Hlavní navigace

Humax IRHD 5100S: set-top-box s novým firmwarem, funkcemi i pohledem

10. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Je na trhu několik měsíců a doznal již několika výrazných změn software. Ne vždy ale ku prospěchu věci. Poslední aktualizace je nejrozsáhlejší, při řazení kanálů ale kontroverzní.

Cena přijímače se od doby uvedení na trh k radosti zákazníků o několik stokorun posunula směrem dolů. Pokud si vzpomínáte, tak jsem zde na DigiZone tento přijímač recenzoval již v únoru loňského roku a jeho hodnocení vyznělo příznivě. Humax IRHD 5100 je hardwarově na vysoké úrovni a původní software ve verzi 1.00.2 jsem hodnotil až na maličkosti kladně. Podívejme se tedy na některé změny po několika aktualizacích software, kterými od té doby tento přijímač prošel.

Pod odklopným víčkem na pravé straně předního panelu najdeme mimo jednoho portu USB také CI šachtu pro CA modul a licencovanou čtečku Irdeto pro vložení přístupové karty. Je zde také tlačítko pro reset přijímače, které také využijeme při upgrade software.

Pod odklopným víčkem na pravé straně předního panelu najdeme mimo jednoho portu USB také CI šachtu pro CA modul a licencovanou čtečku Irdeto pro vložení přístupové karty. Je zde také tlačítko pro reset přijímače, které také využijeme při upgrade software.

Během doby došlo k mnoha aktualizacím software ale ta nejdiskutovanější s příchodem možnosti stažení OTA od Skylinku ve verzi 1.01.06. To mělo za následek totální chaos při řazení kanálů. Vzhledem k tomu, že po aktualizaci software se již nelze vrátit zpět k předchozí verzi, došlo u zákazníků, kteří si tyto verze stáhli, k nemilým poznámkám na adresu firmy. Tato aktualizace byla pravděpodobně šita horkou jehlou a v krátké době za sebou pak následovaly další aktualizace, které situaci o mnoho nepomohly, ale alespoň přidaly některé nové funkce.

Například software ve verzi 1.01.09 přinesl novinku DCM (Dynamic channel managment) – automatickou aktualizaci programů, kdy se automaticky doplňují nové programy, zprovozňuje port LAN a přes internet jsou již dostupné internetové multimediální služby jako např Youtube, videotéka Topfun, Wikipedie, Picasa a WIKI@TV (internetová encyklopedie Wikipedia).

Zcela nový software z letošního října v.1.01.26 přišel s podporou funkcí FastScan a očekávanou hybridní aplikaci HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Je to první přijímač na našem trhu s certifikací IRDETO ACCESS s touto funkcí. Přijímač má také možnost zálohy programů na USB klíčenku.

Tento poslední software je podle výrobce konečně vyladěn a má vrátit přijímač opět mezi oblíbené značky. S řaděním kanálů je však opět problém, který však výrobce obhajuje a chce přístup uplatňovat i nadále. Někteří uživatelé, kteří již aktualizaci provedli, se dokonce chtějí opět vrátit například k verzi HMX10110 HW60 L43 29–04–2012, což samozřejmě nejde.

Kanály jsou řazeny od čísla předvolby 4000

Kanály jsou řazeny od čísla předvolby 4000

Nový majitel tohoto přijímače Patrik Gažo například napsal do našeho redakčního mailu tento dotaz: Rozhodl jsem se koupit přístroj HUMAX IRHD 5100 hlavně kvůli možnosti HbbTV.
Nainstaloval jsem si nový firmware 1.01.26. Vše funguje až na jednu pro mě důležitou věc, nelze řadit vlastní seznam TV stanic. Když použijete funkci fast scan, máte např. Novu HD na pozici č.7, HBO HD třeba 24 a nelze změnit číslo stanice.

Jde pouze ve favoritní skupině vytvořit seznam podle svého, ale čísla stanic zůstanou stejná. Při vypnutí funkce fast scan sat. ladí stanice na pozici 4000 a více, číslo předvolby nelze změnit. Kontaktoval jsem společnost IMPESAT, kde mi bylo řečeno, že se nejedná o chybu, ale o nařízení operátora Skylink, který si toto dal jako požadavek. Určitě se toto měnit nebude.

