Hlavní navigace

Deset věcí, bez kterých se váš (chytrý) televizor neobejde

15. 9. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Netflix
Máme pro vás tipy na nejrůznější zařízení, které vám sledování televizního vysílání či multimédií usnadní, udělají pohodlnější nebo třeba zajímavější.

Občas nemusí být špatné sesumírovat si všechno, co je dobré u televizoru mít, nebo co by bylo dobré u něj mít nebo o tom alespoň vědět. Vše jsme ještě okořenili doporučeními na nejrůznější značky, resp. výrobky, se kterými máme dobrou zkušenost a které povětšinou používáme už léta. Ostatně není nic horšího než nový televizor za desítky tisíc a šest, sedm let starý router za pár stokorun. Spousta multimédií „ve skříni“ a jejich přenášení „v kabelce“ nebo hodně drahý televizor s pomalou USB flash pamětí, která nestíhá zapisovat při nahrávání. A mohli bychom ještě chvíli pokračovat…

Vedle toho, co je vyjmenované níže, by se ale našly ještě další věcičky, jako například univerzální dálkové ovladače či poněkud kontroverzní přepěťová ochrana (proti blesku skutečně pomůže asi jen to jediné). Hodil by se ale třeba i rozumný multimediální přehrávač s řadou nastavení pro externí titulky a solidní kompatibilitou. Ty klasické však už prakticky vymizely a k dispozici jsou v podstatě jen ty s Androidem. A ten ani pro tohle není zrovna optimálním řešením.

Co se týče nahrávání, o kterém se také zmiňujeme, to, které je ve většině televizorů, berte pouze jako dočasné pro zkouknutí něčeho, co jste promeškali. Rozhodně neslouží k archivačním účelům, protože médium je často spřaženo s konkrétním televizorem (nikoli s jeho typem ani značkou), ale přímo s jediným kusem. Jakmile se porouchá, nahrávky nebudete mít k dispozici. Jen menšina televizorů dnes zvládá nahrávat tak, aby záznam šel dále použít, třeba sestřihnout a promítnout v počítači nebo na jiném přístroji.

A jak připojit chytrý televizor k internetu? Nejlepší je vždy Ethernet (LAN), protože kabel je prostě kabel. Bez routeru s Wi-Fi kvůli napojení mobilu či streamování multimédií se však také neobejdete a i k tomu se dostaneme.

TP-Link Archer C9.
Autor: TP-Link

TP-Link Archer C9.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze Samsung UE55JU7590 a TP-Link Archer C9

Wi-Fi router: pořiďte si ten nejlepší, jaký si můžete dovolit

Kvalitní směrovač (router) je k televizoru naprostým základem. Nemůžete přece chtít, aby využíval pět, šest i více let staré zařízení, a platí to zejména tehdy, když TV napojujete přes Wi-Fi. Ověřte si u svého televizoru, jaký nejvyšší standard Wi-Fi (802.11) podporuje, a ten si pořiďte. Ještě lepší ale je vsadit na kvalitu a pořídit si ten nejlepší, jaký si můžete dovolit. Nejenže déle vydrží, ale například i zabezpečení bývá na vyšší úrovni. Doporučit můžeme TP-Link, který nabízí kvalitní věci za velmi dobré ceny a pro ty, kteří chtějí naprostou špičku a na finance nehledí, pak Netgear. S oběma routery máme velmi dobré zkušenosti a také je využíváme při testech televizorů. Možné potíže s pokrytím, resp. rovnoměrností Wi-Fi signálu (pokud máte TV připojenu takto) můžete sice kvalitním routerem obejít, ale více vám zpravidla pomohou věcičky jako TP-Link Deco. Ty si rozmístíte po domácnosti, jak potřebujete, a po automatickém zprovoznění komunikace si svou nově vzniklou bezdrátovou síť taktéž automaticky vyladí. Test chystáme.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze Panasonic DMP-UB700

Blu-ray přehrávač? Nezbytnost pro každého filmového fandu, a nejen pro něj

Streamování je krásná věc. Pokud funguje připojení na internet, a hlavně pokud je stabilní. Rychlost často už u nás není problém. Stabilita připojení bez velkých výkyvů ano. Blu-ray zvláště v nastupující podobě Ultra HD (4K) ale přináší tu nejvyšší kvalitu, jakou dnes můžete získat. A přináší i spolehlivé přehrávání jak filmových Blu-ray (BD) disků, tak běžných DVD disků i obyčejných disků s CD audio. Vzhledem k tomu, že v českých IPTV/VoD často videa nedosahují kvality ani obyčejného DVD, resp. toho, co z něj dokáže dobrý přehrávač na dobrý televizor dostat, hodí se i toto. DVD přehrávač už ale v podstatě nemá smysl pořizovat, Blu-ray je Full HD a dá se pořídit už kolem 2000 Kč. Ceny BD přehrávačů šly – a jdou – rapidně dolů, bohužel filmových disků se to netýká a ceny jsou stále hodně vysoko. Pokud máte zájem o to nejlepší současné, jsou jím přehrávače Blu-ray 4K, nebo také Ultra HD Blu-ray. Jen se připravte na to, že si tahle špička dvakrát nerozumí s multimédii na rozhraní USB a stejně jako u běžných BD přehrávačů ani zde v naprosté většině případů nenajdete české menu. Testy některých najdete na DigiZone.

