Hlavní navigace

Co pomůže kabelovkám? Integrace video obsahu z internetu na televizor

9. 3. 2010
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zájem diváků o placenou kabelovou televizi stagnuje, zatímco počet domácností připojených k vysokorychlostnímu internetu přes kabel vytrvale roste. Podaří se kabelovým společnostem zvrátit nepříznivý vývoj u videoslužeb? Podle Petra Linka, ředitele nymburské společnosti Lica, která testuje a upravuje kabelové set-top-boxy pro většinu českých kabelových společností, je jednou z možných cest spojení původní kabelové televize s video obsahem z internetu.

Společnost Lica se specializuje na technologické řešení kabelové televize a IPTV. Operátorům také upravujete a dodáváte set-top-boxy. Proč vlastně? Proč si je operátoři neobstarávají sami přímo od jejich výrobců?

Zejména proto, že objemy zakázek od jednotlivých středních a menších kabelových společností by nebyly natolik vysoké, aby jim třeba výrobce v Jižní Koreji připravil set-top-boxy na míru. Digitalizací kabelové televize jsme se začali zabývat někdy v letech 2004 a 2005, kdy jsme dodávali digitální technologie tehdejší kabelové společnosti Karneval. Společnost Karneval tehdy vybírala scramblovací systém (systém pro zakódování signálu placených programů, pozn. red.) a vzápětí na to i dodavatele set-top-boxů, který měl zájem vstoupit na náš trh s poměrně velkým objemem přijímačů (jihokorejská společnost Handan, pozn. red.). Ve chvíli, kdy Karneval odkoupila společnost UPC, se pokračovalo ve spolupráci s tímto výrobcem set-top-boxů. Měl dostatečně zajímavý sortiment na to, abychom mohli aktualizovat firmware těchto přijímačů. Objem zakázky je motivační silou pro výrobce, aby software set-top-boxů upravil podle požadavků kabelových společností.

Petr Link - 6

Co všechno na set-top-boxech upravujete, než je předáte kabelové společnosti, aby je mohla nasadit na své síti a dodávat je koncovým zákazníkům?

Je toho opravdu mnoho a je to komplexní problém. S digitalizací přišlo kromě kvalitních služeb, jako je třeba elektronický programový průvodce (EPG) i několik nepříjemným fenoménů, například kostičkování obrazu. Příčin tohoto jevu může být několik, může přicházet ze studia od vysílatele programu, satelitu, z něhož kabelová společnost přebírá signál, přijímací stanice, distribuční trasa nebo samotný set-top-box. Takže kromě toho, aby byl set-top-box funkční z hlediska základních vlastností, jako je software, kódování češtiny nebo automatické naladění nově přidaného multiplexu, musíme řešit i další problémy. V neposlední řadě to je i bezpečnost set-top-boxu, tedy bezproblémové fungování podmíněného přístupu Conax k placeným televizním kanálům a s ním souvisí párování set-top-boxů s přístupovými kartami operátorů. Čili z naší strany nejde jen o ladění set-top-boxu, ale komplexní servis, který zahrnuje i ladění celé distribuční trasy od hlavní stanice k přijímači.

Kolika kabelovým a IPTV společnostem v České republice dodáváte a upravujete set-top-boxy zrovna vy?

Je to více než deset společností. UPC si nakupuje set-top-boxy sama, děláme pro ni pouze logistiku. Znamená to, že set-top-boxy pro UPC kompletujeme, repasujeme a případně je doplňujeme o produkty, které u nich chtějí mít. Ostatním společnostem poskytujeme službu Conax, tedy scramblování a zároveň samozřejmě dodáváme set-top-boxy včetně dalšího upgradu softwaru.

UPC je váš největší klient?

Ano, ale znovu podotýkám, že set-top-boxy si nakupuje sama. Kontejner s objednanými přijímači ale přistane v našem skladu, který máme kousek od Nymburka. Tam set-top-boxy rozbalíme, doplníme o kabeláž, manuál v češtině a další věci jako marketingové materiály UPC, a poté se rozváží jednotlivým instalačním firmám. Pokud se stane, že zákazník chce set-top-box vrátit, přijde k nám buď poštou, nebo jsme schopni si ho vyzvednout prostřednictvím instalačních firem. Poté ho repasujeme, vyčistíme a vrátíme znovu do oběhu. Čili jde opravdu jen o logistiku.