Vše, co píše pan Gažo, je pravda. Co s tím? Odpovím rovnou, že nic. Musíte si zkrátka na tento nový systém řadění kanálů zvyknout. Pokud sami ladíte programy, ukládají se tedy až od čísla předvolby 4000 a níž je nedostanete. Pokud ladíte automaticky, naladí se sice programy od jedničky, ale nejdou opět editovat podle potřeby uživatele. Uvidíme, jak reakce uživatelů tento systém přijmou. Pokud ne, bude muset dojít opět k aktualizaci této funkce, která by měla podle mě ovládání přijímače spíše zpříjemnit a ne znechutit.

Psát si seznam předvoleb jednotlivých kanálů na papírek, nebo procházet celý seznam programů či mačkat stále čísla předvoleb je podle mně krok zpět. K této problematice je však nutno dodat, že podobný „problém“ mají i přijímače jiných zvučných značek (a bude jich prý přibývat), kde se uživatelé potýkají s nemožností individuální editace programů, například i na některých jiných satelitních přijímačích.

Vstupní obrazovky do TV Portálu

Vstupní obrazovky do TV Portálu

Vyjádření dovozce IMPESAT

Požádal jsem dovozce tohoto přijímače, klatovskou společnost Impesat, o vyjádření k tomuto problému. Jeho vyjádření je možné najít v tomto PDF dokumentu.

Hybridní aplikace HbbTV je s novým software nově implementována. Funguje skvěle jak na ČT, tak i na německých kanálech, které tuto aplikaci používají. Nahoře je vstup do Menu, dole jedna stránka HbbTV superteletextu.

Hybridní aplikace HbbTV je s novým software nově implementována. Funguje skvěle jak na ČT, tak i na německých kanálech, které tuto aplikaci používají. Nahoře je vstup do Menu, dole jedna stránka HbbTV superteletextu.

Prohlížet si můžete obrázky z portálu Picasa nahoře, nebo spustit WIKI@TV dole.

Prohlížet si můžete obrázky z portálu Picasa nahoře, nebo spustit WIKI@TV dole.

PVR

Jednou z vlastností přijímače je nemožnost pořizovat záznamy na disk s kapacitou menší než 40 GB!!! To je nemilé proto, že většina uživatelů dnes používá k záznamu flashe a po zhlédnutí záznamu je maže, a ty jsou v této kapacitě již velice drahé. Na druhou stranu je rozhodnutí výrobce logické. Disk o menší kapacitě by nemohl vzhledem k velikosti plně zaručit všechny funkce, například TimeShift.

Přijímač má dva porty USB (jeden na předním a druhý na zadním panelu), a tak je možnost nahrát pořad na klíčenku, a pokud jej potřebujeme uchovat déle, přehrát jej z klíčenky přijímačem na kapacitně větší HDD. Výhoda je v tom, že si na HDD neustálým nahráváním a mazáním záznamů nevytvoříme chaos, což má poté za následek ne zcela rychlý přístup k záznamům a možné problémy i s nahrávkami.

Nahoře obrázek videopůjčovny Topfun, dole v sekci TV portal je k dispozici i přístup ke Skylink portálu.

Nahoře obrázek videopůjčovny Topfun, dole v sekci TV portal je k dispozici i přístup ke Skylink portálu.

Postup aktualizace

Možnost aktualizace firmware přijímače Humax IRHD 5100S je možná přes OTA nebo USB. Prozatím však aktualizaci můžete provést pouze přes USB. OTA funkce zatím není aktivní.
Zip soubor rozbalit a nakopírovat na USB klíčenu. Přijímač aktualizujte v běžném provozu. USB klíčenku vložte do USB portu na předním panelu a krátce stiskněte tl. reset nad ním. Současně stiskněte a držte tl. „šipka dolů“ do doby, než proběhne inicializace loaderu ( běžící čárka po okrajích segmentů LED displeje), po dokončení inicializace loaderu cca 2–3 sec se spustí aktualizační proces, můžete jej sledovat na obrazovce TV. Proces aktualizace trvá cca 4 min. Je-li v přijímači verze 1.00.02 ; 1.00.06 nebo 1.01.06, je nutné po aktualizaci s/w provést tovární nastavení.

