Hlavní navigace

ČT 4 Sport: Začíná boj sportovních kanálů

10. 2. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Od deváté hodiny ráno dnes startuje nový, v pořadí už čtvrtý program České televize, stanice ČT 4 Sport. Digitální kanál je dostupný přes zemskou digitální síť A v Praze, Brně a Ostravě, v kabelových sítích a prostřednictvím satelitního paketu Czech Link, v němž však vysílá kódovaně. Se zahájením XX. Zimních olympijských her v Turíně tak začíná opravdová bitva sportovních kanálů vysílajících v češtině.

Nejbojovnější je Eurosport

Ještě než stačil odstartovat veřejnoprávní kanál ČT 4 Sport, začaly stávající sportovní programy upravovat svoji nabídku. Největší změnou prošel Eurosport, který přes kabel a satelit nabízí hned dva programy s celodenním vysíláním. Několik týdnů před zahájením vysílání ČT 4 Sport přešel Eurosport plně na češtinu a během ZOH 2006 Turín tak bude nejvážnější domácí konkurencí České televize. Eurosport však olympiádě vyčlení pouze jeden ze dvou kanálů, zatímco ČT plánuje vysílání hned na dvou programech: 24 hodin denně na ČT 2 včetně olympijského studia a 15 hodin denně na novém digitálním programu ČT 4 Sport.

ZOH Turín 2006 perex

Olympijské vysílání České televize

Česká televize nabídne z XX. Zimních olympijských her v Turíně 16 dní nepřetržitého vysílání na dvou programech. Stanice ČT 2 a ČT 4 Sport přinesou 39 hodin živých přenosů a záznamů denně, přičemž až na tři případy půjde u obou kanálů o odlišný program. Olympijské studio, kterým budou provázet Vojtěch Bernatský a Jakub Bažant, se soustředí na kanál ČT 2, naopak program ČT 4 Sport bude spíše doplňkový a nabídne také záznamy atraktivních disciplín v divácky příznivějších časech. Celý program ZOH 2006 v podání obou kanálů ČT si můžete stáhnout zde [PDF, 2363 kB].

ČT má oproti Eurosportu výhodu také v tom, že kromě kabelu a satelitu vysílá rovněž pozemní cestou – a to jak analogově (ČT 2), tak digitálně (ČT 2 a ČT 4 Sport v Praze, Brně a Ostravě). Nejdůležitější události z olympiády nabídneme na ČT 2, zatímco ČT 4 Sport bude spíše alternativní kanál, na kterém poběží jiné přenosy nebo záznamy, vysvětlil už dříve šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. Zemské digitální a kabelové vysílání ČT 4 Sport nebude nijak omezeno, na satelitu ale bude tento kanál zakódován kvůli vysílacím právům, která ČT nakupuje pouze pro území České republiky. Z toho důvodu také nebude ČT 4 Sport během olympiády vysílat na internetu.

Satelitně přes Czech Link a UPC Direct

Pokud nejste v dosahu zemského digitálního multiplexu A a nemáte kabelovou televizi, která by přebírala program ČT 4 Sport, můžete tuto stanici sledovat už jen jedinou cestou: přes satelitní platformu Czech Link nebo placenou službu UPC Direct. Pro obě je ale nutná dekódovací karta, kterou nabízí většina prodejců satelitní techniky. Podmínkou pro sledování paketu Czech Link, v němž kromě programů ČT vysílá také televize Prima, teleshoppingový kanál TOP TV či stanice CS Film, je včasné placení koncesionářských poplatků. Po pořízení dekódovací karty totiž ČT prověří, zda uživatel platí včas a nemá nějaké dluhy na televizních poplatcích. Pokud ano, karta se po 28 dnech automaticky zablokuje a neumožní sledování satelitních programů Czech Linku do doby, než klient vyrovná všechny své závazky.

ČT 4 Sport nabízí také placená satelitní služba UPC Direct. Nový sportovní kanál se objevil na pozici 8 a dočasně vytlačil z nabídky zpravodajskou stanici ČT 24. UPC upozorňuje, že v návaznosti na zařazení kanálu ČT 4 Sport do vysílání UPC Direct a s tím spojenými technickými postupy dochází na několik hodin k přerušení vysílání stanice ČT 24 (na pozici 6). Tato změna je pouze dočasná a vysílání ČT 24 bude po nezbytných technických úpravách obnoveno. Společnost se všem divákům toto cestou omlouvá, uvedl mluvčí UPC František Malina. ČT 4 Sport je možné sledovat také prostřednictvím internetové přípojky a služby viaGIA společnosti T-Systems PragoNet. Televizní kanál bude kódován v MPEG-2, takže pro jeho příjem postačí přehrávač médií, který lze volně stáhnout z Internetu, uvedla firma.

ČT 4 Sport přes Internet

Předpokládaný datový tok ČT 4 Sport přes viaGIA bude cca 6 Mbit/s, nicméně tyto přenosy budou dostupné pro uživatele všech přípojek a objem dat přenesených při vysílání se nebude počítat do objemových limitů. Televizní signál je pak možno sledovat buď přímo na počítači, nebo skrze grafickou kartu s televizním výstupem na běžném televizoru, sdělil T-Systems PragoNet. Zvolili jsme tuto jednodušší variantu, která nevyžaduje set-top-box, abychom mohli ukázat, jak vypadá kvalitní televize po internetovém protokolu. Ve skutečném provozu předpokládáme samozřejmě použití set-top-boxu, protože sledování programů na obvyklém televizním přijímači je pro většinu uživatelů přece jen pohodlnější, sdělil produktový manažer firmy Pavel Zemánek.

