Hlavní navigace

Edision EDI-Combo T2/C USB: výborný hardware, zatím nevyzpytatelný software. DVB-T2 v pohodě

11. 10. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Edision
Šikovné malé zařízení, které jako jedno z mála na českém trhu zajistí příjem televizního vysílání jak po připojení k počítači s Windows, tak k přístroji s Androidem.

EDI-Combo T2/C USB má miniaturní rozměry a váží pouhých osm gramů. Zabudována je dvojice konektorů Micro USB (bohužel nikoli modernější oboustranné „C“) a teleskopická anténa o maximální délce 17 cm. V ceně ještě dostanete 31 cm dlouhý adaptérový kabel USB 2.0/Micro USB (délka včetně konektorů) a totéž, jen o něco kratší (21 cm), pro propojení s klasickým anténním konektorem (zabudováno je miniaturní MCX). Napájení v obou případech obstará připojené zařízení, vnitřní akumulátor Edision nemá.

Výsledkem je operativní práce především po připojení na mobil či tablet, podle instalační příručky jde ale Edision napojit i na box s Androidem. I když se zdá, že může záležet na tom, na jaké straně má zařízení vyveden konektor Micro USB, je to nakonec jedno. Potíže s otočením zobrazení nejsou a příslušná aplikace vždy pracuje na délku mobilu, na výšku už nikoli. Neměl by tak být problém připojit tento USB tuner kamkoli. Spíše půjde o to, aby EDI-Combo z konektoru nevypadávalo.

Na čem jsme testovali

Zařízení jsme zkoušeli pouze na DVB-T/T2, nikoli na DVB-C, a použili jsme k tomu mobilní telefon LG Flex 2 (LG-H955) s operačním systémem Android 5.1.1. Dovozce ještě vyzkoušel Sony Z1 (C6903) s toutéž verzí OS. Podmínkou ale vždy je, že zařízení s Androidem musí na Micro USB podporovat funkci OTG (USB On-The-Go), tedy schopnost mobilního telefonu načítat (komunikovat) přes rozhraní Micro USB s dalším napojeným zařízením, jako jsou paměťové médium nebo třeba klávesnice. Tuner jsme ještě chtěli vyzkoušet na Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0, který taktéž podporuje OTG, ale ten už má zabudováno moderní USB C.

Co se týče počítačů s Windows, software jsme nainstalovali na jednoduchý starší stolní počítač s Windows 10, Pentium Dual Core E6500, 2,9 GHz se 4 GB RAM, grafikou Intel Q45/Q43 Express a Windows 10 Pro. A také na notebook Acer Aspire S3 s Windows 10 Home, Intel i5, 1,7 GHz, 4 GB RAM a Intel HD Graphics 4000.

Pro příjem jsme na několika místech (Praha a okolí) využili zabudované antény, za Prahou v oblasti s horším příjmem pak také klasickou venkovní anténu, se kterou jsou běžně testovány set-top boxy a televizory. Pro napojení adaptéru na tradiční anténní konektor stačí interní anténu pouze vytáhnout a vše propojit přes příslušný adaptérový kabel.

Instalace tak i tak, čeština podporována není

Instalace je dvojí – pro počítač s Windows a zařízení s Androidem. Každý přístroj má svůj instalační program a příslušné ovladače, a zatímco na Androidu vše proběhlo bezproblémově, na počítači s Windows 10 se sice nainstalovaný program, resp. ovladač, který je k nalezení na stránkách Edisionu, spustil, ale stále čekal na připojení zařízení. I když se v příručce jasně píše, že USB tuner musí být k počítači připojen před instalací softwaru, jakmile ho nainstalujete, dozvíte se, že je třeba ho do rozhraní USB zastrčit právě teď. Následně nepomohlo ani jeho opakované vytažení a zasunutí, jediné, co program dělal, bylo, že čekal.

