Hlavní navigace

Fízlárna je jedna z příčin, proč auta s pražskou značkou v Brně vždycky někdo objede korunou

11. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Stream.cz
Pokud vám právě provedli lobotomii nebo do vás nacpali plegomlazin po předávkování drogami, pravděpodobně máte IQ někde na úrovni mezi bublajícím bahnem a fanouškem agrometalu v neděli ve 4 ráno.

V takovém případě vám mohu Fízlárnu vřele doporučit. Jinak vás ale důrazně varuji: nedívejte se na to…

Jakoby chtěli na Seznamu dodržet Gaussovu křivku a přehršel opravdu dobrých dílek potřebovali něčím vyvážit. Možná také, povzbuzeni úspěchy Pěstírny, Tondy Blaníka či Semestru, chtěli zaexperimentovat s poněkud odlišnou cílovou skupinou – to je ostatně jediná dobrá věc, kterou uvedení tohoto seriálu signalizuje: produkce televizních seriálů je už tak levnou záležitostí, že se na displeje počítačů a tabletů dostanou opravdu i dílka, která by v časech klasické televize neměla nikdy šanci opustit fázi scénáře pilotního dílu.

Fízlárna.
Autor: Stream.cz

Fízlárna.

Reed Hastings, zakladatel Netflixu, nedávno prohlásil, že mají prostě příliš mnoho úspěšných seriálů: Sledovanost je až moc velká. Dramaturgickým týmům vždycky říkám: musíme víc riskovat, zkoušejte bláznivé věci. Protože celkově bychom měli daleko více plánovaných věcí rušit.

Dokážu si představit, že podobnou větu si přečetl některý z manažerů Streamu, v ebrietě ji pronesl na poradě a jeho podřízení natočili Fízlárnu proto, aby měli co odepisovat. Jinak si tenhle vrcholně trapný paskvil prostě nedokážu vysvětlit. A ano, snažím se oddalovat těch pár řádků, co o seriálu musím chtě nechtě napsat, co to jen jde.

Děj začíná v policejní služebně v Holešovicích. Fízlové (když fízlárna, tak fízlové, že jo) se nechají buzerovat přes telefon od ruské mafie. Jako totální tupci říkají „my vlastně nic nesvedeme, kašleme na vás“ – tento společenskokritický tón je fajn v okamžiku, kdy se nabízeným vtipům dokážete opravdu zasmát. U Fízlárny se ovšem všemi dialogy a celým dějem vleče jako červená nit pocit naprosto marné trapnosti. Ale to byl asi záměr, ha ha.

BRAND24

Praha 2017, takhle my si tady žijem. Včetně idiotského nadstrážmistra Kyselky, který se do služby hlásí se silným moravským dialektem, demižonem slivovice, batohem ze základky na zádech a pětilitrovkou okurků v kufru. A když pak ze zadržovací cely vytáhnou chlapíka s nápisem „Gay pride Brno“ na zádech, tak vám to najednou dojde. Celý seriál se odehrává ve stylu „pitomec ve velkoměstě“, a to je tak zhruba všechno, co o něm potřebujete vědět. Pokud jste fanoušci kapely Argema, nebo pokud si dokážete vypít mozek na odpovídající úroveň, je tento seriál přesně pro vás.

Autoři se pokoušeli evidentně o crossover Policejní akademie, Diskopříběhu a Specialistů. Ze všeho si vzali některé prvky schématu a interpretovali je tím nejhorším možným způsobem. Nebo prostě vážně testovali, kam až si mohou dovolit zajít. Jen mě trochu děsí, že se Fízlárnu i po šestém díle nikdo zatím nezrušil. To, že jsou diváci Streamu trochu masochisti, je ještě ta lepší z variant.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).