Hlavní navigace

Diváci se po letech konečně dočkají regionálního vysílání ČT na satelitu

13. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Televizní diváci z Moravy se konečně dočkají toho, že budou mít na satelitu regionální vysílání České televize. Po více než deseti letech od doby, kdy bylo zahájeno šíření signálu tohoto veřejnoprávního média z družice, se objeví nejpozději začátkem příštího roku na Astře 3A odpojovaná regionální zpravodajství z Brno a Ostravy v době, kdy bude ČT vysílat Události v regionech. Regionální vysílání už v tuto chvíli funguje v DVB-T. Česká televize pokračuje v přípravách regionalizace svého vysílání přesně podle plánu.

Česká televize spouští regionální vysílání na satelitu

Česká televize zahájila ve čtvrtek odpoledne testy regionálního vysílání ze satelitní pozice Astra 3A (23,5 stupně východně). Na transpondéru (frekvenci), který je využíván pro distribuci programů veřejnoprávního média k divákům (CS Link, Skylink, T-Mobile televize), spolu s ní jsou zde šířeny také televize Prima a Noe, se objevila sedmá pozice označená jako ČT JM, tedy regionální vysílání ČT pro jižní Moravu. Programová pozice obsahuje v současné době pouze barevné pruhy (monoskop) s několika informacemi určenými pro techniky veřejnoprávního média. Parametry příjmu nové pozice: 12525/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S/QPSK, SID 8001, V PID 160, A PID 80, PCR PID 160, kódovaný signál. Podle původních plánů chtělo veřejnoprávní médium zahájit vysílání regionálních studií z Brna a Ostravy do konce letošního roku, před vánočními svátky. Fyzicky se budou „plnit“ tyto dvě pozice pouze v době Událostí z regionu, mimo ní půjde v praxi o virtuální programy.

ČT 1 HD screenshot

Regionální vysílání ČT se brzy objeví také na satelitu. (Repro foto: vysílání České televize)

Lukáš Polák: ČT testuje na satelitu Astra regionální vysílání. Naostro ho nabídne od ledna

Slovenská Empatia v nedohlednu

Nikoliv v letošním roce, jak ještě před pár dny tvrdil serveru DigiZone.cz jednatel Patrik Bokroš, ale až v příštím roce odstartuje chystaná slovenská televize Empatia. Její zástupce a ředitel tento krok zdůvodnil pro server Mediálne.sk tím, že projekt stanice byl uspěchaný a vše je třeba nyní připravit s chladnou hlavou. Potřebujeme pořádně vydělat a udělat vlastní tvorbu, uvedl Bokroš. Jednatel a ředitel stanice v jedné osobě zatím plány na distribuci signálu u operátorů nezměnil. I nadále tedy počítá také se satelitní službou Skylink, ze které byl včera program kvůli neplněním smluvních závazků vyřazen. Je otázka, na kolik je to realistické očekávání, ale pokud si zaplatí satelitní kapacitu, není důvod je nezařadit do naší nabídky, uvedl pro DigiZone.cz výkonný ředitel společnosti TradeTec, která je zástupcem Skylinku v České republice, Jaromír Glisník.

Lukáš Polák: Slovenská televize Empatia opět posouvá termín startu, na příští rok
Lukáš Polák: Satelitní Skylink vyřadil z nabídky chystanou televizi Empatia
Lukáš Polák: Web slovenské televize Empatia je již několik dní znovu nedostupný

Vrátí se Óčko do terestriky?

Vedení hudební televize Óčko věří, že již v roce 2011 se bude moci stanice vrátit do digitálního terestrického vysílání (DVB-T) ve větším rozsahu, než jak ji v současné době umožňuje multiplex 4 společnosti Telefónica O2. Myslíme si, že příští rok přinese určitou revoluci a hlavně změnu v myšlení provozovatelů multiplexů, uvedl ve videorozhovoru Regionální televizní agentury (RTA) a Českých médií výkonný ředitel stanice Hynek Chudárek. K tomuto přesvědčení vede Chudárka myšlenka, že operátoři terestrických multiplexů se podle něho budou muset začít chovat jinak, než se doposud chovali. Předpoklad, že bude přetlak broadcasterů (vysílatelů, pozn. red.) a nedostatek kmitočtů, je přesně obrácený, takže si myslím, že to bude mít vliv na cenu a vůbec na způsoby, tedy například možnost vybrat si menší pokrytí. Myslím si, že padne i hranice 70 %, dodal v interview Chudárek. Óčko vysílalo v terestrickém multiplexu 3 do konce července loňského roku. Jako relativně malá televize si tehdy stěžovala právě na cenu, kterou chtěl provozovatel sítě, společnost Czech Digital Group, za distribuci a zbytečně velké pokrytí.

