Hlavní navigace

Drogy v redakci, drogy ve sklepě nebo génius na drogách

10. 4. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: National Geographic
UVNITŘ VIDEA – Co v nejbližší době čeká tuzemské diváky na seriálové scéně? Lapidární shrnutí ve dvou slovech by znělo – samé drogy.

Ať chceme či nechceme, drogy jsou všudypřítomné. Můžeme se bavit o legálních přípravcích, kterými si pravidelně čistíme mozkové zážitky, nebo o těch poloilegálních či úplně zakázaných látkách – je to jedno, drogy tu prostě s námi jsou a budou. A ovlivňují jak život náš, tak život seriálových hrdinů, se kterými se budeme v příštích týdnech setkávat.

Pěstírna – Stream

V „temném thrilleru“ hraje hlavní roli Leoš Noha, který se svou náklonností ke šňupání povzbuzujících bílých prášků nijak netají a několikrát se veřejně zcela pregnantně vyjádřil. V seriálu hraje jednoho z česko-vietnamské partičky dealerů, kteří se živí pěstováním a prodejem marihuany. I když sama přítomnost Leoše Nohy napovídá, že bude mít seriál minimálně absurdně komické prvky, z dostupných trailerů vidíme skvělou práci s kamerou a příslib klaustrofobického napětí v příběhu o mužích zavřených a zamčených ve sklepě plném marihuany. 

Nejsme jediní, kdo se o seriál zajímá – protože se natáčel ve funkční pěstírně marihuany (údajně z důvodů autenticity), ocitl se v hledáčku policie. A seriál je možná nechtěně velice akutní – přichází totiž v době, kdy čeští úředníci jsou právem za idioty, protože i přes čtyři roky platný zákon o léčebném konopí nemají stovky českých pacientů možnost si v lékárnách cokoliv koupit, protože prostě není – takže lidé s Parkinsonem, roztroušenou sklerózou, onkologickými nemocemi a desítkami dalších indikací (http://kopac.cz/vyuziti-konopi-v-lecbe/) jsou odkázáni na černý trh a vlastní výrobu. Tak se aspoň dozvíme, jaká svinstva se při velkovýrobě používají. Lepší motivaci před květnem, kdy se vysazují outdoory, si nedokážu představit.

První díl: 13. dubna

Génius – National Geographic

Majitele a producenty National Geographic zřejmě povzbudil obrovský úspěch seriálu Vikingové konkurenčního kanálu History a dokumentární stanice se odhodlala natočit svůj první dramatický počin. Seriál popisuje život Alberta Einsteina, geniálního fyzika, který měl víc problémů a démonů, než by se mohlo na první pohled zdát – ať už se jedná o jeho komplikovaný vztah k ženám, nebo obtížné vyrovnávání se s popularitou, které z něj udělalo hvězdu, co nemá kousek soukromí a čas dělat to, k čemu byla předurčena – k vědecké práci. 

Einsteina si zahraje Geoffrey Rush, jeho ženu Elsu půvabná Emily Watson, producentem seriálu je zkušený Ron Howard (Apollo 13, Beautiful Mind, série filmů podle thrillerů Dana Browna Tomem Hanksem coby profesorem Langdonem a mnoho dalších). Natáčelo se čistě v Česku – kromě barrandovských kulis uvidíme záběry z exteriérů Prahy, Liberce a Plzně, některé scény se natáčely na hradě Loket. A jak souvisí Einstein s drogami? O jeho zkušenostech s ilegálními látkami se neví příliš, nicméně když v roce 1955 velmi stylově zemřel (odmítl operaci aneurysmatu s tím, že „když je čas jít, je čas jít“), našly se v jeho krvi stopy LSD a DMT.

První díl: 23. dubna

Single Lady – Playtvák

Novinku z vydavatelství Mafra připravuje produkce Lucky Man Films režiséra Davida Ondříčka, který má „na svědomí“ třeba Samotáře nebo Šeptej, čili filmy, kde se to drogami jen hemží. A nejinak to bude v seriálu Single Lady, který jeden z přátel popsal jako „koncentrovaný chlast, sex a intriky – jak už to v redakcích hudebních televizí chodí“. Je to příběh ze života, natáčelo se totiž přímo v Óčku a v kancelářích Mafry na Smíchově. 

Ředitelku Óčka si zahraje Jana Plodková, uvidíme také Václava Koptu (ano, toho ze Sněženek, který sice zdvojnásobil svůj objem, ale zato hraje daleko lépe), Rozálii Havelkovou a další. Scénáře se ujaly mladé nadějné tvůrkyně Tereza Seidlová a Veronika Dostálová. „Seriál ostrý jako život sám“ uvedla Veronika Dostálová pro Lidovky, které stejně jako Óčko patří pod křídla Mafry: Jsem ráda, že jsme se v roce 2017 v seriálové tvorbě posunuli. Už to nejsou jen tradiční televizní seriály, ale dynamické příběhy se svéráznějším pohledem na svět. Co mně osobně přijde zajímavý, je, že my s Veronikou jsme se vůbec neznaly, dal nás dohromady až Playtvak a viděly jsme se jen jednou v životě, zhruba v půlce psaní na pivo, jinak je to celý psaný na dálku, dodala pro DigiZone Seidlová.

Máme se na co těšit.

UX DAy - tip 2

První díl: 24. dubna

Lavi už nikoho nezajímá?

Ale abychom nemluvili o drogách jen pozitivně: jeden seriálový hrdina na drogy velice tvrdě dojel. Ano, je to slavný fotbalista Julius Lavický, který se po pěti profetovaných dílech dostal ze Sparty přes Vyšehrad asi do nějaké okresní třídy, kde už o něj seriáloví tvůrci nemají zřejmě zájem. Kecám – nové díly velmi zábavného seriálu nevznikají nejspíše z komerčních důvodů.

Tvůrci si přes fiktivní facebookový profil Lavického několikrát stěžovali na to, že diváci internetový seriál stahují a šíří třeba na YouTube. Že málo lidí platí registrace na obbod.cz, kde seriál vznikal. Well… wake up, it’s 2017. Ale přesto budeme rádi, když nás OBBOD vyvede z omylu. Těšíme se na to velmi. Geniální znělku z pera Risto Sokolovskiho máme dodnes nastavenou v mobilu jako vyzváněcí tón.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).