Hlavní navigace

Fanda dá české sporty, říká jeho šéf Marek Kindernay. Slibuje spolupráci s Dajto

21. 8. 2012
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

Nova Sport nebude na existenci Fandy nijak tratit, ujišťuje v rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel obou tematických kanálů Novy

Na Fandu se přesunula část sportovních přenosů z Novy Sport. Nenarušilo to její vysílání a hlavně atraktivitu pro diváky, kteří si její příjem platí? Nedošlo k naředění sportu na jednotlivých kanálech Novy?

Rozhodně jsme nic neředili, spíš jsme přikoupili další práva tak, aby právě Nova Sport nijak neutrpěla. Rozhodli jsme se pro Fandu vybrat hlavně přenosy českých soutěží a lig, takže na něm máme jeden zápas Gambrinus ligy týdně, dva zápasy hokejové Tipsport extraligy a Evropskou ligu UEFA, ve které doufáme, že budeme mít taky českou účast. Naopak na Novu Sport jsme přikoupili NHL, kterou budeme vysílat každý den a někdy dokonce dvakrát, taky Evropskou ligu UEFA, u domácí Gambrinus ligy nám přibyl další zápas týdně.

Když to vezmu z hlediska počtu hodin přenosů a obsahu, Novu Sport jsme nijak nepoškodili , jenom jsme z ní přesunuli hokejovou extraligu, z níž jsme loni nabízeli jeden zápas týdně a nyní jsme k němu přidali ještě jeden a oba vysíláme na Fandovi. Byl bych sám proti sobě, když řídím oba kanály. Spíš to je tak, že Nova Sport si pořád zachovává exkluzivní eventy jako je Moto GP, NHL, KHL a všechny zahraniční soutěže. Na Fandu přesouváme soutěže, na které jsou diváci zvyklí z celoplošných volných kanálů, jako je ČT 4.

Takže přenosy dělíte podle klíče české věci na Fandu, zahraniční na Novu Sport. A co velká Nova, bude dál vysílat nějaký sport?

Nova zatím vysílá Formuli 1 a hlavní závod Moto GP a o přesunech neuvažujeme. Samozřejmě pokud by Fanda nějak výrazně zvýšil svoji penetraci, možná bychom v budoucnu uvažovali o přesunu sportovních přenosů z Novy na specializované kanály, jako je Fanda.

Teď se asi bavíme o možnosti, kdyby Fanda vysílal celoplošně pozemní cestou, stejně jako ČT 4.

Přesně tak.

Přesun sportů z velké Novy na Fandu by mi přišel logický, protože přenosy formule 1 nebo Moto GP sice přitáhnou hodně fanoušků motosportu, ale celková sledovanost Novy kvůli nim klesá.

Ano, a pro Fandu by to určitě znamenalo výrazný nárůst počtu diváků. Ale Formule 1 je zároveň nejdražší produkt, který vysíláme, takže kvalifikace a tréninky umisťujeme na Novu Sport a hlavní závod vysílá Nova. Podobně to máme u Moto GP. Nova má v tuto chvíli nejvyšší pokrytí, má nejvýhodnější podmínky pro reklamní partnery, takže takovou změnu nyní dělat nechceme.

A kdyby Fanda vysílal pozemní cestou celoplošně jako Nova, šlo by na něj formuli 1 a Moto GP přesunout, aniž byste porušili smlouvy s partnery a inzerenty?

Většinu smluv máme na tuto variantu připravenu. Vysílací práva máme vykoupena jak pro terestrické vysílání, tak pro satelit a kabel, placené kanály i internet. Takže je to jenom otázka naší vnitřní strategie, zda se rozhodneme tyto přenosy z Novy přesunout někam jinam nebo ne.

Jak velký je vlastně rozdíl v ceně vysílacích práv pro sportovní přenosy na terestrických, volně šířených kanálech, a kabelových nebo satelitních stanicích, když jsou zakódované a placené?