Freecom Mobile Drive Sq TV s nerezovým obalem zakoupíte v terabajtu od asi 2.500 Kč. Mohu jen doporučit. Televizory s nimi testuji zhruba dva roky.
Autor: Freecom

Freecom Mobile Drive Sq TV s nerezovým obalem zakoupíte v terabajtu od asi 2500 Kč. Mohu jen doporučit. Televizory s nimi testuji zhruba dva roky.

USB paměť a USB disk: Nezapomeňte na kompatibilitu a rychlost

I když nechcete nahrávat, TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním, se vždycky hodí, i když dnes už je obecně dostupná tzv. odložená sledovanost, například v podobě HbbTV či IPTV. Ta je ale někde na serveru a i tady platí staré dobré pravidlo: co je doma, to se počítá. USB flash paměť nebo USB disk (to podle výrobce či někdy i konkrétního modelu) tolik nestojí a vyplatí se. Jen počítejte s tím, že USB disk je často dedikovaný, tedy vyhrazený přímo váš televizor (nahrávky v počítači nepřehrajete), a raději také počítejte s tím, že ho už na nic jiného nepůjde použít. Některé značky, modely TV, pak mají funkce rozděleny – na nahrávání je třeba USB disk, na TimeShift postačí USB flash paměť. Disk musí být vždy klasický, točivý, SSD flash disky nejsou snad u žádného televizoru podporovány. Média vybírejte co nejrychlejší (týká se především flash pamětí) a nebojte se využít funkce v televizoru na otestování jejich rychlosti. Pokud si chcete pořídit USB disk, ověřte si nejprve, jakou minimální, resp. maximální kapacitu televizor zvládá. Doporučit z naší praxe můžeme značky Freecom (disky) a Kingston (flash paměti). S nimi máme dlouhodobě výtečné zkušenosti.

TAKÉ: Test Panasonic TX-50DS630 a sluchátek Lamax Beat Blaze B-1

Sluchátka na několik způsobů

Bezdrátová, drátová, k televizoru nejspíše ta bezdrátová, u menších (malých) úhlopříček či ve speciálních případech se ale dají využít i klasická drátová. U nich se vždy dívejte po délce kabelu, a i když není problém ji rozšířit, takto je to vždy lepší. U bezdrátových sluchátek pak narazíte jak na komunikaci přes Bluetooth, tak – ve většině případů – na systémy firemní. Ty mohou být paradoxně lepším řešením minimálně už jen proto, že málokterý televizor má zabudovánu podporu pro Bluetooth Audio a většinou se jedná jen o klávesnici/myš. A i když někteří výrobci dávají možnost televizor o Bluetooth rozšířit (typicky Loewe), u druhé varianty vám stačí jen zastrčit adaptér pro komunikaci do rozhraní USB. Pro použití s televizorem myslete zejména na pohodlné nošení sluchátek a není od věci si to vyzkoušet. Nejvíce se tak uplatňují tzv. mušle nebo ta, která se na uši jen přiloží. Pokud je kupujete po internetu, pak vždy s možností vrátit je. Drátová sluchátka jsou obecně nejlevnější (v našem případě od asi 400 Kč), bezdrátová dražší a dají se pořídit od asi 1500 Kč. Sluchátka se nyní mohou hodit (alespoň u některých televizorů s odděleným audiovýstupem) i v souvislosti se změnou novely ZEK; ČT má při vysílání dabovaných snímků nabízet i alternativu v podobě českých titulků a původního znění.

Jak vidíte, stolní lampička je všestranně nastavitelná. Jediné co s ní neuděláte, je osvětlení stropu. Natočit totiž tímto směrem nejde, což je dobře vidět i z připojeného nákresu z obalu.
Autor: Immax

Jak vidíte, stolní lampička je všestranně nastavitelná. Jediné co s ní neuděláte, je osvětlení stropu. Natočit totiž tímto směrem nejde, což je dobře vidět i z připojeného nákresu z obalu.

