Hlavní navigace

Digitální rozhlas dorazí na Klínovec možná ještě na konci tohoto týdne

23. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor RTI cz bude z Klínovce šířit signál na kanálu LJ výkonem 4 až 6 kW. Součástí multiplexu bude opět Rádio Proglas, později se bude síť plnit dalšími rozhlasovými programy.

Plzeňská společnost RTI cz finišuje práce na spuštění digitálního rozhlasového vysílání s další atraktivní lokality. Tentokrát se jedná o západočeský Klínovec. Serveru DigiZone.cz to potvrdil provozní ředitel operátora Roman Kropáček. Rádi bychom spustili digitální vysílání z Klínovce ještě do konce tohoto týdne. Pokud se to nepodaří, mělo by to být nejpozději v průběhu toho příštího, uvedl Kropáček. Co se týká obsahu, součástí multiplexu bude opět prozatím Rádio Proglas.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Digitální rozhlas dorazil na Českobudějovicko, firma RTIcz tam šíří Rádio Proglas

Operátor RTI cz zprovoznil jako první lokalitu s digitálním rozhlasem západočeskou Plzeň, krátce poté tato technologie expandovala i jih republiky, do Českých Budějovic. Společnost pro šíření DAB vysílání používá nikoliv III. pásmo, ale takzvaný L-band. Je to z důvodu, že operátor získal kmitočtový příděl od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v době, kdy se definitivní pásmo používalo pro potřeby analogové televize. Na Karlovarsku by měl být použit kanál LJ s výkonem 4 až 6 kW.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas v Česku nabídne další operátor. Nejdřív z Klínovce a později i v Praze

Strategie společnosti RTI cz je jiná než u operátora Teleko. Zatímco jeho konkurent spouští multiplexy s plnou nabídkou, sítě už provozuje v Praze, Příbrami, Brně, na Ostravsku, ve východních Čechách a na Liberecku, plzeňská firma chce svou síť plnit postupně. Nejprve zprovozníme všechny lokality, a potom budeme náš multiplex plnit programy, řekl DigiZone.cz Kropáček. RTI cz bude jednat například s Gama Radiem, SeeJay Radiem, ale chce dostat do své nabídky případně i úplně nové hráče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).