Hlavní navigace

DI-WAY IRD-4000HD: jednotunerový satelitní HD přijímač Skylink Ready s PVR a internetovým rádiem

28. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

DVB-S/S2 HDTV přijímač MPEG4 AVC/H.264 s certifikovanou čtečkou karet IRDETO, podporou karet ICE a externím napájením.

Umožňuje příjem vysílání ve standardním (SD) i vysokém rozlišení (HDTV). Výstupní kvalitu obrazu si můžeme nastavit na Full HD 1080p, 1080i, 750p i 576p.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě, jeho rozměry jsou 195 × 145 × 43 mm (š x h x v). Uprostřed na předním panelu jsou obdélníková tlačítka pro ovládání přijímače: nahoře dvě pro přepínání kanálů, uprostřed tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače do StandBy a dole dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti audio. Vpravo je žlutozelený čtyřmístný sedmisegmentový displej, který zobrazuje číslo předvolby (uložit je možno 5000 programů TV+Rádio). Při StandBy svítí na displeji pouze červená dioda, při provozu mimo displeje ještě zelená dioda.

Vlevo na panelu je odklápěcí víčko. Po otevření zde nalezneme jeden USB 2.0 port (max. 500 mA) a rozhraní pro Irdeto (ICE) kartu. Vestavěný dekodér Irdeto zaručuje bezpečný příjem českých a slovenských programů Skylink a freeSAT kódovaných v tomto systému. Kartu vkládáme do štěrbiny čipem dopředu a dolů.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva nalezneme tyto porty: LNB IN – vstup signálu ze satelitní paraboly, LOOP OUT – průchozí signál z paraboly na další přijímač, S/PDIF – optický digitální audio výstup, USB 2.0 – vstup/výstup pro externí disk, HDMI 1.3 – digitální audio/video výstup ve vysokém rozlišení, VIDEO – výstup kompozitního videa, AUDIO L/R – audio výstupy, Ethernet – pro připojení kabelu RJ45 pro komunikaci s internetem, vstup pro napájení přijímače ze síťového externího napáječe.

Vnitřní uspořádání

Vnitřní uspořádání přijímače s vloženou přístupovou kartou. Procesor je pasivně chlazen žebrovaným chladičem.

Externí napájení

Externí napáječ AC 100 až 240 V ~ 50/60 Hz 0,6 A. DC 12 V / 2 A použijeme tam, kde je k dispozici elektrická síť. Externí napájení z autobaterie umožňuje použít přijímač i v karavanech, při kempování apod.

Dálkové ovládání

Ergonomický dálkový ovládač klasické velikosti je vyroben z černého plastu s hrubým povrchem. Disponuje 43 gumovými tlačítky.

Instalace

Instalace přijímačů Skylink Ready je stále jednodušší. Nejvíce práce zabere instalace a nastavení paraboly.
Pokud máme tuto práci za sebou a přijímač připojený na všechny periferie (LNB, televizor a síť), můžeme jej zapnout. Automatický průvodce instalací vás provede celým procesem nastavení a uložení kanálů. Vše sledujeme na obrazovce. Nejdříve vybereme jazyk komunikace, poté budeme vyzváni ke vložení přístupové karty a modrým tlačítkem se přesuneme na další okno instalace. Zde potvrdíme nastavení časového pásma, případně letní/zimní čas. Modré tlačítko nás opět posune…

…na další okno, kterým je Volba služby (operátora). Po potvrzení tlačítkem OK u volby Skylink zvolíme buď seznam kanálů pro Česko, nebo Slovensko. Tím se dostaneme na další vložené okno…

…kde se automaticky identifikují použité(á) LNB. Po potvrzení Pokračovat se automaticky začnou prolaďovat identifikované pozice.
Poté potvrdíme (OK) a tím i uložíme nalezené stanice. Ty jsou řazeny od předvolby 1. Pokud chceme uložené stanice roztřídit podle svých priorit, můžeme vytvářet skupiny, třídit nebo je ukládat do oblíbených.
Zvolíme-li skupinu, upravíme seznam uložených stanic podle satelitu, poskytovatele, oblíbených nebo zvolíme možnost zobrazit všechny TV.
Třídit můžeme podle čísel předvolby, abecedně podle názvu stanice nebo na FTA (volné) a CAS (kódované).
Tlačítko Oblíbené nás zavede do oblíbených kanálů (FAV 1, FAV 2, FAV3 atd.).
Pokud chceme rychle najít ze seznamu některou uloženou stanici, zvolíme tlačítko Najít. Otevře se virtuální klávesnice, kde zadáme název stanice, kterou hledáme. Vlevo v seznamu se seřadí seznam podle zvolené stanice.

Kdykoliv během používání přijímače jej můžeme opět vrátit do „Továrního nastavení“ a celou instalaci si zopakovat. Můžeme také použít Menu Instalace, kde se dostaneme k ruční instalaci pouze té části nastavení, kterou chceme změnit.

Přijímač odpovídá nejnovější specifikaci Skylinku v1.5 s auto detekcí FastScan transpondérů. Zde vidíte instalaci stanic pro televizní a rozhlasové kanály.

