Hlavní navigace

Internetová Kuki na Nvidia Shield TV: náročnější zprovoznění, jinak ale stabilní a rychlá

9. 6. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Tato služba internetové televize (IPTV) už nabízí aplikace pro některé značky televizorů a nově také pro herní konzolu, přehrávač, Shield TV 2017. Právě na tuto variantu se dnes podíváme.

Kuki je jednou z mála služeb IPTV na našem trhu, která do budoucna hodlá jít cestou aplikací, nikoli prodeje samostatných set-top boxů, a to je třeba pochválit. Před časem se na toto téma pro DigiZone.cz vyjádřil Martin Havrda, předseda představenstva společnosti Planet A, která stojí za vývojem Kuki společně s brněnskou společností Smart Comp: Spíše se snažíme jít cestou, kdy bude set-top box úplně eliminován.

Jak bylo také řečeno na tiskové konferenci při uvedení aplikace pro Nvidia Shield TV (2017), „je určena nejen pro operační systém, resp. platformu, Android TV 7, kterou Shield TV používá, ale má fungovat i na dalších zařízeních s Android TV verze 5.1 a 6. Nejspíše tedy i včetně televizorů.“ Na potvrzení si ale musíme počkat, do redakce od té doby žádný přístroj s touto platformou nedorazil. A protože jsme Nvidii recenzovali i samostatně, krátce se podíváme i na změny v chování na aktuální verzi firmwaru.

Se základním popisem služby Kuki, včetně platformy, na které je provozována, jakož i s jejími možnostmi a například i televizními kanály v balíčcích, pak odkazujeme na samostatný článek Kuki: černý kůň tuzemských IPTV služeb.

K TÉMATU: Kuki TV má další aplikaci. Pro Nvidia Shield TV 2017, resp. platformu Android TV

Kuki v DVB-T jako další kanál HbbTV?

Jaká je Nvidia Shield TV (2017) jako multimediální přehrávač?

Kuki: černý kůň tuzemských IPTV služeb

Zádrhel jménem zprovoznění služby

Konzolu zakoupíte bez aplikace Kuki, kterou tak musíte dohrát z tržiště Google Play/Store, kde vyhledávání není, eufemisticky řečeno, ideální. Částečně se to potvrdilo i v tomto případě, naštěstí nikoli úplně. Nicméně hlasově se aplikace ani na několik pokusů najít nedala a v nejlepším případě se povedlo dostat „cookie“. U textového vyhledávání bylo zapotřebí zadat skutečně celý název služby, řetězec „kuk“ nabídl jen prázdnou obrazovku. Tohle je ale problém Googlu a panuje na celé platformě Android TV. Kuki za to pochopitelně nemůže.

Po instalaci aplikace se dostanete k jejímu zprovoznění, které nemusí být jednoduché, resp. časově nenáročně, ani když všechno klapne. Platilo to i přesto, že je možnost využít mobil či počítač a registraci přes vygenerovaný či přímý zápis webové adresy.

Ke zprovoznění služby je třeba mít registraci, která ale vyžaduje své. Kuki totiž po vás chce celou řadu údajů, mezi jiným vaši adresu a kupodivu chce i rodné číslo. Registraci navíc musíte zcela dokončit, tedy vybrat si na závěr programový balíček nebo zadat správný promo kód. Pokud ji z jakéhokoli důvodu nedokončíte (nám zaslaný promo kód nejprve nefungoval), jede se nanovo. V našem případě registrace, resp. pokus o ni, proběhla čtyřikrát, dvakrát už s platným promo kódem otevírajícím všechny služby Kuki.

Využili jsme také možnost přímého zápisu webové adresy do počítače, resp. webového prohlížeče. Tato cesta se může zdát nejlepší, ale má svá úskalí. Hned při snaze o zapsání první položky se nedařilo otevřít zapisovací pole, na větší problém jsme narazili u města, resp. místa pobytu. Zatímco při přímé registraci přes aplikaci v Nvidia Shield TV se po zadání místa nabídne jejich výčet, včetně variant, a vy si pohodlně vyberete, na počítači k vidění není, resp. není úplný (viz fotogalerie). A protože se nezadává PSČ, bylo výsledkem zcela jiné místo – Petrov (Hodonín). Po několik pokusech a přesunech na další stránku registrace a opětném návratu se v jednom případě konečně objevila nabídka míst. Bohužel bez jejich upřesnění, takže zpátky na stromy, resp. k aplikaci v Nvidia, kde už je vše v pořádku.

Zprovoznění, resp. registrace Kuki je nejen nedotažená, ale může být i vysloveně chybná, nemluvě o tom, že někoho také může urážet používané tykání. Pokud je místo, ve kterém žijete, komplikovanější, resp. jeho jméno méně zřejmé nebo se dá zaměnit za jiné, je zbytečné snažit se o registraci v počítači. Lepší je to rovnou udělat v aplikaci, kde je k dispozici i poměrně pohodlná softwarová klávesnice.

