Hlavní navigace

Digitální televize startuje v Ostravě

9. 2. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Úderem dnešního poledne spustí Radiokomunikace oficiální zemské digitální vysílání v Ostravě. Na kanále 39 z vysílače Slezská Ostrava diváci naladí multiplex A, který již vysílá v Praze a od konce loňského roku zkušebně také v Brně. Zde Radiokomunikace přecházejí na ostrý provoz a spouští už druhý digitální vysílač v Barvičově ulici. Ten společně s vysílačem Hády vytvoří jednofrekvenční síť na kanále 40. V Praze, stejně jako v Brně a Ostravě, firma přechází na nové vysílací technologie.

Ostrava chytá už tři multiplexy

Ačkoli se Ostrava dočkala řádného digitálního vysílání jako třetí v pořadí po Praze a Brnu, vysílá tu nyní nejvíce digitálních mutliplexů. Kromě přechodné vysílací sítě A provozované společností Radiokomunikace na 39. kanále jde také o zkušební digitální vysílání veřejnoprávní Polské televize z vysílače ve Skrzeczném (kanál 38) a lokální multiplex společnosti Local TV Klimkovice na kanále 28 v Klimkovicích, jehož signál dosahuje i na jihozápadní okraj Ostravy. Moravskoslezská metropole se tak rázem stala městem s největším počtem pozemně šířených digitálních televizí.

Ostravský multiplex A obsahuje stejné programy jako ten pražský nebo brněnský a zítra k nim přibude i avizovaný kanál ČT 4 Sport, takže jenom v této síti diváci naladí televizní stanice ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a TV Nova. Klimkovický multiplex nabízí slovenskou zpravodajskou televizi TA3 a lokální vstupy místní televize Local TV Klimkovice. Polský digitální experiment obsahuje tři programy veřejnoprávní polské televize: TVP 1, TVP 2 a regionální mutaci TVP 3. Protože však Polská televize vysílá pouze o jeden kanál vedle ostravského multiplexu A, jehož vysílač je výkonnější, mohou mít někteří diváci s naladěním programů TVP problémy. Kvalitní set-top-box by měl ale příjem obou mutliplexů zvládnout.

Signál pro téměř milion diváků

Ostravský vysílač na vodojemu Hladnov s výkonem 10 kW pokryje území, na kterém žije téměř milion obyvatel České republiky. Signál multiplexu A navíc proniká hluboko do vnitrozemí Polska, takže naši severní sousedé v polské části Slezska dostanou dvojnásobnou dávku digitálních kanálů, vesměs veřejnoprávních. První testy Radiokomunikace spustily už v pondělí 6. února okolo desáté hodiny dopoledne. S různými výkyvy toto vysílání zachytili čtenáři našeho serveru v různých částech Moravskoslezského, ale i Olomouckého kraje. Plynulý příjem například hlásil čtenář ze Starého Zábřehu, dobrý signál chytali diváci s digitálním set-top-boxem ve Frýdku-Místku či Frýdlantu nad Ostravicí. Naopak smůlu mají diváci v Českém Těšíně, kam digitální signál multiplexu A nedosáhne.

Mapa pokrytí - síť A - Ostrava - základní
Nastavení parametrů DVB-T sítě A (Ostrava)
TV kanál 39 (618 MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/8
Kódový poměr 2/3
Konstelace 64QAM
Hierarchický mód ne-hierarchický
Celková bitová rychlost 22,12 Mbit/s
Kódování obrazu MPEG-2 MP@ML
Kódování zvuku MPEG-1 Layer II
Formát obrazu 4:3 (do budoucna i 16:9)
Kódování češtiny pro EPG ISO/IEC 6937

Zdroj: Radiokomunikace

Zkoušky začaly již v 10 hodin a zkušební provoz byl ukončen po 17 hodině. K vysílači to mám cca 6 km. Signál Ostravy na 39. kanálu zlikvidoval signál polské DVB-T na 38. kanálu ze Skrzyczného. Teprve po ukončení zkušebního vysílání byl možný příjem Skrzyczného, upozornil v pondělí podvečer jeden ze čtenářů DigiZone.cz. Rušení Polské televize je logické, oba multiplexy jsou opravdu blízko sebe a polský experiment navíc vysílá o výkonu pouhého jednoho kilowattu, což je desetkrát méně než multiplex A v Ostravě (Radiokomunikace dopředu avizovaly vyzářený výkon ERP 10 kW). Další divák z Petřvaldu na Karvinsku potvrdil, že při zkušebním provozu multiplexu A z vysílače Slezská Ostrava na vodojemu Hladnov nebylo možno přijímat polský experiment.

Brno posiluje druhý vysílač

Dnešní den je důležitý také pro diváky zemské digitální televize v Brně, kde končí testovací období, které trvalo od 23. prosince loňského roku. Od tohoto data Radiokomunikace provozovaly multiplex A z vysílače Hády (kanál 40, výkon ERP 10 kW). Přes vánoční svátky ale firma omezila jeho výkon, protože řada diváků se starými anténami typu „síto“ z Polska měla problém s příjmem analogového signálu televize Prima. Digitální vysílání totiž příjem Primy na tento typ antén rušilo. Po Novém roce se Radiokomunikace vrátily k původnímu výkonu vysílače, ale u domácností, které si nevyměnily antény, problém s rušením analogového vysílání Primy přetrvává. A bude přetrvávat i nadále, pokud diváci neosloví nějakou servisní firmu v Brně, která jim příjem upraví.

