Hlavní navigace

Chystáte se kupovat Smart TV pod stromeček? Přehled chytrých televizorů do 20 000 Kč

27. 11. 2014
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Gogen
Před koncem roku vám přineseme pár přehledů, které by vám mohly pomoci s výběrem televizoru. Tady je první z nich. „Smart TV“ nikdy nebyly dostupnější!

Do přehledu jsme zařadili jednak modely, které jsme pro vás testovali, jednak ty, které nebyly k dispozici nebo se je nepodařilo sehnat. Základem jsou chytré televizory kolem patnácti tisíc korun a také druhá skupina, kolem šesti, sedmi tisíc korun. O ně bude nejspíše největší zájem. Doporučuji však nevynechat kategorii těsně pod „dvacet“. Jsou tam zlevněné a také hodně, ale hodně zajímavé kousky!

Přehled značek, kterým se věnujeme, vidíte v připojených tabulkách. Ty si raději stáhněte, protože jsou obsáhlejší, než je zvykem.

A o jakých značkách se zmiňujeme? Především o těch, se kterými se podařilo navázat spolupráci. V každém případě jsme k masovým značkám, od kterých jsme letos dostali zápůjčky, přiřadili i menší výrobce, jako jsou Gogen a Hyundai, které jste taktéž občas mohli najít v testu.

Testovali jsme (v dané cenové kategorii)

Opomíjíme typicky společnost Sony, kde spolupráce vázne už dlouho, a také Changhong. S ním fungovala od jeho založení spolupráce výborně, dokonce byla domluvena i reportáž ve výrobě v Nymburku, ale po uvedení Ultra HD a mnoha měsíčních snahách získat televizor na test přišel konec. I to je škoda, protože přístroje, které jsem zkoušel, nebyly – vzhledem k cenám – špatné.
Ovládání televizoru přes mobil či tablet? Nebo hlasově? Proč ne! Ještě před rokem to byla vlastnost pouze drahých televizorů. Dnes to zvládá i levný Gogen či Hyundai! Navíc si už umí i vysílání „odnést sebou“.
Autor: Bohumil Herwig

Ovládání televizoru přes mobil či tablet? Nebo hlasově? Proč ne! Ještě před rokem to byla vlastnost pouze drahých televizorů. Dnes to zvládá i levný Gogen či Hyundai! Navíc si už umí i vysílání „odnést sebou“.

Co chytrý televizor umí a co neumí

Mluvit o tom, co je to chytrý televizor neboli Smart TV, nemá nejspíše na těchto stránkách smysl. Než se ale podíváme na to, co pro nás – obecně vzato – výrobci přichystali pro stávající sezónu, shrňme si alespoň stručně, co takovýto televizor charakterizuje.

Jde především o možnost připojení na internet, ať bezdrátové, které má už většina přístrojů zabudované, nebo drátové (ethernet), které mají bez výjimky všichni. Každý z nich pak má také méně nebo více widgetů, tedy speciálních miniaplikací pro spolupráci s konkrétními servery (jedna miniaplikace rovná se jeden server) a zpravidla už také webový prohlížeč s otevřeným přístupem na libovolné stránky. Vyspělejší modely pak nabízejí speciální funkce jako zabudované kamery s mikrofonem pro telefonování přes Skype, certifikované Wi-Fi či Wi-Fi Miracast pro spolupráci s moderními mobily a tablety, nejrůznější sportovní a herní aplikace či třeba zámky obrazovky, resp. rozlišování toho, kdo před ní sedí pomocí funkce rozpoznání obličeje. Jakmile mají jasno, dokáží zobrazit například upravenou nabídku kanálů, či seznam oblíbených pořadů podle vašich preferencí. Tohle se ale netýká (prakticky) přístrojů do 20 000 Kč, kterým se momentálně věnujeme.

