přepnout na FTP módu a poslat do studia další materiál v plné kvalitě pro další postprodukci. Baterie pro LiveU vydrží tři hodiny, součástí batohu je ale ještě jedna náhradní, takže jeden miništáb nebo reportér může natáčet a vysílat až šest hodin bez přestávky. Akumulátor pro LiveU lze navíc dobíjet z 12V konektoru motocyklu nebo automobilu, nejen přes klasickou nabíječku v pevné elektrické síti. Nynější maximální datový tok 2 až 3 Mbit/s, kterého LiveU dosahuje v sítích GSM 3D, se po uvedení nástavby HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) pro tento protokol zvýší až na 5,76 Mbit/s pro upload. LiveU si také poradí se zahlcenou BTS a je možno osadit SIM karty různých operátorů, což zvyšuje kvalitu a dostupnost připojení v každém místě, slibuje prodejce LiveU.

Technické specifikace LiveU 30
LiveU - štáb v terénu

LiveU je mnohem levnější a mobilnější než klasický přenosový vůz, nabízí ale méně kvalitní obraz a hrozí výpadky datového přenosu

Má to ještě určité „mouchy“

LiveU samozřejmě není samospasitelný, technologie se potýká s určitými potížemi kvůli objemu přenášených dat. Celulární síť je z principu timeslotů náchylná na změny latence a šířky pásma datových přenosů, zlepšuje se spolu s pokrytím 3G signálu jednotlivých operátorů. LiveU má na trhu nejpokročilejší systém kompenzace těchto výchylek, nicméně i přesto může dojít k výpadkům či artefaktům. Při švenkování v Interview režimu (režim s malou latencí, do 2s) také vzhledem k rychlejšímu kódování může dojít k artefaktům v obraze, připustil pro DigiZone.cz manažer firmy Cross Point Kamil Obluk. Diváci Novy mohou mít s těmito artefakty a mírným zpožďováním obrazu zkušenosti přímo z obrazovky. Rozhodně je poznat, kdy Nova používá klasický přenosový vůz a kdy LiveU.

Měli jsme možnost vyzkoušet několik zařízení různých výrobců a společným jmenovatelem největších problémů je rychlost připojení, respektive odesílání (uploadu) dat přes mobilní sítě jejichž kvalita pokrytí a rychlost (3G) i přes zlepšení v posledních letech není valná, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel televize Prima Patrik Slavík. Právě Prima si nyní podle Obluka testuje jeden batoh LiveU. Slavík upozorňuje, že s rychlostí připojení přímo souvisí kvalita přeneseného videosignálu a stabilita spojení. Jinak se taková zařízení většinou liší jen latencí, počtem datových modemů a kvalitou použitých algoritmů, upozorňuje na fakt, že kromě LiveU existuje podobných technologií pro živé bezdrátové přenosy víc.

LiveU - vstup Televizní noviny 15.2.2011

Reportér Novy Adam Halmuši v živém vstupu do Televizních novin přes LiveU z jedoucí pražské tramvaje

Nova nebyla první, kdo LiveU využil v Česku

LiveU - kameraman

Největší mediální ohlas mělo nasazení technologie LiveU do vysílání Novy, tato televize ale nebyla první, kdo „přenosové batohy“ v Česku využil. Již loni v květnu při parlamentních volbách jejich prostřednictvím streamoval zpravodajský server iDnes.cz živé vstupy z volebních štábů největších politických stran. A ještě dříve batoh LiveU použil týdeník Reflex pro přímý internetový přenos svatby svého reportéra Jiřího X. DoležalaAlex Rouzkovou. Ani tyto první vlaštovky se neobešly bez menších výpadků signálu, zájem o ně byl ale maximální. V současné době přístroj testuje Česká televize a Prima. Na Slovensku tuto technologii zkoušely zejména TA3, ale i Markíza a Slovenská televize, vypočítá Kamil Obluk.

Nova testovala jeden batoh LiveU od začátku loňského listopadu. „Jeden kus také zatím vlastníme,“ řekl serveru DigiZone.cz ředitel zpravodajství Martin Ondráček. Používá jej především centrální redakce.Vzhledem k tomu, že ke svému provozu nutně potřebuje síť 3G, připadá v úvahu ještě Brno a Ostrava. Uvidíme, dodal. Nova zatím v Televizních novinách vysílala živě přes LiveU například z jedoucí pražské tramvaje, v prvních Nočních Televizních novinách toto pondělí její reportér vstupoval do vysílání z nádraží v Kralupech nad Vltavou, kde došlo ke smrtelné nehodě. Použila jej ale i pro internetové přenosy na svém zpravodajském portálu tn.cz. Od začátku roku jsme už uskutečnili přibližně 20 hodin přenosů na tn.cz, vypočítává Ondráček.