Mapa pokrytí - síť A - Brno - základní

Měření techniků prokázala, že viníky špatného příjmu jsou nekvalitní širokopásmové antény se zesilovačem. Ty nezvládly zařazení digitálního kanálu do kmitočtového pásma. Lidé, kteří si antény neupravili, mohou mít s analogovým vysíláním potíže i po čtvrtečním spuštění řádného provozu, upozornila agentura ČTK. Radiokomunikace už v pondělí 6. února testovaly provoz na obou brněnských vysílačích, kromě vysílače Hády i na dalším v Barvičově ulici. Během testování se opět některým divákům ztratil analogový příjem Primy. O stížnostech víme, ale test dopadl z našeho pohledu dobře, řekl agentuře mediální zástupce Radiokomunikací Radek Zeman.

Za rušení Primy mohou nevhodné antény

Podle Radka Zemana nenesou Radiokomunikace za nekvalitní příjem analogového vysílání Primy žádnou odpovědnost. Je potřeba, aby se diváci obrátili na servisní organizace, které se o jejich televizní rozvody starají. Ti, kteří mají vlastní anténu, mohou požádat o pomoc v odborných prodejnách, řekl Radek Zeman agentuře ČTK. Po dnešním ostrém startu řádného vysílání lze očekávat další vlnu stížností, bez odezvy zřejmě nezůstane ani sama televize Prima. Ta už v minulosti oznámila, že by ráda v blízké době spustila řádné digitální vysílání v brněnském multiplexu B společnosti Czech Digital Group. V Praze už Prima v tomto multiplexu řádně vysílá, o rozšíření do dalších lokalit (zatím jde především o Brno) však dosud jedná.

Multiplex A, který provozují Radiokomunikace a v němž vysílají programy České televize, Nova, Český rozhlas a Frekvence 1 (ta vysílá jen v pražském multiplexu A), spuštěním druhého brněnského vysílače v Barvičově ulici výrazně rozšíří území pokryté signálem DVB-T. Digitální televizi nyní mohou naladit diváci ve značné části jižní Moravy (viz mapku), signál dokonce zasahuje až do Rakouska. Je to především díky rovinatému charakteru území, kde jediný problém tvoří Pálavské vrchy, které zastiňují některé vesnice mezi Valticemi a Břeclaví. Samy Radiokomunikace odhadují, že z obou brněnských vysílačů může digitální signál přijímat přes sedm set tisíc diváků.

Praha přechází na nové technologie

Ode dnešního dne Radiokomunikace také přecházejí na nové vysílací technologie v Praze. Začátkem minulého týdne firma vyměnila anténní systémy na vysílači Praha – město (Žižkovský vysílač). Cílem změn je dosáhnout lepšího pokrytí metropole a nejbližšího okolí, které kromě žižkovského vysílače zajišťuje také vysílač Cukrák pro střední Čechy (oba na jednofrekvenční síti na kanále 25). Firma zatím neuvedla, kdy zprovozní třetí z pražských vysílačů multiplexu A na Strahově. Podle Radka Zemana záleží na jednání s provozovateli televizních a rozhlasových stanic.

DT24

Mapa pokrytí

Aktuální mapy pokrytí multiplexu A

Od čtvrtka 9. února spouští Radiokomunikace nové vysílače multiplexu A v Brně a Ostravě. Brněnský vysílač Hády, na kterém probíhá řádné digitální vysílání od loňského 22. prosince, posiluje vysílač Brno – město v Barvičově ulici (oba na kanále 40 s výkonem 10 kW). Ostravsko pokrývá vysílač Slezská Ostrava umístěný na vodojemu Hladkov (kanál 39, výkon 10 kW). Radiokomunikace zároveň přešly v Praze a Brně na novou vysílací a kompresní technologii, díky níž se rozšířilo území pokryté signálem multiplexu A. Aktuální mapy pokrytí Prahy, Brna a Ostravy najdete na této speciální stránce.

Ode dnešního dne dochází také k přepojení na novou kompresní technologii, která umožní multiplex A v Praze a Brně rozšířit o televizní program ČT 4 Sport a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál a ČRo 4 – Rádio Wave. Ostravské vysílání začíná rovnou na nových anténních systémech s kvalitnější kompresní technologií.

Set-top-box

Prezentace Radiokomunikací

Jaké novinky zavádějí Radiokomunikace se spuštěním řádného digitálního vysílání v Ostravě? Co se změní v přechodném multiplexu A v Praze a Brně? Přinášíme vám prezentaci ředitele úseku vysílacích služeb Martina Roztočila z dnešní tiskové konference v Brně. Setkání s novináři zároveň probíhalo i v Ostravě, obě tiskové konference byly propojeny telemostem. Prezentace ke stáhnutí zde [PPT, 573 kB].

Připravujeme aktuální informace z tiskových konferencí v Brně a Ostravě (obě proběhnou od 11:30 do 13:30).

Kde by měly Radiokomunikace spustit další digitální vysílač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).