Hlavní navigace

DVB UHD-1 je na světě, technická specifikace pro Ultra HD v digitálním televizním vysílání je hotova

28. 11. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Řídící výbor organizace DVB schválil tři specifikace pro digitální televizní vysílání v rozlišení Ultra HD. Jsou určeny pro výrobce 4K televizorů a vysílatele.

Výrobci televizorů a provozovatelé televizního vysílání, kteří usilují o vysílání v rozlišení Ultra HD, mají první vodítko, podle kterého se mohou řídit při přípravách na přechod na kvalitu 4K. Řídící výbor organizace DVB schválil technické specifikace pro první generaci Ultra HD vysílání ve standardu DVB. 

Z PRAXE: Kompletní přehled Ultra HD (4K) programů dostupných českému satelitnímu divákovi

Jde o DVB UHD-1, který se zabývá nejen samotným rozlišením Ultra HD (4K) a vysokým dynamickým rozsahem High Dynamic Range (HDR) pro vyšší kontrastní poměry, ale také vyšší frekvencí snímků (HFR) pro zajištění ostřejšího obrazu u pohybujících se objektů a novou generací audia (NGA), jež podporuje zvukové objekty nebo scény. Řídící výbor DVB tak navázal na schvalování prvních verzí specifikací UHD z loňského roku.

Práce na definicích Ultra HD pokračují

Revize a aktualizace se týkají také DVB-DASH, audiovizuálního kódování a bitmapových titulků. UHD je klíčovou součástí portfolií mnoha televizních stanic. Organizace DVB neúnavně pracovala na dokončení komplexního souboru specifikací pro UHD. Zatímco tyto práce nadále pokračují, DVB je přesvědčena o tom, že provozovatelé vysílání mohou bez obav implementovat UHD již na základě těchto přijatých specifikací, prohlásil ředitel DVB Peter MacAvock

Ředitel DVB Peter MacAvock.
Autor: EBU

Ředitel DVB Peter MacAvock.

Organizace podle něj schválila revizi ETSI TS 103 285 a standardu DVB MPEG-DASH pro přenos služeb DVB přes sítě IP. Aktualizace obsahuje nové funkce: přenos živých textových zpráv a prezentací při využití hybridního digitálního rádia a podporu propojení interaktivních aplikací s vysílacími službami poskytovanými za pomoci DVB-DASH, HDR, HFR a NGA.

PSALI JSME: Travelxp v rozlišení Ultra HD (4K) bude dostupný i českým operátorům

Řídící výbor DVB rovněž schválil změny TS 101 154, specifikace DVB video- a audiokódování. Aktualizovaná specifikace obsahuje body, které se zabývají přizpůsobením videokodeku H.264/AVC a H.265/HEVC využití DVB-MPEG DASH. 

K TÉMATU: Do deseti let bude na satelitu vysílat přes tisíc Ultra HD kanálů, věří šéf britské pobočky SES

Prakticky došlo ke sladění specifikací o videokodecích s podobnými sadami funkcí u jiných standardů, ale tato konkrétní specifikace bere v úvahu konkrétní požadavky na adaptivní datové přenosy prostřednictvím sítí založených na IP. A za třetí byly schváleny změny systému DVB titulků (ETSI EN 300 743). Tato úprava zahrnuje explicitní podporu titulků pro vysílání UHDTV, jako je definováno ve specifikacích ETSI TS 101 154 a ETSI EN 300 468.

ROZHOVOR: Thomas Wrede – Ultra HD je vysokým rozlišením zítřka 


Autor: SES

Srovnání jednotlivých HDR formátů (klikněte pro zvětšení).

Vysoký dynamický rozsah HLG

Nejnovější revize rozšiřuje technické specifikace i o kódování obrazu s progresivním skenováním a schopnost poskytovat titulky CLUT (Color Look-Up Tabulka) pro barevné systémy odlišné od ITU-R BT.601. Nové kódování s progresivním skenováním umožňuje převést titulky z vhodně kódovaných souborů PNG. 

AKTUÁLNĚ: Ideální formát HDR? Pro vysílatele je nejvhodnější HLG, tvrdí Astra

Specifikace podtitulků založená na bitmapách je doplněna specifikací titulků založenou na TTML (jde o návrh EN 303 560, který byl řídícím výborem DVB schválen již v červenci 2017). Již loni schválil řídící výbor DVB zařazení Hybrid Log Gamma (HLG), systému vysokého dynamického rozsahu, který vyvinula britská veřejnoprávní televize BBC a japonská NHK.

