Hlavní navigace

Digitální rozhlas na Slovensku cílí na kvalitu. Testuje vyšší datový tok

22. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Aktron / Wikimedia Commons
Pokusné slovenské vysílání DAB+ Towercomu a RTVS z bratislavského vysílače Kamzík přišlo nyní se 136 kb/s. U nás jsme v nejlepším případě na 96 kb/s…

Dvě rozhlasové stanice na kanálu 12C (227,360 MHz), Rádio Slovensko a Rádio FM, které doteď vysílaly se 128 kb/s, jsou dostupné s datovým tokem 136 kb/s při kódování HE-AAC.

V Česku je přitom maximální používaný datový tok 96 kb/s (HE-AAC v2) a signál s ním šíří stanice Českého rozhlasu z vysílače Praha Žižkov.

K TÉMATU: V Bratislavě startuje zkušební vysílání digitálního rozhlasu z vysílače Kamzík

V DAB multiplexu RTI cz se vysílá 96 kb/s

Teleko snížilo zvukovou kvalitu stanic…

V multiplexu RTI cz, kde okruhy Českého rozhlasu momentálně činí polovinu z dvanácti šířených stanic (další stanice jsou např. Gama Radio či Rádio 1), se nyní vysílá s tokem od 72 do 96 kb/s a kodekem HE-AAC v1. Výjimkou jsou stanice mluveného slova Český rozhlas Plus a ČRo Radio Retro, které jedou se 64 kb/s.

Multiplex Teleko, který šíří třináct stanic mj. na kanálu 11A, pracuje v současnosti s podstatně nižším datovým tokem 48 kb/s (viz jeho stránka zde), opět při kodeku AAC (HE-AAC).

Najdete tu mj. stanice ČRo Radiožurnál, Radio Plus, Radio Sport, DAB plus Top40 či Samson Digital. Přitom už v srpnu 2015 Teleko vysílací kvalitu snižovalo, o čemž jsme vás také informovali.

Z vysílače Kamzík šíří slovenské zkušební rozhlasové vysílání DAB+ operátor Towercom ve spolupráci s Rozhlasem a televizí Slovenska (RTVS) na kanálu 12C s výkonem 3,6 kW. Příjem signálu na Moravě v blízkosti slovenských hranic není vyloučen (oficiální pokrytí vidíte v galerii výše) a někteří posluchači si tak mohou porovnat signál slovenský se signálem jdoucím například z Vídně, kde DAB+ pracuje s datovým tokem 72 kb/s.

Po více než měsíci provozu jsme požádali o vyjádření marketingového manažera společnosti Towercom, a. s., Michala Šurana. Ten naší redakci řekl: Aktuálne vysielame 4 rozhlasové stanice RTVS s dátovým tokom 136 kb/s (Rádio Slovensko a Radio FM) a 128 kb/s (Devín a Junior) s použitím kodeku HE-AAC. Toto sú aktuálne informácie k dnešnému dňu (poznámka redakce: k 21. 1. 2016), počas skúšobnej prevádzky overujeme rôzne konfigurácie a preto môže dochádzať k zmenám.

A dodal: Spoločnosť Towercom, a. s. plánuje rozšíriť skúšobné vysielanie T-DAB+ aj do ďalších lokalít. Požiadali sme o rozšírenie skúšobného vysielania aj do Banskej Bystrice a Košíc.

BRAND24

Jak vidíte výše, vysílání probíhá se ztrátovým kodekem AAC (Advanced Audio Coding), který je sice efektivnější než MP3, což znamená, že při stejné kvalitě vyžaduje nižší datový tok, ale také není nejnovější. Oba byly představeny už v roce 1994, resp. 1997.

Kodek AAC má řadu variant a používá ho nejen DAB, ale mj. i YouTube či Apple. Oproti MP3 nabízí mj. například až 48 kanálů (MP3 dva) a více vzorkovacích frekvencí: 8–96 kHz, MP3 16–48 kHz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).