Hlavní navigace

Názory k článku Digitální televize navrhnou řešení patové situace s licencemi

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2006 10:52

    pard (neregistrovaný)
    Problém je v tom, že v době udělení licencí Nově a Primě sice zákon nerozlišoval mezi analogem a digitálem, ale součástí licence je bohužel tzv. soubor technických parametrů - ten podrobně vyjmenovává pozice vysílačů a vysílací kanály. Takže ty tv mají bohužel licence takto přesně definované. U Primy je to ještě složitější, protože tam je řada vysílačů licencovaná pro krajská studia...
  • 25. 9. 2006 14:37

    prudic (neregistrovaný)
    Asi se nekoukate na soucasny mux A, ze? Tak otresna kvalita jak obrazu, tak zvuku jak nam predvadi radiokomunikace je pochopitelna pouze v dobe prechodu, kdy je malo kmitoctu. Jinak mi doma uplne staci jedna mistnost s klozetem. Nemusim mit pocit, ze mam hlavu v mise jeste pri sledovani televize. Uz 5 programu na multiplex je mnoho. Optimalni by byly 3. Takze 6 je za hranici jakekoli predstavivosti.
  • 25. 9. 2006 5:34

    Mirek (neregistrovaný)
    Mě zaráží jedna věc. NOva i Prima má licenci na televizní vysílání, ale není určeno v jaké formě, protože v době kdy byli oděleny licence pro NOvu a Primu ještě nikdo nerozlišoval analog a digitál, stejně jako není určen formát v digitálu zda MPEG2 nebo MPEG4. to znamená, že s průměrným právníkem a odborným znalce nemůže stát prohrát arbitráž za této podmínky: ČTÚ a ČRA mohou vypínat analog, tam kde je možné spustit digitál( musí být stejné pokrytí). Pokus se Nova a Prima nepřizpůsobí pak je to jejich interní problém. Je zde ještě jedna maličkost. Vypínání analogu je vázáno mezinárodními úmluvami a Evropskou komisí, takže se nejedná o svévoli České republiky a tak to není Česká republika, která by zmařila investici.
  • 25. 9. 2006 6:58

    anonymní
    problem je prave s terminem vypnuti. N+P chce aby to bylo az 31.12.2012, a to nejlepe tak, ze vysilat digitalem se bude az od cervna, plosne najednou na celem uzemi, a k vypnuti analogu by melo dojit az na konci roku, taktez najednou. Ale pokud nahodou by dochazelo k ruseni ze zahranici, tak samozrejme na naklady statu zajistit nahradni zpusob vysilani. Kdyz to nepujde jinak, tak teda digitalem. Tak nejak bych videl zpusob uvazovani tech krys nenazranych - akcionaru firem Nova a Prima. Reditel dela jen to, co mu akcionari naridi. Reknou - li mu, ze ma zajistit "dynamicky mezirocni rust zisku", tak je kazda zdrzovacka dobra.
    Porad zde nikdo zainteresovany nerekl, kolik plati Noha za sireni signalu dnes, a kolik bude platit "po prechodu".
  • 25. 9. 2006 12:51

    Honza210 (neregistrovaný)
    Je otázkou času, kdy se RRTV vypořádá s formálními chybami licenčního řízení a licence obnoví. Zejména Nova však bude i nadále dělat obstrukce a bránit příchodu konkurence. Pro rychlý nástup digitalizace navrhuji, aby se přepracoval technický plán, který bude počítat jen s ukončením analogu pro veřejnoprávní televizi. Ta bude mít svůj mux, míto Novy do něj zařadí ČT plánovaný dokumentární program. Noví vlastníci licencí pak mohou sdílet druhý celoplošný mux. Šest programů je sice na hraně, ale dá se. Pro rozjezd to bude výhodné z hlediska sdílení nákladů, mohou pak pokrýt větší území a hlavně stihnou rok 2008, kdy se zvětší reklamní koláč po ČT, který chtějí Prima a Nova dělit jenom mezi sebe. Ty si pak můžou svoje analogy nechat do mvypršení licence. Viděli bychom, jak by se rychle rozhýbali...
  • 23. 9. 2006 16:24

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Co treba navrhnout vypustit program TV Nova z multiplexu A, kde oficialne beztak nema co delat, alespon do doby, nez skonci obstrukce ze strany TV Nova smerem k novym legalne licencovanym TV stanicim a korupce soudni moci aby rozhodoval v neprospech statu? Ostatne, je-li pan reditel Dvorak tak vehementne proti digitalizaci, jiste mu nebude vadit, kdyz se jeho televize od tohoto procesu bude distancovat zcela otevrene. Hrat si na jako ze urcite ano, ale ve skutecnosti delat vsechno pro za zadnou cenu ne, je klamanim vsech zucastnenych, zejmena pak televiznich divaku. Je tedy nejvyssi cas zacit nazyvat veci pravymi jmeny. Bude-li vetsi konkurence, bude logicky levnejsi i televizni reklama, ktera tvori podstatnou cast ceny vetsiny spotrebniho zbozi, takze se to tyka de facto vsech obcanu CR (tedy i zaprisahlych odpurcu sledovani televize).

