Hlavní navigace

Hledáte set-top box pro české DVB-T2? Prostudujte si to nejlepší z našich loňských testů

3. 1. 2018
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: archiv
Máme pro vás ty NEJ přijímače roku 2017, včetně jejich fotogalerií, pro a proti a závěrečného hodnocení. Vše v ceně od 790 Kč do 5200 Kč, s HbbTV nebo i bez něj.

Máme pro vás jen lehce opožděný vánoční dárek. Někteří z vás nám totiž psali, že „přece nemohou projíždět X placených článků a vybírat ten pravý set-top box pro ně“. Jiní se dotazovali, zda bychom jim nemohli poradit. 

Vybrali jsme proto z testovaných výrobků v roce 2017 kompatibilních s budoucím českým vysíláním v DVB-T2/HEVC ty nejlepší, nebo chcete-li nejzajímavější. 

Patřil by sem i Strong SRT 2221: set-top box se stabilním Androidem a DVB-T2/HEVC, ale jeho prodej byl bohužel ukončen. Za 1999 Kč to byl solidní výrobek nejen pro příjem pozemního nekódovaného vysílání. A takových s Androidem mnoho není.

Níže uvedený souhrn představuje titulek s odkazem na původní článek, závěrečnou zhodnocující kapitolu z každého testu a také naše stručné shrnutí kladů a záporů v podobě pro a proti. Přejeme šťastnou ruku při výběru a pohodový konec roku!

Ferguson Ariva T265: po aktualizaci zcela jiný set-top box

Nová verze firmwaru dokázala kvality přijímače budoucího zemského vysílání v DVB-T2/HEVC v řadě věcí výrazně změnit. A to převážně k lepšímu.

Pozemní digitální přijímač Ariva T265 (1090 Kč) z produkce firmy Ferguson vykazoval v konfiguraci, ve které je i u nás běžně prodáván, slušnou řadu neduhů. Především velmi často „zamrzal“ (obzvláště při přehrávání videí z paměťových nosičů připojených k USB), postrádal češtinu a ideálně nevypadal ani příjem zemského vysílání v nové normě DVB-T2, který by měl být asi tím nejčastějším důvodem pro koupi tohoto levného přístroje.

DVB-T2 po aktualizaci bez problémů

Ariva T265 je určena pro příjem v obou normách digitálního pozemního vysílání, DVB-T i DVB-T2. Příjem v současném standardu zvládá dobře, ostrost obrazu – včetně programů vysílaných v HD rozlišení – však není na takové úrovni, jakou poskytují třeba satelitní či kabelové přijímače, o něco ostřejší se obraz jevil i z tuneru zkušebního televizoru Samsung UE49KU6472U. Kvalitu obrazu ale můžeme označit za slušný průměr.

S nově aktualizovaným firmwarem výše zmiňované verze nelze ani příjmu vysílání v T2/HEVC nic zásadního vytknout, obraz i zvuk jsou reprodukovány ve velmi dobré kvalitě. Jen si neodpustím poznámku, že kvalita vysílání 540p je obecně dost hrozná – doufejme tedy, že se v praxi nebude příliš využívat.

Po aktualizaci firmwaru jsem měl tak trochu pocit, že mám co dělat se zcela jiným modelem. Samozřejmě, že nějaké neduhy se stále najdou – především v přehrávání multimediálních souborů, kde by neškodila obsáhlejší formátová kompatibilita i zvládání videí s vyšším datovým tokem. Hlavní úkol, příjem v připravované normě DVB-T2 s kódováním HEVC, ale Ferguson Ariva T265 s aktualizovaným firmwarem zvládá bezproblémově.

Takže zvážíme-li poměrně příznivou cenu okolo jednoho tisíce korun, lze přijímač doporučit především uživatelům, kteří jeho multimediální funkce až tolik nevyužijí, třeba proto, že je dobře zvládá už jejich televizor či jiná komponenta domácí AV sestavy.

Hodnocení (pro firmware verze Ariva T265 04012017)

pro: příznivá cena, bezproblémová reprodukce vysílání v DVB-T2/HEVC, volně využitelné nahrávky, digitální audio výstup

proti: slabší formátová kompatibilita multimediálního přehrávače pro videa, u filmů ve formátu DivX/Xvid problémy s externími titulky

Maxxo T2 H.265: s výtečným poměrem cena/výkon

Set-top box pro příjem budoucího zemského vysílání v DVB-T2/HEVC přichází s překvapivými vlastnostmi a výtečnou cenou.

