Hlavní navigace

Názory k článku ČTÚ uklidňuje veřejnost: obavy operátorů DVB-T se kvůli výstavbě LTE nenaplňují

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2015 8:40

    Pamětník

    Je úsměvné konstatování, že LTE vlastně nikoho neruší, jen : "Nejčastěji k rušení dochází v situaci, kdy se přijímací televizní anténa nachází ve vzdálenosti do 500 metrů od základnové stanice BTS operující v pásmu 800 MHz, dále v oblastech pokrytí televizními kanály 59 a 60, při použití aktivní pokojové nebo jiné náhražkové TV antény a při použití antény se širokopásmovým zesilovačem signálu,"!

    Kolik asi % domácností si doteď vystačilo s dosavadním způsobem příjmu televize, které spadají do výše uvedené kategorie? Je jejich vinou, že léta bydlí v místě, kde si nyní někdo nainstaloval LTE? Že chtějí a musí přijímat stanice i na horním konci TV pásma? Že byli spokojeni s příjmem na pokojovou anténu se zesilovačem? Varoval je včas někdo, že tento způsob příjmu není dlouhodobě zaručen a je jen chybou vlastníka, že využil svých příznivých poměrů v éteru a nabídku obchodu? Je chybou diváků, že jsou stále na trhu TV antény a zesilovače pro celé původní TV pásmo?

    Čím tedy opravdu chce uklidnit ČTÚ veřejnost?

  • 12. 10. 2015 11:03

    bez přezdívky

    Tvůj příspěvek je tradičně úplně mimo, protože diváka nejenom že nikdo varovat nebude, ale ani není důvod o tom vůbec uvažovat. Frekvence jsou jasně dané, a že nějaký výrobce zesilovačů produkuje krámy, které zesilují i to, co nemají, není problém mobilních operátorů. To ať si jde divák vyřídit se svým prodejcem, který mu takový šrot prodal. Totéž samozřejmě platí o všech pokojových krámech apod.
    Mimochodem celé se to odvíjí od toho, že lidi místo toho, aby si nechali anténní systém odborně nainstalovat a případné problémy pak řešili s dodavatelskou firmou, tak "kolenovrtí", bastlí to sami a výsledek je jasný. Pak ať si ale také za to nesou plnou odpovědnost.

  • 12. 10. 2015 11:41

    Pamětník

    Tvojí reakcí ani nejsem překvapen, ani tím, že ses ozval právě Ty.

    Ale, i když připustíme, že si někdo nechal před pár lety od profíků nainstalovat odborně antény a řádně za to zaplatil, pomůžemu mu to nyní, když si někdo na vedlejším domě nainstaluje LTE? Je pravděpodobné, že mu takto nastalý problém s LTE je schopná dodavatelská anténářská firma vyřešit, ale na čí náklady? Grátis to určitě nebude, firma nemohla tehdy tušit, jaké problémy s LTE nastanou, čili případné zhoršení příjmu nebude řešit jakousi zárukou. Také je možné, že provozovatel LTE žádnou chybu neudělal, jen má majitel nemovitosti smůlu, že jí má na nevhodném místě.

    Když si "kolenovrt" koupí plynový spotřebič, je hned upozorněn na nutnost odborné montáže. Podmiňuje výrobce a prodejce televizorů, že to podobně platí i pro TV?

    Já veškerou vinu nedávám mobilním operátorům. Ti jen využívají místo, které vzniklo pro podnikání na trhu. Jen mi od ČTÚ připadá lehkomyslné, že preferuje jen nové služby a dostatečně nechrání ostatní spotřebitele - běžné televizní diváky. Tak to totiž z původní citované zprávičky vyznívá. ČTÚ si třeba totiž netroufne prosadit vyhlášku včas omezující distribuci a prodej technologií, které nejsou kompatibilní s budoucí situací v éteru. Že dostatečně nechrání TV pásma před dalším ořezáváním na úkor jiných služeb. Jak je to i zde často kritizováno. Ale to je asi téma, které se na "nejlepší web o televizi a digitálním vysílání" nehodí?