Jak dlouho trvá úprava set-top-boxu od chvíle, kdy ho dostanete od výrobce, třeba z Jižní Koreje, po odevzdání upraveného přijímače konkrétní kabelové společnosti nebo instalační firmě?

Je to nekončící proces, protože v laboratoři nejsme nikdy schopni nasimulovat stav, ke kterému dojde přímo u koncového zákazníka. Ten je schopen na ovladači set-top-boxu nastavit takový stav, o kterém si můžeme dopředu myslet, že ho nastavit nelze. Obecně jde ale o záležitost měsíců. Věnovali jsme se teď ladění nového kabelového set-top-boxu Kaon KCF-B3001 HD PVR a to nám trvalo nám půl roku.

Zkoušíte potom odladěný set-top-box přímo v síti daného kabelového operátora?

Ano, naše společnost sice sídlí v Nymburku, ale máme připojení optickým vláknem, a díky němu máme přístup jednak ke streamům od UPC, ale také od Self servisu z jižní Moravy a dokonce i z Polska. Simulujeme tedy u nás reálnou síť každého operátora.

Zmínil jste Polsko. Máte nějaké klienty i odtud?

Ano, dodáváme set-top-boxy i do Polska, máme tam jednoho klienta.

U digitální kabelové televize se dlouho používaly pouze set-top-boxy jihokorejské značky Handan. Nyní už jsou na trhu i set-top-boxy Kaon a TechniSat. Přesto Handany nadále vedou a většina operátorů nabízí právě je. Proč? Je to dané jejich příznivou cenou, nebo kvalitou?

Obojím. Byl to první typ kabelového set-top-boxu, který se podařilo vyladit pro potřeby českých kabelových společností. Jak jsem už zmínil, ladění je poměrně dlouhodobý proces. Ve chvíli, kdy nějaký set-top-box uvedete na trh, začnou se u něj objevovat další a další chyby, které se postupně odstraňují. U Handanů se podařilo tyto chyby odladit brzy, protože se u nás nasadil jako první. Navíc UPC tyto set-top-boxy nakupovala ve větších objemech a tudíž se i koncové ceny těchto přijímačů dostaly na přijatelnější úroveň. No a v neposlední řadě je to otázka technické podpory a help desku. Pokud jde o set-top-box, který znáte jako svoje boty, případné chyby se vám dobře odstraňují i na dálku. Když je ale sortiment nabízených set-top-boxů široký, je to problematické. Na druhou stranu chápu, že zákazníci kabelových společností z toho byli trošku rozladěni, protože neměli možnost výběru a byli nuceni pořizovat si pouze Handan. Odměnou za malý sortiment,věřím, bylo to, že se choval poměrně slušně a stabilně.

UPC testovala takové kabelové set-top-boxy od společnosti TechniSat. Proč je nakonec nenabídla svým zákazníkům?

Celý ten proces byl trošku složitější v tom, že se hledala nějaká další alternativa k Handanům. Technická podpora od TechniSatu nebyla taková, jakou bychom potřebovali. Poslední kapkou pak bylo takzvané párování na čipu, tzv. chipset paring, které nebylo dotažené do konce. Nakonec se tedy od TechniSatu upustilo a místo něj nyní přichází nový dodavatel, firma Kaon.

Pokud byste porovnal cenu kabelového set-top-boxu od TechniSatu a základního modelu Handan, tedy CV-5000, lišila se nějak zásadně?

Nebyl tam nijak zásadní rozdíl.

Kabelovky používají prakticky tři základní typy set-top-boxů Handan. CV-5000 pro programy ve standardním rozlišení, CV-6000 DVR pro programy ve standardním rozlišení včetně integrovaného pevného disku pro nahrávání a CV-7000 HD pro programy ve standardním i vysokém rozlišení. Stále však chybí set-top-box, který bude umět přijímat po kabelu HDTV a zároveň bude mít pevný disk pro nahrávání těchto programů.

