Hlavní navigace

Digitální rozhlas z Černé hory navýšil výkon, v Praze skončil v L-pásmu

23. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příbramská společnost Teleko je jedním ze tří operátorů v České republice, kteří provozují digitální rozhlas. Jako jediná firma na své síti však neustále provádí nějaké změny.

Dvě významné změny učinil v uplynulých dnech příbramský operátor Teleko, který je mimo jiné poskytovatelem vysílacích služeb v oblasti digitálního rozhlasu (DAB/DAB+). Společnost přistoupila k navýšení výkonu DAB šířeného z lokality Trutnov – Černá hora, a to z původních 600 Wattů na 1 kW. Znamená to, že pokrytí signálem digitálního rozhlasu by se mělo ještě zlepšit. Teleko šíří v rámci svého multiplexu například taneční SeeJay Radio, rockové Gama Rádio, křesťanský Proglas nebo tematické streamy italské RTL včetně hlavního kanálu RTL 102.5. V balíku se nachází i vybrané stanice Českého rozhlasu.

BRAND24

K TÉMATU: Teleko spustilo v Praze digitální rozhlas ve III. pásmu, na kanálu 11A

Druhou neméně významnou změnou je ukončení digitálního rozhlasového vysílání z pražského Strahova na kanálu LA, které probíhalo od dubna 2011. Vzhledem k tomu, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nedávno Teleku udělil individuální oprávnění pro šíření signálu na kanálu 11A, ztratilo šíření signálu na původním kmitočtu smysl. Praha je tak spolu s Příbramí a Černou horou jednou ze tří lokalit, kde už operátor nevyužívá L-band, ale takzvané III. pásmo. Uvolněný kanál by teoreticky mohla pro start svého vysílání využít společnost RTI cz, případně by Teleko mohlo rozjet svůj druhý DAB multiplex.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).