Hlavní navigace

Chystáme se na DVB-T2, Nova spustila HbbTV

5. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Jinak poklidnou hladinu rozvířila i slovenská Markíza, která končí v tamním pozemním vysílání a přechází na placené platformy.

Chystáme se na DVB-T2

Chcete být kompatibilní s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC, které začne příští rok nejspíše na jaře, a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než přejít na jinou platformu nebo sáhnout po set-top boxu. Tady je situace už naštěstí, ve srovnání s naším zimním přehledem, výrazně lepší. Aktualizovali jsme proto tabulkový přehled a přepracovali doprovodný článek.

V tomto přehledu jsme se opět zaměřili na „krabičky“ s tunerem DVB-T2, které zvládají příjem s kompresí videokodekem HEVC, tedy High Efficiency Video Coding. Nezapomeneme ale ani na ty, které se navíc pyšní logem Českých Radiokomunikací (ČRa) „DVB-T2 ověřeno“. Vše ostatní budou jen doplňkové záležitosti, protože o tohle nám jde především. O dostupné zařízení připravené na šíření pozemního televizního signálu v novém standardu DVB-T2/HEVC, nebo jak se také říká DVB-T2/H.265.

Bohumil Herwig: Podzimní přehled set-top boxů pro příjem DVB-T2/HEVC v cenové hladině do pěti tisíc korun

Jan Brychta: Digital Broadcasting testoval ve spolupráci s Českou televizí komprimační technologie pro DVB-T2/HEVC

Čestmír Polák: Jak je to s ověřováním kompatibility DVB-T2/HEVC set-top boxů Českými Radiokomunikacemi

Nova odstartovala zkušební provoz svého HbbTV

To „v první fázi“, jak zdůrazňuje tisková zpráva, najdete na kanálech Fanda (odtud pochází naše galerie), Telka, Smíchov, Nova Sport 1, Nova Sport 2 a Nova International. Jak vidíte, odkaz na HbbTV aplikaci v podobě tradičního červeného tlačítka zatím nenajdete na stanicích Nova a Nova Cinema.

Spustili jsme HbbTV v testovacím provozu a postupně ji zavádíme na všechny naše kanály. Divákům chceme umožnit se jednoduchou cestou skrze své televizní obrazovky dostat k dalšímu obsahu, uvádí Petr Horák, zástupce ředitele sekce nových médií a diverzifikace skupiny Nova.

Bohumil Herwig: Skupina Nova spustila HbbTV

Slovenská Markíza odchází z tamního DVB-T

V Televizních novinách to uvedl technický ředitel TV Markíza Zdenko Ryšavý. Reportáž o ukončení zemského vysílání kanálů slovenské skupiny Markíza můžete zhlédnout ze záznamu na serveru YouTube.

Jan Brychta: Markíza, Doma a Dajto od ledna skončí ve slovenském zemském vysílání

Zsolt Nagy: Markíza zásadně mění způsob vysílání (komentář)

Stručně

Satelitní platforma Digi CZ představila letos také vlastní OTT řešení nazvané Digi2Go. Jak letošní rok hodnotí její šéf Vladimír Rusnák? Při rozhovoru neskrývá spokojenost a optimismus ohledně dalšího vývoje své společnosti. Za ideální považuje pro diváky kombinaci satelitního a IPTV vysílání, jak ji jeho společnost nabízí.

Jan Brychta: Vladimír Rusnák – Pro Digi TV není sport možnost, ale povinnost


archiv

Vladimír Rusnák

Česká televize rozšíří od 15. listopadu na satelitu nabídku svých kanálů ve vysokém rozlišení. Oznámila vítěze veřejné zakázky na dodavatele satelitního vysílání multiplexu veřejné služby. Na následující tři roky se jím stala společnost M7 Group. Ta zajistí satelitní šíření všech šesti kanálů České televize v HD kvalitě, a to včetně dvou regionálních mutací a dalších služeb, jako je duální zvuk, HbbTV, EPG, teletext nebo i zvuk ve formátu Dolby, pokud je k dispozici.

Jan Brychta: Satelitní vysílání pro Českou televizi zajistí společnost M7

Konec roku opět zpestří premiérové pohádky, z nichž jedna je natočena ve znakovém jazyce a určena pro neslyšící. ČT art se o Vánocích promění na hudebně orientovaný program a vedle řady premiérových dokumentů a koncertů nabídne i speciální vysílání k padesátému výročí Studia Ypsilon. Dětské Déčko se naproti tomu zaměří zejména na animované pořady a vánoční speciály oblíbených večerníčků, jako je Pat a Mat, Žížaláci, Krtek nebo Chaloupka na vršku.

Bohumil Herwig: Vánoce v České televizi přinesou čtyři nové pohádky. Z ČT art bude hudební kanál

Nejen ve Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v České republice, ale přímo v zákoně o elektronických komunikacích by mělo být uvedeno, že plánované vysílací sítě zemské digitální televize nové generace DVB-T2 budou obsahovat volně šířené a pro diváky nezpoplatněné programy. Po ministerstvu průmyslu a obchodu to požaduje Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK), spolek poskytovatelů kabelové televize, IPTV a dalších vysílacích platforem. V krátké době se tak na ministerstvo průmyslu a obchodu obrátila už druhá profesní organizace sdružující operátory neterestrických sítí pro televizní vysílání, která se obává zvýhodňování terestrické televizní platformy při přechodu na DVB-T2.

Jan Potůček: Uzákoňte, že příjem televizního vysílání v DVB-T2 bude zadarmo, žádají kabeláři

K 1. listopadu zařadila O2 TV do své nabídky tři nové HD kanály. Jedná se o ČT24, ČT art a ČT :D. V nabídce se objeví všem zákazníkům, kanály totiž budou součástí nejnižšího tarifu O2 TV M.

Jan Brychta: O2 TV zařadilo HD verze kanálů ČT24, ČT :D a ČT art

Tipy C


Autor: O2

Okresní soud v Trenčíně vyhověl v plném rozsahu žalobě CET 21 a uložil společnosti TV-Sat „zdržet se veškerého šíření programu TV Nova a dalších stanic této skupiny“.

Jan Brychta: Skupina Nova uspěla na Slovensku s další žalobou

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).