  • 12. 10. 2015 12:30

    bez přezdívky

    Pamětníku, navíc už byly přiznány případy (Žatecko v panelácích atd. jinde ve městech), že i jiné mnohem nižší kmitočty než je 59k v současném zatím možném (není daleko doba +- rok 2021 což se dozvíme teď na celoevropském zasedání kdy do toho vstoupí netová DD II kterou třeba Německo už prodalo aukcema a jsme v jejich současných TV atd. signálech velkém přes hraničním přesahu) televizním pásmu jsou rušeny pokud má LTE výkonově + směrově špatně seštelovanou vyzařovací anténu, viz příklad Karlových Varů kdy v době festivalu jeli netoví operátoři na plný kotel a 60k MUX-3 byl totálně vyřazen z provozu a jiný případy v Praze, severovýchodě atd. ... To je fakt "radost" když jedna ruka neví co dělá druhá na tom ČTÚ + vládě která si namastila při aukcích kapsu do rozpočtu... tj. ti kde to povolili a neudělali i k tomu přeladění na jiný než ty těsně sousedící kmitočty pod 61k který tak jako tak musely některé lokality opustit viz Trutnov atd. a kdysi byl vlastně dočasně i 66k na Klínovci který byl dost kolísavý dosahem pokrytí a též by musel ustoupit pokud by ho pak nedali tenkrát na 35k... No vše nad 48k též má už na kahánku a že tam toho je... viz často ukazované mapky vysílačů které musí přejít do roku 2025 či ještě dříve do DVB-T2 pro který moc místa ale není... U mne třeba je volný jen 24, 26, 27, 31k a vše další mám už obsazené našima od severovýchodu, středu až po západ a jihozápad... a 3 pozicemi němci… některé jako je 32k Pardubice, 40k Trutnov na jiném kopci a hlavně 42k Ládví či 52k Liberec s Krašovem jsou přenice kdo? z koho či se to uloží díky rozdílnému ID... 33k ale je jen náš neboť H.Bogen nemá šanci narozdíl od zmíněného 42k O víkendu na tuneru co nepřepisuje stejné ID nalovil 177 tv programových předvoleb (přibudou v dohledné 4x Mňau) + k tomu je dalších 63 DVB-T rádio... Hmm a do tohle se cpou s tím LTE které už některé věci zlikvidovalo přelaďováním, rušením a ještě dál bude až získá další povolení okupace kdysi kompletního Tv pásma 21-69k na který jsou všechny antény se zesilovači dlouhodobě konstruovány... tak jako i tunery bez těch kudlajících filtrů které se tam před řazeně dodávají nyní jako vynucená tlumící věc dodatečně...

  • 12. 10. 2015 12:50

    bez přezdívky

    Výrobci nic nevyrábí z donucení (to sis popletl možná s KLDR), ale proto, že to trh vyžaduje.
    A nikdo nemusí nic dokupovat s nejistým výsledkem - stačí zavolat odbornou firmu a nechat si příjem realizovat. Stejně jako když ti nepojede auto, tak také nezačneš vykupovat prodejnu náhradních dílů a něco montovat "s nejistým výsledkem", ale dáš ho servisu nebo odborníkovi a ten ho opraví. U antén platí totéž a kdo chce za každou cenu ušetřit, tak naprosto správně prodělá kalhoty.

  • 13. 10. 2015 11:03

    bez přezdívky

    Obávám se, že i kdyby jsi nakrásně s těmi odborníky mluvil, tak oni s tebou zcela jistě ne. Nebo maximálně pár frází, aby se tě zbavili a už jsi je dál neotravoval.

    A bláboly pana Pamětníka, který zná Prahu a kilometr okolo, to skutečně neberu vážně. Sehnat koax. kabel byl celkem problém, já osobně musel v elektru dávat o korunu víc za metr, abych ho jako podpultovku měl. Takže jestli jste ho vy dva koupili kdykoliv a kdekoliv, tak buď s nalepenou stranickou legitkou na čele, anebo si vymýšlíte. Kde je pravda si přeberte sami.

  • 12. 10. 2015 12:41

    bez přezdívky

    Hele věnuj se tvým milovaným kabelovkám a satu když DVB-T je pro tebe mrtvá věc na které prý nic skoro nechytáš či s velkými problémy jak si uváděl, že do toho nebudeš vrážet x tery tisíce a přitom stačí jen pár stovek pokud si v dobré konstalaci vůči vysílačům... Já třeba nežiju v Praze tj. ty co tak bytostně jako moravák nenávidíš... Výrobci až teprve nedávno museli z donucení začít vyrábět dodatečné filtry LTE a co ti co už to mají doma bez toho... Hmm musí si to dokoupit s nejistým výsledkem protože to má nějaký útlum a pokud nejsi blízko vysílače, tak nejen LTE ale ta předřazená věc ti signál kolem 60k degraduje...

  • 12. 10. 2015 12:44

    bez přezdívky

    Že si někdo nechal nainstalovat antény od odborné firmy a dneska mu to nechodí a musí něco připlácet, to je sice hezký story, ale nevím kolika lidí se týká. Navíc šance uspět se stížností je v takovém případě podstatně větší, než když si někdo koupí kdesi v tržnici pokojovou anténu.