Nakonec se ukázalo, že je zapotřebí udělat dvě věci: instalovat vždy přes pravé tlačítko myši s administrátorskými právy (i když už takto máte účet nastaven) a tuner opravdu připojit až nakonec, když jste k tomu vyzváni.

U mobilu s Androidem nic zapotřebí hlídat nebylo. Aplikace se v Google Play/Store jmenuje Edi-Combo Player (viz galerie výše) a nalezena a instalována byla bez sebemenších potíží.

V nabídce, která se následně objeví na obrazovce a která je společná i pro Windows, vidíte tuner DVB-T/T2 (umí ještě kabelový) a jako země je v základu nastavena Velká Británie. Vedle ní jsou k dispozici ještě tři další: Čína, Řecko (jsme u řeckého výrobce) a Německo. To je u nás nejlepší pro vyhledávání kanálů zvolit.

Ladění probíhá na obou platformách pomalu a důkladně a najdou se stanice jak na DVB-T, tak na DVB-T2. Po připojení klasické antény a opětném přeladění jejich počet v podstatě odpovídal televizoru. U mobilu LG Flex 2 jsme pouze narazili na drobný problém spočívající v zacházení s obrazovkou, která je tu Full HD, a aplikace – jako mnohé jiné – není na toto rozlišení připravena. Není to nic zásadního, jde typicky o seznam kanálů a částečně také EPG, což je vidět na fotografiích.

Co se týče třídění naladěných stanic, ty byly umístěny napevno, k dispozici nejsou ani oblíbené položky.

Vcelku snadné ovládání, podrobnější příručka ale chybí

Ovládání jak u Windows, tak u zařízení s Androidem je vcelku jednoduché a pochopitelné. Vybrat si můžete mezi několika jazyky, čeština, jak bylo řečeno, chybí.

V případě zařízení s operačním systémem Android jsou základem ovládání obvyklý dotyk a gesta. Pokud se dotknete prostředku obrazovky (někdy také kraje zhruba v polovině výšky obrazovky), vyvoláte menu (foto níže), v němž najdete jak nastavení a ladění tuneru, tak vstup do EPG, k čemuž se dostaneme záhy.

Bohužel seznam gest, která můžete použít, chybí.

Základní menu nabízí tři položky, plus Exit.
Autor: Bohumil Herwig

Základní menu nabízí tři položky plus Exit.

Jestliže přejedete po displeji shora dolů, nebo zdola nahoru, přepnete se mezi stanicemi a zároveň vyvoláte informace o té aktuální. Pak se jen stačí dotknout jména kanálu a objeví se seznam, v němž můžete například filtrovat rozhlasové stanice, nebo jen televizní. Na to však musíte přijít sami. V balení je totiž k dispozici jen velice jednoduchá instalační příručka a ke stažení je vlastně jen totéž. Na Androidu tak musíte chvíli zkoušet, co vlastně jde a co nikoli. Seznam základních ovládacích gest by se tak určitě hodil, nebo by alespoň měl jít vyvolat z nějaké nápovědy, která tu také nebyla.

Možnosti uživatelského nastavení jsou vysloveně základní, jak bylo řečeno, setřídit se nedají ani naladěné stanice. V podstatě jen naladíte automaticky či manuálně, nastavíte sdílení médií, použitý přehrávač (Edi, nebo systémový) a pár dalších voleb.

Jednoduchá, ale v tomto případě plně odpovídající programová nabídka.
Autor: Bohumil Herwig

Jednoduchá, ale v tomto případě plně odpovídající programová nabídka.

Jednoduché sedmidenní EPG, ale s obrazem i zvukem

Programová nabídka má jediný náhled na celou obrazovku, čeština podporována není. Obraz běží na pozadí, zvuk je taktéž k dispozici. Po EPG se můžete volně pohybovat, tj. klepat na různé stanice, na kanál však nejste přepnuti ani po klepnutí na jeho název. K tomu je zapotřebí z EPG zcela odejít a vyvolat seznam naladěných stanic a přepnout se zde.

