Hlavní navigace

Názory k článku Digitální rozhlas z Klínovce odstartoval, operátor RTI cz tak splnil svůj slib

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2013 9:06

    Pamětník

    Já bych ještě počkal. Protože dělat mapu celostátního pokrytí i z jediné a ne zrovna atraktivní stanice, by bylo tak trochu matení "digitálního" národa. :-))

  • 26. 1. 2013 8:57

    bez přezdívky

    Nebylo by možné vyrobit nějakou souhrnou mapu ?
    Tedy zde je 6 vysílačů Teleko
    /Příbram, Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové a Liberec. /

    http://pureradio.cz/eshop-info-www/dab-digitalni-rozhlas-v-Cr/

    Ovšem nejsou zde vysílače RTI tedy Plzeň, České Budějovice a Karlovy Vary.

    Docela pěkná by byla mapa, kde by bylo vidět všech 9 vysílačů současně. Tedy i vysílače Teleka i vysílače RTI.

    A bylo tak tedy vidět zřetelně oněch 9 míst, kde již lze přijímat české vysílání v DAB/DAB+.

  • 26. 1. 2013 9:19

    bez přezdívky

    Jak už zde bylo řečeno. Liší se strategie Teleka a strategie RTI. Zatím, co Teleko na každý nový vysílač dává svoji plnou současnou nabídku. A chybí jim tedy spustit už pouze vysílač pro Ústi nad Labem.

    RTI má vizi jinou. Tedy napřed chce spustit všechny své vysílače a pak teprve bude jednat o ceně. Nic méně samozřejmě předběžná jednání probíhala už loni. Nic méně, čeká se na zprovoznění pražského vysílače a pak teprve budou zařazovány další stanice. Na test je tam zatím vysíláno jen rádio Proglas. Počkáme tedy, jak říkáte na Prahu. Právě k vůli Praze je možné ba pravděpodobné, že se nabídka bude od Teleka trochu lišit. Je tady jasné, že tam bude všude Proglas. Zájem pochopitelně má i Radio Gama i Rádio SeeJay. Nemám žádné informace, jak to bude s ČRo a jak to bude s RTL. Ale osobně očekávám spíše vstup některých rádií z jihu, jako třeba rádia Samson. Ovšem zda k tomu dojde ? Nevím, to je pouze můj soukromý odhad a předpoklad. Nic méně se stanicemi Gama Rádio a Radio SeeJay bych počítal takřka 100%. Uvidíme. Vše se dozvíme až bude spuštěna Praha.
    Tak však to lze na mapě odlišit barevně. Tedy jedno může být označeno modře jako Teleko a druhé třeba zeleně jako RTI. Prostě faktem je, že v 9 lokalitách to už nyní jede. Pravda ve třech z nich pouze s radiem Proglas. Nic méně na otestování příjmu v DAB+ v L-Bandu to stačí.

  • 26. 1. 2013 10:56

    bez přezdívky

    Ještě se vrátím k třetímu hráči. A to Českým radiokomunikacím. Ty vlastní v této chvíli tyto licence : Praha a Středočeský kraj-LI, Brno-LP, Zlín-LL, Olomouc-LG, Jihlava-LP, Ostrava-LK, České Budějovice-LG, Plzeň-LG, Karlovy Vary-LD, Pardubice-LP, Hradec Králové-LG, Ústí nad Labem-LO, Liberec-LK.

    Dle jejich vyjádření zde v rozhovoru na serveru DZ. Mají v úmyslu zmíněné licence vrátit. Tedy nepoužít je. Údajně nemají o vysílání v L-Bandu vůbec zájem.

    Co se stane až licence vrátí ? Některé ze zmíněných lokalit již firmy Teleko a RTI mají. Tedy vysílají v oněch oblastech. Ovšem v jiných není ani jedna z nich. Např. Olomouc, Jihlava....

    Když by tedy ČRa licence vrátily. Bylo by o tyto licence vypsáno nové výběrové řízení mezti firmami Teleko a RTI ?

    Tedy mohli by jsme se dočkat ještě dalších míst ?
    Toť ta otázka...

    Nebo spuštěním Prahy od RTI a Ústí nad Labem od Teleka to v této chvíli končí ?

    Vráti tedy ČRa blokované licence, jak veřejně řekly ?

  • 26. 1. 2013 11:55

    Trident

    Je paradoxni ze zrovna v regionu na ktery se vzdy z vysoka kaslalo co se tyce pokryti, tak digitalni rozhlas je drive nez v Praze.

