Hlavní navigace

Do českých domácností začínají pronikat 3D televizní programy

26. 6. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Po kabelovém operátorovi UPC Česká republika, který v rámci své digitální nabídky poskytuje zákazníkům stereoskopické vysílání programu HD+, se pustil do vysílání ve třetím rozměru také poskytovatel IPTV Smart Comp, provozovatel služby Netbox. Také zákazníci této platformy mají nyní možnost vidět krátké sekvence složené ze stereoskopického obsahu, mezi kterými nechybí ukázky ze sportu, kultury, přírody, volného času a dalších videí. 3D obsah je možné najít také na satelitu.

Smart Comp spustil vysílání 3D demo kanálu

Společnost Smart Comp, jejíž nabídka IPTV televize Netbox se nedávno rozšířila o internetovou videopůjčovnu Topfun, zařadila do své nabídky první 3D demo kanál. Ten má zákazníkům ukázat možnosti stereoskopického zobrazování a vést též k popularizaci tohoto fenoménu, který je na tuzemském trhu prozatím pouze několik měsíců. Tento speciální program se skládá z krátkých ukázek ze sportu, kultury, přírody, volného času a dalších videí. Jeho nabídka by se však měla postupně rozšiřovat. Tímto krokem chceme jako první IPTV operátor v České republice demonstrovat, že naše stávající infrastruktura je technicky připravena divákům zpřístupnit i 3D obsah, uvedl vedoucí technického oddělení společnosti Smart Comp Jiří Kučík. 3D obsah se začíná postupně dostávat také do českých domácností. Možností, jak se k němu dostat, je několik. 3D vysílání v rámci své sítě začala nedávno testovat také společnost SAT Plus, která spolupracuje s největším kabelovým operátorem u nás, firmou UPC Česká republika.

Avatar 3D screenshot - Anixe HD

Avatar z vysílání programu Anixe HD.

Lukáš Polák: Netbox spustil ve své IPTV síti první 3D kanál

Česká televize vypne Dvojku v Jihlavě později

O měsíc déle, než původně předpokládala, bude Česká televize provozovat analogové vysílání programu ČT 2 z hlavního jihlavského vysílače Javořice. Původně chtěla ČT toto vysílání ukončit 30. června, v pátek však oznámila, že tak učiní až 31. července. Ke stejnému datu bude vypnuta i řada dalších analogových dokrývačů ČT 2 i ČT 1, sdělil Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT. Posunutí termínu vypnutí analogové ČT 2 na kanálu 42 z jihlavské Javořice vysvětluje ČT hledáním náhradního zdroje signálu tohoto programu pro analogové dokrývače, které měly být zachovány i po 30. červnu. Během příprav na vypnutí bylo kontrolními měřeními zjištěno, že pro některé analogové vysílače malého výkonu, jež využívají signál ČT 2 z Javořice jako zdrojový a ještě nemají být vypnuté, není v dosahu jiný dostatečně kvalitní zdroj signálu, vysvětlil Janda. Rovněž 15 analogových převaděčů programů ČT 1 a ČT 2, závislých na signálu z vysílače Javořice, které měly být vypnuty poslední červnový den, bude vysílat až do 31. července.

Vysílač Jihlava - Javořice

Jihlavská Javořice bude šířit analogovou Dvojku o měsíc déle. (Foto: archiv)

Jan Potůček: Analogová ČT 2 na jihlavské Javořici skončí o měsíc později, 31. července

UPC omezuje analogovou nabídku

Pořiďte si naši digitální kabelovou televizi, nebo se spokojte jen s 14 televizními programy. S takovou informací nyní obvolává klienty kabelové televize UPC v Pardubicích zákaznické centrum této společnosti. Ke konci června UPC zruší v Pardubicích programové nabídky Mini a Klasik u analogové kabelové televize a nahradí je jednou společnou analogovou nabídkou s 14 programy. Podobně firma postupuje i v jiných městech. V Pardubicích aktuálně nabídneme 14 analogových programů + rezervu pro místní vysílání. Ve spektru je alokován prostor pro celkem 20 analogových programů plus rádia v FM pásmu, ta zůstávají beze změny, uvedl pro server DigiZone.cz mluvčí UPC František Malina. Analogová nabídka zůstane součástí digitální nabídky a operátor ji bude poskytovat do druhého televizoru v domácnosti zdarma, jako tomu bylo doposud. Totéž bude platit pro zákazníky jednotné analogové nabídky: jednu službu si zaplatí – do druhého přijímače ji mohou získat zdarma, vysvětluje Malina.