Nechybí. Situace se změnila, takový set-top-box jsme začali nabízet prostřednictvím našeho DVB-C shopu na internetu začátkem letošního roku. Jde o zmíněný Kaon KCF-B3001 HD PVR.

Petr Link - 5

Ale neobjevuje se v nabídkách kabelových společností.

Ony na něj teprve přecházejí. Ladili jsme ho půl roku, abychom ho mohli s čistým svědomím pustit na trh, i když jsme si vědomi, že by se u něj ještě mohly vyskytnout nějaké kosmetické chyby. Jednotlivé kabelové společnosti ho postupně nasazují ve svých sítích, seznamují se s ním a věřím, že v nejbližších dnech ho začnou nabízet i svým zákazníkům.

Včetně UPC?

To je jiná věc. Samozřejmě nemohu mluvit za UPC, ale věřím tomu, že do několika měsíců by měla být připravena tento set-top-box také nasadit.

Zajímala se o něj?

Ano. Spolupracujeme na naladění jeho softwaru přímo pro nasazení v sítích UPC.

Mnoho diváků kabelové televize vnímá set-top-box jako rušivý element a chtějí přijímat digitální kabelovou televizi bez něj. Moderní televizory s integrovanými kabelovými tunery a CI slotem to umožňují, stačí použít CA modul s přístupovou kartou daného operátora. Lica tuto možnost nabízí na svém eshopu, ale třeba UPC o tomto způsobu příjmu digitální kabelové televize své zákazníky vůbec neinformuje. Proč?

UPC tuto možnost nabízí, ale ne přímo. Rozhodla se využít externí spolupráci s námi. Ono je to trošku složitější v tom, že potřebujete mít rozsáhlejší technickou podporu. Ve chvíli, kdy se tento modul zapojuje do desítek typů digitálních přijímačů, začnou se na vás valit stížnosti od diváků, kterým pak kabelová televize „nefunguje“. U 99 procent případů to ale není chyba modulu, nýbrž ve špatném nastavení televizoru, nebo nesprávném zasunutí modulu. Technické podpora u tohoto produktu je mnohem náročnější než u set-top-boxů. Navíc modul můžete vsunout nejen do televizoru s kabelovým digitálním tunerem, ale i do dalších typů set-top-boxů. Variabilnost je v tomto případě obrovská, stačí mít jakýkoli digitální přijímač s DVB-C tunerem a CI slotem. Setkáváme se i s případy, kdy zákazníci odmítají kabelový set-top-box Handan, protože pro jim narušuje design obývacího pokoje. Je to další krabička v domácnosti, další utírání prachu, další kabely…

A hlavně další dálkový ovladač k televizoru.

Ano. A zejména zákazníci s moderními LED televizory, které jsou velice jemné a úzké, v podstatě vypadají jako obraz na zdi, vítají, když k nim nevedou žádné další kabely. UPC se nám rozhodla svěřit prodej a technickou podporu CA modulů zejména kvůli našim dlouhodobým zkušenostem a kontaktům s výrobci televizorů a jejich importéry. Ze začátku se sice dovozci báli, že je budeme pomlouvat, ale velice brzy tato nedůvěra pominula a velice často nám dovážejí sami od sebe televizory různých značek, abychom je odladili pro příjem digitální kabelové televize přes CA modul. Pokud jim přijdou nějaké připomínky od zákazníků k fungování CI slotu, přeposílají nám je. Došli jsme už tak daleko, že když nám zavolá nějaký divák o radu, jak zapojit CA modul, máme nafocená menu různých televizorů a jsme schopni mu pomoci po telefonu.

Máte tedy seznam televizorů, které jsou vyzkoušené a modul s kartou pro příjem digitální kabelové televize v nich funguje?

Máme seznam televizorů, které prošly naší odbornou úpravou. Neříkám, že prošly všechny typy, ale software u všech těchto moderních televizorů je velmi podobný. Diváci si v dnešní době moc nečtou v manuálech, obvykle po nich sahají ve chvíli, kdy je nejhůř. Někdy raději zavolají o pomoc k nám.

Takže se na vás obrací jak koncoví diváci, tak výrobci nebo distributoři televizorů a set-top-boxů, vy je otestujete a vzniká z toho oficiální seznam „CA modul ready“ přijímačů pro digitální kabelovou televizi?