    Preji ADT hodne dobrych napadu a hodne skvelych pravniku a bude-li nejaka demonstrace za liberalizaci televizniho trhu, ktera bude mit sanci alespon cast teto zatuchle hniloby odeslat definitivne do cisticky odpadnich vod, velmi rad se ji nejakou tou dlazebkou ci zapalnou lahvi zucastnim :-)).

    Vzkaz pro pana Dvoraka: Mate jako TV Nova jiste dost penez na to, poprat se s budouci konkurenci o divaka ve ferovem zapase kvalitnejsim TV programem. Ano, podnikani je vzdy zejmena o penezich. Zpusob vaseho konkurencniho boje, ktery svymi pravnimi (lepe receno pravnickymi) kroky cinite, je ale opovrzeni hodny a pod uroven jakehokoli slusneho cloveka. Pokud Vam ovsem nevadi, ze si o Vas mnozi lide pomysli, ze jste dobytek, ktery je pro udrzeni mafiansky ziskanych bezprecedentnich vyhod ochoten obetovat i zbytky sve dustojnosti, jen tak dal!

    Srdecne zdravi Radek Donat, DVBTshop.net
  • 23. 9. 2006 18:01

    Tom (neregistrovaný)
    Souhlasim s vami, a musim rict ze mne postoj ktery k tomu TV Nova zaujala velmi zklamal. Uprime jsem se ale pobavil pri jednom z vyroku pana Dvoraka, ktery v televiznich novinach na CT1 verejne prohlasil ze Nova tyto kroky nepodnika proto aby se stala brzdou digitalizace :-) ... o to vice pak na konec kdyz v zoufalstvi vyvolanem patrne nedostatkem racionalnich archumentu vznesl k jednomu z predstavitelu RRTV otazku v tomto duchu: "a kam tolik spechate ? vzdyt je tu tolik zemi ktere pujdou do digitalu az v meznim terminu 2012 a od kterych bychom si meli vzit priklad. Proc v Cesku by to probuh melo byt driv kdyz to naopak muzeme jako spravna postkomunisticka zeme jeste o nejaky ten rok dva za tento termin natahnout ??"
  • 23. 9. 2006 18:50

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Ano, to bylo fakt vyborne. Pritom jestli RRTV, kdyz udelila prvni licence az 6 let po zahajeni zkusebniho vysilani, specha, potom hlemyzd je jednim z nejrychlejsich zivocichu na svete :-). Pokud vim, tak treba ve Francii zacalo zkusebni vysilani teprve loni na jare, ale licence meli drive nez u nas, kde 5 let probihajici prazsky experiment mezitim lide (a dokonce i kabelove spolecnosti) zacali samovolne vyuzivat pro bezny prijem, takze jeho zoficialneni se stalo de facto neudrzitelnou a nutnou reflexi davno existujiciho stavu. Nikdo, natoz RRTV, tedy rozhodne nespecha. Naopak, vcera bylo pozde. Pan Dvorak si zamerne bere priklad ze zemi, kde jsou s digitalizaci na chvostu. Pokud by se poohledl ve Velke Britanii, Spanelsku, Finsku, Svedsku, Italii ci Nemecku, kde se legalne digitalne vysila jiz nekolik let, mohl by svoji otazku, tj. proc tak spechali, polozit tam. Podle reakci tamnich divaku, kteri maji diky tomu mnohem vetsi vyber programu se domnivam, ze chyba to z pohledu divacke verejnosti rozhodne nebyla. Zda se, ze zajem televizniho divaka (tj. mit moznost vlastniho vyberu televizniho programu z dostatecne siroke nabidky) je v rozporu se zajmem TV Nova. Stale se snazim verit, ze u RRTV je tomu presne naopak, a ze jeji kroky, ktere vyznivaji v neprospech digitalizace, jsou "pouze" dilem amaterismu jejich clenu a nikoli korupce v jejich radach. Jsou ale i chvile, kdy o tom dost silne pochybuji. Otazku bych tedy otocil: Proc RRTV nerozhodla drive? Bylo v zajmu televiznich divaku otalet s pridelenim licenci tak dlouho?. A novinari by meli kazdemu jednotlivemu clenu RRTV polozit otazku ci zajmy v Rade vlastne zastupujete? a zverejnit odpovedi.
  • 23. 9. 2006 21:23

    vedro (neregistrovaný)
    Neporovnával bych naši situaci s velkými zeměmi na západ od nás. Tam je tv trh rozvinutější, je tam mnoho televizí a digitalizaci tam nebylo možné "poslat k ledu" jak je to u nás. Bohužel jsme si za ta léta vypěstovali hada na prsou, Nova tady tahá za provázky vedoucí do parlamentu, RRTV atd. Porovnávejme se s porovnatelným TV trhem (veřejnoprávní TV + dvě celoplošné komerční TV, podobný počet obyvatelů,atd.). V našem regionu takových zemí taky neni mnoho, ČR jim ale za příklad jít nemůže, spíš by to mohl být příklad z pohledu zavádění DVBT odstrašující.
  • 22. 9. 2006 17:38

    prudic (neregistrovaný)
    vzdaji se dobrovolne licenci a navrhnou vypsani noveho vyberoveho rizeni? Co na to jejich akcionari?
  • 23. 9. 2006 11:46

    pingu (neregistrovaný)
    No, taky můžou navrhnout, že budou dočasně vysílat zkušebně, kvuli obsahu a tajně doufat, že jim rada ty licence udělí znovu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).