Průběh instalace nového firmware 1.01.26

Průběh instalace nového firmware 1.01.26

Pro dekódování je přijímač vybaven čtečkou dekódovacích karet Irdeto a jedním volným CI slotem. Ve čtečce je možné použít výhradně nové dekódovací karty Skylink Irdeto, ICE a CS Link Irdeto, použít jde i freeSAT by UPC Direct, typ ICE. Starší karty s utlumovaným kódovacím systémem Cryptoworks lze použít pouze s dekódovacím CA modulem.

Humax IRHD 5100S je vybaven dvěma USB porty. Díky nim přijímač umožňuje pořídit nahrávku pořadů na externí HDD. Nahrávat lze právě sledovaný program, přijímač však umožní při nahrávání přepínat na programy vysílané ze stejné frekvence. Nahrávka je ukládána v rozkódovaném tvaru, jestliže sledujeme právě nahrávaný pořad. Pokud je přijímač přepnutý na jiném programu, než který je nahráván, je záznam uložen zakódovaně a je nutné ho nejpozději do 24 hodin dekódovat tím, že ho přehrajeme s dekódovací kartou.

Nahrávku nelze přehrát v PC ani jiném přijímači. USB umožňuje i prohlížení multimediálních souborů na disku formátovaném na FAT32, např. MP3, JPEG, XviD. Přehrajete například také své nezablokované videosoubory *.ts pořízené jiným přijímačem.

Ještě poznámka k titulkům. Pokud máte na Hdd nahrávku s titulky *.srt, nebude se vám zobrazovat správně česká diakritika. Problém napravíte pouze tím, že kódování titulků Windows-1250 překódujete na ISO-8859–2 v programu PSpad, a to v menu formát.

Německý portál ARD Mediathek

Německý portál ARD Mediathek

Záruka tři roky potěší

Hardwarově i softwarově je tento přijímač velice dobrý a funguje výborně. Reklamace na něj prakticky neexistují. Proto si může výrobce dovolit dát na přijímač prodlouženou záruku na tři roky. Dekódování karet je skvělé a přepínání programů je téměř okamžité. Obraz v HD i SD je výborný. Ladění kanálů je velice svižné. Bohužel pro českého spotřebitele je část nového software stále těžko stravitelná. Řazení kanálů podle jeho potřeb je víceméně nemožné a použitá automatizace s nemožností editace programů je pro některé uživatele nepřijatelná a odrazuje je od jeho zakoupení.

Vyzdvihl bych ještě velice rychlý start přijímače ze Standby a podporu hybridního vysílání, videopůjčovnu a dalších internetových přidaných funkcí. Spotřeba energie se od uvedení na trh nezměnila a je v provozu s připojeným LNB konvertorem 35 W, v režimu Standby (spánku) 1 W. Přijímač Humax IRHD 5100S je opatřen certifikátem (licencí) IRDETO ACCESS potvrzující plnou kompatibilitu s novými přístupovými dekódovacími kartami Skylink ICE, Irdeto a zanikající službou CS link Irdeto. Protokol o testu přijímače byl vypracován k verzi software 1.00.02.

Svůj portál zde má i dovozce tohoto přijímače IMPESAT s.r.o.

Svůj portál zde má i dovozce tohoto přijímače IMPESAT s.r.o.

Balení obsahuje:

• Přijímač Humax IRHD-5100S
• Dálkové ovládání
HDMI kabel
• 2× baterie AAA
• Stručný manuál pro rychlé spuštění
• Česká a slovenská uživatelská příručka cca 70 stran
• Poukaz na 4 filmy zdarma z videopůjčovny Topfun. Unikátní kód je přiložen

Změny doznalo i balení přijímače. Na obale se objevila nálepka s upozorněním na videopůjčovnu Topfun a na TV Portal Humax.

Poslední dostupný software s kterým byla uskutečněna tato doplňující recenze je: HMX10126_HW60_L46.zip

Nový software najdete vždy na stránkách ImpeSAT s podrobným popisem aktualizace: http://impesat.cz/?page=soubory-ke-stazeni

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma Impesat se sídlem v Klatovech, e-mail: info@impesat.cz

Orientační cena: 3699 Kč včetně DPH

Vadí vám, když si u přijímače nemůžete seřadit seznam kanálů podle vašich preferencí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).