Na závěr si Kuki ještě synchronizuje televizní stanice, což na Nvidii a internetové lince o rychlosti 10 Mb/s proběhlo velice rychle.

Jak se nyní chová Nvidia Shield TV? Většinou bezchybně

Test IPTV služby Kuki (verze 7.0, verze portálu 201705.15.01) se odehrál na Nvidia Shield TV 2017 s verzí firmwaru 5.1 a OS Android 7.0. Konzole byla po instalaci aktualizována, v průběhu testu ještě přišla aktualizace na doplňková zařízení, která byla taktéž provedena. Co se nezměnilo, je chování „tlačítek“ hlasitosti dálkového ovladače. Ty si stále dělají, co chtějí, a někdy stačilo jen ovladač uchopit do ruky a hned se začala měnit. Designérsky (marketingově) sice vypadá ovladač efektně, ale řízení hlasitosti funkční rozhodně není. V některých okamžicích se také, bez jakéhokoli přičinění, prostým vzetím ovladače do ruky, pozastavilo přehrávání videa v aplikaci (Pause). Naštěstí vždy stačilo jen vyvolat softwarové ovládání Kuki a kliknout na Play.

Co se naopak velmi výrazně vylepšilo, je ovládání samotné konzole. Zatímco v našem testu jsme na reakci museli někdy i poměrně dlouho čekat, na této verzi firmwaru bylo vše hladké a plynulé, což jsme ověřili nejen v multimédiích, ale bylo to vidět i na ovládání samotné Kuki. Nvidia od našeho testu konzole udělala na zařízení kus práce, což asi nebylo jednoduché, protože problém s reakcí se někdy vyskytoval, jindy zase nikoli. Ovládání hlasitosti však zlobilo od začátku a zlobit nepřestalo ani po výše zmiňované aktualizaci firmwaru doplňků.

Na ovládání je třeba si někdy zvyknout

Mínusem Kuki jsou drobné koncepční vady v uživatelském rozhraní. Například jednou je zapotřebí pro pohyb po hlavní nabídce vyskočit z té vnitřní o stupeň výše, jindy to už neplatí a stačí jen šipka vpravo či vlevo. Při sledování seriálů v domovské obrazovce a sekci Rozkoukané narazíte i na to, že nevíte, u jakého dílu jste skončili, protože se z názvu vypisuje jen pár znaků, a číslo dílu nevidíte snad nikdy. To jsou ale vcelku drobnosti, které se lehce dotáhnou. Samotné uživatelské rozhraní je graficky kultivované, byť co do textového vyjádření je to spíše naopak. Chápeme sice snahu přiblížit se co nejvíce divákovi, ale pro mnohé může být výše zmiňované tykání na hraně nebo už za ní.

Ovládání aplikace se skládá z kurzorových tlačítek, OK a Return. Při prostém stlačení OK získáte nicneříkající náhled na časovou osu, kde vidíte pozici v rámci přehrávání a časy. Teprve když OK déle podržíte, máte možnost přehrávání pozastavit (Pause), nebo vyvolat, v živém televizním vysílání, TimeShift. V praxi by bylo daleko rozumnější vše sdružit pod prosté OK tak, jak se to obvykle dělá. Nemluvě o tom, že je tu drobná chybka: pokud dlouze podržíte OK a následně třeba zmáčknete Pause a někdy potom Play, nabídka vám na obrazovce visí, dokud se jí tlačítkem Zpět nezbavíte.

Delší podržení OK se také používá pro případný výběr titulků či doprovodného jazyka. A ještě drobnost. Občas registrujeme stížnosti, že se zároveň s konzolí či nějakým jiným externím zařízením vypne i televizor. Pokud to tak nechcete, vstupte do menu nastavení TV a najdete volbu nazvanou například Viera Link, HDMI, externí zařízení či třeba HDMI CEC. V ní pak zakažte ovládání televizoru vnějším zařízením napojeným přes HDMI. Někdy je třeba funkci vypnout i u externího zařízení.


Autor: Bohumil Herwig

Kuki TV na Nvidia Shield TV (2017).

Jaká je Kuki na Nvidia Shield 2017?

To, co bylo napsáno ve zprávě z tiskové konference, totiž že „Kuki TV působila – po krátkém seznámení – jasně a přehledně a na zařízení od Nvidie běhala neuvěřitelně svižně“, platilo i v rámci zápůjčky a námitky nelze mít ani proti chodu služby, i když občas je zapotřebí si na ovládání trochu zvyknout. Naštěstí se aplikace před ukončením práce vždy zeptá na potvrzení, takže se do ní, pokud omylem zmáčknete Return, snadno vrátíte.

Bohužel Kuki službu uživatelům znepříjemňuje hned při registraci, a pokud cokoli neklapne, i sebemenší maličkost, nastanou potíže. Nepomáhá ani to, že registrace přes počítač, resp. webové rozhraní, je trochu jiná, resp. nevyžaduje ty samé údaje a ani je sama nenabídne (výběr místa, ulice…). Vyžadovaných údajů je celkově příliš a řada z nich by se dala doplnit později při vyřizování platby.