Světový trend ve sportovních právech je teď takový, že se nakupují práva balíkově pro všechny platformy najednou. Alespoň my to tak máme, že kupujeme všechna práva, co jsou k dispozici. Většinou se to děje i u práv, která kupuje někdo jiný. Výjimkou je Eurosport, který u sportů nechává volná práva pro terestrické vysílání, což se stalo například u letošního Tour de France, kterou v pozemní síti vysílala Česká televize. Eurosport a ČT 4 tak nabízely shodné přenosy, ale taková situace je dnes už opravdu výjimečná.

Fanda se svým zaměřením hodně podobá Primě Cool. Nakolik tento program považujete za konkurenci a v čem jsou podle vás rozdílné?

Na to ani tolik nehledíme. Máme připravenou dlouhodobou multikanálovou strategii, kterou přizpůsobujeme potřebám našich diváků a inzerentů. Fanda je stanicí pro opravdového chlapa, a jako taková je na trhu v tuhle chvíli jediná.

Za „televizi pro chlapa“ se označuje i nový slovenský program Dajto, který spustila vaše sesterská televize Markíza. Obsahem si jsou oba nové kanály hodně podobné, stojí za nimi stejný majitel – znamená to, že budou oba programy nějak spolupracovat?

Určitě ano. Všechny kanály v rámci skupiny CME se snaží spolupracovat. Nemusí to být jenom kanály, které jsou na Slovensku, ale třeba i v Rumunsku, Chorvatsku, ve Slovinsku a dalších zemích, kde CME působí. Model tematických kanálů CME v těchto zemích je často podobný. Samozřejmě, že Dajto nějakým způsobem vycházel z koncepce našeho Fandy, a v mnoha ohledech spolupracujeme – ať už to po stránce obsahu, programování a zaměření, výměny pořadů a podobně.

Budou mít Fanda a Dajto nějaké společné projekty, třeba stejné sportovní přenosy odbavované z jednoho pracoviště?

Určitě, a rovnou mohu uvést příklad pro nejbližší období: 8. září budeme vysílat přímý přenos boxerského zápasu Vitalije KličkaManuelem Charrem. To je přesně ten příklad, kdy se na vysílání zápasu podílí více stanic CME, máme práva pro Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko a Česko. Stejným způsobem nakupujeme i další vysílací práva, snažíme se je rovnou získávat pro více teritorií najednou. Je to výhodnější, cena je potom pro jednotlivé země zajímavější.

Česko a Slovensko má výhodu v tom, že mezi nimi v podstatě neexistuje jazyková bariéra. Ve chvíli, kdy byste dávali stejný přenos na Fandovi a Dajto, bude ho komentovat pro obě země třeba jenom český nebo jenom slovenský komentátor?

Tenhle model máme už na Nově Sport, kde máme české i slovenské komentátory a od začátku vysílání komentujeme v jednom nebo druhém jazyce. Někdy se dokonce stane, že máme komentátorskou dvojici, v níž se sejde Čech a Slovák. Stejně by to mohlo fungovat i na Fandovi a Dajto, že by tam byl třeba český komentátor a slovenský spolukomentátor a vysílalo by se pro obě země najednou.

Takové přenosy byste odbavovali z Prahy, nebo z Bratislavy?

Většinou se vysílá z Prahy, ale může se klidně stát, že se bude podobná akce konat někde na Slovensku a to bychom ji potom vysílali z Bratislavy. Formát společných přenosů je ale daný.

Budete společně s Dajto nabízet třeba i přenosy NHL? Říkal jste, že si je necháváte pro placenou Novu Sport, při startu Fandy jste ale naznačili, že by se na něm nějaké zápasy NHL mohly objevit.

Může se samozřejmě stát, že v jednu chvíli, a u Novy Sport to byl poměrně častý jev, jdou dva přímé přenosy proti sobě, ať už NHL proti tenisu nebo motorismus proti tenisu. Minulý víkend jsme například vysílali ATP Masters 1000 ze Cincinnati a zároveň Moto GP z Indianapolis, a obě akce šly přesně proti sobě. Využili jsme tedy toho, že máme dva vhodné kanály a Fanda vysílal ATP Masters 1000, zatímco Nova Sport Moto GP. Divák si mohl vybrat, který živý přenos chce sledovat. Přesně tak to může fungovat s NHL, protože o víkendu se hrají zápasy v časech, které jsou pro střední Evropu příznivé a mohou se střetnout s jinými přenosy, které máme nakoupené, ať už fotbalu, nebo NBA a tenisu. V tu chvíli využijeme možnosti vysílat NHL i na Fandovi.