Pochopitelně se také připravte na to, že widgetová podpora se liší podle značky a někdy i dokonce v rámci značky. Na to si snad už zákazníci zvykli. Změny jsou v tomto ohledu očekávány zvláště s masivní podporou HbbTV, které jsme právě svědky, a pak zejména s nástupem speciální verze operačního systému Android pro televizory (Android TV či jak se bude jmenovat). Ten rozšíří, či by spíše měl rozšířit, aplikační podporu velmi výrazně, a to i v rámci českých luhů a hájů. Některé aplikace, které znáte z mobilů a tabletů, budou k dispozici i na vašem televizoru.

Na první přístroj od TP Vision (Philips) už čekáme a snad se i v listopadu dočkáme…

A co pořád „Smart TV“ neumí, resp. s čím jsou problémy? V případě že využijete webového prohlížeče, budete mít potíže s ovládáním kurzoru jako takovým. S výjimkou drahých televizorů a někdy vysloveně povedených pohybových ovladačů. Jako je ten od LG, o kterém píšeme zde.

Na něco takového jsem ale narazil opravdu málokdy a zdůrazňuji, že záleží i na sladění s konkrétním přístrojem.

Druhou věci, kterou chytré televizory nezvládají, tedy v drtivé většině případů, je podpora technologie Adobe Flash. Že jde o technologii naprosto špatnou, o tom jsem se několikrát zmínil. Vybírat si podle ní chytrý televizor je tak naprostý omyl. I když jsem za poslední roky narazil na několik přístrojů, které podporu zvládaly a „flashová“ videa se na nich opravdu dala pouštět, bylo to vždy jen dočasné. S další aktualizací Adobe Flash podpora zmizela.

Hyundai USBWIFI1 je USB Wi-Fi adaptér pro chytré televizory Hyundai a Gogen, které jsou tzv. Wi-Fi Ready. Přijde na pouhých 490 Kč.
Autor: Hyundai

Hyundai USBWIFI1 je USB Wi-Fi adaptér pro chytré televizory Hyundai a Gogen, které jsou tzv. Wi-Fi Ready. Přijde na pouhých 490 Kč.

Co charakterizuje chytrý televizor 2014/15

Změn je od minulého roku docela dost a mohli jste je postupně sledovat i v našich recenzích. Pokud bych vše shrnul do bodů, vypadalo by to takto:

  • Velmi výrazný pokles cen chytrých televizorů, takže nyní začínají na necelých pěti tisících!
  • Zvýšená výbava. Obecně vzato v naší oblasti jde zejména o možnost ovládání přes aplikaci pro chytré telefony či tablety. Ta je často nyní k dispozici už i u levnějších či vysloveně levných přístrojů.
  • Hromadné zavádění integrovaného Wi-Fi. U dražších výrobků nad nějakých dvanáct, třináct tisíc je už přímo zabudováno, u modelů levnějších je k dispozici tzv. příprava pro Wi-Fi, takže stačí dokoupit USB adaptér. V každém případě si raději při nákupu levných „chytráků“ prověřte, že podpora existuje. Ještě v nedávné minulosti totiž existovaly přístroje, které Wi-Fi nepodporovaly.
Panasonic sází u základní chytré řady AS500 na „chytré funkce“. Včetně ovládání přes telefon či bezdrátového posílání obsahu. Sazí ale také na design, což bylo vidět u TX-32AS500E, který jsme testovali.
Autor: Panasonic

Panasonic sází u základní chytré řady AS500 na „chytré funkce“. Včetně ovládání přes telefon či bezdrátového posílání obsahu. Sazí ale také na design, což bylo vidět u TX-32AS500E, který jsme testovali.

Jak číst tabulku (ke stažení na konci článku)

V ní najdete ve stručnosti k televizorům alespoň základní údaje. U těch, kde je napsáno „test“, si můžete na digizone.cz najít i recenzi a kompletní parametry.

