Hlavní navigace

Chuťovky ze satelitů Astra: Vánoce ve vysokém rozlišení a zadarmo

16. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Letošní vánoční svátky si budou moci televizní diváci užít při sledování filmů, dokumentů i koncertů ve vysokém rozlišení obrazu, a to zcela zdarma. Bude jim k tomu stačit satelitní HDTV set-top-box a možnost přijímat signál minimálně ze satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně. Nebude k tomu zapotřebí ani abonentská karta, protože německá veřejnoprávní televize bude vysílat všechny své tři programy nekódovaně a jinak na tom nebude ani britský komerční kanál ITV1 HD.

ITV1 HD: Naladit ho není tak jednoduché

Britský program ITV1 HD je v České republice možné sledovat na parabolických anténách s běžnými rozměry, přesto můžete mít při jeho naladění problémy. Je to tím, že jeho provozovatel měl zájem na tom, aby z důvodu ochrany práv, která byla určena pouze pro tamní trh, nesledovali tuto stanici diváci v zahraničí. Proto u některých přijímačů může dojít k tomu, že ITV1 HD vůbec nenaladíte. Na ostatních jsou pak nutné různé úpravy, jako např. manuální zadání parametrů, popř. úprava settingu (seznamu kanálů) v počítači. Pokud se vám program podaří naladit, hlavně se nelekejte. Po většinu dne zde totiž uvidíte pouze bíložluté logo s textovou informací, že pořad není na ITV1 HD dostupný. Na této stanici se totiž ve vysokém rozlišení vysílají pouze některé pořady a bohužel jich zatím není mnoho. Dokonce může některé dny dojít k tomu, že kanál vůbec nevysílá. Na ITV1 HD se objevují především různé snímky staršího data (např. původní Hvězdné války, Jurský park apod.) a přenosy anglické Premier League.

Parametry příjmu (příklad set-top-boxu Vantage): Eurobird 1 (28,2 st. východně), 11428/H, FEC-DVB-S, Režim hledání – PID, Video PID 3401, Video H 264, Audio PID 3402, Audio Dolby, PCR PID 3401.

Gladiator

Redakce DigiZone.cz doporučuje:

19. prosince – 19:30 – Take That: The Circus Live
19. prosince – 22:00 – Láska nebeská
20. prosince – 16:50 – Johnny English
22. prosince – 23.35 – Základní instinkt
23. prosince – 22:00 – Bridget Jones: S rozumem v koncích
25. prosince – 0:15 – Zamilovaný Shakespeare
26. prosince – 0.15 – Gladiátor
27. prosince – 22:00 – Prázdniny
28. prosince – 17:20 – Pýcha a předsudek

Kompletní seznam pořadů na ITV1 HD naleznete zde.
Subjekt Astra logo

Partnerem tohoto seriálu je společnost SES Astra

Veškeré informace o příjmu satelitní televize v České republice a přehled nabídek jednotlivých satelitních operátorů najdete ve stálé příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice.

Einsfestival HD: Přes dvě stě hodin programu v HD

Velkou vánoční nadílku obsahu ve vysokém rozlišení bude mít pro své diváky německá veřejnoprávní televize. Např. dokumentární a kulturní kanál Einsfestival HD přinese v období od 23. prosince letošního roku do 6. ledna 2010 více než dvě stě hodin pořadů v HDTV. Nebude zde chybět ani produkce, které se podařilo získat zlatou sošku Oscara za skvělý výkon Marion Cotillard, kterou měli diváci v nedávné době možnost vidět např. po boku Johnnyho Deppa ve filmu Public Enemies, a také masky. Celkem tak diváci programu Einsfestival HD uvidí ve vysokém rozlišení až 70 pořadů. Stanice už vysílala ve vysokém rozlišení několikrát, a to vždy při příležitosti svátků jako byly Velikonoce nebo Vánoce, popř. mezinárodní veletrh IFA. Nyní půjde v podstatě o generálku před ostrým startem v únoru 2010, kdy se budou konat olympijské hry v kanadském Vancouveru.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. východně), 12421/H, FEC 3/4, SR 27500, norma DVB-S

Edith Piaf

Redakce DigiZone.cz doporučuje:

24. prosince – 20:15 – Edith Piaf

Kompletní vánoční programové schéma Einsfestival naleznete zde. Pořady ve vysokém rozlišení jsou označeny symbolem HD.