Bližší informace o této službě, díky níž je možné ČT 4 Sport sledovat i přes Internet, naleznete na webové stránce www.viagia.cz. Sportovní kanál České televize jinak volně na Internetu vysílat nebude, nebo alespoň ne v době ZOH 2006 v Turíně. Stanice nebude mít ani vlastní internetové stránky, její web funguje v rámci sportovní rubriky internetových stránek zpravodajského kanálu ČT 24 na stránce www.ct24.cz/spor­t. Zatím neplánujeme, že bychom pro ČT 4 Sport zřídili speciální internetovou stránku, řekl serveru DigiZone.cz ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Po olympiádě je ale možné, že se některé sportovní přenosy objeví i volně na Internetu. Ve hře je zejména fotbalová Liga mistrů, která to má podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa přímo ve smlouvě o vysílacích právech.

Kabelovky podporují konkurenci ČT

Kabelové společnosti se zařazením ČT 4 Sport dlouho otálely. Na místě byla otázka, zda mají za zařazení tohoto kanálu veřejnoprávní televizi platit, či nikoli. Televize platby požadovala, zatímco kabeloví operátoři je odmítali s tím, že jde o program, který bude volně vysílat v zemském digitálním multiplexu A. Nakonec se celá situace vyřešila tím, že kabelovky ČT 4 Sport zařadí do rozšířené, a tím pádem i dražší nabídky. Například Karneval Media nabídne tuto stanici i v omezené nabídce Mini, ale jenom v rámci Promo kanálu v oříznuté obrazovce. Plně si ČT 4 Sport vychutnají pouze ti zákazníci Karnevalu, kteří mají předplacenou službu Komplet.

Eurosport perex

Olympijské vysílání Eurosportu

Panevropský televizní kanál Eurosport přešel měsíc před zahájením ZOH 2006 Turín plně na české vysílání. Hlavní stanice Eurosport tak vysílá 24 hodiny denně česky. Kromě komentátorů stanice pozve do svého studia celou řadu zajímavých hostů a bývalých sportovců. Nejzajímavější přenosy přineseme živě v nezkrácené verzi. Dále chystáme plné záznamy ze všech ostatních sportů, speciální magazíny a summary, sdělil Václav Mozer, marketingový manažer společnosti Zone Vision Czech, která televizi zastupuje v České republice. Program Eurosportu během ZOH 2006 si můžete stáhnout zde [PDF, 3584 kB].

Kabelové společnosti navíc více podporují konkurenci České televize. UPC například před měsícem spustila vysílání maďarské stanice Sport 1 s českým dabingem, což je program, který v Budapešti vyrábí přímo UPC. Tato firma společně s dvojkou na trhu s kabelovou televizí, společností Karneval Media, krátce před zahájením ZOH 2006 v Turíně vydala společnou tiskovou zprávu, ve které propagovala olympijské vysílání panevropského sportovního kanálu Eurosport. Součástí zprávy bylo i celkové programové schéma Eurosportu na celé olympijské hry. Oproti tomu program ČT 4 Sport zatím nabízejí jen některé internetové stránky a předem jej slíbily zařadit pouze Lidové noviny.

BRAND24

Galaxie sport zůstává pozadu

Další sportovní kanál v češtině, kabelová a satelitní stanice Galaxie sport, se olympijského klání neúčastní. O to zajímavější bude její souboj s ČT 4 Sport po ukončení ZOH 2006 v Turíně. Galaxie sport patří od loňského roku do skupiny firem okolo televize Nova a generální ředitel Novy Petr Dvořák opakovaně prohlásil, že by rád překlopil současnou Galaxii sport do zemského digitálního vysílání. Nelze vyloučit ani ten scénář, že Nova, která usiluje v probíhajícím výběrovém řízení na digitální licence o kanál Nova sport, prosadí sloučení těchto dvou projektů a přejmenování Galaxie sport na Novu sport. Ředitel Galaxie sport Jiří Hojgr sice v minulosti opakovaně odmítl, že by se tento kanál objevil volně v zemském digitálním vysílání, ale to bylo ještě v době, kdy Galaxii sport nevlastnila Nova.

Na závěr ještě jedno důležité upozornění pro diváky, kteří už využívají zemského digitálního vysílání a nemohou naladit signál stanice ČT 4 Sport. Pro příjem této stanice je nutné spustit znovu automatické vyhledávání programů přes set-top-box, po kterém se znovu načtou všechny aktuální televizní kanály v oblasti, kde se nachází daný přijímač, prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci v brněnském studiu ČT šéf úseku vysílacích služeb společnosti Radiokomunikace Martin Roztočil. Bez tohoto resetu diváci sportovní kanál ČT nenaladí.

Na kterém programu budete sledovat ZOH 2006 Turín?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).