Ceny jsou v tabulce aktualizovány a tentokráte nejsou doporučené koncové, nýbrž prodejní, což je vzhledem k tomu, že některé televizory pocházejí z letošního jara, jistě spravedlivější.

V položce „obrazovka“ je uveden i druh podsvícení, a to ve stručnosti jako Edge LED (LED diody v rámu) nebo Direct LED, tj. diody plošné umístěné za LCD panelem.

V bodu „tuner a zvuk“ chybí všude zmínka o tuneru analogovém (mají ho stále všechny) a je uveden i výkon zesilovače. Z prostorových důvodů to tam není napsáno celé stejně jako u „rozměry; hmotnost“ hloubka panelu, která je v závorce. Rozměry jsou vždy udávány tak, jak je zvykem, tedy „švh“ – šířka, výška, hloubka.

Pokud jde o spotřebu, ta by měla být udávána podle energetického štítku, který jsem ale ne vždy měl k dispozici. Speciálně si na ni dejte pozor u Gogenu, Hyundai a Panasoniku, kde uvádím „jmenovitou“, nikoli „průměrnou“ spočítanou podle jakéhosi výpočtu (je poměrně o dost nižší). Tu však udává pouze Panasonic, takže pokud jsem neměl energetický štítek, píši „neuvedeno“.

Obecně vzato doporučuji orientovat se podle tzv. třídy energetické účinnosti. Navíc na energetickém štítku EU není z neznámých důvodů uvedena spotřeba v pohotovostním režimu. Nejideálnější je, má-li televizor možnost mechanického vypnutí. To je ale u televizorů 2014/15 spíše ojedinělé.

Poznámka: Pokud údaj v tabulce chybí, např. pohledový úhel, výrobce ho neudává.

Gogen TVF 40550 Web (102 cm, 8.990 Kč) nese přídomek „W“, což znamená „White“, tedy bílý. Parametry najdete v tabulce.
Autor: Gogen

Gogen TVF 40550 Web (102 cm, 8.990 Kč) nese přídomek „W“, což znamená „White“, tedy bílý. Parametry najdete v tabulce.

Hyundai od necelých 5000 Kč, Gogen jen o trochu výše

Levná, ale podle mých zkušeností solidní značka Hyundai sdílející dnes často stejnou platformu s Gogenem (a někdy také Finluxem) nabízí v současnosti chytré televizory od vysloveně malých úhlopříček (56 cm, tj. 22ʺ) a za hubičku (pod pět tisíc korun). Měly by vždy zvládat HbbTV, českých widgetů je tu ovšem pomálu a televizory bývají tzv. Wi-Fi Ready, což znamená dokoupit USB Wi-Fi adaptér, který je ovšem levný. U verze testované v květnu (Hyundai DLF 39285 Smart) příliš nepracovala funkce FollowMe TV dovolující sledovat vysílání (posílat si obraz) na tabletu či telefonu. Šlo ale o raný firmware. Dnes už by také mělo fungovat i ovládání přes tablet Hyundai Smart Center. To jsem o prázdninách důkladně vyzkoušel s televizorem Gogen TVL42248 Smart (10 990 Kč) a mělo by být kompatibilní i s televizory Hyundai. Test najdete zde (zajeďte dolů na stránku a klikněte na „Stáhnout produktový list“). Pracovala už i výše zmiňovaná funkce FollowMe TV.

Gogen nabízí chytré televizory od úhlopříčky 61 cm (24ʺ) a 6990 Kč s prodlouženou záruku na 40 měsíců.

USB Wi-Fi adaptér přijde u obou značek na 499 Kč, což je rozhodně parádní. Kupujte ho ale vždy tam kde televizor a nechte si ho také předvést.

Všechny v tabulce uvedené televizory podporují HbbTV, tedy mj. vysílání České televize, a mají otevřený webový prohlížeč.

