Hlavní navigace

Chuťovky ze satelitů Astra: programy Polské televize včetně HD i pro Čechy

17. 9. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Polsko je na tom s digitalizací terestrického vysílání hůře než Česká republika a připomíná spíše moře s několika ostrůvky. Tamní veřejnoprávní televize to ví, a proto se rozhodla jednat. Spustila na satelitu Astra 19,2 stupně východně národní satelitní platformu, která bude obsahovat celoplošné i tematické stanice Telewizje Polska a také vybrané komerční programy. V době, kdy je digitalizace na tamním trhu teprve před rozjezdem, nemohl přijít lepší krok. Tamní digitalizátoři ho přirovnávají k revoluci. A vydělává na tom i český divák.

Platforma TVP nechce být konkurentem placených nabídek

Ke spuštění národní satelitní platformy Telewizje Polska (TVP) došlo v úterý 15. září. Polská veřejnoprávní televize se k tomuto kroku rozhodla na základě příprav na přechod z analogového na digitální terestrické vysílání. Divák se tak snadno dostane k nejvyšší kvalitě obrazu a zvuku, jaká je v tuto chvíli u TVP k dispozici. U základní nabídky, kterou si ještě popíšeme, mu stačí pouze satelitní komplet s HDTV set-top-boxem. V brzké době by navíc měl být spuštěn i elektronický programový průvodce (EPG), takže divák nebude muset program obtížně hledat na internetu nebo v tištěných magazínech. Ambice výdělku nejsou v případě TVP rozhodně na místě. Ředitel polské veřejnoprávní televize TVP Piotr Farfał při příležitosti spuštění platformy uvedl: Rozhodně nechceme být konkurenty pro komerční platformy. V žádném případě nebudeme soutěžit o diváka, který chce mít 100 až 200 programů a je ochoten zaplatit 150 zlotých měsíčně. To je pro představu částka přibližně tisíc korun.

Telewizja Polska - předsálí

Předsálí polské veřejnoprávní televize, kde se konala tisková konference. Foto: Telewizja Polska

Subjekt Astra logo

Partnerem tohoto seriálu je společnost SES Astra

Veškeré informace o příjmu satelitní televize v České republice a přehled nabídek jednotlivých satelitních operátorů najdete ve stálé příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice.

Signál je určený pro Polsko, s příjmem v ČR mohou být problémy

Polská televize pracovala na přípravě národní satelitní platformy několik let a rozhodně nejde o unáhlený krok. Jako vzor si vzala TVP britskou BBC, která sice svůj signál šíří volně, ale na družici Astra využívá tzv. britský svazek, tedy pokrytí satelitu je zaměřeno na Velkou Británii a pokrývá také Francii a např. část Švýcarska, což je bráno jako přirozený přesah. Co se týká příjmu platformy TVP v České republice, v některých oblastech (např. Praha, Brno) je naprosto bezproblémový, ovšem např. na Domažlicku, které je už při hranicích se sousedním Německem, je problém. Soudíme tak z reakcí našich čtenářů. Např. montážník a anténář David Rácz uvedl: Domažlice, kvalita signálu 5 až 10 %, který nestačí ani pro detekci kanálu a divák z Brna – kvalita signálu prý 100 %. Na něj pak ihned reagoval čtenář Malata ze středních Čech, který uvedl kvalitu signálu 65 %. Platformu se podařilo bez problémů zachytit i na Slovensku v Bratislavě, a to dokonce v místních hodnotách. Astra v tuto chvíli pracuje na modelování vyzařovacího diagramu, který by měla mít hotový buď koncem tohoto nebo na začátku příštího týdne.

Uplinkové paraboly společnosti SES Astra

Uplinkové paraboly společnosti SES Astra, Foto: archiv SES

Kulatý stůl DZ ilustrační malá

Kulatý stůl DigiZone.cz o HDTV již ve čtvrtek 24. září 2009!

Zajímá vás digitální televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)? Chcete se dozvědět nejnovější plány českých televizních stanic s HD vysíláním a novinky, které ohledně HDTV chystají operátoři vysílacích sítí? Co se objeví v pozemních multiplexech, na kabelu a satelitu? A která vysílací platforma je pro HDTV nejvhodnější? Registrujte se jako účastníci na VII. kulatý stůl DigiZone.cz s podtitulem „HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání?“, který proběhne už ve čtvrtek 24. září 2009 v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí!

