Hlavní navigace

DVB-T2: ČRa v pondělí spustí další dva vysílače. Ohlášeno je výrazné zlepšení signálu na Domažlicku

27. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: České Radiokomunikace
UVNITŘ HARMONOGRAM A MAPY – Pokrytí novým standardem pozemního televizního vysílání tak dosáhne 76 % obyvatel ČR.

České Radiokomunikace (ČRa) pokračují v budování sítí DVB-T2 a v pondělí 31. července 2017 se dočkají obyvatelé na Pardubicku (vysílač Krásné) a Domažlicku (Vraní vrch). Na Domažlicku má zároveň dojít k výraznému zlepšení pokrytí. V přechodové síti diváci naladí 14 programů, další by měly postupně přibývat.

V srpnu pak mají být spuštěny další dva vysílače (Cheb, Zelená hora a Sušice, Svatobor), v září Trutnov, Černá hora a Brno, Kojál. Podrobněji ve fotogalerii níže.

K TÉMATU: Obchodním ředitelem ČRa se stal Miloš Mastník

DVB-T2 ověřeno: ČRa zařazují do seznamu další přístroje. Konečně je tu i nový set-top box

České Radiokomunikace spouští DVB-T2 přechodovou síť ze Žižkova a Cukráku

Pozemní vysílání u nás využívá okolo 55 % domácností a je to jediná platforma, která je pro diváky zdarma. Stávající DVB-T bude dostupné do roku 2020. K 31. červenci 2017 bude DVB-T2 pokryto 76 % populace, v září pak 91 % a do konce roku 2017 se počítá s 97,6 %. Konečného stavu se dočkáme někdy v průběhu 1. čtvrtletí 2018.

Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 předány mobilním datovým sítím páté generace (5G).

Technické parametry:

Celkové pokrytí: 76 % obyvatel ČR.

BRAND24

Pardubice-Krásné: 28 k, horizontální polarizace, výkon ERP 100 kW, tj. stejný výkon jako současné sítě 1 a 2, vyšší výkon než síť 3 = zlepšení pokrytí.

Domažlice – Vraní vrch: 31 k, horizontální polarizace, výkon ERP 10 kW, tj. má být stejný jako u současné sítě 1 a 2, síť 3 z této lokality nevysílá, očekává se výrazné zlepšení pokrytí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).