Hlavní navigace

Dnes večer se můžete těšit na třetí řadu seriálu Cizinka. Seznamte se s dějem a dalšími zajímavostmi

11. 11. 2017
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: FTV Prima
UVNITŘ VIDEA & GALERIE – Od soboty 11. listopadu bude Prima Love vysílat premiérovou třetí řadu seriálu Cizinka, jehož druhá série se natáčela mimo jiné v Praze.

Televize Prima zaslala podrobnou synopsi všech epizod třetí řady i charakteristiky jednotlivých postav a herců a další zajímavosti z natáčení i náročné přípravy.

Děj třetí řady

Nové epizody seriálu Cizinka začínají hned potom, co se Claire (Caitriona Balfe) vrátila zpátky do roku 1948. Je těhotná a vzhledem k tomu, co prožila, se těžko vyrovnává s následky. Její zážitky navíc komplikují vztah s prvním manželem Frankem (Tobias Menzies). Jamie (Sam Heughan) mezitím v 18. století doplácí na poslední zoufalý pokus stát po boku se svými krajany skotskými horaly proti anglické koruně v předem ztracené bitvě u Cullodenu. 

Sice nečekaně přežil, ale trpí tím, že přišel o všechno – hlavně o svou milovanou Claire. Léta běží a Claire i Jamie se snaží naučit žít jeden bez druhého. Přesto se nedokážou zbavit myšlenek na ztracenou lásku. Když se objeví určitá možnost, že by se mohla znovu dostat do minulosti za svým Jamiem, získá Claire novou naději. 

Ale do srdce se jí vkrádají i nové pochyby. Claire a Jamie rozdělily staletí i kontinenty. Najdou k sobě cestu? Na jejich pouti je jako vždy čekají dobrodružství, tajemství a nebezpečí. Otázkou zůstává: pokud se znovu setkají, budou to pořád ti samí lidé, kteří se před dvaceti lety museli rozejít u mystických kouzelných kamenů?

Zajímavosti a reálie

Třetí řada seriálu Cizinka vznikla podle knížky Mořeplavec, která je třetím dílem v sérii bestsellerů spisovatelky Diany Gabaldonové. Má 900 stran a je zatím nejdelším dílem knižní série. První díl vyšel už před více než 25 lety. Po celém světě se prodalo více než 25 miliónů výtisků.

První část příběhu se odehrává ve Skotsku a v Americe. Druhá část příběhu se odehrává na Jamajce.

„Jamajské“ scény se ve skutečnosti natáčely v Jihoafrické republice ve studiovém areálu asi hodinu jízdy od Kapského Města. Areál má rozlohu 200 hektarů a nechybí v něm laguna ani umělá džungle.

Na stejném místě se natáčely také filmy Šílený Max: Zběsilá cesta a Černá věž nebo pirátský seriál Black Sails. Producenti si místo vybrali hlavně kvůli tomu, že dostali možnost využít několik dvou- a třístěžňových plavidel, která si zahrála pirátské lodě.

Lodě zbyly po pirátech

Dvě z těchto lodí dostaly novou podobu a jména. Vznikly z nich brigantina Artemis a válečná loď HMS Porpoise, na kterých se Jamie a Claire plaví za dobrodružstvím.

Caitriona Balfe říká, že lodě vypadaly úžasně. Ale dobové interiéry už tak skvělé nebyly. Uvnitř to bylo těsné, dusné a propocené, a vůbec ne voňavé. Sam Heughan říká, že některým lidem trvalo déle, než si na moře zvykli. Ale pak že to stálo za to. Je hrdý na třetí řadu Cizinky, protože vdechla seriálu nový život. Tak jako knížky autorky předlohy spisovatelky Diany Gabaldonové. Jejich děj jde neustále dopředu a pořád se mění.

Část komparzu na palubách lodí v Cizince je stejná jako v pirátském seriálu Black Sails. Producent přiznává, že i když se tvůrci snažili změnit všechno a všechny k nepoznání, zvlášť pozorní diváci si toho můžou všimnout. A to proto, že si „piráti“ odmítli oholit vousy.

Sazeč i doktorka jako ve skutečnosti

Protože Jamie se ve třetí řadě stává sazečem, jeho představitel Sam Heughan se rozhodl naučit základům řemesla tak, jak se provozovalo v 18. století. Důvodem jeho rozhodnutí bylo také to, že jeho matka pracuje v tiskárně a chtěl, aby bylo vidět, že ví, co dělá. Výsledky jeho práce se objevují v úvodní znělce. Kvůli scénám vznikly dvě repliky tiskařských lisů. 

