Hlavní navigace

Francouzi ukončí vysílání na původních rozhlasových pásmech, ušetří miliony eur

11. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Radio France se přidává k řadě evropských vysílatelů, kteří k tomuto kroku přistoupili v nedávné minulosti. Posluchači mají možnost přejít na modernější způsob distribuce signálu.

Francouzský veřejnoprávní rozhlas vypne do konce letošního roku vysílání v pásmu středních vln, které byly pro poslech rádia populární v minulosti a využívaly se před vstupem stanic do FM rozsahu. Do konce roku 2016 pak bude ukončeno šíření signálu v pásmu dlouhých vln. Veřejnoprávní médium o tom informovalo s tím, že ročně bez tohoto způsobu distribuce ušetří částku přibližně 13 milionů eur, což je v přepočtu 351 milionů korun. Krok mimo jiné souvisí i s uspořením finančních prostředků, které požadují politici.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: V Bavorsku skončí v září vysílání na středních vlnách

Radio France se tímto krokem přidává k řadě evropských vysílatelů, kteří k tomuto kroku přistoupili v nedávné minulosti. Server DigiZone.cz již informoval například o několika případech ze sousedního Německa, kde je jako náhradní způsob distribuce signálu doporučován digitální rozhlas, tedy technologie DAB+. Francouzský veřejnoprávní vysílatel plánuje ukončit vysílání stanice France Bleu na kmitočtech 864 kHz a 1278 kHz a France Info na frekvencích 603, 711, 1206, 1242, 1377, 1404, 1494 a 1557 kHz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).