ČTĚTE TAKÉ: Test Immax LED Lamp

Lampička u televizoru nebo za ním. Pro oči výborná věc

Je to sice také velmi prostá věc, ale pokud nemáte Ambilight, který nabízí jen a pouze TP Vision (značka Philips), která má toto osvětlení patentované, a chcete si šetřit oči v setmělé či přímo tmavé místnosti, osvětlení ideálně za televizorem rozhodně pomůže. Alespoň nás o tom přesvědčuje řada výzkumů ze všech koutů planety. Přitom to není nic nákladného a u ploché TV je to i velice lehce realizovatelné (pokud není pochopitelně umístěna na stěně). Ideálně pak taková lampička, která alespoň umí navolit teplou i studenou bílou, tedy dnes typicky s LED světlem. Doporučit můžeme vynikající Immax LED Lamp nebo Lamax Tech GentiLight, která se dá navíc různě zkroutit či ohnout.

I když to možná nevypadá, DS414j není nijak velký. Základna má 168 x 230 mm, výška je pouhých 184 mm.
Autor: Synology

I když to možná nevypadá, Synology DS414j není nijak velký. Základna má 168 × 230 mm, výška je pouhých 184 mm.

ČTĚTE TAKÉ: Domácí server Synology DS414j

Nebojte se NAS serveru. Zabezpečí vám data a nabídne i další funkce

NAS (Network Attached Storage), tedy datové úložiště připojené k síti, představuje centrální umístění vašich dat všech druhů, jejich automatické zálohování a možnost jejich streamování na nejrůznější zařízení. Může mít ale také řadu dalších funkcí (webový server, stahování dat atd., atd.) a připojit často můžete i externí média, a to nejen přes USB. NAS má mít dostatečnou kapacitu podle vašich potřeb (pro domácí účely zpravidla až čtyři zabudovatelné disky) a neměl by chybět snad nikde, kde to s daty myslí vážně. NAS servery jsou nejrůznějších druhů a pojmou více či méně disků (většinou se dodávají bez nich), tedy mají celkově nižší či vyšší kapacitu. Při koupi je dobré si uvědomit, že záleží nejen na kvalitě „nasky“ (doporučit můžeme značku Synology), ale zejména na kvalitě zabudovaných disků; nejlepší jsou speciální serverové. Pokud si zakoupíte rovnou nějakou čtyřdiskovou verzi a zabudujete jen dva disky, budete mít dobrý pocit z toho, že stále máte, v případě potřeby, kam jít.

Výborné zkušenosti v ovládání TV, resp. její chytré části, jsem udělal s klávesnicí Logitech K400. Ta se už ale neprodává a na snímku vidíte nástupce K400 Plus. Nicméně je otázka, zda bude s vaším televizorem kompatibilní. Vždy si to dopředu vyzkoušejte, nebo nakupujte tam, kde vám dovolí takovéto zařízení vrátit bez udání důvodu. V tomto případě se to hodně hodí!
Autor: Logitech

Výborné zkušenosti v ovládání TV, resp. její chytré části, jsem měl s klávesnicí Logitech K400. Ta se už ale neprodává a na snímku vidíte nástupce K400 Plus. Nicméně je otázka, zda bude s vaším televizorem kompatibilní. Vždy si to dopředu vyzkoušejte, nebo nakupujte tam, kde vám dovolí takovéto zařízení vrátit bez udání důvodu. V tomto případě se to hodně hodí.

Klávesnice / myš / speciální pohybová „dálka“

Pro řadu lidí možná zbytečnost, pro někoho nutnost. V každém případě, ať už operační systém v televizoru podporuje „myšový“ kurzor, či nikoli, nijak drahá věc, která se dá povětšinou využít i jinak. Ostatně někteří výrobci, jako Logitech, už dlouho nabízejí i speciální klávesnice právě k TV, resp. k multimediálním zařízením. Nejčastěji jsou už vybaveny i dotykovou plochou a mluví se o kompatibilitě „s většinou Smart TV“, což je opravdu tak. S televizorem komunikují bezdrátově přes USB člen, typicky nějakým vlastním systémem, pořídit se ale dají i takové, které využívají Bluetooth. Dobré zkušenosti máme s Logitech Wireless Touch Keyboard, připravte se ale na to, že ne s každým televizorem si rozumí, takže kupovat tam, kde se zboží dá i vrátit. Cena bývá při rozumné kvalitě kolem 900, 1000 korun, pořídit se dají ale i levnější, a pokud nevyžadujete dotykovou plochu, tak i výrazně levnější (dívejte se po tzv. kompaktních klávesnicích). Pokud máte chuť na něco speciálnějšího a miniaturizovanějšího, zaměřte se na nejrůznější air mouse, fly mouse apod. (zabudován je gyroskop), které mají z jedné strany dálkový ovladač, z druhé pak klávesnici typu QWERTY. Vyrábí je řada firem, ceny se pohybují většinou nad 500 Kč.