Během natáčení je po ruce skutečný doktor, který hlídá, aby všechno, co se týká léčení a medicíny, vypadalo v Cizince autenticky. Catriona Balfe se zároveň musela naučit, jak se obvazují zranění, přivádí na svět dítě nebo správně zaškrcuje tepna.

Scéna, ve které se Claire znovu setkává s Jamiem, se v knižní předloze odehrává pouze z perspektivy Claire. V seriálu ji uvidíme z perspektivy obou hlavních hrdinů.

Ve třetí řadě je Claire a Jamiemu oběma přes 40 let. Na svůj věk však příliš nevypadají. Herci si nestěžují, protože se vyhnuli dlouhým hodinám stráveným v maskérně. Caitriona Balfe k tomu říká: Claire je zrovna na prahu padesátky, když se vrátí za Jamiem do minulosti. Ve štábu pracovali stejně staří lidé, kteří vypadají opravdu dobře. A kromě toho je to jenom seriál.

Claire i Jamie se ve třetí sérii znovu objevují v přepychovém oblečení, které nosili v druhé řadě ve scénách odehrávajících se v královském zámku Versailles. 

Bitva za odměnu…

Klíčová Bitva u Cullodenu, ve které anglické jednotky rozdrtí skotské povstání, se v knižní předloze Diany Gabaldonové vůbec neobjevuje. Ale tvůrce seriálu Ronald D. Moore chtěl fanouškům dát něco „za odměnu“. Bitva vrcholí dlouho očekávaným střetem mezi Jamiem a jeho úhlavním nepřítelem, Černým Jackem Randallem.

Bitva ve skutečnosti trvala pouze něco mezi 15 a 20 minutami reálného času. Moore uvažoval o tom, že ji v seriálu ukáže celou – od začátku až do konce. Ale nakonec dostal nápad natočit bitvu jako horečnými halucinacemi opředenou vzpomínku zraněného Jamieho. Výsledek je mnohem napínavější a dojemnější. Ve scénách navíc nemusely být vůbec žádné dialogy.

Sam Heughan říká, že natáčení bitvy u Cullodenu bylo kolosální, jako hrát ve válečném filmu z druhé světové. A taky ohromná zábava. Bitva u Cullodenu je největší bitevní scénou, která se v seriálu dosud objevila. Natáčela se celý týden se 400 muži v komparzu. Dalších 7 dní vznikaly dodatečné scény. 

Členové komparzu museli projít speciálním výcvikem, během kterého se naučili střílet z mušket a zacházet se štítem. Pak následoval speciální trénink zaměřený na fyzičku a jednoduché kaskadérské kousky. Jednou z nejdůležitějších dovedností bylo naučit se, jak se chovat jako horal i červenokabátník, aby mohli hrát buď Skoty, nebo Angličany. Trénink připomínal výcvik přežití. Mimo jiné obnášel běhat celý den se sedmikilovou replikou historické muškety.

V popředí akčních scén se objevuje tým 25 profesionálních kaskadérů.
Sam Heughan během natáčení nechtěně prudce udeřil Tobiase Menziese do tváře. Během natáčení bylo použito 135 mušket a 60 gumových replik, 300 ocelových mečů a 400 gumových replik, 80 skutečných a 100 gumových bajonetů, 50 štítů a 20 gumových replik a 250 dalších zbraní, včetně halaparten, dlouhých seker a klasických seker. 

Kilt se nejlépe obléká tak, že se roztáhne na zem a dotyčný se do něj zamotá. Pohled na 100 chlapů, kteří se válí po zemi a zamotávají do kiltů před natáčením bitvy o Culloden, stál skutečně za to. Členové komparzu museli vstávat brzy, ve 4 hodiny ráno. Vyrovnávali se s tím hlasitou muzikou a šíleným tancováním. Sam Heughan musel během natáčení prvních epizod nosit falešné zrzavé vousy a vlasy, které absolutně nesnášel.

