Hlavní navigace

Slovensko chystá dražbu frekvencí pro služby triple play

17. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
17. 10. 2007

Telekomunikační úřad Slovenské republiky má v úmyslu dražit frekvence, které lze využít pro poskytování služeb triple-play. Zatím bylo zveřejněno šest výzev k nabídkám výběrových řízení, díky nim tak má narůst konkurence, a řízení má vybrat nejlepšího poskytovatele pro koncové zákazníky.

Jediným, a podle úřadů nejdůležitějším kritériem, podle kterého se rozhodne, kdo řízení vyhraje, bude výše nabídnuté částky, za kterou dostane poskytovatel nabízenou frekvenci. Dražení frekvencí je dle údajů z tiskové zprávy nejvýhodnější, vzhledem ke zkušenostem, které získaly úřady Slovenské Republiky v minulosti. Pokud se systém dražeb osvědčí, bude se používat i do budoucna.

První tři výzvy se týkají dražby frekvencí, které se nacházejí v pásmu od 41,5 až do 43,5 GHz. Konkretněji se má pásmo týkat sítí, které jsou primárně určené k poskytování multimediálních služeb, oblastně by se to mělo týkat o okolí Bratislavy, Trenčína a Trnavy. Ceny jsou pro poskytovatele poměrně příznivé, v okolí Bratislavy se bude platit 500, v jiných lokalitách 200 tisíc slovenských korun.

BRAND24

Zbylé dvě výzvy mají souvislost s poskytováním bezdrátové přístupové sítě, zkráceně FWA, v pásmu 26 GHz. Úřad u této služby potvrdil minimální cenu 1,5 miliónu korun, popřípadě tři miliony Sk. Také se mluvilo o frekvenčním pásmu 28/29 GHz. Toto pásmo původně sloužilo k vybudování hlavní slovenské sítě. Podobně jako u ostatních nabídek byla minimální cena stanovena na 1,5 milionu slovenských korun. Nabídky jsou časově omezené do 15. listopadu a ten poskytovatel, který předloží největší nabídku, získá požadovanou frekvenci na deset let.

Zdroj: Digimedia.sk

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).