Lepší zvuk? Zkuste třeba zvukovou lištu

Ploché televizory příliš nehrají. To je obecně známá pravda a platí to o velké většině z nich, nemluvě o snaze po co nejtenčích variantách, které kvalitě audia taktéž příliš nenahrávají. Někteří výrobci je vylepšují o speciální basové reproduktory, externí bezdrátové subwoofery, či do nich prostě zabudují zvukovou lištu. Pokud nechcete systém plnohodnotného domácího kina (min. 5.1) s jeho někdy problematickou kabeláží, zkuste kvalitní zvukovou lištu doplněnou o subwoofer. Ten je na umístění zcela nenáročný (je zcela jedno, kam ho „posadíte“). Lištu pak dáte ideálně přímo pod TV. Na trhu jich je celá řada a širokou nabídku má z běžných výrobců například Philips či LG. Nezapomeňte na dobrý kabel HDMI, zkuste se v televizoru a zvukové liště podívat na tzv. HDMI (CEC), což je systém dovolující zapnout současně jak televizor, tak externí zařízení ovladačem z TV. Pokud sáhnete po nějakém komplexnějším domácím kinu například typu 5.1, nezapomeňte také na kvalitní kabely k reprosoustavám, ty zadní jsou i bezdrátové, tzn. že se zapojí pouze do 230 V. Zvukové lišty koupíte už kolem 2000 Kč, dívejte se ale spíše po takových, které jsou alespoň typu 2.1 (mají externí subwoofer, nebo se k nim alespoň dá dokoupit).

Jak už jsem se zmiňoval v aktualizaci recenze televizoru Philips 55PUH6400, pro hry je i s touto TV vyzkoušen ovladač Mad Catz C.T.R.L.R Mobile Gamepad (1.500 Kč) s oddělitelnou horní částí. Na oficiálních stránkách výrobce existuje i pěkně dlouhý seznam kompatibilního softwaru.
Autor: Mad Catz

Jak už jsem se zmiňoval v aktualizaci recenze televizoru Philips 55PUH6400, pro hry je i s touto TV vyzkoušen ovladač Mad Catz C.T.R.L.R Mobile Gamepad (1500 Kč) s oddělitelnou horní částí. Na oficiálních stránkách výrobce existuje i pěkně dlouhý seznam kompatibilního softwaru.

ČTĚTE TAKÉ: Test Philips 55PUH6400 a vyzkoušení Mad Catz C.T.R.L.R Mobile Gamepad

Herní gamepad? Proč ne!

Tohle je k televizoru slušná vychytávka. Na trhu je jich hned několik zejména pro OS Android TV, ale občas také pro jiné televizní operační systémy. Ostatně LG ještě do konce září nabízí balíček gamepadu společně s tříměsíčním poukazem na jeden z herních serverů při koupi 4K TV. Pro někoho tak toto spojení může být dobrou alternativou ke klasické herní konzoli nebo hraní na počítači. Gamepad je navíc často univerzální, nebo alespoň univerzálnější. Jako příklad poslouží Mad Catz C.T.R.L.R Mobile Gamepad za 1490 Kč (existují ale i výrazně levnější) využitelný jak pro Android, tak pro OS X a Windows. Pro spojení s televizorem slouží zpravidla Bluetooth.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Test LG 55EG9A7V a aplikace pro ovládání televizoru

Něco pro sdílení obrazovky či ovládání TV. Tedy aplikace v mobilu a tabletu

Mobil nebo tablet, resp. příslušné aplikace výrobců televizorů, můžete použít hned třemi způsoby: k ovládání televizoru, pro sdílení obrazovky, nebo naopak – u některých modelů TV – pro převzetí živého vysílání. Podle kvality aplikace, připojení, potažmo kvality mobilu či tabletu pak budou při sdílení obrazovky vypadat i převzatá videa, což ale záleží i na kvalitě routeru (spojení s TV a mobilem) a samotném televizoru, resp. jeho schopnosti přijaté video přes ethernetovou síť či Wi-Fi dodatečně optimalizovat, vyladit, nebo chcete-li rendrovat. Někdy jsou k tomu v TV v menu nastavení i speciální volby; mj. je nalezte u značky Philips (TP Vision). Aplikace pak používejte firemní, v nouzi je ale dobrá jakákoli. Připravte se na to, že u některého výrobce vám postačí jedna, u jiného ale třeba i dvě, nebo dokonce tři. Vyznat se v nich, resp. je najít, a teď mluvíme konkrétně o Google Play/Store, někdy není jednoduché a chce to chvíli zkoušení. K dispozici jsou totiž často i aplikace pro starší/staré modely televizorů.

Pro výstup audia používáte u televizoru…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).