    Je věcí výrobců, co čím podmiňují nebo ne. V dávných dobách socialismu byl u každé antény návod na sestavení a v něm jasně uvedeno: "I přesto, že je sestavení antény velice jednoduché, doporučujeme toto i s následnou instalací svěřit odborníkovi nebo organizaci pověřené touto činností.". A to bylo v době, kdy člověk na instalaci antén čekal klidně 2 roky.

    ČTÚ preferuje co nejefektivnější využití frekvenčního spektra a nemůže se při tom ohlížet nebo dokonce brát ohledy na to, že má doma někdo šrot. S takovou by tady ještě nebylo ani barevné vysílání...

  • 12. 10. 2015 13:08

    bez přezdívky

    Odborná firma udělá přesně to co ty bez ní tj. přišroubuješ ke koaxiálu předřazený LTE váleček který má propustní útlum a tedy ty vysílače co jsou kolem 60k budou sice míň rušeny ale ten váleček ten výstupní signál sníží... takže si nevybereš ty odborná firmo.... Navíc co jsem se s těmi profíky bavil a mohl jsem se s tím i živit říkají, že ty LTE a jiný věci jsou zákeřný protože když je profík na dálku od vysílačky zaměří drahým přístrojem který má v sobě celou řadu pásem až do satelitního tuneru a nahlásí rušení, tak se to ten provozovatel rušičky v čas dozví a ten maník z ČTÚ už nemá skoro co řešit protože provozovatel LTE po zjištění, že má zaplé vyzářování na maximum... přepíná pak pro jistotu na automat dle vytíženosti zákazníků LTE a to je dost houpavé a tedy změřené hodnoty do protokolovací stížňosti proměnlivé, že raději ti profíci zákazníkům ty válečky za +- 300Kč montují bez stížnosti... proto ta statistika nahlášených problémů není kompletní... Samozřejmně vývoj nelze zastavit... když si někdo usmyslel, že pásmo pro televize ukradne k jiným účelům internetem, tak se to nedá zastavit ale vyrobené věci už nevrátíš a slouží amortizací +-7 let a víc...

  • 12. 10. 2015 13:19

    bez přezdívky

    Tvoje představy o odborné firmě možná vychází z toho, jak bys to dělal ty, ale naštěstí tomu tak není. Odborná firma totiž napřed změří signál a spolu se znalostmi dané problematiky ví, jak bude postupovat dále.
    A tvrzení o jakémsi automatu, který u LTE cosi přepíná, to už komentář snad ani nepotřebuje. Spíš odborníka, ale tentokrát pro změnu z jednoho lékařského oboru :-)
    Co se týká toho, že pásmo TV někdo krade, tak to je samozřejmě naprostý nesmysl, protože toto pásmo má TV pouze propůjčené od státu a nikde není dané, že musí být "Na věčné časy a nikdy jinak" její. Takže stejně jako kdysi TV vyklidila pásmo I. a III., tak teď vyklízí i pásmo V. spolu s tím, jak na trhu vznikají jiné služby, které dřív nikdo neznal. A kdo chce ustrnout o desítky let zpět, tomu lze pouze doporučit již zmiňovanou KLDR, tak se čas opravdu zastavil.

  • 12. 10. 2015 14:59

    Pamětník

    Aby bylo jasno, mně nevadí soukromý názor jednotlivce, byť se některý tváří, že má mandát od Zeměkoule, ale postoj ČTÚ. Snad nemusím znovu citovat, komu může, podle ČTÚ, LTE vadit.

    Také nevím, kolika lidem LTE vadí již ze svého principu provozu. Ale podle ČTÚ v uvedených možných 500 metrech kolem každé stanice, v hustě zastavěném prostoru s vícepodlažními budovami, to může představovat tisíce diváků. Je to málo? Mají jen smůlu?

    Asi jsem před desítkami let nečetl pozorně návody k anténám a televizorům, proto si na doporučení na odborné sestavení a instalaci nepamatuji. Jak by ale k tomu pracující lid přišel, kdyby si za výplatu, nebo i několik, koupil nový televizor a 2 roky čekal na jeho odbornou instalaci, protože v té době opravdu bez antény se toho moc nechytlo a když, tak s duchy a zrněním. Až budu na chalupě a nezapomenu na to, v archivu mám několik takových návodů a sám jsem zvědav na to, kdo z nás dvou má pravdu? Jistě by nebyl problém takový oskenovaný návod s tímto textem uvést v některém vlákně Fóra a nestavět jen na prosté víře, nebo naopak na pokusu o manipulaci.

