Hlavní navigace

DVB-H na Invexu: dvojnásobná ukázka

25. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Na Invexu byla představena hned dvě experimentální televizní vysílání ve standardu DVB-H (Českého Telecomu a dvojice ČRa/T-Mobile). Šlo však spíše o ukázku či tzv. předvedení konceptu než o zahájení testovacího provozu. O řádném komerčním provozu ani nemluvě.

V dávných dobách, myšleno ještě před sametovou revolucí, byl Invex ještě „veletrhem invence“. Tehdy se také s notnou dávkou ironie říkalo, že zde vrcholí cyklus „výzkum – vývoj – výstava“. To proto, že zde byly k vidění i velmi zajímavé věci – ale velmi často bez perspektivy, že se vůbec dostanou do stádia běžné dostupnosti (výroby a prodeje).

Dnešní Invex i celý trh elektronických komunikací už funguje jinak, ale něco mi na letošním Invexu ony dávné časy přece jen připomnělo. Konkrétně způsob, jakým zde byla prezentována novinka s názvem DVB-H. Aneb „televize v mobilu“, digitální televizní vysílání pro mobilní zařízení, či jak jinak tomu chceme říkat. Letos s tím na Invexu přišly hned dva subjekty, a oba to svorně pojaly spíše jako předvedení konceptu. Tedy něčeho, co je možné, ale co zatím nemohou nabídnout jako řádný komerční produkt, resp. službu. Dokonce ani v podobě nějakého pilotního či testovacího provozu.

Důvodů k tomu je více. Jedním je dostupnost koncových zařízení (mobilních terminálů s podporou DVB-H), kterých je zatím jako šafránu, a jsou to zatím spíše prototypy než běžné sériové produkty. Ještě závažnější jsou ale bariéry legislativní, protože DVB-H je formou digitálního televizního vysílání a vyžaduje existenci příslušné licence. Takže třeba T-Mobile musel požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o experimentální licenci na DVB-H vysílání, kterou získal pouze po dobu konání veletrhu Invex a pro lokalitu Brna. To, že na Invexu DVB-H předvede, ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi, pak dopředu mohutně avizoval.

DVB-H od Českého Telecomu

Nakonec to ale na Invexu dopadlo tak, že dvojici T-Mobile (T-M) / České radiokomunikace (ČRa) těsně předběhl Český Telecom. Svolal totiž svou tiskovku na poledne prvního invexového dne (zatímco T-M/ČRa až na 15:30). Na této tiskovce předvedl ukázku vlastního řešení DVB-H. Vzhledem ke své experimentální licenci, která mu umožňuje vysílat pouze program televize Óčko, se ale jednalo jen o ni a o doprovodné služby – například o video on demand z portálu Starzone.

Na následujícím obrázku vidíte terminál Nokia s podporou DVB-H, který včera Český Telecom předváděl (a který ale právě přijímal něco zřejmě jiného než živé TV vysílání stanice Óčko).

DVB-H CTc

Konkrétní informace o spuštění komerčního provozu pochopitelně nezazněly, s odkazem na situaci kolem licencí.

DVB-H od T-Mobile a Českých radiokomunikací

T-Mobile pojal svou ukázku DVB-H s podstatně větší pompou a také ve větším rozsahu, pokud jde o předvedené služby. Díky tomu, že získal speciální licenci (jen pro Invex), mohl do svého experimentálního invexového DVB-H vysílání zařadit hned čtyři kanály – ČT24, hudební hitparádu t-music (připravovanou spolu s TV Prima), živé vysílání z Invexu, a konečně živý přenos dění z vily Vyvolených.

Opět ale šlo pouze o ukázku, a ani ne o běžný testovací provoz. Ten by měl začít až někdy koncem prvního čtvrtletí příštího roku, kdy by DVB-H testovala vybraná skupina uživatelů. O zahájení řádného provozu žádné podrobnější informace nezazněly (a těžko mohly), s odkazem na potřebu vyřešit všechny právní aspekty (od licence až po smlouvy s poskytovateli obsahu).

Na následujícím obrázku vidíte marketingového ředitele T-Mobile Jiřího Dvorjančanského, jak předvádí mobilní terminál s DVB-H (můžete posoudit jeho rozměry).

DVB-H CRa1

Na dalším obrázku pak vidíte samotné TV vysílání (programu ČT24) na mobilním terminálu, tentokráte v provedení od firmy Siemens.

DVB-H CRa2

Jak DVB-H funguje?

Pro správné docenění toho, co DVB-H vlastně je, je vhodné si naznačit alespoň něco z jeho technické podstaty. Jde totiž o jakousi odnož DVB-T, neboli pozemního (terestrického) digitálního vysílání. Důvodem pro jeho vznik je to, že DVB-T není příliš šetrné, pokud jde o spotřebu přijímače. Nepočítá s tím, že tento by fungoval „na baterky“, a tak jej nutí být trvale na příjmu. DVB-H místo toho používá techniku tzv. time-slicingu, která umožňuje DVB-H přijímači mít zapnuto rádiové rozhraní jen po zlomek času, a tím šetřit i více než 90 procent energie. Navíc v době, kdy rádiové rozhraní právě nepřijímá „užitečný“ signál, může být využito k tomu, aby si zařízení samo zjišťovalo dostupnost jiných zdrojů signálu a eventuálně na ně přešlo (obdoba handoveru v mobilních sítích).

BRAND24

Celkově se tedy počítá se dvěma přenosovými kanály, jak ostatně ukazuje i následující obrázek:

DVB-H TM2
  • s všesměrovým kanálem (na bázi DVB-H, na obrázku vlevo nahoře), který zajišťuje šíření digitálního vysílání k jednotlivým přijímačům. Tento „DVB-H proud“ může být vnořen do „DVB-T proudu“ (multiplexu) jako jedna z jeho součástí, případně může obsazovat celý vlastní multiplex. Může tedy být šířen ze stejných vysílačů jako DVB-T. Také jeho „objemový tok“ je podstatně menší než u DVB-T – na jeden TV program v DVB-H s rozlišením 360×288 bodů připadá cca 384 kbit/s. Proto je možné vložit do DVB-T multiplexu hned několik TV programů pro DVB-H, a to místo jediného DVB-T programu (který zabírá něco mezi 3 až 6 Mbit/s),
  • s datovým kanálem, který zajišťuje „vše ostatní“ – od zpětného kanálu (pro potřeby interaktivních aplikací), až po individuální dopředný kanál pro nejrůznější další služby, které si uživatel objedná/navolí již na individuální bázi (na obrázku dole uprostřed).
Z uvedeného vyplývá také role obou subjektů, které se podílí na společném experimentu:
  • České radiokomunikace zajišťují šíření (jednosměrného) DVB-H vysílání,
  • T-Mobile zajišťuje „datový kanál“ a s ním i vše, co souvisí s identifikací uživatele, s jeho zpoplatněním a také s dalšími doprovodnými službami.

Způsob začlenění TV vysílání a doprovodných služeb do výsledného „obrázku“ na mobilním terminálu naznačuje následující snímek. Vidíte na něm schematické znázornění ovládacích prvků, které má uživatel k dispozici: samotný „živý obraz“ má jen v části okna. Samozřejmě si ale toto okno může zvětšit až na celou obrazovku.

DVB-H TM1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).