Hlavní navigace

Evropa nechce v televizi sex a násilí

1. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Většina evropských diváků odsuzuje scény plné násilí nebo sexu, které jim pořady a filmy vysílané v televizi nabízejí. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal vypracovat telekomunikační operátor UPC. Rodiče se podle průzkumu bojí negativních vlivů, které mohou některé pořady na děti mít. Rodiče už ale nechtějí dětem některé pořady jen zakazovat, řada z nich proto požaduje, aby obsahy televizního vysílání podléhaly ještě přísnější kontrole regulačních orgánů.

V rámci průzkumu pro společnost UPC bylo osloveno šest tisíc rodičů ze třinácti evropských zemí a také děti od předškolního věku až do osmnácti let. Průzkum byl zaměřen na problematiku dětského diváka – kolik dětí má například vlastní televizor, zda si mohou vybírat televizní pořady samy nebo kterých negativních vlivů se nejvíce bojí rodiče.

Rodiče: Chceme přísnější kontrolu!

Rodiče mají tendence nejen kontrolovat, na co se jejich děti dívají, ale chtějí, aby byl obsah televizního vysílání podroben přísnější kontrole ze strany regulačních úřadů nebo i vysilatelů. Pro vyšší míru dohledu na vysílané pořady se vyslovilo 57 % dotázaných, pouze 3 % rodičů uvedla, že zpřísnění kontroly obsahu televizního vysílání není nutné. Nejvíce se rodiče obávají negativního vlivu, který mohou mít na děti násilné scény nebo scény se sexuálním obsahem. 79 % z těch, kteří požadují zpřísnění kontroly, nejvíce odsuzuje zobrazované násilí, 56 % volá po ostřejším dohledu kvůli sexu. Nejvíce chtějí přísnější regulaci Rakušané, Němci, Švýcaři, Poláci a Rumuni.

Dvě třetiny rodičů dětem televizi zakazují kvůli násilí a sexu, což jsou dva nejčastější důvody, proč se dítě na vybraný pořad dívat nesmí. 54 % rodičů je přesvědčeno, že televize má na děti negativní účinky. Nejvíce se bojí agresivity, kterou mohou vyvolávat právě násilné scény. 23 % rodičů věří, že televizní vysílání může zvyšovat agresivitu u dětí. 19 % respondentů také uvedlo, že televize děti děsí.

Rodiče jsou ale nespokojeni nejen s obsahem vysílaných pořadů. Řada z nich se také obává, že právě televize se velkou měrou podílí i na tom, že stále více dětí trpí nadváhou nebo dokonce obezitou. 9 % rodičů je přesvědčeno, že děti, které více sledují televizi, tloustnou. Televizi jako jednu z příčin dětské obezity nejvíce uvádějí rakouští rodiče. Například Němci a Francouzi se ale nejvíce bojí toho, že se jejich dětem kvůli televizi zhorší školní prospěch. Čeští rodiče patří jak v oblasti požadavků přísnějších kontrol, tak i v obavách z negativních účinků k celoevropskému průměru. Nejvíce se bojí agresivity.

Televize má ale i pozitivní účinky

Naprostá většina rodičů je ale přesvědčena, že sledování televizního vysílání má na děti také pozitivní vliv. 85 % dotázaných rodičů uvádí alespoň jeden pozitivní vliv. 68 % respondentů uvedlo, že nejvíce oceňují vzdělávací funkci televizního vysílání, například rozšiřování všeobecného přehledu. Druhým nejčastěji zmiňovaným pozitivním vlivem je zvyšování jazykové vybavenosti a vůbec lepšího porozumění jazykům, které uvedlo 48 % rodičů. Čeští rodiče nejvíce oceňují rozšiřování všeobecných znalostí.

Evropský televizní průzkum UPC je každoroční záležitostí

Subjekt UPC logo 2007
Společnost UPC provádí průzkum v evropských zemích, ve kterých působí, každoročně. Na serveru DigiZone.cz jsme vám jeho výsledky přinesli v minulých letech už dvakrát. V roce 2005 výzkumníci UPC přišli mj. se zjištěním, že tehdejší programový hit – reality show – sleduje jen třetina diváků. O rok později z průzkumu stejné společnosti vyplynulo, že pomocí textových zpráv z mobilních telefonů hlasuje jen každý dvacátý divák. O průzkumu z roku 2007 jsme vás nejprve informovali v podobě aktuality.

Východoevropské děti mají více volnosti

Z průzkumu vyplynulo, že děti z východní Evropy mají při sledování televize více volnosti než děti ze západní Evropy. Mohou u televizních obrazovek strávit nejen více času, ale také nejsou tolik kontrolovány ze strany rodičů, který pořad sledují. Například 29 % dětí v Maďarsku sleduje televizní vysílání více než tři hodiny denně, zatímco ve Švýcarsku, kde rodiče dětem televizi zakazují nejvíce, mohou u televizní obrazovky prosedět více než tři hodiny denně jen 4 % dětí. V České republice sleduje televizi více než tři hodiny denně 25 % dětí.

74 % rodičů se podílí na rozhodování o tom, který pořad budou společně s dětmi v televizi sledovat. Například ve Francii se na rozhodování o tom, co se bude sledovat, podílí 96 % rodičů, a mají tak větší kontrolu nad tím, co na dítě může působit. Naopak ve Belgii, Nizozemí a Maďarsku jsou to spíše děti, které rozhodují o tom, který pořad bude rodina sledovat. České děti mají například v porovnání s Francií volnosti méně. Televizní programy vybírá s rodiči jen 42 % dětí a 19 % si o sledování televize rozhoduje samo, bez ohledu na názor rodičů.

BRAND24

Téměř třetina dotázaných rodičů dovoluje dětem mladším dvou let sledovat televizi. Situace je ale v jednotlivých zemích značně rozdílná. Zatímco v Německu nedovolí televizi dětem mladších dvou let sledovat 38 % rodičů, například v Irsku nebo Belgii je situace naprosto opačná. Zde může televizi sledovat více než 40 % dětí mladších dvou let. U nás rodiče dětem televizi dovolují nejčastěji ve věku dvou nebo tří let.

Nejvíce vlastních televizí mají děti v Rumunsku

Větší volnost dětí z východní Evropy dokazuje i poměrně vysoké procento těch, které mohou mít televizor v dětském pokoji. Nejméně dětí má vlastní televizi ve Švýcarsku, kde rodiče v oblasti televize patří k jedněm z nejpřísnějších v Evropě. Televizní přijímač najdeme v 18 % švýcarských dětských pokojů. Naopak nejvíce si mohou vlastní televizor užívat rumunské děti, 62 % dětských pokojů je televizním přijímačem vybaveno. Na paty šlape Rumunsku Maďarsko s 56 %. Většina českých dětí vlastní televizor nemá, přijímač má v pokoji 42 % dětí.

Myslíte si, že je sexu v televizi:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).