Takže spíš nárazově.

Ano, ale máme taky možnost vysílat dva zápasy NHL v jednom dni. Pak se může stát, že jeden zápas vybereme pro Fandu a jeden pro Novu Sport.

A ten atraktivnější by šel kde?

To by záleželo na více okolnostech, teď bych to nerad předjímal. Ale samozřejmě se vždycky musíme zaměřovat na sledovanost, proto na Fandovi vysíláme extraligu a Gambrinus ligu a lepší zápasy Evropské ligy UEFA s českými týmy, protože má větší potenciál získat nějaký zajímavý share.

Když vám jde na Fandovi o sledovanost, budete na něm prodávat reklamu podle výsledků sledovanosti v peoplemetrech. Znamená to, že budeme mít v nejbližší době k dispozici data o jeho výsledcích?

Rádi bychom je získali zhruba do dvou měsíců.

Takže z toho peoplemetrového projektu, v kterém Nova zatím ještě je?

Ano, určitě je chceme mít do dvou měsíců, protože Fanda není placeným kanálem, je volně šířený a v budoucnu budeme usilovat o to, aby byl jeho dosah co největší. Z toho důvodu je pro nás klíčové mít data pro reklamní agentury, musíme pro ně mít přesná čísla.

Do kolika domácností se v současné době dostane signál Fandy a do kolika Nova Sport?

Nova Sport si už poměrně delší dobu drží na českém a slovenském území celkem cca 1 600 000 domácností. Na Slovensku je to asi 600 až 700 tisíc. V České republice přijímá Novu Sport zhruba 34 procent domácností. Fanda je vzhledem k tomu, že je ve všech základních programových nabídkách, včetně neplacených, už teď dostupný v dvojnásobně větším počtu českých domácností. V tuto chvíli je jich přes dva miliony. Stále to je ale trochu méně, než by mohl mít, protože zatím stále jen na kabelu a satelitu, ale jak říkám, snažíme se o to, aby byl ve všech platformách.

Pak je ale otázka, zda kvůli těm zbývajícím 25 procentům domácností stojí za to utrácet za nejdražší formu šíření signálu přes DVB-T.

To je otázka naší interní strategie, ale pro nás je důležité, aby tento program pokrýval minimálně 75 procent domácností.

Není žádným tajemstvím, že CME koupila práva pro olympijský hokej ze ZOH 2014 Soči. Olympiáda je událostí mimořádného společenského významu, kterou by měly vysílat volně šířené kanály. Dáte tedy všechny hokejové zápasy na velké Nově, nebo je rozdělíte mezi Novu a Fandu?

Tato jednání ještě stále nejsou uzavřena, o olympijská práva rozhodně zájem máme, ale v tuhle chvíli stále ještě není jasno. Rozhodnuto bylo pouze na Slovensku, kde Markíza získala vysílací práva k olympijskému hokejovému turnaji ze Soči 2014.

V souvislosti s NHL se jeden ze čtenářů DigiZone.cz ptá, zda se na Fandovi objeví i některé zápasy Stanley Cupu nebo dokonce finále.

Zase to záleží na tom, jaká bude situace, ale opakuji, že nechceme nijak poškozovat Novu Sport. Diváci si za ni platí a my chceme, aby zůstala co nejexkluzivnější. Budeme se tedy snažit na ní vysílat všechno to, co je exkluzivní a není možné to sledovat nikde jinde. Nechceme poškozovat její diváky.

Zmínil jste i Evropskou ligu UEFA. Jak často se objeví na Fandovi a budete na něm vysílat jen základní kola, nebo i závěrečné fáze bojů o titul?