Jamie má na zádech jizvy po krutém bičování (v první řadě seriálu). Vytvořit falešné jizvy na zádech Sama Heughana trvá 2 hodiny a 20 minut. Sam Heughan se musel kvůli novým epizodám naučit střílet z luku. Podařilo se mu trefit střed terče hned napoprvé – dokonce z kleku. Během natáčení třetí řady Cizinky bylo použito 400 paruk. Kvůli scéně, ve které Claire připravuje na snídani vajíčka, musel kuchař udělat 52 vajec, než se mu to podařilo dokonale trefit. Děťátku, které si zahrálo malou Briannu, se zdály dobové hračky a ozdoby strašidelné. Několikrát se kvůli nim dokonce rozplakalo.

Skotský Boston a výpravné kostýmy

Scény z amerického Bostonu se ve skutečnosti natáčely ve Skotsku.
„Bostonský“ byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ z druhé řady seriálu.
Veškeré dobové vybavení kuchyně se muselo objednat z Ameriky. Ve třetí řadě se objevuje upravený kostým z předchozích epizod. Tentokrát ho nosí jiná postava než dřív. Návrhářka Terry Dresbachová prozradila, že fanoušci se můžou těšit na víc podobných překvapení. 

Výkonný producent Ronald D. Moore trvá od druhé řady na tom, aby pokračování Cizinky působilo věrohodně. Vyžádal si kvůli tomu patřičně vyšší rozpočet. Jeho zdůvodnění: když se to bude zdát divákům skutečné, nechají se vtáhnout do děje, nechají se strhnout a příběh je více osloví.

Ikonická úvodní znělka vychází z tradiční skotské lidové písně Sky Boat Song, která popisuje útěk prince Karla Stuarta po prohrané bitvě u Cullodenu. Místo původního textu je v písničce ke slyšení báseň Sing Me a Song of Lad that is Gone spisovatele Roberta Louise Stevensona. Ta se shoduje se začátkem příběhu, který prožívá hlavní hrdinka Claire.

Hudbu k seriálu složil Bear McCreary, který je podepsaný i pod hudbou k Živým mrtvým, Da Vinciho démonům a Black Sails. McCreary se seznámil s Ronaldem D. Moorem během natáčení Battlestar Galacticy. Za Cizinku byl nominovaný na cenu Emmy.

Čtvrtá řada je v plánu na příští rok

Seriál Cizinka získal mnoho prestižních ocenění. Několikrát byl nominovaný na Zlatý glóbus a cenu Emmy v kategoriích Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herečka, Nejlepší herec, Nejlepší produkce, Nejlepší kostýmy a Nejlepší hudba.
Sam Heughan, který hraje Jamieho, je ve skutečnosti přirozeně blond. Protože Jamie je rusovlasý, Sam Heughan si musí pravidelně barvit hlavu.

Caitriona Balfe, která hraje Claire, má přirozeně rovné vlasy. Protože vlasy Claire mají být nespoutané a zvlněné, herečka musí každé ráno před začátkem natáčení podstoupit přípravu, která zahrnuje staré dobré natáčky. Na začátku natáčení seriálu měla jednoduše trvalou, ale od toho se upustilo, protože efekt neodpovídal představě tvůrců a popisu v knižní předloze.

Cizinka nebyla vždy zamýšlená jako seriál. Původně se uvažovalo o tom, že vznikne filmová adaptace první knížky s herečkou Katherine Heiglovou (Chirurgové, Zbouchnutá, Chceš mě, chci tě) v hlavní roli. Autorka knižní předlohy Diana Gabaldonová tvrdí, že až scénář Ronalda D. Moora k prvnímu dílu seriálu byl prvním pokusem, kvůli kterému po přečtení buď nezbledla, nebo nevybuchla rudá vzteky.

Ronald D. Moore si od začátku představoval Cizinku jako seriál. Tvrdí, že už když četl první knížku, začal se mu seriál odehrávat přímo před očima. Ronald D. Moore se o Cizince poprvé dozvěděl od své manželky Terry a kolegyně producentky Maril Davis během společné večeře. Vyšlo najevo, že obě zbožňují stejnou sérii knížek, ale nikdy o tom spolu nemluvily. Terry Dresbach, manželka Ronalda D. Moora, pracuje na Cizince jako kostýmní návrhářka. Seznámili se během natáčení seriálu Carnivale.

Ještě před premiérou třetí řady bylo oznámeno, že čtvrtá řada se bude vysílat v roce 2018. 