V tomto okně můžeme měnit nastavení jazyka, času, zapnout rodičovskou kontrolu pomocí zvoleného hesla, v A/V ovládání nastavujeme analogový výstup zobrazení (PAL nebo SECAM), poměr stran zobrazení (Auto, 4:3 a 16:9), zobrazení formátu (Ignorovat, Pan & Scan a Poštovní obálka), formát videa (576p, 720p, 1080i, 1080p nebo Auto) a AC3 nastavení: Vypnuto, SPDIF nebo SPDIF + HDMI. Dále zde máme režim přepínání kanálů a další nastavení.
V Nastavení OSD si zvolíme dobu zobrazení času, průhlednost OSD (od 10 do 100 %) a nakonec můžeme zapnout/vypnout zobrazování titulků. Předposlední nastavení se týká automatického vypnutí přijímače do StandBy a volby pasivního nebo aktivního pohotovostního režimu.

V okně Multimedia se můžeme podívat do časovače a zkontrolovat si nastavení událostí, které jsme uložili k nahrávání, nastavit PVR nahrávky v rozmezí 30 až 180 minut nebo vždy čas volit ručně. Dále můžeme nastavit čas dřívějšího nahrávání nebo prodloužení nahrávání o zvolený počet minut. Posuny v nahrávce při přehrávání v Playeru si můžeme přednastavit na 1 až 20 %.
Vlastnosti HDD zobrazí vše o připojeném externím disku (formátování FAT32, celkovou velikost, použitou velikost a volné místo na disku). Důležitá položka je Formátování, které se doporučuje uskutečnit přijímačem. Po formátování přijímač dále uloží na disk strukturu Menu, které má tyto položky: Update, MyAudio, MyPicture, My Record, MyVideo a Timeshift.

Poslední položkou v tomto okně je internetové rádio. Zde již máme k dispozici přednastaveny adresy některých internetových rádií. Adresy oblíbených si můžeme samozřejmě také přidávat podle chuti. Slouží k tomu tlačítko Edit Server. Nepotřebné adresy můžeme vymazat.

PVR

Přijímač podporuje nahrávání a přehrávání na externí disk. Jeden program je možné nahrávat, na druhý se ze stejného transpondéru dívat. Nahrávání je signalizováno žlutým kroužkem v levém horním rohu obrazovky. Nahrávky však nelze z důvodů podmínek protokolu Skylink Ready přehrát ani editovat v PC. Přijímač také podporuje přehrávání běžných multimediálních souborů, fotografií a hudby. I nahrávání s časovým posunem Timeshift je podporováno.

Toto okno informuje o statusu naší přístupové karty. Nastavujeme zde také Rodičovský zámek.

Ukázka stavu produktu na vaší kartě

V tomto okně nalezneme informace o přijímači, dále můžeme provést aktualizaci software přijímače přes USB nebo OTA i prostřednictvím FTP.
Je zde také položka Tovární nastavení, kterou vrátíme přijímač do výchozího nastavení, jak je popsáno výše. Poslední položkou je případný upgrade sítě, kde v současné době není žádný nový soubor pro stažení.

V tomto okně třídíme stanice nebo je přidáváme do oblíbených kanálů. Řadíme je podle abecedy nebo hledáme oblíbený program

TXT a EPG

Teletext (modré tlačítko) se zobrazuje na celé ploše obrazovky. Disponuje českou diakritikou, akcenty na velkých písmenech se však nezobrazují. Elektronický programový průvodce se zobrazuje na 7 dní dopředu. Můžeme zde programovat události.

Hodnocení a jeho další možnosti

Přijímač má certifikaci Skylink Ready, protože splnil podmínky tohoto protokolu. Menu přijímače a celá jeho koncepce je intuitivně uspořádána tak, aby s přijímačem mohl pracovat i nezkušený satelitní divák. Obraz je jak u SD, tak u HD programů zpracován kvalitně a jeho barevné podání je příjemné. Nahrávání pořadů přijímačem je bezchybné, nahrávky jsou ukládány ve formátu *.trp. Podporuje přehrávání různých formátů audia, videa i obrázků. Je to však vzhledem ke značnému množství formátů nutno individuálně vyzkoušet. V některých případech, kdy přijímač videosoubor neotevře, stačí přejmenovat jeho koncovku.
Spotřeba přijímače v pohotovostním režimu je méně než 1 W. Je podporováno zobrazování titulků OSD.
Přepínání programů probíhá do 2,5 vteřiny. U tohoto přijímače postrádám přítomnost hybridního příjmu HbbTV, což je škoda, protože potřebné připojení na internet je k dispozici.
Celkově lze přijímač hodnotit velice kladně, cena je přiměřená a rozhodně splní požadavky běžného diváka, který chce přijímač, o který se nemusí starat, protože automaticky obnovuje při změnách na satelitu aktuální stav TP a programů. K přijímači je dodáván podrobný návod k obsluze, ale v kapesním formátu, což je škoda, protože přijímač budou kupovat i dříve narození, a tak by si zasloužili větší formát i písmo, aby návod nemuseli luštit s lupou.

Balení obsahuje

• Přijímač DI-WAY IRD-4000HD
• Dálkové ovládání
• Externí síťový napáječ
• 2 x AAA baterie
• Kabel 3× CINCH AV-Stereo
• Kapesní návod k obsluze

BRAND24

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/di-way-ird-4000hd-irdeto.html
Cena: 2429 Kč včetně DPH

Veškerou grafiku vytvořil autor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).