ČT 2 analog - pokrytí ČR k 15.3.2010

Tak jako mizí analogový signál z území České republiky, mizí v některých lokalitách z nabídek také analogové stanice v kabelové síti UPC. (Zdroj: ČTÚ)

Jan Potůček: UPC omezuje analogovou kabelovou televizi v Pardubicích a dalších městech

Stručně

Nejen hlavní analogové vysílače, ale také dvanáct dokrývačů vypne k 30. červnu na jihu Čech televize Prima. Druhá největší tuzemská komerční televize tak pokračuje ve strategii, kterou zvolila od začátku přechodu na zemské digitální vysílání: kde je to možné, vypíná s hlavními analogovými vysílači i dokrývače. Oproti tomu konkurenční Nova v drtivé většině případů analogové dokrývače ponechává v provozu i po vypnutí hlavních analogových vysílačů v dané oblasti. Česká televize naopak plánuje výstavbu dalších digitálních dokrývačů.

Jan Potůček: Prima vypne 30. června na jihu Čech i dvanáct analogových dokrývačů
Jan Potůček: ČT plánuje pět nových digitálních dokrývačů v jižních Čechách

V satelitních platformách CS Link a Skylink došlo během včerejšího dne k zařazení zvukové stopy s prostorovým zvukem u TV Nova. V obou paketech je označena stejně – „CZE (Dolby Digital)“. Tuto novinku zatím Nova ani obě zmíněné platformy nekomunikovaly. Speciální jazykovou stopu mají k dispozici také diváci, kteří přijímají signál Novy HD v terestrickém digitálním multiplexu 4. Zde je označena jako „mul (Dolby Digital)“, některé set-top-boxy ji identifikují jako „mul (AC3)“.

Lukáš Polák: Nova HD zařadila na satelitu a v multiplexu 4 audio stopu Dolby Digital

Nová nabídková televize InzertMax, která plánuje zahájit vysílání v druhé polovině letošního roku, by se měla objevit v nabídce zemské digitální sítě 3 v Praze na kanálu 46. S odvoláním na majitele stanice to uvedl týdeník Strategie. InzertMax sice vlastní licenci pro satelitní vysílání a počítá s vysíláním v satelitních službách Skylink a CS Link, v multiplexu 3 by se ale měl objevit jako převzatý program.

Kaon KCF-B3000 HCO - předek

Objeví se v nabídce televize InzertMax také set-top-boxy? (Foto: Lica)

Jan Potůček: Multiplex 3 v Praze by měla posílit inzertní televize InzertMax

Delší hlavní zpravodajskou relaci a ucelený hodinový zpravodajský blok mezi sedmou a osmou hodinou večer nabídne od 12. července televize Prima. O den dříve začne svoje Zprávy TV Prima vysílat z nového studia v širokoúhlém formátu 16:9 a upraví kvůli tomu i jejich grafiku. Změna ve vysílání vyplývá z programových anotací na 28. týden letošního roku, které Prima umístila na svůj FTP server.

Jan Potůček: Prima zavede od 12. července hodinový zpravodajský blok bez Přátel
Jan Potůček: Prima potvrdila, že od 11. července začne vysílat zprávy ve formátu 16:9

BRAND24

V nabídce satelitní platformy UPC Direct by se měly brzy objevit dokumentární programy Discovery Science a Discovery Travel&Living. Tyto stanice jsou již fyzicky dostupné na transpondérech (frekvencích) číslo 12 a 25. Jde o parametry: 11938/H, SR 28000, FEC 7/8 a 12188/V, SR 28000, FEC 7/8. Obojí z pozice 1 st. západně. Programy jsou prozatím s kódováním Conax, což by ukazovalo na partnerskou Canal Digital.

Lukáš Polák: UPC Direct připravuje zařazení dvou kanálů z rodiny Discovery

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).