Nejlevnější chytrý televizor LG přijde na 7.990 Kč (28LB490U) a vyniká nejen kompletní tunerovou výbavou, ale i panelem typu IPS.
Autor: LG

Nejlevnější chytrý televizor LG přijde na 7990 Kč (28LB490U) a vyniká nejen kompletní tunerovou výbavou, ale i panelem typu IPS.

LG: od klasické „sedmdesát jedničky…“

Před nedávnem testovaný LG 49UB850V má obrazovku s rozlišením Ultra HD, takže patří do jiné třídy. Bohužel kvůli opožděné kolekci pro 2014/15 je to také jediný televizor, který se (spolu s OLED) podařilo získat. Momentálně ještě testujeme model 55UB820V, to je ovšem také Ultra HD, takže…

Nabídku televizorů (připravovanou) pro aktuální sezónu jsme popsali v reportáži z jejich uvedení a překvapilo především široké zavedení panelů IPS.

Tam také najdete zmínku o novém operačním systému WebOS, na který u chytrých televizorů vyšších tříd LG sází. Zprávu o jeho chování v praxi najdete v recenzi LG 49UB850V zde. Veďte ale v patrnosti, že šlo o ranou verzi, u níž byla znát především jistá pomalost v práci.

Momentálně má LG v ceně do 20 000 Kč celou řadu chytrých televizorů a většinou už také mají operační systém WebOS. Ceny v tomto ohledu vysloveně spadly.

Nejlevnější, ještě klasickou Smart TV se systémem Netcast je LG 28LB490U s LCD (IPS) displejem s rozlišením 1366 × 768 bodů, která aktuálně přijde na 7990 Kč (viz foto výše). Model je to zajímavý i tím, že má kompletní tunerovou výbavu a je v energetické třídě A+.

Dalšími televizory se zajímavými cenami jsou z menších úhlopříček především 39LB580V (99 cm, 11 990 Kč) a 42LB580V (102 cm, 12 489 Kč). Všechny by měly mít i integrovanou Wi-Fi, což v ceně pod deset tisíc není pravidlem.

Pokud máte zájem o chytrý televizor s operačním systémem WebOS, ten je k dispozici od zhruba 12 000 Kč v modelu LG 32LB650V.

Panasonic TX-47AS740E (24.990 Kč) jsme testovali s vynikajícími výsledky. Dnes se cenově příliš neliší od verze TX-47AS750E (26.990 Kč, viz foto) vybavené dokonce zdvojenými tunery. Parametry menší úhlopříčky TX-42AS750E (107 cm, viz foto), která se už vejde do 20.000 Kč (19.200 Kč) najdete v tabulce.
Autor: Panasonic

Panasonic TX-47AS740E (24 990 Kč) jsme testovali s vynikajícími výsledky. Dnes se cenově příliš neliší od verze TX-47AS750E (26 990 Kč, viz foto) vybavené dokonce zdvojenými tunery. Parametry menší úhlopříčky TX-42AS750E (107 cm, viz foto), která se už vejde do 20 000 Kč (19 200 Kč), najdete v tabulce.

Panasonic: překvapivě mnoho modelů pod 20 000 Kč

Televizorů této značky jsme letos testovali celou řadu. Ostatně tento výrobce měl také dlouho jako prakticky jediný skutečně k dispozici novinky z kolekce 2014/15. V tabulce najdete výběr z řad i úhlopříček od testované TX-32AS500E s 81 cm až po obří (127 cm – 50") TX-50AS600E za 15 990 Kč.

Za špičku pokládám na vrcholu naší cenové relaci se nacházející řadu AS740 (zkoušel jsem TX-47AS740E), o jejíchž kvalitách výmluvně vypovídá už titulek recenze „jednoduše výborný televizor“.

Novinková AS750 (domlouváme zápůjčku) se podle výrobce liší pouze zdvojenými tunery (umožňuje tudíž opravdový obraz v obraze!) a absencí kamery pro Skype. Pro mě osobně jsou zdvojené tunery natolik důležité (jednou jsem si na ně zvykl a…) že kameru klidně oželím. Navíc při faktickém rozdílu v ceně v řádu stokorun!