Tipy C

Propojení i s Hrou o trůny

Několik herců z Cizinky se objevilo také v „konkurenčním“ seriálu Hra o trůny: Tobias Menzies (Frank/Jack Randall) tam hraje Edmura Tullyho, Clive Russell (lord Lovat) si zahrál Bryndena „Černou rybu“ Tullyho a Duncan Lacroix (Murtagh Fraser) si zahrál vojáka Karstarků.

Diana Gabaldonová, autorka knižní série Cizinka, se přátelí se spisovatelem Georgem R. R. Martinem, který píše sérii, podle níž vzniká Hra o trůny. Martin se zároveň prohlásil za velkého fanouška Cizinky v knižní i seriálové podobě. Autorka knižní předlohy Diana Gabaldonová figuruje v produkčním týmu seriálu jako placená konzultantka.

Herci

Caitriona Balfe

Irská herečka a bývalá modelka se narodila 4. října 1979. Během studia na konzervatoři byla tváří značky H&M a pracovala na kampaních pro Channel, Victoria‘s Secret nebo Dolce & Gabbana. Mihla se ve filmech Super 8, Plán útěku a Podfukáři. Proslavila se hlavní rolí v seriálu Cizinka, za kterou byla dvakrát nominovaná na Zlatý glóbus. Narodila se jako jedna ze sedmi sourozenců. Kvůli práci modelky žila v Anglii, Francii, Itálii a Japonsku, později v americkém Los Angeles. V současnosti žije ve skotském Glasgow, kde se natáčí seriál Cizinka. Kromě rodné angličtiny ovládá francouzštinu a irskou gaelštinu, kterou mluví už od dětství. Je patronkou charitativní organizace World Child Cancer zaměřené na pomoc dětem nemocným rakovinou.

Sam Heughan

Skotský herec se narodil 30. dubna 1980. V roce 2011 si zahrál Batmana v představení Batman Live, které obletělo celý svět a dostalo se i do Prahy. V britské soap opeře Doctors si zahrál oblíbeného zloducha, ale fanoušky si získal díky seriálu Cizinka. Je fanouškem sci-fi. Má rád film Vetřelec a seriál Star Trek: Hluboký vesmír devět, na kterém pracoval jeho současný „šéf“, producent R. D. Moore.

Tobias Menzies

Anglický herec se narodil 7. března 1974. Nejvíce na sebe upozornil v seriálech Řím a Cizinka, za kterou byl nominovaný na Zlatý glóbus. Zahrál si Edmura Tullyho v seriálu Hra o trůny. Vystudoval herectví na Královské akademii dramatických umění.

John Bell

Skotský herec se narodil 20. října 1997 v městě Paisley. Zahrál si v seriálu Cizinka, filmové trilogii Hobbit a ve filmech Bitevní loď a Hněv Titánů. V Hobitovi hrál syna Barda Lukostřelce.

Sophie Skeltonová

Anglická herečka se narodila 7. března 1994 v Cheshire. Zahrála si v seriálech Cizinka a Ren. Od dětství se věnovala baletu a na jevišti vystupovala už ve čtyřech letech. Maturovala z chemie, biologie, matematiky a anglické literatury, ale místo studií na univerzitě se zaměřila na herectví. Je vzdělaná ve zpěvu. Má dva starší bratry. 

Richard Rankin

Skotský herec se narodil 4. ledna 1983 v Glasgow. Zahrál si v seriálech Cizinka a The Crimson Field. Jeho rodné příjmení je Harris. Když se stal hercem, začal používat matčino příjmení za svobodna, aby si ho lidé nepletli se slavnějším kolegou Richardem Harrisem.

Lauren Lyle

Skotská herečka se objevila v seriálech Broken a Cizinka.

David Berry

Australský herec se narodil 18. ledna v Torontu. Zahrál si v seriálech Cizinka a Místo zvané domov. Když mu bylo sedm let, přestěhoval se s rodiči zpátky do australského Sydney. Než se stal hercem, pracoval jako novinář. Je ženatý a má syna.

César Domboy

Francouzský herec se narodil 10. března 1990. Zahrál si v seriálech Cizinka a Borgia a ve filmech Muž na laně a Z Paříže do Paříže.