Jak vypadá nabídka platformy

Polská veřejnoprávní platforma bude nabízet tři segmenty – kanály šířené tzv. free-to-air (tedy nekódovaně), free-to-view (zpoplatněné jednorázově) a systém à la carte, který doposud neměl v Polsku v této podobě obdobu – stanice je možné objednat si jednotlivě, bez nutnosti se vázat dlouhodobou smlouvou. Z pohledu českého satelitního diváka jsou pochopitelně nejzajímavější ty první. Divák k nim potřebuje pouze komplet se satelitním HD boxem, který podporuje normu DVB-S2. Tímto způsobem budou nabízeny kanály TVP 1, TVP 2, TVP Sport (některé přenosy budou kódovány), TVP Info, TVP HD, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Polonia. Druhá kategorie už z pochopitelných důvodů (nutnost vlastnit kartu) českého diváka zajímat nemusí, ale pro úplnost ji uvedeme. Půjde o komerční stanice Polsat, Polsat2, TVN a TVN7. Nabídka programů, které budou dostupné v modelu à la carte, zatím není známá. Zveřejněna by však měla být do konce tohoto roku.

Nekódovaná nabídka národní satelitní platformy TVP
TV2 TVP 1 logo
TV2 TVP 2 logo
TV2 TVP Info logo
TV2 TVP Sport logo
TV2 TVP Polonia logo
TV2 TVP Historia logo
TV2 TVP Kultura logo
TV2 TVP HD logo

Co nabízejí jednotlivé programy z nekódované nabídky

TVP 1 je prvním programem veřejnoprávní Polské televize. Jde o plnoformátovou stanici, která má nabízet odpočinek, poučení i zábavu. Ve vysílání se objevuje domácí i zahraniční produkce – filmy a seriály, pořady pro děti i dospělé, sportovní přenosy, apod. Stejný nebo podobný program, co se žánrů týká, nabízí i TVP 2. TVP Info je zpravodajským kanálem Telewizje Polska. Jde o obdobu české ČT 24. Mezi stěžejní formáty stanice patří Minęła dwudziesta, Serwis Info, Biznes a Antysalon Ziemkiewicza. TVP Polonia je programem pro Poláky žijící v zahraničí. Vzdáleně by ho bylo možné přirovnat k televizní obdobě našeho Rádia Praha (ČRo 7). Je určen nejen polské komunitě v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Představovat, co vysílá stanice TVP Sport, by bylo nošením dříví do lesa. Opět jde o jakousi obdobu jednoho z našich veřejnoprávních kanálů, a to stanice ČT 4. Náročnější diváky může potěšit stanice TVP Kultura, která přináší informace a přenosy z oblasti divadla, filmu, hudby a literatury.

TVP HD screenshot

Hlavním tahákem polské národní satelitní platformy je nekódované vysílání kanálu TVP HD. Foto: autor

Posledním z tematických kanálů dostupných v nekódované nabídce polské televize je TVP Historia. Ta využívá z pochopitelných důvodů především archivních materiálů Telewizje Polska, aby divákům přinesla pořady o polské i světové historii. Ve vysílání nechybí dokumentární a hrané filmy a také diskusní pořady. Největší tahák platformy jsme si však nechali záměrně nakonec – stanici TVP HD. Veřejnoprávní televize ho spustila již loni při zahájení letních olympijských her v Pekingu. Právě jedním z hlavních pilířů stanice je sport. Ten by měl podle webových stránek kanálu zabírat asi 25 % programu. Na jeho obrazovce se objevují jak zápasy polského národního fotbalového týmu, tak i přenosy z Ligy mistrů. Pochopitelně se zde počítá s přenosy ze ZOH ve Vancouveru a Londýně a mistrovstvím světa ve fotbale z Jihoafrické republiky, které se koná příští rok. Nebudou chybět ani další sporty – házená, alpské lyžování, krasobruslení a mnoho dalších.

BRAND24

TVP Astra - kontrakt

Spokojenost vládne na všech stranách. Zleva: Alexander Oudendijk, vedoucí viceprezident a obchodní ředitel SES Astra; Piotr Farfał, generální ředitel polské veřejnoprávní TV a Wiesław Łodzikowski, ředitel Úseku technologií a investic. Foto: Telewizja Polska

Operátor i televize shodně potvrdili, že jde o revoluční okamžik

Satelitní operátor SES Astra, který je poskytovatelem satelitní kapacity pro Telewizju Polska, i samotné veřejnoprávní médium, shodně potvrdili, že jde v oblasti digitálního vysílání na tamním trhu o revoluční okamžik. Jde o historickou událost a polská veřejnoprávní televize dokazuje, že je lídrem v oblasti digitalizace, uvedl generální ředitel TVP Piotr Farfal a dodal: Dohoda s SES ASTRA umožní milionům polských diváků přístup ke všem veřejnoprávním programům polské televize v nejvyšší digitální kvalitě. Spolupráci si pochválil také vedoucí viceprezident a obchodní ředitel operátora Alexander Oudendijk. Jsme rádi, že došlo k prodloužení smlouvy se silným partnerem, jakým je TVP. Nová dohoda zdůrazňuje závazek vůči SES a umožňuje nám i nadále rozvíjet naše strategické postavení v Polsku, největším trhu ve východní Evropě, konstatoval Oudendijk. Kontrakt, který SES Astra a Telewizja Polska podepsaly, je platný čtyři roky.

Považujete spuštění polské národní satelitní platformy za zlomový okamžik tamní digitalizace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).