V praxi – v solidním obchodě, podotýkám – přijde Panasonic TX-42AS740E se 107 cm úhlopříčky na 19 200 Kč, verze se zdvojenými tunery TX-42AS750E na 19 990 Kč.

To je bomba. A naprostá!

Obě řady jsou navíc už vybaveny displeji typu IPS, které lze každému, kdo uvažuje dlouhodobě, jen doporučit.

Philips 32PFL3258H (8.300 Kč) nabídne 81 cm, ovládání přes telefon či tablet a mimo jiné také podporu HbbTV či telefonování přes Skype. Pro připojení přes Wi-Fi je třeba dokoupit adaptér PTA128 (699 Kč). Další parametry v tabulce.
Autor: Philips

Philips 32PFL3258H (8300 Kč) nabídne 81 cm, ovládání přes telefon či tablet a mimo jiné také podporu HbbTV či telefonování přes Skype. Pro připojení přes Wi-Fi je třeba dokoupit adaptér PTA128 (699 Kč). Další parametry v tabulce.

Philips (TP Vision): důraz na design a spotřebu

Hodně opožděné vydání modelové kolekce 2014/15 se spolu se změnou komunikačních kanálů podepsalo na zápůjčkách, takže jsme zatím letos skončili u jediného televizoru. Teď už všechno několik měsíců funguje a čekáme na modely chytrých televizorů s operačním systémem Android, o nichž jsme vás informovali v reportáži ze zářijového veletrhu IFA v Berlíně. 

Cena testovaného televizoru Philips 42PFL6008K (102 cm), který vyniká nádherným designem, mezitím klesla z 24 990 Kč na zhruba 16 000 Kč, takže v recenzi popisované slabší vlastnosti je třeba nutně vidět v jiném světle. Podívejte se také, zda se nezměnila widgetová podpora.

Základní parametry najdete v tabulce.

Jinak v momentálně nastupující (cca od října) nabídce je důraz kladen i na spotřebu, což měla značka vždy popisu práce. V ceně nad 15 000 Kč tak už vcelku pravidelně najdete u rozměrnějších úhlopříček i energetickou třída A++. Ta je vidět i u 42PFH5609 (107 cm, 11 600 Kč) a 42PFH6109 (107 cm, 12 900 Kč).

Nejlevnějším chytrým televizorem značky na českém trhu je pak s 81 cm 32PFL3258H (8 300 Kč) patřící do energetické třídy A.

Samsung 40H6270 (102 cm, 12.990 Kč) představuje slušný televizor pro nenáročné. Jak je ostatně napsáno v testu…
Autor: Samsung

Samsung 40H6270 (102 cm, 12 990 Kč) představuje slušný televizor pro nenáročné. Jak je ostatně napsáno v testu…

Samsung: za šest tisíc i s Wi-Fi

Nejlevnějším „chytrákem“ této značky je UE22H5600 (56 cm, 1 366 × 768 bodů) a přijde na 5850 Kč. V ceně kupodivu dostanete i zabudovanou Wi-Fi a také podporu HbbTV, což se při této ceně příliš často nevidí. Ostatně HbbTV Samsung podporuje snad u všech přístrojů, ale není snadné ho zprovoznit a někdy je to vysloveně rébus, jak pravidelní čtenáři dobře vědí. Vraťme se ale ještě k cenám. Po výše zmiňovaném televizoru následuje mezera až do nějakých 8000 Kč, kde najdete UE32H5500 s 81 cm. „Gró“ nabídky firmy v její spodní hranici tkví v cenách kolem devíti, desíti tisíc, další najdete kolem 15 000 Kč. Zde jsou už ale i hodně zajímavé úhlopříčky, např. 48 palců, tj. 122 cm.