Na Fandovi jsme už vysílali třetí předkolo mezi Spartou a Admirou. Těšíme se na to, že tento týden minimálně dva české kluby postoupí do základní části. Evropská liga se hraje ve čtvrtek, dva zápasy, přičemž jeden je od sedmi a druhý od devíti hodin večer. První chceme vysílat na Nově Sport a druhý na Fandovi. Budeme sledovat, kde hraje který tým a co je z hlediska atraktivity pro českého diváka nejzajímavější. Všechny přenosy budou zároveň na Voyu, a to včetně záznamu, který by měl být k dispozici až do roku 2015.

České týmy budou na Fandovi, nebo na Nově Sport?

Pokud budou v Evropské lize hrát české týmy, jejich zápasy půjdou na Fandovi. Evropskou ligu teď vysíláme za Ligu mistrů, kterou jsme si tři roky vyzkoušeli na Nově Sport. Liga mistrů je nejdražší fotbalová liga, která je obecně k dispozici. Problém u ní je ale v tom, že pravděpodobnost postupu nějakého českého týmu do této soutěže je velmi nízká. V loňském roce, když se to podařilo Plzni, na tom trpěla Nova Sport v tom, protože všichni diváci sledovali zápasy Plzně na ČT 4 a u nás vycházela čísla sledovanosti Ligy mistrů velmi nízká. . I z toho důvodu jsme si vybrali Evropskou ligu, protože u ní je daleko pravděpodobnější, že se tam dostanou české týmy a udrží se nejen v základních kolech. Tím pádem bude pro naše diváky atraktivní.

Takže vám nevadí, že Ligu mistrů má nakonec místo vás Prima Cool?

Nešli jsme do vyhrocené cenové války záměrně, když přepočteme poměr cena/zápas, je to tak velmi vysoké číslo, že se to nevyplatí. Je to samozřejmě silná značka, ale u nás by se Liga mistrů zkrátka nezaplatila, ať už by byla na Fandovi nebo Nově Sport. Navíc Evropská liga už má taky docela dobré jméno.

Přesto jste o ní jednali a v posledním kole jste údajně nepřistoupili na výši ceny vysílacích práv, kterou nabídla Prima.

Vždy máme nějakou cenovou strategii, do jaké ceny jsme schopni jít s vědomím, že se nám to ještě vyplatí. Pokud byla tato hranice překročena a někdo nabízel ještě více, nemohli jsme do toho jít a kupovat produkt, o kterém bychom už dopředu věděli, že by u nás byl ztrátový. Komerční stanice takhle prostě nemůže postupovat. Cenové války o vysílací práva se už českému trhu několikrát nevyplatily. Viz případ Primy a fotbalového Eura 2008, po kterém se na Českou republiku pohlíželo jako na Švýcarsko, protože si můžeme dovolit za práva zaplatit neuvěřitelné sumy. Není to pravda, cenu práv se snažíme držet. Myslím si, že se obecně cenová politika za sportovní práva u nás zase začíná srovnávat.

Obligátní otázka: Digi Sportu pomalu vyprší práva na anglickou fotbalovou Premier League, která bývala hlavním programovým tahákem Novy Sport. Netajíte se tím, že byste ji chtěli získat zpět. Získáte?

Obligátní odpověď: určitě usilujeme o opětovné získání Premier League. Je to produkt, který historicky patřil na Novu Sport, tato ztráta nás velmi mrzela. Je to prostě nejlepší fotbalová liga na světě a jako taková na Nova Sport určitě patří.

A ta jednání začnou tedy na podzim, nebo už probíhají?

Začnou na podzim.

Do kdy by mělo být jasno?

Střízlivě odhadnuto, asi někdy v prosinci.

Nehrozí tam zase cenové války? Prima se asi vyčerpala Ligou mistrů, ale zájem může mít znovu Digi Sport nebo Sport 1.

Myslím si, že se to opět vrátí do původních cenových relací. Je to drahá liga, ale může dojít k tomu, že se o ní podělí víc televizí, stejně jako to dopadlo u Ligy mistrů. Premier League je typický produkt pro placené televize. To znamená, že o ni může usilovat Sport 1, Digi Sport a my. Je to přesně ten typ sportu, který nepatří na free-to-air televizi, o veřejnoprávní televizi nemluvě.

