Hlavní navigace

Do Česka se blíží nová a levná digitální satelitní platforma

12. 5. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na konci roku 2004 začal v Rumunsku působit nový hráč na poli digitálního satelitního vysílání a dnes je nejrychleji rostoucí platformou v Evropě. Letos expandoval na televizní trh v Maďarsku, kde se mu jeho konkurenti snažili překazit plány, ale neuspěli. Nová služba si získala přízeň veřejnosti i regulátorů více než dvakrát nižší cenou. Nedávno dorazila platforma na Slovensko a dál chce pokračovat do České republiky. Jmenuje se Digi TV.

Služba digitální satelitní televize Digi TV si za necelé dva roky působení v Rumunsku získala už na 200 tisíc předplatitelů. Platformu provozuje konsorcium RCS-RDS, ve kterém má podíl 93 procent holandská firma Cable Communications Systems NV. Vysílání je šířené z pěti transpondérů na satelitu Intelsat 10–02 z pozice jednoho stupně západně a je zakódované systémem Nagravision 2. Na příjem je zapotřebí parabola s průměrem alespoň 70 centimetrů.

Digi TV narazila v Maďarsku na tuhý odpor

Satelitní platforma Digi TV se po rumunském úspěchu rozhodla expandovat na další trhy směrem na západ. Na začátku letošního roku měla služba vstoupit nejprve v lednu do Maďarska a o měsíc později na Slovensko. Dalším vytyčeným cílem byla pak Česká republika. Maďarští konkurenti z řad provozovatelů kabelových televizí a DVB-S ale začali bít na poplach. Rozpoutali mediální kampaň, ve které nařkli Digi TV z dumpingových cen, absence licence na satelitní vysílání a snahy rozvrátit maďarský televizní trh nízkou cenou, ale i mizernou kvalitou. Dalším argumentem pro kritiky rozšíření nové služby byl pornokanál Private Spice (odkaz je pouze pro starší 18 let), který Digi TV nabízí v základní nabídce. Třešničkou na zpravodajském dortě bylo tvrzení, že družice Intelsat 10–02, ze které se k divákům šíří signál platformy, může sloužit i k vysílání tajných vojenských dokumentů. Zavádějící zprávu byli ochotni potvrdit i experti na národní bezpečnost.

Po mediální kampani následovala stížnost zhrzených konkurentů maďarské vysílací radě (ORTT). ORTT ale nereagovala dostatečně pohotově a svojí laxností otevřela Digi TV brány státu. Nejdříve ale musela překonat další možnou překážku, kterou byl místní telekomunikační úřad (NHH). Regulátor kmitočtů ale nedělal službě potíže, a tak mohla služba počínaje 13. únorem začít fungovat i pro maďarské diváky. Za první dva týdny se v zemi našlo 70 tisíc zájemců o novou platformu, což měl být podle původních odhadů údaj až z prosince roku 2006. Stinnou stránkou velké poptávky jsou několikatýdenní čekací lhůty na instalaci. Rozjetý vlak Digi TV nezastavili jeho konkurenti ani stížnostmi na tuzemský antimonopolní úřad, sami se však na oplátku vystavili obvinění z kartelové dohody a udržování přemrštěných cen. Nováček s jeho podáním ale ještě vyčkává.

Klíčová je cena

Před příchodem nového hráče byla základní nabídka digitálního satelitního vysílání dostupná pro diváky v Maďarsku za měsíční sazbu 5290 forintů (574 Kč). Digi TV oslovila potenciální zákazníky cenou více než poloviční – 35 programů jim nabídla za 2400 forintů (260 Kč). Navíc přidala další lákavý bonus: Každý, kdo si objedná službu na dva roky, bude mít prvních dvanáct měsíců zdarma. U satelitního vysílání mohou být pro domácnosti vysoké také zaváděcí náklady. Digi TV si za ně účtuje 21.600 forintů (2344 Kč), za které divák získá parabolu s konvertorem, set-top-box a montáž. Majitelé vlastních parabol si mohou pořídit startovací balíček už za 18.000 forintů (1953 Kč), nákup nebo zapůjčení digitálního přijímače je ale nutnou podmínkou. Ke každé televizi musí být jeden a Digi TV zatím lidem dodává nejvýš dva na domácnost.