Dodat je ještě třeba to, že Samsung má zdaleka nejširší nabídku widgetů z českého prostředí, a na tom si vždy tento výrobce zakládal. Nemá sice všechno (typicky Prima Play najdete nyní pouze u Panasoniku), ale i tak je toho spousta!

Sharp LC-42LE762E představuje solidní práce za solidní peníze. Zvládá i Wi-Fi Miracast a eko volby má na tlačítko! Pozor si však dejte na složitou montáž podstavce.
Autor: Sharp

Sharp LC-42LE762E představuje solidní práce za solidní peníze. Zvládá i Wi-Fi Miracast a eko volby má na tlačítko! Pozor si však dejte na složitou montáž podstavce.

Sharp: bez českých aplikací, ale s HbbTV

Poté, co společnost změnila způsob komunikace, se letos podařilo získat na test pouze jediný model (u druhého to bylo komplikované, takže jsem ho odmítl). V současnosti má Sharp v cenové relaci do 20 000 Kč poměrně širokou nabídku, jen komunikace je stále poněkud obtížná. V každém případě zkoušený Sharp LC-42LE762E představoval solidní práci za solidní peníze, byť bez jediného českého widgetu. Momentálně se dá pořídit o tisícikorunu levnější než v době testu, tj. kolem 14 000 Kč. Pokud ovšem oželíte české miniaplikace a vystačíte si s HbbTV, které tento přístroj taktéž umí. Obecně vzato si při nákupu chytrého televizoru této značky nechte předvést widgety (třeba se něco změnilo) a také HbbTV. To je do budoucna klíčové!

Samsung 40H5500 jsem testoval a byl jsem až na výjimky spokojen. Podpora DLNA byla ovšem v době testu slabší, takže ke spolupráci s domácím serverem asi nebude ideální. Parametry jsou v tabulce.
Autor: Samsung

Samsung 40H5500 jsem testoval a byl jsem až na výjimky spokojen. Podpora DLNA byla ovšem v době testu slabší, takže ke spolupráci s domácím serverem asi nebude ideální. Parametry jsou v tabulce.

Na co si dát pozor při nákupu

Něco málo jsem už nakousl výše. Pokud pro tuto chvíli zapomeneme na obrazové a zvukové kvality a také na tunerovou výbavu, ve které byste měli mít jasno už předem, půjde u Smart TV především o:

  • podporu českých widgetů, pokud ji samozřejmě požadujete (přehled značek a widgetů, které jsou u nich k dispozici najdete zde), 
  • zabudování bezdrátového Wi-Fi, pokud tedy nemáte k televizoru dotažen ethernetový kabel.

Bezdrátový přístup na internet vyžaduje bud zabudování Wi-Fi karty jako takové, nebo alespoň přípravu pro USB adaptér, který se kupuje dodatečně. Nejlepší je to mít v tomto případě rozmyšleno už dopředu a hned při nákupu případně zakoupit originální USB adaptér. Jiný nemá cenu zkoušet.

Ceny poklesly už i zde, takže v u těch značek, které to vyžadují, jde zpravidla o 500 až 700 Kč.

Pokud budete televizor napojovat na domácí síť, resp. budete chtít, aby spolupracoval s vaším domácím serverem či notebookem, nezapomeňte – ideálně – na certifikovanou podporu pro DLNA. Při přehrávání kvalitnějších videí v HD se pak vyplatí buď co nejrychlejší Wi-Fi napojení, které ale někdy nemusí stačit, nebo přivedení ethernetového kabelu k televizoru.

Staré dobré „drát je drát“ stále platí a ještě nějakou dobu platit bude!

BRAND24

Přehled chytrých televizorů do 20 000 Kč (český trh) – Gogen, Hyundai, LG, Panasonic: Smart TV do 20 000 Kč_1_tabulka

Přehled chytrých televizorů do 20 000 Kč (český trh) – Philips, Samsung, Sharp: Smart TV do 20 000 Kč_2_tabulka

Máte už chytrý televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).