Nedá se říct, že by existoval nějaký oficiální seznam, který bychom někam vyvěsili, protože tento seznam by se každou chvíli musel měnit. Kdybych dnes řekl, že u nějakého televizoru to nefunguje, zítra by to už nemusela být pravda. Ve chvíli, kdy se nás zákazník ptá na možnost využití CA modulu, říkáme mu tři základní věci: ujistěte se, že přijímač má DVB-C tuner, pokud chcete sledovat HD programy, musí mít i MPEG-4 dekodér a pokud chcete mít jistotu, že to bude fungovat, můžeme se podívat, zda jsme tuto řadu výrobků testovali. Existují také různá internetová fóra jako UPC Zone, kde na toto téma běží živá diskuse. Tam existuje i seznam prověřených televizorů, u kterých moduly pro příjem DVB-C fungují.

Kdy jste tyto moduly začali nabízet?

V listopadu 2008. Technický proces byl poměrně složitý. Zákazník měl dostat kompletní komfort s tím, že když mu přijde modul poštou domů, nemusí si už nic jiného sám zajišťovat. Takové bylo zadání UPC. Prostřednictvím našeho e-shopu si tyto moduly spárované s kartou mohou pořídit zatím pouze zákazníci této společnosti. Jsme ale připraveni nabídnout všem dalším kabelovým společnostem, aby se připojily na náš na e-shop a umožnily svým zákazníkům pořídit si set-top-box do svého vlastnictví, případně další příslušenství přes něj.

Proč musím být zákazníkem UPC, když si chci ve vašem e-shopu koupit modul pro sledování digitální kabelové televize bez set-top-boxu?

Každý provozovatel kabelové televize svoji službu chrání kódováním a tudíž je nanejvýše vhodné nejdříve vyřešit smluvní vztah a teprve následně objednávat doplňkové zařízení. Navíc UPC i někteří další provozovatelé digitální kabelové televize zapůjčí set-top box zdarma, klient si tedy může ověřit službu jako takovou. Pokud si pak objedná další zařízení od nás, tedy od Licy, pak zapůjčený set-top-box mohou připojit k druhému televiznímu přijímači v domácnosti.

Kolik lidí o tento modul dosud projevilo zájem?

Nemůžu vám říci přesné číslo, ale už jsou to jednotky tisíc zákazníků. Řešili jsme s nimi všechny možné problémy. Ve spoustě případů si lidé neuvědomovali, že jejich televizor nemusí mít DVB-C tuner a MPEG-4 dekodér pro příjem HD programů. Musíme to zákazníkům neustále připomínat, aby se o tom ujistili předtím, než si modul objednají.

Ve vašem e-shopu sice nabízíte moduly s kartami pouze zákazníkům kabelové společnosti UPC, ale na webových stránkách jiných operátorů jsem si všiml, že tyto moduly také nabízejí, ovšem interně přímo v rámci vlastní společnosti. Tyto moduly dodává také vaše firma?

Oslovili jsme všechny kabelové operátory, včetně jihomoravského Self servisu, s nabídkou stejného modelu prodeje modulů jako u UPC. Zvažují ho, protože i z hlediska jejich vnitřních procesů vznikají nabízením těchto modulů jisté vnitřní náklady. Musí vyčlenit někoho, kdo se zabývá technickými potížemi zákazníků, takže záleží na tom, co se jim cenově vyplatí víc: zda si to zařizovat interně, nebo externě. Self servis je ale jedním ze zákazníků, který od nás tyto moduly nakupuje a pak si je distribuuje svojí cestou. Stejným způsobem to dělá i kabelová společnost Elsat v Českých Budějovicích nebo Kabelová televize Kopřivnice, Kabelová televize Česká Třebová a další.

Petr Link - 3

Narazili jsme na podmínku párování přístupové karty k placeným programům digitální kabelové televize a samotného digitálního přijímače, případně CA modulu. Na vašem e-shopu nabízíte různé kabelové set-top-boxy, ty však není možné koupit bez přístupové karty, protože ta musí být spárovaná přímo s konkrétním přístrojem. Nebo se mýlím?

