Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: Převážně o terestrické, ale také satelitní televizi

14. 11. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Digitální vysílání se pomalu zabydluje v nových regionech, kam se dostalo s tzv. digitálním boomem a někteří naši čtenáři stále řeší některé problémy s ním spojené. I proto otvíráme opět redakční schránku serveru DigiZone.cz, abychom odpověděli na vaše dotazy. Čím dál tím častěji ale dostáváme dotazy spojené také se satelitním vysíláním. Co dělat, když se signál jeví na přijímači tak, jako by byl kódovaný? Lze využít stávající analogový satelitní komplet pro příjem digitálního vysílání? Na tyto i další otázky odpoví právě dnešní článek.

Terestrická digitální televize

Petr Cigoš: Dokáže někdo zjistit, co se stalo se spouštěním multiplexu 4 v Ostravě k 1. listopadu? 1. prosince má být spuštěn už druhý a ve vlnách internetu je úplné ticho a v Telefónice O2 (snad krom nějakých techniků, na které číslo nemám) nikdo nic nepoví.

Jan Potůček: O multiplexu 4 nelze sehnat žádné informace, protože jeho operátor, Telefónica O2, nekomunikuje. Věřte, že jsme se o to snažili několikrát. Jediná informace o multiplexu 4 za poslední dobu je ta, že předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák na posledním setkání s novináři řekl, že Telefónica slíbila ČTÚ dodat aktualizovanou tabulku s termíny spouštění vysílačů. Nepadlo ale žádné slovo o tom, kdy by se tak mělo stát.

Ivo Štajdl: Nejsem si jist, zda bude možné pomocí kombinovaného DVD/HDD/VHS přístroje Panasonic DMR-EX98V přijímat televizní signál v ČR. Již delší dobu používám tento rekordér v Německu a údaje v jeho technických specifikacích mě nenaplňují optimismem, že budu moci přístroj v budoucnu používat k příjmu televize i v Čechách.

Lukáš Polák: Panasonic příjem v normě MPEG-2, který se používá ve většině zemí Evropy, zvládne. Horší by to bylo s kompresí MPEG-4.AVC. Zjednodušeně řečeno jde o jinou technickou normu, a pokud byste chtěl použít váš přijímač např. v Polsku, měl byste bohužel smůlu. MPEG-4 chce zavést i Slovensko. Minimálně v těchto zemích tedy musíte počítat s tím, že přijímač vám sice programy naladí, ale už vám je nezobrazí – budete mít černou obrazovku. Stejné je to třeba i ve Švédsku.

Michal Burger: Mám dotaz, zda řeší nějaký zákon povinnost majitelů domů poskytnout nájemníkům přístup k vysílání veřejnoprávní televize. Pokud ano, o jaký zákon se jedná a zda řeší povinnost majitele realizovat anténní rozvody nebo jen, že nesmí bránit majitelům jejich zřízení.

Jan Potůček: Zákon je v tomto ohledu dost nejasný a dá se vykládat různě. Pokud přijímáte televizi přes STA, majitel domu by vám měl zpřístupnit všechny volně šířené pozemně vysílající programy. Jenže to je jen jeden z výkladů. Doporučuji vám obrátit se přímo na Českou televizi, nebo ještě lépe na Český telekomunikační úřad (www.ctu.cz), který má tuto záležitost ve své kompetenci. U něj si lze také na majitele domu stěžovat.

Lubomír Konrád: Chtěl bych se zeptat, zda nebude rušen 58 kanál (mux 2 Buková hora) budoucím Muxem 3 v Praze na 59 kanále? Jsem z Jižního Města a chytám na horizontální polarizaci 100% signál z Bukové hory Mux 1 – 33. kanál a Mux 2 – 58 kanál a pražský Mux B na 46 kanále a horizontálně 3 analogové programy ze žižkovského vysílače. Chystám se otočit anténu do vertikálu až po vypnutí analogového vysílání v dubnu 2009, a pak budu přijímat vše ze Žižkova + možná i Drážďany. Snad tak dlouho bude vysílat Mux 3 v horizontálu z dosavadních vysílačů po Praze.

Jan Potůček: Nebude.

TechniSat Digit MF4-K

Věra Kadlecová: Mám satelit Technisat a chtěla jsem najít nové vysílání, což se mi samozřejmě nezdařilo. Hledala jsem proto na internetu a tam jsem objevila DigiZone a že se mám registrovat. Udělala jsem to a teď nevím, co jsem udělala. Nic jsem se tam nedověděla. Mám obavy, abych nenalítla na nějaké to placené vysílání. Prosím vás, poraďte mi, jak z toho ven.

Lukáš Polák: Pokud máte satelitní přijímač od TechniSatu, nevím, proč byste na něm měla chtít ladit terestrické, neboli pozemní digitální vysílání. To je, jako kdybyste chtěla na starém černobílém televizoru sledovat kabelovou digitální televizi bez použití jakéhokoliv přídavného zařízení. Je vidět, že máte ve všech těch pojmech tak trošku nepořádek a vlastně nevíte, co sledujete. DigiZone.cz jsou webové stránky o digitálním vysílání obecně (pozemní příjem, kabelovka, satelit, IPTV atd.). Nemusíte se rozhodně bát, že byste na něco skočila. Nám nic platit nemusíte. Nejlépe uděláte, pokud se obrátíte na nějakou servisní firmu s anténní a satelitní technikou a svůj požadavek jim budete tlumočit.