    Při mém vzdělání nechápu tu poslední poznámku. Jak se ČTÚ podílelo na přechodu z čb na barevné vysílání? Co pro to udělalo a co se v TV pásmu s barvou změnilo? Také bych od ČTÚ očekával efektivní státní hospodaření s našim frekvenčním bohatstvím. To by ale nemohl prodávat licence na mnoho let dopředu, to by měl počkat až třeba DVB-T samovolně přejde na DVB-T2 a teprve potom rozprodávat TV pásma. Nebo se opravdu občanům přiznat, že na jejich zatímní většinový pozemní příjem kašle a ať si každý, kdo se chce koukat na televizní vysílání, koupí paraboly a bude vše náležitě prozatím vyřešeno.

  • 13. 10. 2015 11:07

    ivovi . (neregistrovaný)

    Kazda BTS LTE 800 je po zapnuti nejaky mesic ve zkusebnim provozu vysilajici jako by byla s plnou datovou zatezi (neustale plny vykon). Pak se po schvaleni CTU prepina na normalni provoz kdy jeji vysilani odpovida skutecne okamzite datove zatezi BTS.

    Uvadene konspiracni teorie o klusajicim technikovi na BTS po ohlasenem ruseni jsou usmevne...

  • 12. 10. 2015 16:36

    bez přezdívky

    Tvoje hypotéza, kolika lidem údajně vadí nebo nevadí LTE je irelevantní, protože jediné kritérium je, kolika lidí se to reálně týká s tím, že chyba není u nich, ale na straně mobilního operátora.

    Ano, návody k anténám jsi opravdu nečetl pořádně. Nebo už neslouží paměť, což se s přibývajícím věkem stává :-) A pracující lid nikoho nezajímal, na STA se čekalo 10 let (pokud se vůbec člověk dočkal), na individuální anténu klidně i ty 2 roky. A když si člověk chtěl něco plichtit sám, tak většinou stejně dojel na to, že nic nesehnal. Od koaxiálu, po předzesilovače, slučovače apod., nikde takřka nic nebylo, takže měl po starostech a mohl jít akorát do hospody.

    Běžná doba na licence bývá 12 let. A to i proto, aby podnikatelský subjekt měl jistotu, že se mu vrátí vložené investice. Jestli se ti to nelíbí, kontaktuj svého poslance, aby inicioval novelu příslušného zákona. S tím já ti nepomohu.

  • 12. 10. 2015 21:35

    Pamětník

    Tak znovu. Komentoval jsem vyjádření ČTÚ ve kterém uvádí, kdo všechno může mít z provozování LTE problémy. Čili ještě jednou. Cituji : "Nejčastěji k rušení dochází v situaci, kdy se přijímací televizní anténa nachází ve vzdálenosti do 500 metrů od základnové stanice BTS operující v pásmu 800 MHz, dále v oblastech pokrytí televizními kanály 59 a 60...."! Co z tohoto strohého konstatování tedy vyplývá? Je chyba diváka, že má anténu do 500 metrů od BTS-ky? Že si jí její provozovatel umístil moc blízko od antén nezúčastněných osob? Že toto sousedství povolil CTÚ? Že ČTÚ ponechal vedle sebe provozovat LTE a TV na kanálech 59 a 60?

    Jsem asi větší pamětník než 272930370. V té dávné době se totiž koaxiál ani nesháněl a klasická černá dvojlinka bylo běžné zboží, předzesilovače byly maximálně elektronkové, postavené šikulky na koleně a nebylo co slučovat, v dosahu byl obvykle jen jeden vysílač. Tak pro koho jsou určeny báchorky o čekání na instalaci antény až 2 roky? Jak by se dostala televizní propaganda KSČ do všech domácností, kdyby se v paneláku čekalo na STA 10 let? Asi žil 272930370 v nějakém jiném státě, nebo si z nás utahuje?

    Nemá cenu dále pokračovat.....