U levných přístrojů je snad vždy problém se jménem. Na dodacím listě je tak napsáno Maxxo T2 H.265, na krabici Maxxo STB-T2 HEVC/H.265 a v seznamu Českých Radiokomunikací DVB-T2 ověřeno, které si ovšem se správnými jmény přístrojů hlavu nelámou, je uvedeno Maxxo DVB-T2/HEVC-265. Podle dodacího listu je to ale „Maxxo T2 H.265“ (799 Kč) a pod tímto jménem je také set-top box zalistován u drtivé většiny internetových obchodů.

Jaký je? Výborný, a nejen na danou cenu

Společnost Expro Mobil, která dávala set-top box na ověření budoucího celoplošného příjmu televizního vysílání v DVB-T2/HEVC, ho nabízí přes několik prodejců a také na stránkách Můj pramen, na nichž byste se měli rovněž dozvědět správné parametry. Právě odtud, z obalu a také z příručky jsou převzaty do tabulky.

Připravte se na průměrnou – v rámci set-top boxů, nikoli TV – citlivost přijímacího členu, která však ceně odpovídá. Mínusem je ještě pár drobností typu vypnutí DVB titulků při příjmu signálu přes televizní vysílání či absence přepnutí na další den v EPG. Klady, nejen vzhledem k ceně, ale určitě převažují.

Obraz i zvuk jsou podávány překvapivě dobře, včetně HD kanálů České televize, potěšilo kultivované provedení grafiky menu či třeba EPG a také svižnost práce set-top boxu. Ten naladil jak stávající kanály DVB-T, tak vysílání přechodového pražského multiplexu, a jak bylo řečeno, označil je přídomkem T2.

Dálkový ovladač je takový, jaký je, potíže možná budou mít lidé se slabším zrakem, protože znaky nejsou příliš rozměrné, kompaktnost provedení to ale ani nedovoluje. Rozložení je v rámci možností solidní, v nabídkách se dá kolovat, včetně výpisu multimediálních souborů, což urychluje ovládání.

Pokud požadujete levný set-top box, máte dobré příjmové podmínky a chcete ho využít i pro přehrávání multimédií, resp. videí s externími titulky, lze ho jen doporučit. S tím posledním mají dnes problém i mnohem dražší set-top boxy.

Hodnocení

pro: výtečný poměr cena/výkon, čeština v menu, EPG, externí titulky ve videu i v teletextu, kultivované grafické provedení nabídek, na set-top box dobré a svižné EPG (má ale problém s přepnutím na další den), výtečná multimediální kompatibilita, včetně externích titulků u videí, digitální koaxiální audiovýstup, dobře provedené nahrávání, ale…

proti: …s možností přepnout kanál během záznamu, chybí centrální vypnutí DVB titulků

TechniSat DigiPal DAB+ se dodává ve dvou barevných provedeních.
Autor: TechniSat

TechniSat DigiPal DAB+ se dodává ve dvou barevných provedeních.

TechniSat DigiPal DAB+: špičkový přijímač v unikátní kombinaci DVB-T2/DAB+ v prodeji i u nás

Německá firma Dauner TechniSat začala nabízet škálu pozemních přijímačů DVB-T2/HEVC pro německý trh od jednodušších a levných až po špičkové kombinované s dalšími funkcemi.

Podařilo se získat k testu nejdražší, ale také nejlépe vybavený přijímač v kombinaci, která je ve světě zatím unikátní. Vzhledem k tomu, že byl primárně určen pro německý trh, je speciálně vybaven i pro německou službu FreeNet TV s podporou dekódování Irdeto. Původně se s prodejem těchto přijímačů v České republice nepočítalo. Po zveřejnění a seznámení s přijímačem na našem webu v dubnu si značné množství českých diváků přijímač začalo objednávat v Německu prostřednictvím různých prodejců. TechniSat se proto rozhodl nabízet tyto přijímače i u nás prostřednictvím dovozce a prodejce Omko Digital, a. s.

TechniSat u přijímače DigiPal DAB+ (5200 Kč) spojil televizní pozemní příjem v DVB-T2/HEVC/H.265 s příjmem digitálního rozhlasu DAB+. Tuto kombinaci ještě žádný jiný výrobce nenabízí. V tomto provedení tak jde o unikátní produkt, který je prvním na světě. Tlačítkem TV/RADIO na dálkovém ovladači snadno přepínáte mezi televizními kanály ve špičkové HD a SD kvalitě a rozhlasovými programy v DAB+ a těmi vysílanými v DVB-T multiplexech. Přijímač ale podporuje i interaktivní internetové služby a hybridní vysílání HbbTV, které se u nás v poslední době velice rozvíjí. Umožňuje také nahrávání televizních pořadů na externí USB úložiště a navíc umí přijímač ovládat i prostřednictvím aplikace.