Opravdu je tomu tak. Snažíme se o co největší ochranu. Jestliže UPC nabízí zákazníkům set-top-box za korunu, existuje velká motivace tento set-top-box nevrátit, pokud zákazník službu odhlásí. Proto je tento systém z hlediska bezpečnosti nastaven tak, že set-top-box, pokud k němu nebudete mít kartu, která je zaregistrována u daného kabelového operátora, jemuž posíláte předplatné, funguje pouze omezeně: umožní vám příjem FTA bezplatných programů, ale nikoli těch placených.

Bavili jsme se o novém typu kabelového set-top-boxu Kaon, který je HD ready a má integrovaný pevný disk pro nahrávání. UPC tento set-top-box zatím svým zákazníkům nenabízí. Pokud bych si ho koupil ve vašem e-shopu, dostanu ho spárovaný s kartou k digitální kabelové televizi UPC a budu si moci nahrávat HD programy?

Ano. Stejně jako u CA modulů, i u těchto set-top-boxů si nejprve ověřujeme, zda jste zákazníkem UPC, zda je u vás dostupný jejich signál a dostaneme od UPC jakousi zelenou, že vám tento set-top-box můžeme prodat. UPC si potom u vaší smlouvy vede informaci, že máte další přijímací zařízení. Momentálně UPC umožňuje jedné domácnosti využívat až čtyři zařízení pro příjem jejich digitální kabelové televize. Čili je to legální a nedělo by se to bez vědomí UPC. Nemůže se stát, že bychom vám prodali kabelový set-top-box bez jejich vědomí – pokud jste tedy zákazníkem UPC a chcete ho použít pro příjem jejich kabelové televize. U Kaonu HD PVR jsme prodeje rozběhli na začátku roku a stihli jsme ještě začátek zimních olympijských her. V tuto chvíli ho mají už desítky zákazníků UPC, kteří si ho pořídili právě přes náš DVB-C shop.

Na rozdíl od set-top-boxů Handan, které zákazníkům nabízí přímo UPC a divák si je může pronajmout třeba za zmíněnou korunu, si ale Kaon od vás musí koupit do osobního vlastnictví.

To je pravda, set-top-boxy Kaon odprodáváme do osobního vlastnictví. Nepronajímáme je.

Co kdyby za vámi přišel nějaký výrobce nebo distributor a navrhl by vám další typ kabelového set-top-boxu pro český trh?

Může přijít, testujeme různé druhy set-top-boxů. Děláme to vyloženě na objednávku. Zajistíme, že ten přijímač je funkční a pak je vyloženě na tom zájemci, jakým způsobem se domluví s daným kabelovým operátorem a uvede tento set-top-box na trh. Rozhodně se před těmito nabídkami neuzavíráme.

Set-top-boxy ladíte a dodáváte také společnostem, které provozují IPTV – digitální televizi přes IP protokol. Pokud si dobře vzpomínám, tyto firmy poměrně dlouho využívaly výhradně set-top-boxy značky Amino. Později začaly přecházet na Motoroly. Vy sami nabízíte Amino. Jaký je v těchto značkách rozdíl a proč se specializujete právě na Amino? Je to jen kvůli jejich nižší ceně?

Neřekl bych, že by operátoři hromadně přecházeli na Motoroly. Byli hráči, jako třeba Smart Comp., kteří od začátku používali set-top-boxy od Motoroly. Dodávali jsme nějaké set-top-boxy Centronetu, potom tento operátor vypsal výběrové řízení a na základě jeho výsledku si vybrali jiný typ set-top-boxu než Amino. Nám se daří dostávat Amino na jiné trhy než v České republice, třeba do Německa a dalších zemí. Děláme tam distributora pro tento region. Dost často prodáváme tyto set-top-boxy i hotelům a různým kongresovým centrům, pro které má tento set-top-box uplatnění a své výhody. Uznávám, že není zrovna z nejlevnějších, ale na druhou stranu má svoje přednosti a záleží na každém zákazníkovi, pro jakou značku se rozhodne.

Motoroly vaše společnost nabízet nebude?

Ne, Motorola tu má svoje distributory a my jsme vůči nim v podstatě v konkurenčním postavení.