Postavy

Claire Fraserová/Randallová (Caitriona Balfe)

Půvabná zdravotní sestra, která prošla peklem druhé světové války, se za záhadných okolností dostala do minulosti. Je chytrá, vynalézavá a hodně si pamatuje z historie, což jí v 18. století opravdu přišlo k ruce. Když se musela vrátit zpátky do své doby, přišla o svou životní lásku, skotského horala Jamieho. Je těhotná a žije se svým prvním manželem Frankem. Myslí si, že Jamie zemřel, a snaží se žít bez něj. Postupně zjišťuje, že kvůli konvencím „moderní doby“ se cítí svázanější než v minulosti.

Jamie Fraser (Sam Heughan)

Pohledný a odvážný skotský horal s dobrodružnou povahou je dobrosrdečný a citlivý. Na muže první poloviny 18. století je neobyčejně vzdělaný a pokrokový. V divočině skotské vysočiny se pohybuje stejně zkušeně jako na francouzském královském dvoře v Paříži. Vyrovnává se s minulými traumaty, která mu způsobil jeho úhlavní nepřítel Černý Jack Randall, a těžko snáší odloučení od milované manželky Claire. Protože bojoval v povstání proti anglické koruně, je hledaným mužem.

Frank Randall (Tobias Menzies)

První manžel Claire je vystudovaným historikem, který za druhé světové války působil u britské tajné služby. Po válce se vrátil k práci na akademické půdě a přijal místo na americké univerzitě Harvard. Je to typický elegantní anglický gentleman. Je rád, že se k němu Claire po záhadném zmizení zase vrátila. Slíbil vychovávat dceru Briannu jako vlastní. Ale do jejich vztahu se vkrádají problémy. Snaží se zachránit manželství s jedinou ženou, kterou kdy opravdu miloval.

Jonathan „Černý Jack“ Randall (Tobias Menzies)

Kapitán anglické armády ve Skotsku v 18. století se stal úhlavním nepřítelem Jamieho a Claire. Je krutý, nemilosrdný a lstivý. Jamiem je přímo posedlý a několikrát mu krutě ublížil. Je předkem Franka Randalla, kterému je výrazně podobný (v seriálu proto obě postavy hraje Tobias Menzies). Claire se podařilo uzavřít s Černým Jackem křehké příměří, ale během povstání se Černý Jack znovu stává Jamieho nepřítelem na život a na smrt.

Ian Murray (John Bell)

Vysoký šestnáctiletý mladík má zlaté srdce, tvrdohlavou povahu a neuvěřitelné nadání dostat se kdykoli do potíží. Je šarmantní a podobá se svému strýci Jamiemu.

Brianna Randall (Sophie Skelton)

Půvabná rusovlasá mladá dívka je dcerou Jamieho a Claire. Je inteligentní, odhodlaná a tvrdohlavá. Díky tomu, že vyrůstala v Americe a vychovával ji „otec“ Frank, je sebevědomá a dobře vzdělaná. Když se dozví, že jejím skutečným otcem je skotský horal z 18. století, je v šoku. 

Roger Wakefield (Richard Rankin)

Dospělý adoptovaný syn reverenda Wakefielda (z první řady) je inteligentní, dobrosrdečný a okouzlující Skot každým coulem. Táhne mu na třicítku a je profesorem historie na oxfordské univerzitě. Líbí se mu Brianna, které pomáhá pátrat v historických záznamech po jejím skutečném otci.

Marsali Mackimmie (Lauren Lyle)

Krásná osmnáctiletá blonďatá dívka je nejstarší dcerou skotské horalky Laoghaire (z první řady). Je to bezstarostná rebelka s romantickým srdcem. Ví, co chce, a jde si za tím za každou cenu.

John William Grey (David Berry)

Ctěný a cílevědomý britský lord byl vždy věrným poddaným anglické koruny. Ale začíná se zmítat mezi vlastním smyslem pro povinnost a tím, co je opravdu správné. Je to pohledný gentleman, který se v minulosti zapletl do skandálu. Kvůli tomu byl odklizen na nezáviděníhodné místo guvernéra zpustlé věznice v Severním Skotsku. Kvůli neopětované lásce se stává vězněm vlastní vášně.

Fergus (César Domboy)

Okouzlující a ďábelsky pohledný mladík se narodil ve francouzském nevěstinci a vyrůstal jako kapesní zloděj. Díky setkání s Jamiem a Claire se zapletl do skotského povstání a dospíval na Jamieho panství. Je loajální až za hrob, má dobré vychování a vášnivě romantické srdce. Ale stejně rychle, jako se zamiluje, ho to zase přejde. (Ve druhé řadě se objevil ještě jako chlapec.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).