Hlavní navigace

Digitální televize dorazila na Domažlicko, ale bez Novy

1. 11. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Televizní diváci na Domažlicku mohou od půlnoci na dnešek přijímat signál zemského digitálního multiplexu A. Čtyři programy České televize a sedm okruhů Českého rozhlasu digitálně vysílá na kanálu 38 z Vraního vrchu, odkud lze souběžně naladit také analogový signál ČT 1, ČT 2 a TV Nova. Digitální síť oproti původní představě zatím neobsahuje Novu, protože té se stále nepodařilo získat povolení od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Radní ale tvrdí, že Nova žádné další povolení k digitálnímu vysílání na Domažlicku nepotřebuje.

Signál pro 221 tisíc diváků

Domažlicko je nejmenší že čtyř oblastí České republiky, kde lze zachytit vysílání přechodného digitálního multiplexu A. Společně s Prahou, Brnem a Ostravou tak nyní může tuto vysílací síť naladit přes dva a půl milionu diváků a pokrývá třetinu území státu. V původních třech lokalitách nabízí multiplex stejný obsah: televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Nova a veřejnoprávní rozhlasové okruhy ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Radio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Domažlický multiplex je chudší o Novu a na rozdíl od pražského, brněnského a ostravského nemá multiplexer pro odpojované regionální vysílání programu ČT 1.

V Domažlicích přejímáme ČT 1 z Prahy včetně pražské verze Dobrého rána a Večerníků, potvrzuje Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých radiokomunikací. Digitální signál může nově přijímat 221 tisíc diváků. Ti, co jsou odkázaní na analogový příjem televize z Vraního vrchu, si budou muset nejpozději příští rok v červnu pořídit digitální set-top-box, jinak úplně přijdou o možnost sledovat oba programy České televize a Novu. Naopak domácnosti, které ladí analogovou televizi z jiných vysílačů (např. z Plzně), se nemusí o signál minimálně v příštích dvou letech strachovat. Podle nejnovější verze Technického plánu přechodu na digitální vysílání totiž analogové vysílání na Plzeňsku skončí až v lednu 2009.

Mux A pokrytí 1.11.2006

Domažlice vypnou jako první

Martin Roztočil

Po dohodě vysílatelů předpokládáme vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu v závěru druhého čtvrtletí 2006, říká Martin Roztočil, ředitel Úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací, provozovatele multiplexu A. Donedávna to přitom vypadalo tak, že ČT a Nova na Domažlicku sice zahájí digitální vysílání, ale analogový signál nevypnou. Alespoň Nova se takovému postupu bránila, protože na rozdíl od ČT její domažlický kmitočet nevadí digitálnímu rozhlasu z Německa. K dohodě o vypínání analogu došlo až po výhrůžce ČT, že pokud Nova nevypne analogové vysílání na Domažlicku, ČT ho na oplátku nevypne na Ústecku, kde má pro změnu problém televize Nova (opět s vzájemným rušením s německým digitálním rozhlasem na 12. kanále).

Po dobu souběžného analogového a digitálního vysílání z Vraního vrchu budou České radiokomunikace postupně převádět na digitální signál i analogové dokrývače. Zpočátku budou provozovány v nezměněné podobě, v průběhu souběžného provozu budou na základě podrobné analýzy a měření stavu pokrytí Domažlicka převáděny na digitální provoz, upřesnila společnost. V oblasti jde celkem o devět převaděčů, na nichž si ČRa vyzkouší v malém to, co je čeká příští rok v červenci na severu Čech. Je to taková generálka před Bukovou horou, na které závisí desítky převaděčů. Chceme si nastavit a stabilizovat všechny technické, obchodní a legislativní procesy v relativně malém měřítku tak, aby nás při dalším rozvoji digitální sítě, který by měl pokračovat Bukovou horou, již nic nebrzdilo, vysvětluje Roztočil.

Multiplex A dosáhne až do Plzně

Kde všude je možné naladit domažlický multiplex A? Podle teoretické mapky pokrytí jde o oblast ohraničenou Rozvadovem, Tachovem, Mariánskými Lázněmi, Plzní, Švihovem a Kdyní. Skutečný dosah signálu ale může být jiný. V okamžiku spuštění vysílání začnou České radiokomunikace a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) provádět korekční měření, jejichž cílem bude porovnat modelové předpoklady pokrytí Domažlicka se skutečným stavem, slibuje Roztočil. ČRa poté zveřejní nové mapy pokrytí. Společnost ale předpokládá, že i přes poměrně malý výkon vysílače (5 kW) multiplex naladí i diváci v okrajových částech Plzně. Radiokomunikace jim ale podle Roztočila nemohou garantovat dobrý příjem, protože vysílání je určené primárně pro oblast Domažlicka.

Podrobné mapy pokrytí Domažlicka

Mapa pokrytí - síť A - Domažlice - náhled
Chcete vědět, jestli se signál digitální televize z vysílače Vraní vrch dostane až k vám? Nabízíme vám podrobnou mapu teoretického pokrytí přechodné digitální sítě A na Domažlicku. Jde o vypočítané pokrytí, které se může od reality výrazně lišit. Po zkušebním měření v regionu zveřejníme aktualizované mapy podle skutečného dosahu vysílače. Podívejte se také na mapky pokrytí multiplexu A v Praze, Brně a Ostravě.