Satelitní televize

Satelitní parabola

Pavel Sršeň: Mám combo Golden Interstar 8300CI a všechno, co zde píši, se týká příjmu terestrického vysílání na tomto přístroji. Po celou dobu vysílání multiplexu A byl příjem v pořádku. Po nedávném přechodu na multiplexy 1, 2 atd., se mi podařilo na tomto přístroji naladit kromě jiného i programy, které přístroj vyhodnotil jako kódované. Nejenom, že kódovaný signál na našich současných multiplexech je nesmysl, ale ještě podivnější se mi zdá odpověď prodejce. Nepovažuji se za úplného laika v této oblasti, nedisponuji však rozsáhlými zkušenostmi s anténními systémy. Nějak se však nemohu ztotožnit s vysvětlením prodejce, který slůvkem nepřipouští, že by mohl být problém v přijímači, byť třeba v nevhodném firmwaru, což by byla „oprava“ na pár minut.

Lukáš Polák: Tento set-top-box identifikuje signál jako kódovaný tehdy, pokud je nedostatečné kvality. Do určité doby ho přijímat lze, a když se v něm pak objeví chyby a klesne pod přijímatelnou úroveň, jeví se jako kódovaný. Jak se chová tento přijímač s nekvalitní anténou, to vám bohužel nepovím. Tuto zkušenost nemám. Můžu však potvrdit vaši domněnku, že pokud chytáte na jeden ze set-top-boxů (Redix Terra) tento multiplex bez problémů a na druhém (GI 8300) tzv. ani ťuk, problém ve vašem anténním systému nebude. Přijímač můžete eventuelně poslat k reklamaci přímo do firmy Tipa, která je v Česku jeho oficiálním distributorem, web: http://www.ti­pa.eu/cz/menu/kon­takty/.

Radim Wallny: Přijímám analogové programy ze satelitu Astra 19,2 st. vých. s přístrojem DAEWOO DTS 4320B a parabolou 83×77cm. Satelity analogového signálu konči vysílání 31.10.2010. Chci se zeptat, abych mohl přijímat digitální satelitní vysílání, musím si koupit celý komplet (parabola, konektory, koax. kabely a přijímač), nebo mi stačí pouze přijímač a konvertor?

Lukáš Polák: Nevím, kde jste vzal termín 31.10.2010 jako definitivní pro vypnutí analogového vysílání ze satelitu. Zřejmě jste si ho spletl s přechodem všech oblastí v Česku na DVB-T, co se vysílání multiplexu 1 týká. Co se týká satelitu, musíte si pořídit kompletně nové přijímací zařízení. Zůstane vám pouze parabola. Bylo by možné použít i koaxiální kabely, ale když pořizovat nové vybavení, tak všechno. Kabel je otázkou pár korun za metr. Co tedy budete potřebovat minimálně nového – satelitní set-top-box a konvertor.

Digi TV parabola

Petra Vrtělková: Chtěla bych získat informace o možnosti připojení k DIGI TV. Prosím vás alespoň o zaslání odkazu, kam se mám obrátit.

Jan Potůček: Pokud vám jde o satelitní službu Digi TV, která se takto jmenuje, najdete veškeré informace zde: http://satelit­.digizone.cz/di­gi-tv/. Pokud vám jde obecně o digitální televizi přes anténu, stačí si zakoupit set-top-box a propojit ho mezi televizor a anténu. S koupí vám poradí prodejce v jakémkoli elektru.

BRAND24

Jak na programy v co nejlepší kvalitě

Pan Pech: Chci si kupovat LCD televizi s Full HD rozlišením a aby měla analogový i digitální tuner. Chtěl bych sledovat programy v co nejlepší kvalitě. Nevím, jak na to. Stačí mi k tomu nějaký satelitní komplet, abych mohl pak chytat i digitální vysílání, až bude po celém území Česka, nebo stačí jen nějaká parabola, když má televize digitální příjem? V podstatě mi jde o to, abych mohl chytat více programu a mohl sledovat i programy, které se časem budou vysílat v HD kvalitě, např. National Geographic Channel HD.

Lukáš Polák: Nejlepším řešením bude pro vás asi satelitní platforma Skylink. Veškeré podrobnosti o ní naleznete zde: http://satelit­.digizone.cz/sky­link/. Budete potřebovat satelitní komplet, tzn. set-top-box a parabolu s konvertorem. Pokud máte digitální televizor, není potřeba, aby satelitní přijímač byl combo (DVB-T i DVB-S). Satelitní STB je nutný proto, abyste mohl digitální televizi z družice přijímat. Nejsem si jistý, zda to váš televizor umí, i když samozřejmě existují i ty se symbolem DVB-S, které to zvládají, např. od společnosti TechniSat.

Byl pro vás některý z dotazů přínosný?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).