Takže na Fandovi byste Premier League nevysílali.

Pokud ji získáme, mohly by se o ni podělit oba kanály, Nova Sport a Fanda. Ale teď je zásadní se k těm právům dostat.

A koupili byste opět práva pro všechny typy vysílání, i terestriku?

Určitě ano. Premier League také najela na ten způsob, že prodává veškerá práva, tedy internet, FTA, kabel a satelit v jednom.

Pojďme k nesportovnímu obsahu Fandy. Jeden ze čtenářů DigiZone.cz se ptá, proč Fanda vysílá tak velké procento reprízovaných seriálů a filmů z Novy a Novy Cinema, proč tedy nemá více premiér.

Obecně si nemyslím, že by Fanda vysílal tak vysoké procento toho, co vysílala Nova a Nova Cinema. Fanda vysílá v době prázdnin osm hodin premiérových pořadů denně. To, že v průběhu dne mimo prime time využíváme některé seriály, které v minulosti vysílala Nova nebo Nova Cinema, jako je třeba Kobra 11 nebo Hvězdná brána, je podle mě naprosto logické využití společné programové knihovny. Fanda ale na druhou stranu nakoupil hodně seriálů, které se vysílají v premiérových řadách, ať už jde o Kriminálku New York, krimi seriál Strážce pořádku, scifi seriál V, což je vůbec česká televizní premiéra, nové řady seriálu 24 hodin, které nikdy na Nově ani Nově Cinemě nešly, a pak celou řadu dokumentů, o nichž se tolik nemluví a jsou také v premiérových řadách. Zatím se u nás nevysílaly nebo jen na vyloženě placených kanálech.

A pak jde samozřejmě sport, ten je také v premiérách. Takže to není tak, že by Fanda byl kanál, který by byl nějakým recyklátem Novy a Novy Cinemy. Ani do budoucna jím nebude. Snažíme se teď domluvit na větším počtu pořadů vlastní tvorby, takže na podzim pokračujeme v magazínu Automag pro motoristy, nabídneme Outdoor o extrémních sportech, připravujeme pánský magazín Mr. Gentleman, už na podzim chystáme i jednu reality show, máme magazín o jachtingu… Takže se snažíme vybírat i z originální české produkce.

Původním pořadem je ještě Red News.

Ano, to je taky originální česká produkce.

Další čtenář se ptá na konkrétní seriály: bude Fanda vysílat The Wire, Moonlight, Dark Blue nebo Memphis Beat?

Zatím bych neprozrazoval, co chystáme. Na příští rok plánujeme velmi zajímavé seriály, které diváci ocení a vrátí se po mnoha letech. Chystáme i úplné novinky, ale určitě nebudeme prozrazovat konkrétní tituly.

Nepřetáhnete některé populární sitcomy z Primy Cool? Slovenský kanál Dajto bude dávat Teorii velkého třesku, což je vůbec nejsledovanější pořad Primy Cool.

Určitě nás zajímají i některé seriály, které se vysílají na jiných kanálech.

Dojde tam k cenové válce?

Zase to je otázka naší obchodní strategie, máme nějaký cenový strop, co jsme schopni za určitý druh seriálu nebo pořadu nabídnout a pokud se nás někdo snaží přeplatit, nebojujeme s ním, protože se nám to nevyplatí. Ale jsou pořady, do kterých rádi zainvestujeme.

Když jste zmínil, že Fanda by měl být do dvou měsíců v peoplemetrech, máte už teď nějaký deníčkový průzkum, z něhož byste zjistili alespoň přibližnou sledovanost tohoto programu?

Máme nějaké svoje interní průzkumy, jejichž výsledky nám dělají radost. Na to, že Fanda vysílá měsíc, vypadají ty indicie a čísla zajímavě. Doufám, že nám to vydrží a bude se to ještě zlepšovat. Navíc přístupy na internetové stránky Fanda.tv jsou od začátku rekordní, ohlasy jsou i na Facebooku, takže věříme, že Fanda bude mít v budoucnu ještě víc fandů, a že bude stoupat.