Na obrazovce je najednou vidět pět stanic, pořady se zobrazují vždy pro jednu z nich na asi tři hodiny dopředu. Jak bylo řečeno, EPG není lokalizované, což je vidět na odchycené obrazovce.

Jaký je? To je zapeklitá otázka…

Hardware se zdá být naprosto v pořádku a rozhodně překvapila subjektivně vysoká citlivost přijímacího členu DVB-T/T2. Překvapením je i výborný návrh a kompletní dodávka je rozhodně velmi příjemná. Pokud se ptáte, jak dlouho tuner vydrží s mobilním telefonem fungovat, je to pochopitelně ryze individuální. Vnitřní akumulátor nemá a ani není zapotřebí.

Dobu provozu nemělo v případě notebooku smysl měřit, v případě LG Flex 2 (5,5", Full HD, Android 5.1) pracoval tuner v kuse asi 2,25 hod., takže jak vidíte, na žádné velké vyskakování to není, ale využít se mobilně na cestách dá. Pokud je signál alespoň trochu přijatelný, na což tento Edision trpí méně, nebo dokonce výrazně méně, než „dospělé“ set-top boxy v ceně kolem tisíce korun. Tady je totiž tuner až řádově citlivější. Subjektivně vzato ovšem.

Potíž tak zatím představuje software, a to jak pro Windows, tak pro Android. Připravte se na to, že za stávající situace se dost dobře nedá dopředu říci, zda vám na vašem zařízení EDI-Combo T2/C USB tuner chodit bude, či nikoli, a to jak u Androidu, tak u Windows. Aplikace pro Android se nicméně zdála spolehlivější, občas se ale i ona chovala poněkud nevyzpytatelně. Škoda jistých nedotažeností v ovládání a zejména nemožnosti přes EPG přepínat stanice a nahrávat z něj aktuálně vysílaný pořad. Přesná však nebyla ani reakce na gesto, protože někdy tuner skočil ne o jeden, ale o dva kanály dále.

Edision má umět nahrávat a občas se opravdu ikonka objevila. Pak ale zmizela a situaci se nepodařilo rozumně rozluštit. Většinou k dispozici vůbec nebyla, nahrávání tudíž zkoušeno nebylo.

Před koncem testu ještě proběhla aktualizace softwaru pro Android. Po velmi krátkém zkoušení ale nebylo na první pohled vidět nic jiného navíc než velmi krátké problesknutí obrazovky s přehledem ovládacích gest. To se už při dalším spuštění neobjevilo a nedalo se nikde vyvolat.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborně vymyšlený hardware, subjektivně vzato hodně citlivý tuner, včetně příjmu DVB-T2, kompletní dodávka, včetně adaptérů

proti: zatím nespolehlivý software (Windows i Android) s poněkud nevyzpytatelným ovládáním, přes EPG nelze přepínat stanice a nahrávat, chybí komplexnější příručka

  Edision EDI-Combo T2/C USB tuner
cena: 1150 Kč
vybrané funkce: USB tuner pro Windows a Android; rozhlas přes DVB, nahrávání (MPEG/TS)
systémové požadavky: počítač s Windows XP (SP3), Vista 32/64 b, 7 (32/64 b), 8 (32/64 b), 10; zařízení s min. Android 4.0, dvoujádrový procesor, Micro USB (OTG)
tuner a zvuk: DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC)
příjem (rozlišení): až Full HD (1920 × 1080 bodů)
čtečka přístupových karet: ne
vstupy/výstupy: 2× Micro USB; anténa (teleskopická, konektor MCX)
spotřeba (udávaná podle EU): neuvedena
rozměry (švh), hmotnost: 54 × 8 × 35 mm; 8 g

Balení obsahuje

  • jednoduchý návod k instalaci
  • 2× adaptérový kabel – USB/Micro USB a anténní (MCX na běžný konektor)
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).