Nechystáte se na český trh uvést nějaký jiný typ IPTV set-top-boxu?

Momentálně neuvažujeme tímto směrem, zajímáme se spíš o přijímače, které umožní využívat služby video on demand. Další oblastí, která nás zajímá, jsou kombinované set-top-boxy, takzvaná combo, které budou kombinovat normy IPTV a DVB, ať už si tam dosadíte T, S nebo C.

To je zajímavé. Jednou z nevýhod digitální kabelové televize je absence zpětného kanálu pro služby typu video on demand, tedy domácí videopůjčovny, které využívají IP protokol. UPC už o nich uvažovala, ale současné kabelové set-top-boxy a řešení celé kabelové sítě jí to neumožňuje.

Všichni vidíme, že kombinovaný set-top-box je budoucnost. Jedná se hlavně o otevřený box, který bude komunikovat nejenom v nějaké uzavřené oblasti video on demand služeb, ale zprostředkuje divákovi přístup na internet. Nemusíme jít daleko, dnes se už objevují i televizory s integrovaným IP boxem, které divákům umožňují surfovat po internetu. Konkrétně jde o televizory značky Samsung. Směr je tedy nastolen a jde čistě o to najít rozumného výrobce, který by byl dostatečně kvalitní, měl dostatečné technické vybavení a dostatečný objem, aby ho zaujaly zakázky z České republiky a byl ochotný spolupracovat na vývoji softwaru pro boxy upravené pro české zákazníky. Určitě na tom budeme pracovat.

Kolik by takový kombinovaný set-top-box, s normami IP a DVB-C, HD ready, s pevným diskem pro nahrávání, mohl stát pro koncového zákazníka?

Když si vezmete, že HD PVR set-top-box se pohybuje s daní okolo devíti nebo deseti tisíc korun, myslím si, že tento přijímač by byl ve stejné cenové relaci. Ale to opravdu předbíhám. Musíme si ale uvědomit, že HD PVR boxy začínaly na vyšších cenových relacích a postupně klesaly. Takže jde spíš o cenu pro technologické „pionýry“ mezi diváky a postupně s nárůstem objemu prodeje těchto přijímačů a bude jejich cena klesat.

Jakým způsobem si vlastně kabelové a IPTV společnosti vybírají, které typy set-top-boxů budou nabízet svým koncovým zákazníkům? Rozhoduje spíše velkoobchodní cena přijímače, nebo jeho kvalita? Dávají přednost levnějším přijímačům a přivírají oči nad jejich spolehlivostí?

Samozřejmě že cena je velice důležitá, protože set-top-box je pro tyto společnosti nástrojem k tomu, aby dopravily svoji digitální službu ke koncovému uživateli. Ale v tuto chvíli je to možná i aktuální dostupnost, protože se strašně těžce predikuje, jaký zájem i digitální kabelovou televizi bude příští měsíc nebo za půl roku. Probíhají určité marketingové akce operátorů a prodeje služeb se nezvyšují ze dne na den, ale v řádu měsíců. Záleží také na technické podpoře párování boxů a karty na čipu, tedy chipset paringu, protože firma Conax postoupila i z hlediska bezpečnosti tohoto systému. Už nevydává nové klíče do set-top-boxů, které mají párování pouze na paměti. Proto se zajímáme o set-top-boxy Kaon, protože u nich se páruje na čipu, což je velice vysoký stupeň bezpečnosti. Nicméně set-top-boxy Handan jsou rovněž na tak vysoké úrovni, že ani UPC, ani jiný provozovatel digitální kabelové televize je nemá důvod vyměňovat.

Znamená to, že se časem budou muset u všech zákazníků kabelových společností v České republice vyměnit stávající set-top-boxy Handan za novější Kaony?

Handan může dále fungovat, ale pokud pořídím nový set-top-box od této firmy, nedostanu pro něj momentálně od Conaxu klíče k novému typu kódování. Společnost Lica tedy nebude schopna v dalším období dodávat set-top-boxy Handan, pokud firma Handan nepřijde s novým produktem, který bude mít párování na čipu. Mluví se o typu Handan CV-8000, který se v současné době také testuje, ale bude záležet na obchodních jednáních, která povede zejména UPC s dodavateli. Ona si musí vybrat, od koho bude tyto set-top-boxy odebírat.