Technický ředitel Primy Patrik Slavík o technologii LiveU

Slavík Patrik
„Velmi podobnou technologii jako LiveU využívá několik různých výrobců. Principielně se (zjednodušeně řečeno) vždy jedná o průmyslový počítač se vstupní kartou schopnou zpracovat videosignál. Ten je dále komprimován algoritmem zvoleným na základě dostupné rychlosti připojení, takto vzniklý datový tok je rozdělen a odesílán přes připojené modemy (většinou se využívá kombinace několika mobilních operátorů). Na straně studia je datový tok opět spojen a přes video server převeden do podoby obrazu a zvuku.“

Pro mimořádné situace ano, tradiční přenosy ne

LiveU není hlavní přenosová technologie, tou pochopitelně zůstávají satelitní přenosové vozy a pevné IP spojení. LiveU je pouze šikovný a flexibilní doplněk s možností přímých zpravodajských vstupů z obtížně přístupných míst a podle toho bude v našem zpravodajství nasazován a využíván, říká Ondráček. Obraz záleží na kvalitě signálu, určitě je to doplňková možnost live vstupů, nikoli primární, klasické DSNG vozy jsou pro běžné situace lepší, batoh se hodí spíš pro mimořádná vysílání, přitakává za ČT 24 šéfredaktor Karel Novák. Česká televize dostala možnost testovat batohy LiveU loni na podzim, stejně jako Nova, ale dostala se k němu až po Novém roce. Podle Obluka jej testuje poslední dva týdny.

Technologie LiveU nám byla představena již na podzim minulého roku. V rámci priorit jsme ale řešili především záležitosti spojené s technologií Studia 6 (dotyková obrazovka, prezentační obrazovky atd.). Proto jsme testy nasazení této technologie zahájili až v konci ledna. Zařízení máme k dispozici na testování, bylo již nasazeno do vysílání odpoledních zpravodajských relací, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel ČT Rudolf Pop. Během příštího týdne by si měla ČT vyhodnotit zkušenosti s tímto systémem. Pak se zástupci redakce budeme rozhodovat o eventuelní možnosti pořízení, nebo pronájmu, dodal Pop, který zopakoval, že hlavní slabinou tohoto typu přenosu je spolehlivost a rozsah pokrytí 3G/4G mobilní sítě.

LiveU - rozhovor v terénu

LiveU je dobrý pro rychlé mimořádné přenosy

Prima zatím do LiveU nejde, Markíza si objednala jeden

Prima už má jasno, že si „přenosový batoh“ zatím pořizovat nebude. Z výše zmíněných důvodů jsme zatím zůstali u živých přenosů pomocí dedikovaných spojů s garantovanou kvalitou přenosu, ale samozřejmě nevylučuji, že do budoucna budeme využívat i možnost alternativních „přenosových tras“, říká její technický ředitel Patrik Slavík. Nova už jeden batoh koupila, další si podle Kamila Obluka ze společnosti Cross Point objednala její slovenská sestra Markíza. O ceně však Obluk nechce hovořit. Na dotaz DigiZone.cz pouze uvedl ceník pronájmu batohů LiveU: Pronájem zařízení se podle délky kontraktu, počtu odvysílaných hodin a kvality je od 12 000 Kč (za jednu frekvenci) až po 99 000 Kč (za měsíc s neomezenými hodinami). Ceny jsou bez DPH.

BRAND24

Také LiveU se ale vyvíjí. Televize si mohou už dnes koupit nebo pronajmout modernější batoh, který zvládá přenosy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Existuje SD verze LU-30 a její nový nástupce LU-HD60, který kromě mnoha dalších vylepšení nabízí i HD přenosy (1080i), potvrzuje Kamil Obluk. Podle brožury firmy Cross Point má nový typ LiveU HD60 vyšší odolnost proti problémům v GSM síti, protože využívá nové kodeky a kompenzační algoritmy. Samozřejmě je také dražší, ale firma nechce jeho cenu veřejně komunikovat.

LiveU HD60

Novější typ přenosového batohu LiveU HD60 umožňuje i přenosy ve vysokém rozlišení obrazu. Technické specifikace níže.

Technické specifikace LiveU HD60

Co říkáte kvalitě živých vstupů do Televizních novin Novy prostřednictvím technologie LiveU?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).