Doporučení je jednoznačné

Závěrem bych proto chtěl všem zájemcům o tento přijímač sdělit své pocity. Někdy se člověk pro něco nadchne a musí to okamžitě mít. Poté, až si „to“ pořídí, již toto nadšení pomine. To však není příběh tohoto přijímače. Jsem po čtrnáctidenním prověřování stejně nadšený jako v době před několika měsíci, kdy jsem si o přijímači mohl pouze přečíst na firemních stránkách TechniSatu. Cena přijímače je sice exkluzivní, ale to je i přijímač, který je „nadupaný“, nadčasový a spolehlivý. Směnný kurz koruna/euro může cenu postupně o něco snížit, jde to však pomalu.

Setkal jsem se pouze s jednou vážnější chybou, kdy po přepnutí TV/RADIO a opačně někdy zamrzlo Audio. Stačilo však přepnout na TV seznam a vrátit se zpět k rozhlasovému seznamu.

Z dalších vlastností přijímače:

  • Podtitulky jsou zobrazovány jak DVB, tak i teletextové.
  • Přijímač podporuje mód zvuku „audio description“ – „audiopopis“ (AD).
  • Je možno vypnout ochranu proti kopírování HDCP.
  • Přijímač podporuje tři možnosti příjmu rozhlasového vysílání:
  • Rozhlasové programy vysílané v DVB-T multiplexech.
  • Rozhlasové programy vysílané v DAB+.
  • Rozhlasové programy vysílané prostřednictvím internetového připojení (stovky stanic z celého světa).

Hodnocení

pro: vysoce citlivý tuner (subjektivně vzato), spolehlivé HbbTV, zabudovaný příjem DAB/DAB+, vysoká obrazová kvalita, nahrávání do běžného formátu navíc s možností editace, internetová rádia, výborná aplikace PanoramaTV

proti: chybí zabudované Wi-Fi, když nahráváte nemůžete sledovat jiný kanál

Technisat Digipal Isio HD: jeden z mála set-top boxů s HbbTV. A výtečný

Podpora H.264 i H.265/HEVC, přístup na internet, včetně internetových rádií a webového prohlížeče, nahrávání s možností střihu a také zmiňované HbbTV. A jak se chová v praxi?

S napětím očekávaný set-top box je jeden ze dvou modelů v řadě Digipal, který si poradí s hybridním televizním vysíláním HbbTV. Jak se chová na tom českém, tedy zejména na kanálech České televize, FTV Prima a Óčku, uvidíte v článku. A vyzkoušeli jsme to – pro jistotu – vysoce nad míru obvyklou, tedy v řádu několika desítek hodin.

Novinka napájená externím zdrojem 12 V nabízí, za cenu 4490 Kč, kvalitní tuner DVB-T/T2, připojení k internetu a řadu vstupů, včetně například dvojice USB (využít se dá i pro adaptér Bluetooth). Technisat myslel i na majitele starších TV nebo na ty, kteří si set-top box chtějí převážet, a zabudoval rovněž tradiční SCART. Moderní domácnost ovšem připojí box přes HDMI a ti, kteří mají domácí kino či rovnou nějaký audio-video (A/V) systém, mohou sáhnout i po samostatném digitálním audiovýstupu.

Jaký je? Výborný a hlavně s citlivým tunerem

Lokalizace je prakticky úplná, v češtině je teletext, EPG i drtivá většina položek v menu nastavení. Kompatibilita multimédií je vynikající, či spíše excelentní, a nebýt zbytečných nedostatků, bylo by to dokonalé.

Co nás – při dané ceně – ovšem nepotěšilo, byla absence Wi-Fi. Přijímač je sice tzv. Wi-Fi Ready a v menu nastavení položka nechybí, jen se při pokusu o její zprovoznění dozvíte, že vám chybí dodatečný adaptér, který se musí dokoupit. Při dané ceně by ovšem zabudován být měl.

Celkově vzato bylo fungování přístroje spolehlivé, reakce rychlé a maximálně nás potkalo ani ne půlsekundové čekání na zobrazení seznamu naladěných kanálů. Jen dvakrát se stalo, že seznam nešel vyvolat (bylo zapotřebí přepnout stanici) a jednou se box zčistajasna přepnul do angličtiny. Po opětném nastavení na češtinu to už neudělal.

