Hlavní navigace

Digitální kabelová televize bez kabelu, aneb co to je MMDS?

24. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Kabelovou televizi nemusíte přijímat jenom přes kabel. Existuje také bezdrátová verze kabelovky, založená na mikrovlnném přenosu signálu z pozemního vysílače na speciální anténu s kabelovým set-top-boxem, takzvané MMDS. Tuto službu nedávno nabídla panevropská kabelová společnost UPC ve východoslovenských Košicích, v tuzemsku ji poskytují firmy Imperium TV v Karlových Varech a Berounu a J.D.Production na Uherskohradišťsku. Další bezdrátovou kabelovku plánuje ve většině velkých měst společnost Self servis.

MMDS? Jak to funguje?

MMDS (Multichanel Multipoint Distribution System), tj. mikrovlnný vícebodový distribuční systém, je systém určen pro pozemní distribuci televizních programů. Programy se vysílají v běžné normě PAL či HDTV. Prostřednictvím mikrovlnného systému může operátor vysílat buď analogově nebo digitálně, přičemž v dnešním článku se budeme zabývat digitálním šířením, díky němuž operátor může vysílat až 60 programů (záleží na kvalitě obrazu) jedním vysílačem. Pro příjem digitální bezdrátové televize přes MMDS je potřeba tzv. MMDS anténa a set-top-box. Digitální kabelová televize bez kabelu může být kódovaná, tzn. možnost výběru kanálů podle speciálních balíčků nebo dokonce podle vlastního výběru. Systém MMDS se používá k pokrytí měst a obcí, které není možné pokrýt klasickou terestrickou sítí z geografických důvodů. Systém je možné také použít tam, kde se nedají vybudovat kabelové televize po metalických či optických kabelech.

MMDS - struktura systému

Na obrázku je zobrazeno schéma systému MMDS. Na vysílač jsou přenášeny jednotlivé kanály přes distribuční trasy. Většinou operátor získává programy ze satelitu či kabelových sítí. Programy jsou poté vysílány k jednotlivým účastníkům vzduchem.

Signál z vysílače dosáhne maximálně do vzdálenosti 20 km. Nutností je ale přímá viditelnost. Kvalita signálu je potom vynikající. Ve skutečnosti ale může být vše jinak. Dosah z velké části ovlivní zisk antény a lze jej zvětšit přidáním paraboly. V takovém případě se dosah při přímé viditelnosti zvětší až na 50 km. Problémy se signálem lze očekávat v místech, kde se v blízkosti přijímací antény nacházejí výškové budovy a komíny. Problém může také nastat v případě, kdy je vysílač umístěn v těsné blízkosti přijímací antény a je výše než ona. Vlnění vysílače je totiž vodorovné. Signál by mohl být ovlivněn i příjmovými podmínkami a dokonce i kvalitou televizních přístrojů.

Rozdíl oproti běžnému televiznímu vysílání

Klasické televizní vysílání využívá běžné televizní pásmo, tedy 48,5 – 862 MHz, kdežto mikrovlnný vícebodový distribuční systém používá kmitočty na vyšších frekvencích, konkrétně 2,1 – 2,3 GHz. Z toho důvodu jsou důležité speciální antény, které signál převedou do běžného televizního pásma. Jednotlivé kanály se umisťují těsně vedle sebe. Pro zmenšení vzájemného rušení se využívá menší šířky kanálu, a to 7 MHz, odstup nosných zvuku a obrazu 5,5 MHz, ovšem rozestup mezi kanály je 8 MHz.

Antény pro příjem MMDS

Přijímacím zařízením pro tento druh vysílání je anténa. Jedná se o velmi jednoduchý produkt. Skládá se z několika částí, a to antény, konvertoru a zdroje. Konvertor je většinou zabudovaný v těle antény nebo se nachází v její blízkosti a má za úkol převod signálu do běžného televizního pásma, kdežto zdroj se umístí k televiznímu přijímači a jedná se o běžný adaptér. Antény mají různé zisky a vyzařovací úhly. Vyzařovací úhel má vliv na duchy v obraze, kdežto zisk ovlivní odstup signálu od šumu. U většiny MMDS antén platí, že když je větší zisk, je menší vyzařovací úhel. Antény mohou být spirálovité nebo síťované.

Antény pro příjem bezdrátové kabelové televize MMDS
MMDS - anténa - 1
MMDS - anténa - 2

Set-top-boxy pro bezdrátovou kabelovku

Pro zprovoznění bezdrátové digitální kabelové televize je zapotřebí i set-top-boxu, který si dokáže poradit s digitálním signálem. Společnost UPC Broadband Slovakia, s. r. o. používá v Košicích stejné set-top-boxy jako v případě „pevné“ digitální kabelové televize. V provozu jsou tedy nasazeny přístroje značky Handan. Pro sledování programů ve standardním i vysokém rozlišení obrazu (HBO HD, Eurosport HD, Filmbox HD, National Geographic HD, STV3 HD a Voom HD) je v nabídce Handan CV-7000HD.

Handan CV-7000HD předek

Dále slovenská UPC nabízí tzv. DVR, digitální videorekordér, který umožní divákovi sledovat televizní vysílání a zároveň nahrávat až ze čtyř programů. Typ Handan CV-6000 DVR je totiž vybavený harddiskem o kapacitě 160 GB. Je vybavený funkcí Time-Shift, která umožňuje dočasné ukládání sledovaných relací či přímých sportovních přenosů. Set-top-box dokáže zobrazit jen programy ve standardním rozlišení obrazu.

Handan CV-6000 DVR

A v poslední řadě využívá slovenská UPC k bezdrátové digitální kabelové televizi set-top-box Handan CV-5000 CiNX iL. Jedná se o základní a jednoduchý kabelový set-top-box, který si dokáže poradit s programy ve standardním rozlišení obrazu. Podporuje funkce OSD, EPG, apod.

BRAND24

Handan CV-5000

Operátoři Imperium TV a J.D.Production používají v České republice jiné přijímače. Obě společnosti nabízejí set-top-boxy typu GCR 300 CX a CDVBC 5120. Jedná se o základní kabelové digitální přijímače. Oba dva jsou vybaveny čtečkou pro dekódovací kartu a zvládají funkci EPG či elektronický rodičovský zámek. Pro bližší informace navštivte na našem serveru stálou přílohu o digitální kabelové televizi.

GCR 300 CX
CDVBC 5120

Závěrem

Digitální kabelová televize přes MMDS je zcela určitě velmi zajímavou službou. Umožní totiž ostatním zájemcům o placené služby, kteří bydlí v „nezakabelované“ či pozemním signálem nepokryté oblasti, zavítat do světa digitální zábavy a užívat si spoustu výhod. Nabízí se tedy otázka, zda společnost UPC nabídne tuto službu po Slovensku také v České republice. Podle mluvčího Františka Maliny ale zatím nebylo o zavedení služby MMDS v tuzemsku rozhodnuto.

Využili byste nabídky bezdrátové kabelové televize MMDS, pokud by byla v dosahu vašeho bydliště?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).