Astra družice

Slovenský start

Se zpožděním, ale přeci, dorazila nová digitální satelitní platforma oficiálně i na Slovensko. Platformu tu provozuje firma DIGI Slovakia a zájemci si ji mohou objednávat od 8. května. Webové stránky služby ale zatím obsahují pouze logo a kontaktní údaje, mezi kterými je i nefunkční (k 10. květnu) e-mail. Zřizovací cena Digi TV je na Slovensku 3400 korun (2536 Kč) za komplet včetně paraboly a 2400 korun (1809 Kč) pro variantu bez ní.

Základní nabídka služby přijde diváka na 290 korun (219 Kč) měsíčně, za které získá 30 televizních programů. Seznam stanic je zatím následující: Animal Planet, AXN, Cartoon Network/TCM, Discovery Channel, Discovery Civilisation, Discovery Science, Discovery Travel + Adventure, Eurosport, Film+, FilmBox, Galaxie Sport, Hallmark, Jetix, Minimax/A+, Music Box Slovakia, MTV Europe, Private Spice, Reality TV, Romantica, Spektrum TV, TA3, Travel Channel, TV JOJ, TV Markíza, TV Óčko, Viasat History, Viasat Explorer. Příznivci maďarštiny si můžou připlatit 40 korun za nášup maďarských programů, nabídka se jim rozšíří o kanály: ATV, 4!Story TV, Cool TV Hungary, Duna TV, Film+ Hungary, Hír TV, M1, M2, RTL Klub, TV2, Viasat 3.

Prémiové programy HBO, HBO 2 a Cinemax si slovenští diváci mohou objednat také. K ceně měsíčního paušálu jim Digi TV připočte 240 korun (181 Kč) za dvojici programů HBO a HBO2, televize Cinemax je k dispozici buď samotná za příplatek 180 korun (136 Kč), nebo v triptychu se dvěma předchozími stanicemi za 310 korun (234 Kč). Zájemce, který bude chtít přijímat základní nabídku a všechny tři prémiové kanály, zaplatí tedy dohromady 600 korun slovenských (452 Kč) měsíčně. Nejpalčivějším nedostatkem Digi TV je zatím absence českých a slovenských analogových terestrických programů. Jejich zařazení je zatím předmětem jednání.

UPC se připravuje na konkurenci

Jediný provozovatel placeného satelitního digitálního vysílání v ČR, společnost UPC Česká republika se svojí službou UPC Direct, si pravděpodobně zřetelně uvědomuje tržní riziko, které pro něj vpád z východu představuje. Firma si proto preventivně zaregistrovala ochranou známku i logo Digi TV, aby znesnadnila konkurenci vstup do Česka. UPC si před měsícem pronajala také pátý transpondér na družici Astra 19,2 stupně východně, aby získala více prostoru pro rozšíření programové nabídky.

BRAND24

Zatím není oficiálně známé, s jakým ceníkem přijde platforma Digi TV do České republiky. Pravděpodobně se ale nebude výrazně odlišovat od sazeb, které si společnost účtuje na svých stávajících trzích. UPC Direct nabízí základní nabídku Rodina za 689 korun, variantu Rodina + HBO za 1073 korun. Pokud budou ceny Digi TV podobné jako na Slovensku, nabídne základní balík programů včetně HBO za 400 korun. Jak na téměř třikrát levnější nabídku zareagují zákazníci a co udělá UPC pro udržení svého dominantního postavení, na to si musíme ještě počkat.

Článek vznikl s využitím serveru Parabola.cz, kde vyšel ve slovenštině seriál textů Jána Luterána o Digi TV.

Zaujala vás nabídka téměř třikrát levnější digitální satelitní televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).