Kate Ryan - Óčko

Kdy se Óčko vrátí do DVB-T? Možná příští rok. (Repro foto: Óčko)

Lukáš Polák: Óčko: Do digitálního terestrického vysílání se chceme vrátit

Stručně

O třetinu větší prostor regionálnímu zpravodajství než dnes věnuje od 3. ledna zpravodajský kanál ČT 24. Zároveň nabídne nové pořady o ekonomice, se zahraničními zpravodaji a také speciální relaci pro ženy. Česká televize si pro ně již registrovala názvy Horizont 24, Highlight a Tah dámou. Posílení čeká také kulturní zpravodajství a tým komentátorů ČT 24, zpravodajský kanál veřejnoprávní televize také chystá další změny v grafice.

Jan Potůček: ČT 24 chystá nové pořady, od ledna posílí o třetinu zprávy z regionů
Jan Potůček: Regionálně odpojovaná budou moci být i mimořádná vysílání ČT 24

Anténáři a montážníci, kteří se zaváží k montování satelitních kompletů pro novou službu T-Mobile televize, se mohou dostat do problémů, pokud se rozhodnou nabízet také jiné služby než tohoto operátora. Vyplývá to z Rámcové smlouvy o dílo pro instalaci a servis služeb T-Mobile, která má server DigiZone.cz k dispozici. Objednatelem by v tomto případě byla společnost BMB-Green z Prahy.

Lukáš Polák: Montážníci T-Mobile televize jsou vázáni věrností, nesmí nabízet konkurenci
Jan Potůček: Chuck Norris v reklamě T-Mobilu baví celý svět. Prodá ale i jeho satelitní televizi?

Hybridní širokopásmová televize HbbTV bývá často označována jako vysíláním budoucnosti. Divák si bude moci vybrat pro sledování pouze to, co ho zajímá, a to kdykoliv a v podstatě i kdekoliv. HbbTV se v posledních měsících výrazně rozšířila v Německu, kde ji používá nejen veřejnoprávní televize ARD a ZDF, ale také komerční skupina ProSiebenSat.1­. V příštím roce s ním také počítá konkurenční RTL Group. Server DigiZone.cz je prozatím jediným, který pro vás službu otestoval.

Lukáš Polák: Otestovali jsme pro vás televizní vysílání budoucnosti – HbbTV

O2TV menu

Téměř na stejném počtu zákazníků jako v prvním pololetí zůstal produkt O2TV od společnosti Telefónica O2 ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ve třetím kvartálu 2010 měla tato IPTV služba 131 tisíc zákazníků, ve druhém jich bylo 133 tisíc. Zájem o službu O2TV dlouhodobě klesá, trend je patrný již od loňského roku, kdy na jeho konci jich bylo 138 tisíc a v prvním kvartálu úplně stejný počet.

Lukáš Polák: Počet zákazníků O2TV se téměř nemění, ale přesto klesá. Je jich 131 tisíc

Talentovou soutěž Talentmania na televizi Nova vystřídají o nedělních večerech filmy. Týden po velkém finále Taletmanie, které televize naplánovala na 5. prosince, nabídne v neděli 12. prosince od 20 hodin americkou komedii Ledově ostří. Stejným způsobem se s nedělními večery po ukončení soutěže Česko Slovensko má talent vypořádá Prima. Její talentová soutěž vyvrcholí již 28. listopadu Velkým finále Live!.

Jan Potůček: Nova nasadí po Talentmanii na nedělní večery filmy, stejně jako Prima

BRAND24

Loga šesti připravovaných pořadů si registrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví Česká televize. Polovina se týká zpravodajského kanálu ČT 24, graficky totiž připomínají logotypy již existujících log relací této televizní stanice. Jde o pořady s názvy Horizont 24, Tah dámou a Highlight. Další tři loga se patrně týkají relací pro jiné programy ČT: Hobby naší doby, Máte mě (patrně pořad, který naváže na již existující Chcete mě?) a Planeta YÓ.

Jan Potůček: Podívejte se na loga nových pořadů, registrovaná Českou televizí

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).