Hlavní navigace

Definitivní konec BBC v České republice?

21. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zpravodajský digitální okruh Českého rozhlasu Rádio Česko nesmí vysílat na frekvencích britské rozhlasové stanice BBC, nebo alespoň ne v takové podobě a v takovém uspořádání jako dnes. Pokud by ale BBC chtěla vysílat pouze svůj původní program v angličtině, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by jí zřejmě odebrala licenci. Jediným řešením je podle předsedy vysílací rady Václava Žáka vytvoření speciálního českého vysílání pod hlavičkou BBC. Kde by ale BBC vzala na takové řešení peníze?

Rada nejprve netrvala na češtině

Rádio Česko pomohlo letos v březnu vyřešit BBC dilema, zda se úplně stáhnout z České republiky, nebo se pokusit pokračovat ve vysílání, aniž by nadále držela vlastní českou redakci. Podle vydané licence totiž BBC musí vysílat pět hodin denně český program. Protože však londýnská centrála BBC World Service loni na podzim rozhodla o ukončení původního českého vysílání (a několika dalších evropských a asijských redakcí), aby se mohla plně soustředit na vznik nového servisu v arabštině, musela si česká pobočka BBC zařídit české vysílání jiným způsobem.

ČRo Radio Česko perex

Komu vadí Rádio Česko na frekvencích BBC?

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila správní řízení s českou společností BBC Radiocom, která do února letošního roku provozovala české vysílání BBC. Nelíbí se jí, že BBC šíří na svých frekvencích program digitálního zpravodajského okruhu Českého rozhlasu Rádio Česko. BBC tímto převzatým vysíláním plní svoje licenční podmínky, podle kterých by měla vysílat jak anglicky, tak česky. V čem je tedy problém? Historie sporu o podobu českého vysílání BBC.

Nejprve uvažovala o sponzorovi, který by pomohl udržet původní tým české redakce BBC a přispíval by na její provoz (část nákladů by BBC pokryla z reklamy, kterou dosud nevysílala), když se však tento nápad nesetkal s pochopením „komerční“ divize BBC Worldwide v Londýně, nezbývalo než se domluvit na spolupráci s Českým rozhlasem. I když BBC původně počítala s tím, že by požádala o zrušení licenční podmínky vysílat v češtině a pokračovala by pouze s přebíráním vlastního zpravodajského servisu v angličtině, a tehdejší předseda vysílací rady Petr Pospíchal naznačoval, že by radní nebyli proti, situace se začátkem letošního roku změnila.

Udržovací provoz jako nutnost

Publicistické pořady včetně Interview BBC skončily k 31. prosinci loňského roku, krátké zpravodajské bloky v češtině měly pokračovat pouze do konce letošního ledna. Mezitím BBC požádala prostřednictvím české společnosti BBC Radiocom, držitele licence pro rozhlasové vysílání v České republice, o zrušení licenční podmínky vysílat v češtině. Ještě než rada mohla o této žádosti rozhodnout, BBC ji stáhla, protože zahájila jednání o spolupráci s Českým rozhlasem. Aby neporušila platné licenční podmínky, musela BBC prodloužit vlastní vysílání v češtině, omezené na zpravodajské bloky, do konce února. Od 1. března je nahradil program zpravodajské stanice Rádio Česko, jednoho z digitálních okruhů Českého rozhlasu.

Spolupráce BBC a Rádia Česko probíhá podobně jako kdysi vysílání české Svobodné Evropy – tedy přesněji řečeno: stanice ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa. Část programu provozuje Český rozhlas, část BBC. Rádio Česko se omezuje na vysílací časy původně určené českému vysílání BBC, zbytek času vyplňuje program anglické BBC distribuovaný z Londýna. Právě to ale vadí rozhlasové a televizní radě: zatímco do konce února nabízela BBC kromě přebíraného vysílání i svůj vlastní původní program, teď se na dvanácti frekvencích české BBC objevují dva „nepůvodní“ programy, přičemž jeden dokonce ani neprovozuje BBC. Přitom by za něj měla být jako držitel licence odpovědná.