DALŠÍ STANDARDY: Čeká nás další souboj velikánů. Přichází HDR10+

HLG dokáže do stejného signálu zkombinovat HDR i SDR, tedy vysoký i standardní dynamický rozsah, a tak maximálně využije omezené šířky pásma. Takto upravený obsah pak můžou sledovat majitelé televizorů s podporou HLG i bez ní, jejich zařízení si vždy vybere správný signál.

Britská veřejnoprávní televize začala HLG veřejně testovat koncem loňského roku u dokumentárního seriálu Zázračná planeta.

HLG představuje alternativu již existujícímu systému Perceptual Quantizer (PQ-10) Dolby, který upřednostňují některá filmová studia a také Netflix. Některé společnosti ale požádaly, aby byla do specifikace zahrnuta a přidána dynamická metadata od obou systémů.

Porovnání rozlišení SD (nízké), HD (vysoké), Full HD (plné vysoké) a Ultra HD 4K (ultra vysoké, rozlišení 4K). Zdroj: BenQ.
Autor: BenQ

Porovnání rozlišení SD (nízké), HD (vysoké), Full HD (plné vysoké) a Ultra HD 4K (ultra vysoké, rozlišení 4K). Zdroj: BenQ.

V ČR se UHD v terestrice jen tak nedočkáme

A proč jsou vlastně nové specifikace Ultra HD vysílání pro DVB potřeba, když se na 4K rozlišení již vysílá – například na satelitu? Dosavadní pokusy s Ultra HD programy se zatím potýkají s řadou potíží. Nabízí pouze standardní rozsah barev a jasů a také průměrný zvuk. 

PODROBNĚJI: Kanál Funbox 4K, který vysílá v pilotním DVB-T2 multiplexu, přešel na ostrý provoz

Nové specifikace mají tyto problémy vyřešit a jasně stanovit minimální požadavky na kvalitu vysílání v Ultra HD (4K), již však ocení především majitelé televizorů s největšími úhlopříčkami. DVB UHD-1 je tak vlastně druhou generací Ultra HD vysílání, která „vychytává mouchy“ po samotném zavedení Ultra HD a spuštění prvních programů v tomto rozlišení. Prakticky se dotkne především satelitního vysílání, případně kabelové televize a IPTV.

STREAMOVANÉ UHD: Vyzkoušeli jsme streamované Ultra HD z Filmbox Live a YouTube

Na 4K vysílání v terestrických sítích si ještě nějakou dobu počkáme. Rozhodně tedy u nás v České republice, kde je v souvislosti s přechodem na nový vysílací standard DVB-T2 problém i v pouhém zavedení vysílání v HD kvalitě. Fakticky s ním počítá pouze veřejnoprávní Česká televize. 

PRAKTICKÝ TEST: Experimentální vysílání v DVB-T2/HEVC na LG Signature OLED G6

Velké komerční stanice hodlají HD vysílání v terestrických sítích DVB-T2 kódovat a zpoplatnit, i když zatím není jasné, který operátor pro ně připraví placenou platformu a zda se mu podaří vůbec získat potřebnou kapacitu v sítích Českých Radiokomunikací (konkurenční operátor Digital Broadcasting patrně nebude provozovat v DVB-T2 tolik sítí, aby si mohl dovolit nějakou kapacitu pronajímat placené službě).


Autor: Jan Potůček

Marcel Procházka zhodnotil pro DigiZone
pilotní 4K vysílání Českých Radiokomunikací.

Ultra HD programy budou natolik náročné na kapacitu sítí, že by se do jednoho multiplexu DVB-T2 vešly pouze dva nebo tři. To je výrazně méně než sedm až deset televizních stanic ve Full HD nebo 18 až 25 programů v SD kvalitě. 

BRAND24

HODNOCENÍ: Marcel Procházka hodnotí pilotní 4K vysílání Českých Radiokomunikací

Ultra HD se tak v DVB-T2 dočkáme patrně pouze formou experimentů (v Praze již tento formát zkoušely České Radiokomunikace společně s Českou televizí), případně pilotního vysílání, a to nejspíše od České televize v rámci nějaké velké celosvětové sportovní akce. Je to právě ČT, komu zákon přímo ukládá věnovat se technologickým novinkám, takže dlouhodobý experiment s Ultra HD vysíláním u ní opravdu nelze vyloučit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).