Erste HD a ZDF HD: Nejatraktivnější obsah ze všech

Erste a ZDF jsou první a druhý program veřejnoprávní německé televize. Stejně jako pro Einsfestival jsou i pro tyto kanály vánoční svátky jakousi generální zkouškou před olympijskými hrami. Přesto je ale u nich situace trochu jiná. Podobně jako Česká televize s programem ČT 1 HD i ony najedou po skončení OH na ostrý provoz, který již nebude přerušen. K Erste HD se vzhlíží především. Chce totiž nabídnout od února 2010 až 70 procent obsahu ve vysokém rozlišení. Stanice měla velmi kladné ohlasy na atletické MS v Berlíně, které bylo jakýmsi křtem ohněm. V současné době je v Německu k dispozici přibližně čtyři sta tisíc až milion a půl přijímačů schopných přijímat signál v HDTV. Co se týká programové schématu, programy přinesou různé sportovní události, ale také filmy a dokumenty. Např. Das Erste nabídne v HDTV také fotbalové MS 2010 z Jihoafrické republiky a přenosy sjezdového lyžování z Německa, Rakouska nebo Švýcarska.

Parametry příjmu: Erste HD + ZDF HD: Astra 1KR (19,2 st. východně), 11362/H, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK

Prázdniny

Redakce DigiZone.cz doporučuje:

18. prosince – 22:30 – La Bohème (opera – A. Netrebko, R. Villazón) – ZDF
22. prosince – 20:15 – Prázdniny – ZDF
1. ledna – 20:15 – Chyť mě, když to dokážeš – Das Erste

Kompletní vánoční programové schéma obou stanic naleznete na daserste.de a zdf.de (nutno kliknout na určitý den).

Arte HD: Chaplinova Světla velkoměsta možná vůbec poprvé v HD

Jedná se o francouzsko-německý kulturní kanál. Program měl být původně dostupný pouze ve francouzské verzi, jeho vedení se však rozhodlo, že přidá i německou jazykovou stopu. Materiály, které jsou dostupné ve vysokém rozlišení, jsou vysílány v HD, zbytek je překonvertováván na vyšší kvalitu. Ke spuštění tohoto programu došlo oficiálně 1. července loňského roku a také patří mezi veřejnoprávní stanice. Je orientován především na kulturně zaměřeného diváka a přináší především osvětu v oblasti evropské scény. Kultura ale není jediným bodem programu, který lze na Arte najít. Jde např. také o celovečerní a televizní filmy, schéma se naopak vyhýbá talkshow a sportovním přenosům. Rozdělen je i podíl tvorby z jednotlivých zemí. Přibližně 30 % pořadů tvoří pořady francouzské, 30 % německé, 30 % evropské a zbytek zámoří (Severní a Jižní Amerika, Austrálie apod.). Řečí čísel lze vyjádřit i podíl jednotlivé tvorby – 40 % dokumenty, 20 % celovečerní filmy, 10 % televizní filmy, 20 % informační proud a 10 % připadá na hudbu, divadlo a tanec.

BRAND24

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. východně), 11362/H, FEC 2/3, SR 22000, norma DVB-S2

Charlie Chaplin

Redakce DigiZone.cz doporučuje:

23. prosince – 20:15 – Wilde Tiere, große Liebe – dokument
24. prosince – 14:00 – 29. Weltfestival des Zirkus von Morgen
24. prosince – 20:15 – Max Raabe & Palast Orchester
24. prosince – 21:00 – Světla velkoměsta – režie Charlie Chaplin, rok 1931; bude uvedeno v HD!

Program Arte HD na 52. týden naleznete zde. Pořady ve vysokém rozlišení jsou označeny symbolem.

Foto: archiv filmových distribučních společností

Programové schéma kterého kanálu vás zaujalo nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).