Problém je v převzatém vysílání

Jinými slovy, jde o převzaté vysílání, které ale podle vysílací rady není u pozemního vysílání možné. Existuje dvojí výklad. V definici převzatého vysílání se mluví o tom, že se může šířit terestricky, zatímco v paragrafu, který popisuje procedurální činnost rady při udělování terestrických licencí, se mluví jenom o originálním programu. Přitom v zákoně je evidentní rozpor, ale většina právníků se ve stanovisku úřadu RRTV opírá o stanovisko, že platí to, co je napsáno v paragrafu k udělování licencí, vysvětluje předseda vysílací rady Václav Žák. BBC se v původní žádosti o licenci zavázala provozovat originální program v češtině, letos ale požádala o změnu licenční podmínky, která spočívala v přebírání části programu Rádia Česko.

DAB radio přijímač

Proč BBC zrušila svoji českou redakci

Snaha pražské redakce BBC o zachování českého vysílání této rozhlasové stanice i po 31. lednu 2006, kdy jej londýnská centrála BBC World Service chtěla ukončit, se minula účinkem. Redakci se sice podařilo získat pět zájemců o sponzoring vysílání, z nichž si vybrala jednoho potenciálního partnera, toto řešení ale odmítla komerční divize BBC Worldwide v Londýně. Pro české vysílání BBC to znamenalo v jeho šestašedesátileté historii definitivní konec. Více v článku Konec veškerých nadějí: česká BBC se v lednu odmlčí.

Taková žádost nenaplňuje podmínku originality. Čili jde o to, aby se BBC rozhodla jiným způsobem a získala originální program, říká Žák. Znamená to, že kdyby mělo zůstat u současné spolupráce, měla by se BBC stát provozovatelem Rádia Česko? Tak jednoduché to není. Kdyby došlo k odejmutí licence BBC, muselo by potom přestat vysílat i Rádio Česko. Kdyby to zůstalo, jak to je, a BBC by přišla o licenci, Rádio Česko by zůstalo nedotčeno, dodává předseda vysílací rady. Český rozhlas by podle něj musel na základě dohody s BBC produkovat opravdu originální program, který by se nevysílal na žádném jiném okruhu ČRo. Dalo by se za takový program považovat vysílání Rádia Česko, doplněné o znělky české BBC? I to je možné.

Samotná angličtina nemá šanci

Podobným způsobem řešila společné vysílání zpravodajství rádia Impuls a Rock Zone. Zprávy obou stanic, které pojí stejný majitel, byly shodné, lišily se jenom v označení programu. Těžko ale říci, jak by se s takovým řešením v případě BBC spokojila vysílací rada. Představa, že by BBC platila Českému rozhlasu za program, je naivní. Právě kvůli snížení nákladů musela začátkem roku skončit původní česká redakce BBC. Londýnská centrála je ochotná hradit pouze poplatky spojené s šířením signálu na dvanácti poměrně lukrativních vysílačích. O ty by se v případě definitivního ukončení vysílání BBC v České republice jistě svedl těžký boj mezi současnými provozovateli komerčních rádií. Žádné jiné podobně dobré rozhlasové frekvence už v tuzemsku nejsou.

BRAND24

Václav Žák odmítá, že by rada dala zelenou vysílání BBC pouze v angličtině: Myslím, že žádost o takovou změnu licenčních podmínek nemá šanci projít, protože tím by se vůbec neřešil problém originality. V terestrickém vysílání nemá být převzatý program. A BBC World Service v angličtině je převzatý program. Kdybychom mu tady odejmuli licenci, tak BBC přeci nepřestane existovat. V tomto smyslu to není originální program vytvářený pro Českou republiku. Sama BBC se zatím nechce k nečekaným problémům vyjadřovat. Jednatel společnosti BBC Radicom Vít Kolář odkazuje na rozhodnutí londýnské centrály, nevyloučil ale ani možnost, že se BBC obrátí na soud.

Český rozhlas se k tomuto jednání nevyjadřuje. Obraťte se BBC, reagoval na otázku DigiZone.cz k dalšímu vysílání Rádia Česko na frekvencích BBC mluvčí ČRo Ladislav Pavlík.

Uvítali byste zachování anglického vysílání BBC v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).