Hlavní navigace

Ferguson DAB+ 100: radiopřijímač pro příjem FM a DAB+

24. 9. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ferguson představil nový model rozhlasového přijímače ve stylu retro, který podporuje nejnovějších technologii DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus) spolu s FM tunerem s podporou RDS.

DAB+ Digital Radio 100 je ideální rádio do kuchyně, na noční stolek nebo do kanceláře. Disponuje také jedním USB portem a jednou čtečkou karet SD. Z SD karty nebo USB paměti si můžete přehrávat audio záznamy MP3 (spolu s podporou ID3 tagů). Přijímač můžete také použít jako budík. Ferguson DAB Digital Radio 100 se nachází v elegantní „dřevěné“ skříni. Navigaci všech rádiových funkcí lze provést pomocí tlačítek na přístroji, které si níže popíšeme.

Přední panel

Tento přijímač podporuje kmitočty DAB+ od 174,928MHz do 239,200MHz a FM od 87,5MHz do 108MHz. Má velký, snadno čitelný modrý displej s DLS (Dynamic Label Segment) s běžícím textem, který ale na můj vkus běží až moc rychle. Na displeji je možno mj. také zobrazit digitálně přesný čas. FM tuner podporuje RDS (Radio Data System). To umožňuje na displeji zobrazovat při příjmu rozhlasové stanice další informace od odesílatele, například název právě přehrávané skladby (RT: Radio Text / PTY: typ programu).
Do paměti přijímače je možno uložit 20 předvoleb stanic (10 x DAB + a 10 x FM). Je zde také výstup pro stereo sluchátka a dva alarmy s režimem Snooze (opakované buzení). Umožňuje také naprogramovat čas vypnutí a poslouchat tak hudbu před usnutím (uspání je možno nastavit na 10, 15, 30, 45, 60, 90, a 120 minut). Proto ta moje poznámka v úvodu o vhodnosti umístění rádia na noční stolek. Přijímač podporuje také režim spánku.

Ovládání

1. REPRODUKTOR
2. PŘEPÍNÁNÍ ZDROJE (DAB, FM, USB, SD)
3. DISPLEJ
4. INFORMACE
5. PŘEDCHOZÍ
6. MENU
7. STANDBY, (NASTAVENÍ AUTOMATICKÉHO VYPNUTÍ PO 10, 15, 30, 45, 60, 90 a 120 MINUTÁCH.)
8. DALŠÍ (NEXT)
9. ENTER STOP
10. PORT SLUCHÁTEK ( PŘI PŘIPOJENÍ JE SIGNÁL VE STEREU)
11. HLASITOST (V PROVOZU MÁ MODRÉ PODSVÍCENÍ)
12. SD CARD READER
13. PORT USB
14. PŘEDVOLBY/ PŘEHRÁVÁNÍ / PAUZA

Rozměry přijímače jsou 23,5 × 14 × 14,5cm a hmotnost 1,7kg. Velká hmotnost je dána výliskem skříně. Ten je vyroben a vylisován pravděpodobně z recyklovaných surovin za pomocí mixu papíru dřeva, pojidla a dalšího materiálu. Na povrchu je skříň potažena silnou tapetou s imitací tmavého dřeva. Přední panel je z aloxovaného hliníku. Přijímač má jeden reproduktor o průměru 10 cm. (4Ώ/10Wattů). Barva zvuku je vylepšena ještě basreflexovým nátrubkem, který vyúsťuje na spodním panelu přijímače. Toto vše má značný vliv na výborný zvuk přijímače. Ani při velkém zesílení nedochází k jeho výraznějšímu zkreslení.

Zadní panel

Zadní panel je opatřen vysouvací anténou a portem pro připojení externího zdroje 12Volt/1,07A. Přijímač nemá vstup pro externí zdroj signálu z anténního systému, což je podle mne škoda.

Při nerovnoměrném pokrytí naší republiky signálem DAB+ by se s externí anténou rozšířila možnost přijímat signál i ve vzdálenějších místech od vysílačů. S prutovou anténou je citlivost přijímače dobrá v místech s dobrým pokrytím signálu i uvnitř budov.

Síťový napáječ

Síťový napáječ s výkonem až 1,67A při 12Vol. Vstupní síťové napětí může být v rozsahu 100 až 240Volt.

Odkrytovaný přijímač

Stavy přijímače na displeji, vlevo úroveň signálu. Na displeji vlevo nahoře je ikona reproduktoru s čárkovým ukazatelem síly reprodukce a pod ním ikona pro kontrolu aktivace budíku.

Periferie

Na předním panelu jsou porty k přehrávání záznamů MP3 uložených na externí USB flash, nebo z SD karty. Jejich inicializaci přepínáme tlačítkem SOURCE.

Dodatkové informace na displeji, které běží pod názvem stanice jsou zobrazovány bohužel se zkreslenou českou diakritikou v místech, kde se akcenty nachází. Nastavení jazyka v Menu nemá na tomto zobrazování žádný vliv. Pokud stanice použije dodatkové info bez diakritiky, je text zobrazen bezchybně. Nicméně s novým firmware by mohl výrobce přidat i češtinu, což by neměl být problém. OSD Menu přijímače je zatím pouze v polštině, angličtině a němčině.

Vzhledem k průměrným cenám podobných DAB přijímačů na běžném trhu je tento velice výhodný. Zaujme zejména výborný zvuk, mnoho možností zobrazení informací na displeji, přehrávání audio záznamů, nastavení buzení a usínání. Možnost připojení stereo sluchátek. Paměť pro uložení oblíbených stanic 10× DAB a 10× VKV. Citlivost na prutovou anténu je dostatečná. Chybí port pro připojení individuální antény. To by si však zkušený amatér jistě dovedl doinstalovat sám.

Balení obsahuje:

• Přijímač DAB+100

• Síťový napáječ

• Několikajazyčný manuál, zatím bez českého jazyka

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-digital-dab-100.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Cena přijímače je 1 890 Kč včetně DPH

Ferguson Digital Radio DAB + 100 je v Polsku k dispozici za cenu 249 zł.

BRAND24

Naposled jsme zde z DAB přijímačů testovali Technisat DigitRadio 210: http://www.digizone.cz/clan­ky/technisat-digitradio-210-prenosny-digitalni-radioprijimac-dab-dab-a-fm/

Foto a další grafika autor s použitím oficiálních fotografií výrobce.

Máte již přijímač pro digitální rozhlas?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).