Handan CV-8000 bude stejně jako vámi nabízený Kaon schopný přijímat HD kanály a bude mít integrovaný pevný disk pro jejich nahrávání?

Ano, tyto informace už prosákly na veřejnost, takže se ví, že se připravuje, ale absolutně nejsem schopen předjímat, jak to s ním bude dál.

Dá se odhadnout, kolik kusů set-top-boxů Handan je v současné době mezi zákazníky kabelových společností v České republice?

UPC má necelé čtyři stovky tisíc zákazníků digitální kabelové televize. K tomu připočtěte nějakých 30 tisíc boxů u jiných operátorů a máte přibližné číslo, kolik Handanů je mezi českými diváky kabelové televize. Ještě ke konci loňského roku se tyto set-top-boxy prodávaly ze skladových zásob. Kaon je záležitostí začátku letošního roku.

Když nakupujete kabelové set-top-boxy na sklad, jaký nejnižší počet musíte od výrobce odebrat?

U vyšších řad nejdou výrobci pod 500 kusů, u těch základních pro příjem programů ve standardním rozlišení od 1 000 kusů výše.

Petr Link - 2

Proč myslíte, že je u nás IPTV méně populární než kabelová televize? Nabízí přeci mnohem více možností, včetně domácí videopůjčovny a dalších interaktivních aplikací. Přitáhnou nové typy set-top-boxů větší zájem o IPTV?

Víte, co přitáhne pozornost? Obsah. Všude, kde se pohybujeme, se mluví o obsahu. Zákazník má zájem, aby se dostal co nejrychleji a co nejkvalitněji k obsahu, který je zároveň co nejlevnější. Je to dlouhodobá tendence. IP box má jednu skvělou vlastnost: umí „browsovat“ a pokud se naučí „flash“ a další věci, umožní zákazníkovi přístup k internetovým stránkám, které nabízí spoustu video obsahu zdarma přímo na televizi. Zájem o server České televize, kde byl přenos z olympijských her nebo web tn.cz od televize Nova, YouTube, apod., mluví za vše. Divák bude mít na výběr. Tahounem tedy bude atraktivní obsah – ten ovšem je často placený – a pak jeho doplnění o bezplatnou nabídku – tedy o nabídku z internetu.

A co 3D vysílání? Budou se muset kvůli němu nějak upravovat set-top-boxy, nebo se diváci neobejdou bez speciálně upravených televizorů, které už budou 3D ready a set-top-box k nim už nebude třeba?

3D vysílání je v podstatě o dvoukanálovém přenosu obrazu. Výrobci set-top-boxů nám tvrdí, že jsou v tomto ohledu transparentní. Bude to spíš otázka modulace a datového přenosu, jeho rychlosti. Nejsem odborníkem, abych vám nyní řekl detaily, jak se to bude řešit, ale myslím si, že to bude spíše záležitost nových televizorů než set-top-boxů.

Co si myslíte o budoucnosti kabelových set-top-boxů, které umožňují příjem programů ve standardním rozlišení? Mají vůbec ještě šanci přežít, když všechno směřuje ke sledování HD obrazu?

Určitě přežijí, obsahu v SD rozlišení je spousta. I praxe ukazuje, že HD je zajímavé, lidé o něj mají zájem, ale slyšet jsou především fanšmejkři. Když se ale podíváte na statistiky, obsah v SD rozlišení stále vede. Sice tu je spousta lidí, kteří nyní vyměňují televize a zřejmě půjdou cestou CA modulů, které jim umožní sledovat obojí, ale SD obsah tu určitě ještě nějakou dobu bude. Přinejhorším jako alternativa u druhých a třetích televizorů v domácnosti.

Dá se říci, kolik procent z celkového počtu kabelových set-top-boxů a modulů, které upravujete a předáváte kabelovým společnostem nebo jejich zákazníkům, je HD ready?

BRAND24

V průběhu času se to mění, ale rozhodne stále převažují přijímače, které umožňují příjem kabelové televize pouze ve standardním rozlišení obrazu.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Vadí vám set-top-box při příjmu digitální kabelové televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).