    Posudte sami:

    - Vltavu jsme si vydupali jako pubertaci s kamaradem po mnoha dopisech (papirovych!!!) CRo. Jeji vysilani bylo v pocatcich "zatlucene do zeme", takze slo na sidlisti i za vysilacem na ruzaku chytit spatne.
    Univerzalni vymluva CRo je ze chybi frekvence. Ty frekvence ktere CTU tak rado rozhodilo Lagardereho kafemlejnkum.

    - Dodnes chybi VKV vysilac v Karlovych varech pro CRo 2. Rada i drahych prijimacu uz SV nema. Jedina moznost jak prijimat CRo 2 na VKV je tedy Krasov. Ale to na pokojovku nedam a na venkovni dipol je dost slaby. Na "mobilni" prijem mohu zapomenout.

    - Kdyby CRo recykloval stavajici sit SV/DV vysilacu na DRM(+), tak si s radosti prijimac koupim a budu moci prijimat vysilani i z nemecka. V dobre kvalite a hlavne mobilni. Momentalne muzu prijimat pouze v pevnem miste a tak akorat pres satelit nebo internet.

    - Region je zaprodany kafemlejnkum. Svetlou vyjimkou je Beat a stanice Ceskeho rozhlasu.

    - Planovaci pokryti jsou bud pod vlivem psychotropnich latek a nebo neznaji mistni slozite terenni podminky . Leta nesel slyset ani ten kafemlejnkovy Impuls ve varech poradne.
    Kdyz jsem anoncoval ze pokud s prechodem na digitalni vysilani nepusti dokryvac Tri krize tak signal se tezko "preleje" z Klinovce do udoli, tak si ze mne delali srandu. Na Ruzaku nebyl problem, ale jakmile clovek sjel do mesta nebo kousek za mesto uz byl prijem dosti spatny.
    Netrvalo to dlouho a CRa opet pustilo dokryvac ktery s velkou pompou vyplo na zacatku digitalizace:
    http://cra.praguebest.cz/o-spolecnosti/tiskove-centrum/tiskove-zpravy.html/67_385-ceske-radiokomunikace-spusti-dalsi-digitalni-dokryvac--tri-krize-u-karlovych-varu/1

    - Lidi tu maji uz plne zuby neustaleho preladovani uz od dob analogu a spatneho pokryti. V okolnich vesnicich najdete hromadu satelitu protoze nikdo nechtel cekat az se milostopani uraci pustit DVB-T. Budoucnost je vsak nejista(resp. piratska kdyz na to prijde) diky servisnimu poplatku.
    UPC tu ma pouze analogovou kabelovku v casti varu a bez pripojeni k internetu. Vic jak 10 let s tim UPC nic nedela.

    V okolnich vesnicich IPTV od O2 hrozi leda ve stare zastavbe. V nove zastavbe uz problem s pevnou linkou byva (tento problem je celonarodni nikoliv lokalni).

    - Mrtvym torzem ignorance je jiz nyni nefunkcni dokryvac v Kyselce a zbyvajici antenni monstra na strechach. Pamatuji si jak nebyl problem chytit ZDF,ARD a Bayern 5 v podkrovi na pokojovku. Ale domaci programy byl problem z STA. Zejmena jista TV Nova.

  • 26. 1. 2013 12:34

    Pamětník

    Proč ten "bulvární" titulek nad příspěvkem? V čem konkrétně jsou KV první před Prahou? A nejedná se jen o otázku pouhého pragocentristy. Že tam byl použit kanál LJ a v Praze "jen" LA? Že v KV zatím jede jen jediná stanice Rádia Proglas, které v Praze od Teleka sekunduje dalších 14 stanic?

    Když potom "sám posuzuji" dále napsané, s DABem to snad přímo nijak nesouvisí.

  • 26. 1. 2013 17:52

    bez přezdívky

    Jen několik drobných oprav.
    1) DAB/DAB+ byl první v Praze ! Pokud půjdeme dle spouštění vysílačů, dostáváme toto pořadí. Praha, Příbram, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Liberec u firmy TELEKO. Pak následuje firma RTI s Plzní, Českými Budějovicemi a Karlovými Vary. Z toho plyne, že v Praze DAB/DAB+ dávno, ale opravdu dávno jede. Osobně jsem projel celou Prahu po okruhu od plzeńské dálnice po výpadovku na Mladou Boleslav s rádiem na sedačce spolujezdce a hrálo to skvěle. Dále jsem osobně signál ze Strahova ve 100% kvalitě zachytil na Ještědu, na Rašovce a na Pláních. Cele prakticky dá se říci po celém ještědském hřbetu, ovšem za něj už se to nedostalo. Čili v Praze to digitálně vysílá. Pokud dnes mluvíme znovu o Praze. Mluvíme o druhém pražském multiplexu a to muxu RTI.