Zdroj: Radiokomunikace

Příjem v Plzni bude možný pouze na vyvýšených místech, za dobrých meteorologických podmínek a při použití kvalitní dálkové antény, vypočítává Roztočil. Na samotném Domažlicku by se signálem neměl být problém, podle Jiřího Vykydala ale nelze vyloučit určité potíže na straně přijímacích zařízení: Je možné, že v některých případech, kdy mají diváci nainstalovány nekvalitní antény, bude potřeba jejich revize nebo i výměna. Diváci, kteří by měli i přesto problém s naladěním digitální televize, se mohou obrátit na bezplatnou telefonní linku Českých radiokomunikací 844 900 001. Další informace se diváci dozví z vysílání České televize, která připravila k zahájení digitálního vysílání na Domažlicku vlastní informační spoty.

Proč se vysílá bez Novy a Primy?

Petr Dvořák Nova

Z diváckého hlediska má digitální televize na Domažlicku jednu velkou vadu na kráse. V multiplexu chybí Nova s Primou, i když každá z trochu jiného důvodu. Nova se měla v domažlické síti DVB-T objevit už dnes, podle generálního ředitele Petra Dvořáka se jí ale nepodařilo získat povolení od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Televize radu žádala o možnost rozšířit soubor technických prostředků k vysílání o digitální kmitočet na Vraním vrchu, dostalo se jí ale odpovědi, že žádné další povolení nepotřebuje. Nova však trvá na tom, že bez písemného svolení RRTV na Domažlicku digitální vysílání nezahájí. Přetahovaná o „úřední lejstro“ způsobila, že čtyři programy ČT získaly v Domažlicích dočasně vyšší datový tok než v Praze, Brně a Ostravě.

Doufáme, že souhlas RRTV obdržíme co nejdříve, neboť domažlický projekt pokládáme za velmi potřebný experiment, který prověří všechny mechanismy přechodu z analogového na digitální vysílání, a že o něm Rada rozhodne na svém nejbližším zasedání, říká šéf Novy Petr Dvořák. Rozhodnutí by mohlo padnout už za týden: další zasedání RRTV proběhne v úterý 7. a středu 8. listopadu. V případě Primy jde o komplikovanější záležitost. Protože tato televize nevysílá v přechodném multiplexu A, musela by se dohodnout s jiným operátorem na šíření digitálního signálu. V Praze Prima vysílá v dočasném multiplexu B společnosti Czech Digital Group (CDG) společně s dalšími pěti experimentálními programy. Na Domažlicku by ale musela vysílat sama, a to by se jí nevyplatilo.

Analogový a digitální příjem lze kombinovat

Pro televizní diváky na Domažlicku je ale důležité vědět, že analogový a digitální pozemní příjem lze kombinovat. Pokud budou chtít sledovat zpravodajský kanál ČT 24 nebo program ČT 4 Sport, naladí si je přes digitální set-top-box, kvůli Nově nebo Primě set-top-box vypnou a chytnou je analogově, aniž by museli hýbat s anténou, nebo ji dokonce celou vyměnit. Ani kombinovaný příjem ale nevyřeší tradiční problém Domažlicka s nekvalitním analogovým signálem televize Prima. Tomu by pomohlo pouze zapojení Primy do digitálního experimentu. Ani to ale nelze úplně vyloučit. Podle Jiřího Rajduse, projektového manažera CDG, firma s Primou vyjednává o finančních podmínkách. Jisté je, rozšíření multiplexu B na Domažlicko by musela předcházet dohoda s ČTÚ a RRTV.

BRAND24

Dalšího rozšíření nabídky digitálních programů se diváci na Domažlicku dočkají 6. prosince. Pět týdnů po startu multiplexu A spustí sousední Bavorsko z vysílače Hoher Bogen tři digitální multiplexy s jedenácti televizními programy. Digitální síť veřejnoprávní televize ARD nabídne na kanále 7 plnoformátovou stanici Das Erste, parlamentní kanál Phoenix, francouzsko-německý kulturní kanál Arte a stanici EinsPlus. Další veřejnoprávní multiplex ZDF na kanále 33 bude obsahovat stanice ZDF, 3sat a Kika/ZDF doku. Kika a ZDF využijí jednu programovou pozici, přičemž dětský program Kika bude vysílat od 6:00 do 21:00 a dokumentární stanice ZDF doku od 21:00 do 6:00. Datový tok pro čtvrtou programovou pozici zaplní interaktivní služby MHP.

Třetí bavorský multiplex bude čistě regionální. Na kanále 28 jej bude provozovat místní televizní stanice Bayerische Fernsehen a nabídne programy Bayerische Fernsehen, BR Alpha, Südwest Fernsehen Baden-Württemberg a také televizní vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H. Výkon německého vysílače bude daleko převyšovat Vraní vrch. Digitální síť ARD počítá se 100 kW, multiplex ZDF s maximálním výkonem 50 kW a regionální síť 25 kW. Podle mapy předpokládaného pokrytí by domácnosti na Domažlicku měly německé programy chytat na klasickou pokojovou anténu, přes venkovní síta by ale bavorské multiplexy mohli naladit i diváci z Plzně či Mariánských lázní. Naopak český multiplex A ojediněle pokryje některé obce v bavorském příhraničí, ovšem jen výjimečně.

Kdy se v domažlickém multiplexu A objeví televize Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).