Hlavní navigace

Do Česka vstupuje nová satelitní služba freeSAT. Nahradí UPC Direct

3. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní službu UPC Direct čekají velké změny. Nový bude nejen její název, ale také programové balíčky a ceník. Ačkoliv oficiální představení nové služby je naplánováno až na příští týden, serveru DigiZone.cz se dostaly do rukou dokumenty, které odhalily první informace. Nová služba freeSAT nabídne mimochodem také kartu s programy zdarma, stejně jako je tomu u konkurenčních satelitních služeb CS Link a Skylink. Událostí minulého týdne je však také příprava televize Nova na českou verzi soutěže The Voice.

Značka freeSAT vstupuje do České republiky

Satelitní služba UPC Direct se přejmenuje na freeSAT a čeká ji řada změn. Vyplývá to z informací, které má k dispozici server DigiZone.cz. Tomu je poskytl jeden z obchodních partnerů operátora. K oficiálnímu představení novinek má dojít až příští týden, kdy do Prahy přijede nejvyšší vedení UPC DTH. Redakce našeho webu na akci nebude chybět. Jako přirozené vyústění všech postupných změn od transferu společnosti do Lucemburska, přes přesměrování služby na nové satelity Thor, rozšíření programové nabídky včetně HD programů a agresivnější cenovou politiku jsme přistoupili k přejmenování služby ze stávajícího názvu UPC Direct na freeSAT, a to včetně změny stávajícího loga, uvádí se v materiálu pro obchodníky, který má DigiZone.cz k dispozici. Pod dopisem je podepsán regionální ředitel marketingu a obchodu Jiří Kraval.

Lukáš Polák: Satelitní služba UPC Direct se změní na freeSAT. Nabídne i programy zdarma

Nova bude vysílat soutěž The Voice. Termín je však ve hvězdách

Nový soutěžní formát, v němž budou diváci vybírat nejzajímavější hlas České republiky, případně někdejšího Československa, připravuje televize Nova. Provozovatel stanice, společnost CET 21, si nechala u Úřadu průmyslového vlastnictví registrovat šest variant názvu pořadu, v nichž pokaždé nechybí slovo „hlas“. Nova si zatím registrovala jen slovní názvy, nikoli loga zamýšleného formátu. Registrace se týká názvů Hlas, Hlas Československa, Československý hlas, Hlas České republiky, Hlas Česka a Český hlas. Ředitel PR Novy Vladimír Mužík zatím na dotaz serveru DigiZone.cz, kdy byl se měl připravený pořad objevit ve vysílání, nereagoval. Podle našich informací se však skutečně jedná o úspěšný nizozemský formát, který sklidil největší úspěch pravděpodobně v USA, kde se v rolích porotců představili například Christina Aguilera nebo Cee-lo Green. Pěveckou show The Voice nakoupil majitel Novy, společnost CME, již pro své televizní stanice v Rumunsku či Bulharsku.

The Voice - pěvecká soutěž

Nova má zájem o pěveckou show The Voice. Otázkou je, kdy ji nasadí.

Jan Potůček: Televize Nova se chystá hledat „Hlas Česka“. Registruje si názvy nové show

Bratislava začala testovat DVB-T2

Ve středu začalo v Bratislavě testování digitální pozemní televize druhé generace označované jako DVB-T2. Na svém webu o tom informovala společnost Towercom, tamní obdoba Českých Radiokomunikací. Operátorovi bylo uděleno krátkodobé oprávnění pro šíření signálu z bratislavského vysílače Kamzík, takže firma ho bude realizovat pouze do konce září. Součástí zkušebního multiplexu, který je šířen na 66. kanálu výkonem 50 kW, jsou placené SD kanály v normě MPEG-4, které má ve své nabídce satelitní služba Skylink – Doku CS, Kino CS, Muzika CS, Viasat Explorer, Viasat History a Viasat Nature. Programový rastr ještě doplnil Travel Channel ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Podobně jako České Radiokomunikace si chce i Towercom vyzkoušet různé modulační parametry, podmíněný přístup, zdrojové kódování a příslušná zařízení pro zpracování signálu DVB-T2.

DVB-T2 - pokrytí ČR k 1.8.2011

Systém DVB-T2 se testuje už několik měsíců také v České republice, konkrétně v Praze, Českých Budějovicích a na Vysočině. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Lukáš Polák: Bratislava testuje vysílání DVB-T2, s placenými programy Skylinku

Stručně

Technici satelitní služby Skylink finišují v těchto dnech na zprovoznění nové uplinkové stanice, ze které se bude signál z pražského Barrandova odesílat na družici Astra 3B. Serveru DigiZone.cz to řekl výkonný ředitel této služby Jaromír Glisník. Včera jsem se byl na Barrandově podívat a práce už se blíží ke svému závěru, uvedl Glisník.

Lukáš Polák: Barrandovský uplink Skylinku od září, nové kanály od října

Zástupci satelitní služby Skylink už před několika měsíci informovali své zákazníky, že nové programy budou přidávány pouze na karty ICE a Irdeto. Novou informací je však to, že na kartách CryptoWorks nebudou dostupné ani další stanice přidané do neplacené nabídky. Zákazníci, kteří budou mít kartu původní, tak přijdou v budoucnu i možnost sledovat stanice Nova Action nebo Primy family.

Lukáš Polák: Skylink odpojí v budoucnu kódování CryptoWorks u placených stanic

Společnost Minas Tirith, která je držitelem licence pro chystaný slovenský kanál TV Empatia, spustí jeho ostré vysílání 3. října. Vyplývá to z testovací smyčky, kterou od pondělního odpoledne nabízí prostřednictvím satelitní pozice 1 stupeň západně (družice Thor) právě tento program. Spuštění kanálu bude předcházet start webových stránek na adrese www.tvempatia.sk v průběhu září.

Lukáš Polák: Televize Empatia odstartuje 3. října, slibuje její provozovatel

Několik minut po půlnoci na středu došlo k ukončení šíření pražské regionální televize TV Metropol v hlavním městě, Brně a také Ostravě v multiplexu 4. Síť obsahuje nadále čtyři programové pozice, ovšem na místě po lokální stanici se nachází pouze černá obrazovka s bílým oznámením o přerušení distribuce signálu. Diváci mohou pozemně v tuto chvíli sledovat program pouze v pražském multiplexu 3.

Lukáš Polák: TV Metropol ukončila vysílání v multiplexu 4
Lukáš Polák: Multiplex 4 má technické problémy
Lukáš Polák: Metropol TV požádá RRTV o lokální DVB-T licenci
Jan Potůček: Metropol TV bude na slevovém portálu prodávat vybarterované zbo­ží

Tři verze spotů, které upozorňují na rizika sledování nevhodných televizních pořadů dětmi, začínají ode dneška vysílat Česká televize, Nova, Prima a TV Barrandov. Kampaň „Vaše dítě, vaše televize, vaše zodpovědnost“ iniciovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která spoty získala z Rumunska, kde tato kampaň proběhla již v roce 2007 (financoval ji evropský fond Phare).

Jan Potůček: Největší české televize spouští drsnou kampaň RRTV na ochranu dětí

BRAND24

Na satelitní pozici 19,2 stupně východně, družice Astra, odstartovaly z noci na čtvrtek podle plánu německé kanály Home Shopping Europe 24 (HSE 24) a QVC ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dopoledne se tu pak objevila také stanice sonnenklar.TV HD. Všechny programy vysílají nekódovaně, pro jejich sledování tedy není zákaznická karta žádné satelitní služby.

Lukáš Polák: Na satelitu Astra odstartovaly tři nekódované kanály v HD rozlišení

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).