Hlavní navigace

Hybridní vysílání HbbTV nasadí Óčko pravděpodobně příští týden

5. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Doposud využívala hybridní vysílání v České republice pouze veřejnoprávní televize. Komerční televize potenciál této služby nevyužily, na rozdíl od svých „kolegyň“ z Německa a Rakouska.

S největší pravděpodobností od příštího týdne začne hudební televize Óčko nabízet v multiplexu 3 služby spojené s takzvaným hybridním širokopásmovým vysíláním označovaným zkratkou HbbTV. K využívání aplikací v tomto standardu je nutný televizor nebo set-top-box s jeho podporou. Óčko bude teprve první komerční a druhou televizí vůbec, která začne HbbTV využívat. Aplikace se aktuálně programuje a během příštího týdne by měla být zařazena do experimentálního vysílání, uvedl pro DigiZone.cz technický ředitel televize Lukáš Hnilička.

BRAND24

K TÉMATU: Óčko spustí v multiplexu 3 hybridní vysílání HbbTV, možná už tento měsíc

Jak už DigiZone.cz dříve informoval, v první fázi by chtělo Óčko hybridním vysíláním podpořit prodej hudby. Divák by u televizoru nebo set-top-boxu s podporou standardu HbbTV po stisknutí červeného tlačítka na dálkovém ovladači našel na obrazovce booklety (obaly alb) s vybranými interprety a doplňkové informace, nosič by si mohl následně koupit na internetu. Jedinou televizí, která doposud v České republice HbbTV nabízí, je ta veřejnoprávní. Kromě DVB-T je služba dostupná také na satelitu Astra 3B, služby SkylinkCS Link. Vlastní aplikace na této bázi nabízí ve své kabelové síti i společnost UPC Česká republika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).