  • 12. 10. 2015 23:47

    bez přezdívky

    Padlej na hlavu si ty milovníku kabelu a satu + vzdušného netu protože já s těmi profíky skutečně mluvil, ten přístroj měl i v ruce a lecos sním naměříš... včetně toho rušení a věř tomu, že po zkušenostech kdy nahlásili změřené rušení a pak se dozvěděli, že tam skutečně rychle naklusal jiný profík co montuje ty vysílací LTE obludy a zjistili, že to skutečně má zaplé na plný kotel tak to on přepl na automatickou regulaci dle provozu mezi příjmem a odesíláním dat... tak ti jiní co montují antény pro indiviální příjem DVB-T rezignovali a zákazníkům raději preventivně bez nahlášení ČTÚ montují LTE filtr (ostatně proběhlo i sranda školení slaboprodařů od ČTÚ) než by se papírováním hádali s úředníky... Ty chytrolíne...
    Zrovna tak koax a plochá 300ohmová dvoulinka byla za komančů skutečně jak i Pamětník píše dostupná v každé elektře což dnes není úplnou samozřejmostí... Daly se antény koupit též běžně ač né úplně všade... což máš i dnes a tenkrát šikovní kutilové z vyřazených STA antén po amortizačních generálkách dohodou je vzali od těch montérů a pak si je předělávkama vyráběli dle legendárního ing. Českýho svépomocí pro své potřeby třeba na VKV CCIR nebo dipóly z VKV OIRT pak používali na 4k CCIR tj. ARD z Ochsenkopfu který na našem tehdejším 68MHz měl zvuk v rádiích... Něco jiného bylo s těmi zesilovači... Tam si musel mít známého v NDR či sehnat tu velkou hliníkovou cihla horkou vložku s "knoflíkovými" tranzistory co se používala v STA a pak jí případně pokud šlo i přeladit na jiný kanál... Je vidět, že jsi za komančů asi ještě nežil... či tahal za sebou kačera... Ach jo...

  • 13. 10. 2015 11:11

    bez přezdívky

    Předzesilovače v 70 letech, kdy tady začal ve větším měřítku rozjezd TV příjmu, byly samozřejmě tranzistorové a jak na dvojlinku, tak později na koax. kabel.

    A nevím, co sem taháš nějaký panelák, že se v něm čekalo? O něm já nic nepsal. Psal jsem, že se na STA běžně čekalo 10 let, tj. pro tebe s nutností polopatického vysvětlení - tam, kde STA nebyla, se muselo čekat (logicky kde byla, nikdo nečekal, což byl i případ novostaveb, obvykle panelákových). Takže činžák z první republiky, kde chtěl někdo udělat STA, 10 let žádná míra. S tlačenkou na OPBH možná polovina. Opravdu se nevyjadřuj k věcem, o kterých absolutně nic nevíš, akorát vzbuzuješ úsměv.

  • 13. 10. 2015 12:24

    bez přezdívky

    Začlo to tím, že mi chtěli při koupi antény vnutit LTE filtr a pak sami přešly do řečí o tom, že mají zaměřeny různý rušičky s uvedenými zkušenostmi tj. když podali stížnost s protokolem na danou vysílačku - rušičku tak po pár dnech výkon byl změněn tj. upraven auromatikou což si pak naměřili a zas jak uvedli se dozvěděli i oklikou od jiných přímo LTE vysílačů instalátorů protože je to slaboprodá kasta co nic na školeních nezapře... Takže i zmíněné níže je pravda... Napřed plný zkušební výkon a pak úprava na automatiku která má kolísavý výkon a tedy i zdroj rušení pro okolí...

  • 13. 10. 2015 13:09

    bez přezdívky

    Hochu, ty máš dost. Prý ti dali dokonce vybrat! Takhle dobře jsem se dlouho nepobavil :D
    O povolení na STA jsem nic nepsal, nevím co tady fantazíruješ? Na STA se nečekalo skrz povolení (to tehdy nikoho ani moc nezajímalo - je vidět, že tu dobu znáš tak leda z vyprávění), ale protože na nic nebyly jak kapacity, tak i finance. Obvykle to navíc dělaly pouze 2 organizace, jedna pro státní byty (ta dělala i individuálky) a druhá pro bytová družstva. A už dost, ty víš velký houby a já nebudu ztrácet čas nad nesmyslnými debatami.

  • 13. 10. 2015 13:12

    bez přezdívky

    Ani se nelze divit, že ti nakecali fůru pitomostí, já na jejich místě bych udělal totéž, kdybych poznal, jakého jelimana mám proti sobě :D :D :D

  • 13. 10. 2015 12:44

    bez přezdívky

    Nemůžu za to, že jsi tehdá žil na malém městě či větší vesnici kde nemusel být různý sortiment k běžně k dostání... Ve větších okresních městech atd. ti v každé elektře dali u dvoulinky vybrat mezi tou pouze plochou, či tou oválnou, to samé koax měli slabší bílý a silnější průřez zelený... Co se týče povolení mít společnou anténu pro větší barák, tak to vždy bylo i dnes je nutné v některých případech žádat o stavební povolení kvůli památkářům atd. ale né, že by na anténu a příjem z ní si čekal uvedených tebou úsměvných 10 let... Bylo to vždy na daném úředníkovi jak ti šel "na ruku"...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).