    2) Zatím není jasné, co bude v muxu RTI za stanice. Ovšem v muxu Teleka je i Český rozhlas 3 Vltava i Český rozhlas 2 Praha alias Dvojka obsažen. Takže pokud to ČRo sepne a vědí o tom, že někde na karlovarsku nebo kde mají špatné pokrytí, není pro ně nic jednoduššího, nežli vstoupit do multiplexu RTI a pak by to místní mohli v pohodě chytat v DAB/DAB+ zmíněného multiplexu RTI. Bohužel toto, ale není nic jistého neboť v ČRo se bohužel zcela zcestně a nesmyslně věnuji více DVB-T a internetu, místo toho aby se věnovali tomu, čemu mají, tedy rozhlasovému vysílání v DAB/DAB+.

    3) Co se týče, KV, SV atd. O vysílání na KV v DRM údajně projevila zájem nějaká nová Techno stanice, ale pak od svého záměru upustili. Co se týče SV a DRM, tak o takové vysílání prý zcela vážně mělo zájem radio Proglas. Nevím, zda v této chvíli jejich zájem ještě trvá nebo už to dali k ledu. Co se týče analogu SV tam je zájem dvojí. Český rozhlas by ta měl spustit svoji novou stanici mluveného slova PLUS, která by byla sloučením stanic Leonardo, česko a ČRo6. To považuji za zcela správné. Tedy, že touto stanicí nechtějí zahumusit VKV, ale chtějí ji vysílat po SV. A jako druhá stanice by se tam měla objevit odnož rádia Impuls, která zatím funguje pouze jako netová stanice, tedy RADIO DECHOVKA. I ti by chtěli údajně vysílat analogově po SV. Pokud to tedy vyjde, měly by výhledově na sV analogově vysílat dvě stanice. Tedy Český rozhlas PLUS a soukromé RADIO DECHOVKA.

  • 26. 1. 2013 18:44

    bez přezdívky

    Ještě jedna maličkost. Jak již jsem uvedl ČRo se orientuje, dle mého názoru velice chybně na internet a DVB-T. Místo toho aby se věnovalo DAB+ a DRM. Takže v důsledku toho stanice Český rozhlas JAZZ vysílá pouze na internetu a tak to bude asi navždy. Tedy řádná stanice ČRo je tím degradována na jakýsi netový amaterismus, kdy stream přes net si může dovolit pouštět, kde jaký amatér z obyváku a nějakého encoderu přes nějaké free weby k tomu určené. Takže u ČRo jednání velice zarážející, směšné, ponižující až odpudívé. Nic méně asi to tak soudruzi chtějí a myslí vážně. Ovšem jiné to má býti s tzv. dětským rádiem JUNIOR. Jak známo slovenský rozhlas má také rádio pro děti Rádio Junior a dokonce i společnost Lagardere spustila pro děti Radio Piggy. Dá se tedy říci, že dětské stanice jsou v módě. Ovšem v DVB-T má ČRo Stanici Leonardo a stanici Česko. To to má být sloučeno ve stanici PLUS. Dá se tedy očekávat, že pouzice Česko a pozice Leonardo z DVB-T zmizí. A objevi se pozice PLUS. Ovšem to je jen jedno místo. A proto bylo avizováno a už padlo vyjádření z ČRo, že ta druhá pozice v DVB-T tak na ni, že prý přijde ono Radio JUNIOR. Dobře.

    Ale stejná situace je i v DAB+ multiplexu Teleko. I zde jsou dvě poziice. Tedy Leonardo a Česko. A po sloučení tedy zmizí a bude tam jedna Český rozhlas Radio PLUS. Ovšem, co přijde na tu druhou pozici ?

    A v tomto směru bohužel do teď žádné vyjádření z ČRo NEPADLO. Tedy nebylo řečeno, že tam též přijde Český rozhlas rádio JUNIOR. Nikdo nic neřekl. Ani bů... Prostě ticho. Takže není to s ČRo jednoduché.....
    K DVB-T se vyjadřují, ale o DAB+ mlčí.... A tak nevíme, co se stane. Bude ta druhá pozice prázdná ? Nebo tam přijde JUNIOR jako u DVB-T nebo tam přijde třeba zmíněný JAZZ ? Ticho po pěšině...