Pokud přetrpíte úvodní registrační martyrium (předpokládejme, že u většiny z vás vše bude nejspíše snazší), služba sama je už většinou pohodová. Díky hardwaru Shield TV běhá svižně a spolehlivě, dálkový ovladač (testovali jsme pouze s ním) je výrazně lepší a přesnější než dříve a potíže s hlasitostí někdy se měnící vcelku ad hoc snadno zvládnete. Konzole nyní na povely reaguje bezprostředně, což dříve nebylo zvykem. Na jisté potíže narazíte v televizní části Kuki, kde se standardně nepracuje s čísly kanálů, což je pro orientaci podstatně méně přehledné, a nejsou vidět ani při přepínání mezi stanicemi. Dálkový ovladač na druhou stranu přímé zadání čísla programové pozice vůbec neumožňuje. Přepínání stanic se tak odehrává buď přes postupnou volbu (šipka nahoru a dolů), nebo přes výběr ze seznamu stanic. Do něj se dostanete šipkou vpravo či vlevo.

Zobrazení čísel stanic můžete zapnout v Nastavení. Jen volbu nehledejte u kanálů, kde by měla být, nýbrž v části Telka.

Zvyknout si budete muset na drobnou prodlevu při přepínání mezi stanicemi postupnou volbou a jde o zhruba sekundu. To je ale v normě a u televizoru to málokdy máte rychlejší. Tedy alespoň u těch nových…

Námitky lze mít i vůči videotéce s netříděnými tituly, takže vedle Ocelového města najdete klidně i Nadržené teenky (pokud pracujete s vypnutou rodičovskou kontrolou). Třídění do kategorií by se tu jistě hodilo. Naopak příjemné je, že TV kanály jdou snadno seřadit prostým přesunutím na novou pozici.

Vyzkoušeli jsme i nákup nových kanálů (HBO), dalších seriálů a několika filmů z videotéky, která pochází od Banaxi. Vše pracovalo k prakticky naprosté spokojenosti a aplikace je tedy funkční ve všech směrech. Jen by možná bylo dobré divákovi oznámit, že má nové stanice k dispozici (tedy až skutečně budou, protože to není okamžité) a jaké seriály má vlastně navíc. I to jsou vcelku maličkosti. V každém případě můžeme Kuki pro Nvidia Shield 2017 jen doporučit. S chodem a drobnými specialitkami se nejspíše rychle sžijete, jen musíte překousnout oproti konkurenci povětšinou náročnější registraci služby (doporučujeme ji dělat přes aplikaci i když to trvá déle). To se ale dá lehce napravit. Pokud je pochopitelně zájem.

BRAND24

Hodnocení

pro: na dané platformě spolehlivý chod, výborná obrazová kvalita, na Nvidia Shield 2017 velice rychlé operace i okamžitá odezva, jednoduché třídění TV kanálů, přesně a svižně pracující dálkový ovladač, až na…

proti: …tlačítka hlasitosti, problematická registrace Kuki, zprovoznění služby přes PC (web) se liší od zprovoznění přes aplikaci, EPG bez obrazu a zvuku

Nvidia Shield TV 2017
cena: 5999 Kč
některé funkce: herní konzola, PC hry ve službě GeForce Now, multimediální přehrávač, streamovací zařízení (včetně 4K obsahu); operační systém Android TV (7)
procesor; grafika: Nvidia Tegra X1 s grafickou kartou, 256 jader
paměť RAM; vnitřní disk: 3 GB RAM; 16 GB
obraz a zvuk: až Ultra HD (4K), při 60 sn./s, podpora HDR; výstupní výkon ani další parametry neudány
přehrává (udáváno): AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, Ogg Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA (bezztrátový); DD+ a DTS (průchozí), Dolby Atmos a Dolby TrueHD (průchozí), DTS-X a DTS-HD (průchozí); Xvid, DivX, ASF, AVI, MKV, MOV, M2TS, MPEG-TS, MP4, WebM, H.263, MJPEG, MPEG4, WMV9/VC-1, H.265/HEVC, VP8, VP9, H.264, MPEG1/2
připojitelná média: různá, pouze přes USB; doporučena flash média USB 3.0 (seznam u Nvidia)
spotřeba (udávaná): pohotovostní režim: spotřeba neudána; udávána tzv. typická spotřeba 5–10 W, energetický štítek nebyl k dispozici
chlazení: aktivní
vstupy/výstupy: HDMI 2.0b (HDCP 2.2, CEC), 2× USB 3.0, Ethernet (LAN); Bluetooth 4.1, Wi-Fi (802.11 mj. „ac“, 5 GHz)
rozměry (švh), hmotnost: 159 × 26 × 98 mm, 250 g

Je pro vás důležité označení jednotlivých TV stanic v seznamu pořadovými čísly?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).