Za možnosti práce s internetem, resp. webovými stránkami všech typů a jejich linky, by se nemusel stydět ani špičkový televizor. Nemluvě o možnosti vypnout obrazový výstup na rozhlasových kanálech, včetně části Isio Live. Tady se však bohužel nedařilo přidat vlastní internetovou stanici, i když byla webová adresa přijata. Škoda také, že se v seznamech nedá kolovat a nefunguje tlačítko Zpět. Ovládání je tu trochu jiné, i když softwarová klávesnice byla často vynikající, včetně možnosti využít rychlého zadání přípony „.cz“.

I přes drobné nesrovnalosti, včetně jazykových, které jsou ale velice snadno odstranitelné (manuál v angličtině by měl být naprostý základ), či absence podpory externích titulků v multimédiích, tu klady jednoznačně převažují. Digipal Isio HD má například bezchybný náběh EPG, má také vynikající a hodně citlivý tuner (subjektivně vzato), vysoký stupeň kompatibility s českými aplikacemi HbbTV a možnost úpravy nahrávky.

Na druhou stranu, pokud dnes chcete set-top box s HbbTV, moc velký výběr v ceně do 5000 Kč nemáte. Po velmi důkladném prověření v praktickém provozu Technisat Digipal Isio HD prokázal svou spolehlivost i zde. Zamrzí pouze standardní dvouletá záruka. Přitom zpracování boxu je zjevně kvalitní, stejně jako použitá platforma.

Technisat Digipal Isio HD je určen pro ty, kteří chtějí velmi kvalitní set-top box s vynikajícím obrazovým podáním do jakýchkoli příjmových podmínek. Co vám nezachytí on, už nejspíše žádný jiný nedokáže.

Hodnocení

pro: vysoce citlivý tuner (subjektivně vzato), spolehlivé HbbTV, vysoká obrazová kvalita, rychlé operace, nahrávání do běžného formátu navíc s možností editace, šikovně dělaný přístup na internet, internetová rádia, výborná výbava s někdy až neskutečnými možnostmi, ale…

proti: …chybí zabudované Wi-Fi, chybná identifikace napojené TV, hodily by se kvalitnější baterie do dálkového ovladače.

Technisat Digipal T2 DVR: kvalitní, rychlý a citlivý. A také trochu svůj

Set-top box pro české DVB-T/T2/HEVC byl původně určen jen pro Německo. Nakonec k nám ale v průběhu roku zamířila skoro celá řada Digipal, což je jen dobře.

Místní zastoupení Technisatu společně s Omko Digital připravilo pro český trh hned několik modelů, a to včetně takových, které podporují HbbTV (DigiPal Isio HD) nebo dokonce mohou přijímat i digitální rozhlasové vysílání systému DAB+ (DigiPal DAB+). Zmiňovali jsme se o tom ostatně už výše. Úplně první vlaštovkou byl za 3189 Kč, Technisat Digipal T2 DVR s LED displejem, nabízející připojení k internetu určené pro internetová rádia, samostatný digitální audiovýstup a mj. také analogový audio-video výstup. Napojíte ho tak i na starší televizory, což se hodí třeba v okamžiku, kdy box převážíte třeba na chalupu či nebo si ho vezmete sebou do přívěsu. Možná vám v tomto případě přijde vhod i napájení prostřednictvím 12 voltů a výborné příjmové vlastnosti. V Německu jsou k dispozici dvě barevné verze, antracitová a stříbrná, k nám se zatím vozí pouze ta první.

Jaký je? Kvalitní, rychlý, citlivý

Je to ale také Technisat se vším všudy. Vidíte spoustu možností a také kvalitní obrazové podání i subjektivně vzato vysokou citlivost tuneru DVB-T/T2 na úrovni kvalitního televizoru. Na druhou stranu tu jsou jistá specifika v ovládání, která ovšem nemusí být tak zlá, pokud si na ně zvyknete. Je tu ale i „své“ označení tlačítek, kde například SFI je EPG. Technisat se v základní dodávce dokonce ani neobtěžuje s anglickou verzí příručky, což u nás bude nakonec jedno, protože k němu bude česká.

Jinak set-top box disponuje prakticky úplnou českou lokalizací, jak ale bylo naznačeno, na cizojazyčné volby tu a tam narazíte. Český jazyk najdete i v EPG a v teletextu a překlad bývá solidní.

Otázkou jinou je, k čemu je vlastně napojení na internet, když tu není HbbTV a internetová rádia se nepodařilo rozchodit ani dovozci, což nejspíše bude vyžadovat aktualizaci firmwaru (systém by i tak byl poněkud primitivní – u každého by bylo třeba zadat webovou adresu). Částečně to platí i o multimédiích přes USB, kde dobře fungovalo přehrávání hudby i fotografií, ale už nikoli video.