  • 26. 1. 2013 19:24

    -=RYS=-

    Signal v Zatci je naplno. Testoval jsem to na dvou prijimacich, Himalaya DRM2009 a male prenosne Pure radijko s integrovanou antenou pro L pasmo. Bohuzel zvuk sel jen z Pure, protoze Himalaya umi jen starej T-DAB mpeg2. Pure hral vsude v Podmesti v sidlisti u silnice E27. Tipl jsem fotku Himalaye pres mobil pres kterej ted pisu tuto msg Sony Ericsson Xperia Pro: http://lh4.ggpht.com/-JuqV16hmI5w/UQQMAyVgujI/AAAAAAAAB4c/TyeZG-s6jOA/s400/TDAB_Klinovec_RTI_v_Zatci_kanal-LJ_26012013.jpg .

  • 27. 1. 2013 15:31

    A.F.

    Ano psal,kolem Bíliny problém s příjmem z Klínovce neni ani nebyl za dob analogové televize K7 a K38 a nyní DVB-T K35 A K36,což je zase na škodu s něměckým muxem K36 ZDF. S Teplicema už je to horší,stáčí se podel Krušných hor,tam bude zase lepší DAB z Ustí.Autoradio jsem si pořídil kvůli DABu z Dráždan 5C A 9C asi 26 radií. Brzy spustí také z Chemnitzu na stejných kmitočtech.

  • 26. 1. 2013 20:34

    bez přezdívky

    Ten Klínovec určitě RTI zvolili pěkně. To je pěkný zásah a hezké pokrytí.

    Tady se říkalo, že to Teleko dá na Ještěd a oni to dali na Proseč. Ale já jsem velice spokojen. Chodí mi to 100% i doma v bytě i v práci i na chalupě. prostě bezvadné. Skoro neustále z toho poslouchám rádio Wave. Dnes jsem ho vypínal asi v 19 hodin. Moc pěkně to funguje.

    Jsem zvědavý na dvě věci. Tedy kam to dá Teleko pro Ústí nad labem, protože to se zde na DZ také spekulovalo o Klínovci.

    A kam to dá RTI v Praze ? Respektive zdali se jim podaří to umístit tak, že by to směrovali třeba někam na jih a dostali se tak trochu mimo pokrytí Teleka v Praze ze Strahova. Aby prostě v Praze získali nějaké další lokality. Aby to mělo význam třeba i pro stávající stanice v multiplexu Teleka, tedy Gama rádio a Radio SeeJay. Aby to prostě přineslo něco na víc vůči Teleku. no uvidíme.

    Ještě by šlo také uzavřít sázku, kdo tedy ten finish udělá dříve. Tedy zda to dokončí dříve Teleko a spustí svůj sedmý vysílač pro Ústí nad Labem ? Anebo to uzavře dříve RTI a spustí oni svůj čtvrtý vysílač pro Prahu ?

    No a pak už je to jen o ČRa. Vrátí ČRa licence pro L-Band, jak slíbily ? Bude letos vypsaný konkurz na první celoplošný multiplex v III.Bandu ? Vyhrají ho ČRa ? Spustí ČRa celoplošně vysílání v III.Bandu ?

    Budou vypsané konkurzy na vrácené licence L-Bandu ? Půjde do toho Teleko a RTI a pokusí se získat další lokality v L-Bandu ?

    Atd. Atd. Otázek je celkem dost.

  • 26. 1. 2013 21:59

    -=RYS=-

    Mam zkusenosti v Usteckem kraji s blizkym pasmem radioamaterskym pasmem 1.3GHz, ktere se chova stejne jako DAB L pasmo. Pouzivame s kamaradama vozidlovku s 30W PA a ziskovou antenou coz odpovida 1000W ERP, jako prijimace pouzivame rucni radiostanice a vozidlove radiostanice pro toto pasmo. Doporucil bych koty Milesovka a pak nekde nad Chomutovem, Jedlova hora nebo Medvedi skala nebo v oblasti Domina az Medenec. Pokrylo by to Usti a okoli, Teplice, Bilinu, Most, Litvinov, Kadan, Chomutov, Zatec, Louny, Libochovice, Roudnice nad Labem, Litomerice, Lovosice. Pomoci opakovace by slo dokryt i mesta jako Klasterec nad Ohri, Decin apod..
    Tak uvidime kam to nakonec daj a jaky antenni system a soustavu pouzijou. Kazdopade to bude chtit 2 vysilace s Milesovkou jako hlavnim vysilacem. Na vojenskem stozaru je porad jeste dost mista, ma to tam na starosti tusim Lada OK1FQ.

  • 25. 1. 2013 18:54

    bez přezdívky

    Jo, jo...Jde to rychle.... Takže RTI chybí už jen Praha a Teleku jen Ústí nad Labem a je to prakticky hotové. Teď už záleží jen na tom, co udělají České radiokomunikace. Teleko a RTI se dá říci, že své závazky splnily.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).