Hlavní navigace

Domažlická Hostouň nainstalovala satelitní držáky téměř k ničemu

13. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 1. 2010

Malé město Hostouň ležící v okrese Domažlice připravuje zřejmě své obyvatele na razantnější nástup satelitní televize. Jedná se momentálně o čtyři bytové domy (cca. 450 obyvatel), ve kterých obec, jako majitel těchto nemovitostí, nejprve nabízela nájemcům přípravu pro příjem satelitní televize standardním způsobem, čili umístěním jedné satelitní paraboly na střeše s rozvodem do jednotlivých bytů.

Řešení se nakonec smetlo ze stolu, protože by se nájemníci museli na této úpravě částečně podílet. Město Hostouň se tak dohodlo se svými nájemci na bezplatné instalaci kovových držáků satelitních parabol, vždy 1 ks pro každý byt. Montáž držáků město nechalo provést zároveň se zateplením fasád izolační vrstvou. I když se údajně město domlouvalo s technikem na umístění a velikosti těchto držáků, vypadá to, že vše nedopadlo příliš šťastně. Držáky parabol se o cca. 10cm zkrátily díky nové izolaci.

Prázdné držáky na satelitní paraboly na bytovce v Houstoni (Foto: David Rácz)

Některé z takto upravených bytových domů zároveň leží v absolutně nevhodné poloze vůči signálu z družice Astra 23,5 st. východně (CS Link, Skylink), kde se dá naladit jeho signál s trochou štěstí pouze na malou parabolu o průměru 60 cm a pro masivněji rozšířené paraboly o průměru 80 cm se musí na stávající držák připevnit ještě prodlužující nástavec. To je nestandardní a technicky velice pracné a nebezpečné. Kdo z obyvatelů však chce naladit např. satelitní pozici družice Thor 1.0W (Digi TV a brzy také UPC Direct), nemá šanci vůbec.

BRAND24

Na základě informací z městského úřadu existuje již několik lidí, kteří si sem přišli ztěžovat, že na nový držák nelze nic naladit. Zjistil jsem také, že tyto držáky byly nainstalované převážně k oknům kuchyně, a tak se musí ještě komplikovaně tahat koaxiální kabel do obývacího pokoje. Na stížnosti nájemců bohužel město nemá odpověď, pouze jim vysvětluje, aby se už domluvili se svým satelitním technikem na způsobu instalace.

Město Hostouň nemá skoro žádné problémy s příjmem DVB-T vysílání z blízkého vysílače Vraní vrch či z Krašova, přesto nájemci bytových domů vyžadují od města širší televizní nabídku satelitní cestou. Nepoužívané držáky tak bude pravděpodobně okupovat pouze ptactvo a město na ně zbytečně vynaložilo náklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).