Technisat Digipal T2 DVR není nejlevnější a zjevně nebyl koncipován jako mezinárodní, takže se některým potížím divit nemůžeme. Je to ale rozhodně velmi kvalitní set-top box se spoustou možností, a i když hlavní náhled v EPG není nic převratného, některé vlastnosti v praxi hned tak neuvidíte, a to ani u hodně drahých televizorů. Box je také rychlý a je vidět, že tady jste ve zcela jiné třídě než u běžné nabídky.

Pokud vám výše uvedené mínusy nevadí a za své peníze chcete zjevně kvalitní a lokalizovaný set-top box, tady budete doma. Pokud navíc chcete na DVB-T2, které tu také vykazovalo bezproblémový příjem, už dnes, měli byste se dívat po něčem, co má co nejlepší příjmové vlastnosti. A ty Technisat Digipal T2 DVR zjevně má. Ostatně než se situace kolem pokrytí signálem uklidní, bude to ještě nějakou dobu trvat a takovýto set-top box nejspíše přijde k duhu v každé době.

Hodnocení

pro: vysoká obrazová kvalita, příjmové vlastnosti (citlivost tuneru) na úrovni kvalitní TV (subjektivně vzato), prakticky plná lokalizace, rychlé operace, nahrávání do běžného formátu navíc s možností jeho editace, výborná výbava s někdy až neskutečnými možnostmi, ale…

proti: …bez podpory HbbTV, někdy chybná identifikace napojené TV, prakticky nepoužitelné přehrávání videa přes USB

TeleSystem TS6820 T2 HEVC twin: dvojí nahrávání plus sledování jiného pořadu

Set-top box pro DVB-T/T2 nabízí bezproblémovou obsluhu a nahrávání dvou pořadů současně s možností sestřihnout záznam v počítači.

Pozemní přijímače pro nový standard DVB-T2 HEVC sice i na našem trhu poměrně hojně přibývají, zatím jde ale takřka výhradně o prajednoduché přístroje, které si nekladou za cíl nic víc než přijmout, dekódovat a promítnout na obrazovku vysílání ve zmíněné normě (ta stávající je samozřejmostí). Vesměs chybí cokoliv navíc, tedy třeba síťové připojení a s ním spojené multimediální funkce, schopnost přijímat HbbTV, případně něco z dnes populárních aplikací – postačilo by YouTube a internetový prohlížeč.

Zdá se, že dovozci přijímací techniky zatím soudí, že hlavním „odběratelem“ bude ten nejméně náročný divák, sedící ve fotelu a sledující „novácké“ (či jiné) seriály. I když zájemců o tyto jednoduché krabičky jistě bude nemálo, domnívám se, že lépe vybavené modely by na trhu našly uplatnění také. Modelem takříkajíc na správné cestě, i když ještě na hony daleko od plné výbavy naznačené výše, je TS6820 T2 HEVC twin (1599 Kč) italské firmy TeleSystem. Ta se specializuje na přijímací techniku (jejím špičkovým modelem je kombinovaný satelitní a pozemní přijímač pro signál 4K), domácí antény, MP3 přehrávače, výbavu pro sledování domácnosti a v jejím portfoliu najdeme dokonce i dva televizory.

Jaký je? Nabídne i nahrávky k archivaci

Z hlediska kvality reprodukce nelze přijímači vcelku nic vytknout, obraz i zvuk mají zcela standardní podobu, srovnatelnou s výkonem televizorů střední třídy. Funkčně plní vše, co slibuje, a zejména možnost nahrávat až dva programy současně je nadstandardní, stejně jako skutečnost, že nahrávky ve formátu Transport Stream (TS) lze bezproblémově přepsat na libovolné archivační médium, případně zpracovat (sestřihat) na počítači. Pak jsou nahrávky přehratelné na většině zařízení dnešní A/V techniky. Rozpačitě tak působí asi jen nedotažené využití síťového připojení. Jsem docela zvědavý, kdy se objeví podobný pozemní přijímač, ale s HbbTV.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: bezproblémová obsluha, možnost nahrávání až dvou pořadů současně a sledování třetího (vše na různých multiplexech), volné nahrávky, které lze upravovat v počítači

proti: nedotažené využití síťového připojení, i když je lokalizován, nelze přehlédnout, že je koncipován pro jiné země (předpověď počasí, rozhlasové stanice)

Při přechodu na zemské DVB-T2 si pořídíte set-top box, nebo rovnou nový televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Publicista zabývající se dlouhodobě problematikou audiovizuální techniky. Pravidelně publikuje i v tištěných médiích oboru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).