Máte ohledně sledovanosti Fandy vytyčený nějaký cíl?

Cíle máme, ale zase je nemůžu prozrazovat.

Pamatuji si, že když Nova loni na podzim představovala obchodní podmínky pro prodej reklamy v letošním roce, počítala už s Fandou a tím, že na něj budou muset inzerenti umístit jedno procento z celkového objemu investic do kampaně na Nově. Odpovídá to vaší představě, jaký podíl by měl mít Fanda na trhu?

Myslím, že máme i vyšší cíle než tento podíl.

Kolik lidí se vlastně podílí na provozu Fandy? Má svoje vlastní oddělení, nebo je propojený s redakcí Novy Sport?

Na Nově máme multikanálový systém. Provozujeme už pět televizních kanálů a všechny využívají jednotlivá oddělení skupiny Nova tak, aby lidé z jednoho oddělení mohli pracovat pro více kanálů najednou. Využíváme tak zdroje, které Nova má, ať už v technice, marketingu, obchodu, naplno. Není to tedy tak, že by byl jenom jeden tým, který by dělal pouze Fandu. Ono to má i svoje výhody, díky tomu může Fanda a Nova Sport úzce spolupracovat a nejsou to nějaké dvě skupiny, které by šly uvnitř Novy proti sobě. Naopak je potřeba, aby tyto kanály spolupracovaly a tak to funguje u všech programů v celé skupině Nova.

Čili Fanda má vás jako svého ředitele a potom už žádného konkrétního zaměstnance?

Pak má samozřejmě svého dalšího manažera, který se konkrétně stará o daný kanál, já jsem spíš takový supervizor nad stanicemi Fanda a Nova Sport. Snažím se, aby oba dva fungovaly v synergii.

Když všechny kanály Novy využívají jednotlivá oddělení celé skupiny, kdo potom rozhoduje o tom, jaké pořady půjdou na Fandovi a jaké na velké Nově, Nově Cinema, Nově Sport a MTV?

To by byla spíše otázka na ředitelku oddělení Alex Ruzek. Zjednodušeně ale máme poměrně velké programové oddělení, které je také strukturovaně rozdělené na domácí nákup a zahraniční akvizice. Jednotliví šéfové kanálů se pak radí nad strategií a rozděluje se to tak, aby kanály na sobě neparazitovaly, tedy aby v jednu chvíli například nevysílaly dva programy proti sobě kriminálku.

Máte kromě Novy Sport a Fandy na starost i sportovní redakci Novy?

Sportovní redakce je společná pro Novu i Novu Sport. Tvoří ji tým redaktorů a komentátorů, kteří pracují pro obě televize a v tuto chvíli i pro Fandu. Nova Sport i Fanda spadají pode mne, ale sportovní redakce je pro všechny tři programy společná.

Máte tedy něco společného se Sportovními novinami na hlavní Nově?

Samozřejmě, že když je jedna společná sportovní redakce, má svého společného šéfredaktora. Ze své pozice šéfa Novy Sport tedy částečně mluvím i do toho, co je objeví ve sportovním zpravodajství na Nově.

Ptám se na to proto, že Nova od začátku léta prodloužila Televizní noviny, což odsunulo začátek Sportovních novin někam ke čtvrt na devět večer. V té době už na ostatních televizích běží hlavní večerní pořad. Neublížilo to Sportovním novinám?

Tohle zase není otázka na mě, ale spíše na ředitele zpravodajství Vladimíra Mužíka. My jim dodáváme obsah, redaktory a komentátory a vysílací práva, ale kde se to vysílá a v jaký čas, do toho nám už nepřísluší mluvit.

Bude Fanda pro nejbližší dobu poslední televizní kanál skupiny Nova, nebo chystáte nějaký další?

BRAND24

Ředitel Novy Jan Andruško v rozhovoru po spuštění Fandy řekl, že kanálů máme připravených několik, takže to tak asi bude.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Která česky a slovensky vysílající televize má nejlepší sport?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).