Hlavní navigace

Chuťovky ze satelitů Astra: programy Německé televize

2. 10. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V minulém dílu tohoto seriálu jsme si představili programy polské veřejnoprávní televize TVP, tentokrát se budeme věnovat sousedům ze západu. Německá veřejnoprávní televize má totiž nabídku ještě atraktivnější než Polsko. Nejen, že je tu možné sledovat všechny programy v SD kvalitě, které jsou dostupné v terestrice, a to včetně těch regionálních, ale je tu hned několik stanic v HD rozlišení. Jde o Das Erste HD, ZDF HD a EinsFestival HD. Těm se však budeme věnovat samostatně v některém z příštích dílů.

Das Erste – první program veřejnoprávní TV

Ostré vysílání německé veřejnoprávní televize, resp. programu Das Erste, bylo zahájeno 1. listopadu 1954. Jak již z názvu vyplývá, jde o první okruh. Nový den začíná tak jako Česká televize její německá veřejnoprávní kolegyně ranním magazínem. Zatímco ČT startuje minutu před šestou, Erste spouští svůj Morgenmagazin o půl hodiny dříve, v půl šesté. Co se zpravodajství týká, ve všední dny se objeví ve vysílání hned několikrát – v 9, 10, 12, 14, 16 a 20 hodin. Hlavní relace Tagesschau um fünf trvající čtvrt hodiny začíná v sedmnáct hodin. Z publicistiky je možné jmenovat ještě Tagesthemen (23:15) nebo noční Nachtmagazin (01:00). Jedním ze stěžejních pořadů Jedničky je soutěžní Das Quiz mit Jörg Pilawa s oblíbeným německým moderátorem. Jelikož jde o program plnoformátový, objevují se zde i různé filmy a seriály z německé produkce. Jen namátkou – Rote Rosen, Sturm der Liebe nebo Marienhof. Vedle svého oficiálního názvu Das Erste, který se používá od roku 1996, je program známý také jako ARD.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11836/H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Subjekt Astra logo

Partnerem tohoto seriálu je společnost SES Astra

Veškeré informace o příjmu satelitní televize v České republice a přehled nabídek jednotlivých satelitních operátorů najdete ve stálé příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice.

ZDF – německá veřejnoprávní dvojka

ZDF, celým názvem Zweites Deutsches Fernsehen je druhým programem německé veřejnoprávní televize. Pokud vám tedy někdy připadalo písmeno Z jako číslice 2, nyní už víte, že to byl tvůrčí záměr. Kanál je ve vzduchu od roku 1963 a kromě Německa je distribuován i v dalších německy hovořících zemích – Rakousku, Lucembursku, Švýcarsku atd. Čtenářům serveru DigiZone.cz se tento program zapsal do paměti pravděpodobně díky studiu, které si nechala ZDF postavit nedávno za třicet milionů euro a jež nabízí takové technologické chuťovky jako je 3D grafika, animace apod. Stejně jako Das Erste je i německá Dvojka plnoformátová, takže kromě zpravodajství nabízí seriály a filmy především z německé produkce. Českým divákům jistě nebude neznámý populární Komisař Rex, známé jsou i další formáty ZDF, např. Der Kriminalist. Přes to všechno se však dá říci, že tento program nabízí zpravodajství a aktuální publicistiky (různé magazíny a reportáže) více.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11954/H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Ki.KA – něco pro děti

Pokud chcete své děti nechat vzdělávat a zároveň hrát, nechte je dívat na Kinderkanal, zkráceně tedy Ki.KA. Právě ten je totiž určen těm nejmenším, a to od 3 do 13 let. Maskotem stanice je loutka Bernd das Brot, který děti provádí programem i v době, kdy již kanál nevysílá. Zmiňuji se o něm záměrně, protože je to zajímavý způsob výplně např. místo klasického monoskopu. Vysílání kanálu Ki.KA je složeno nejen z dětských seriálů, ale také filmů. Ty nejmenší potěší např. Pocoyo, což je malá figurka panáčka oblečeného v modrém, nebo Au Schwarte s čuníkem, kravičkou a kohoutem. Větší diváky pak jistě zaujme pořad Trickboxx nebo Cosmic Quantum Ray. Doporučuji také navštívit webové stránky televize, protože pokud si děti tento program oblíbí, na internetové adrese www.kika.de pak najdou různé hry a aplikace se svými oblíbenými postavami právě z kanálu Ki.KA. Program zatím nemá za sebou dlouhou historii. Vysílá od roku 1997 a v příhraničí je ho možné sledovat také prostřednictvím terestrické digitální sítě (DVB-T), stejně jako Das Erste a ZDF.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11954/H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

3sat – německy hovořící kanál v rukách médií ze třech států

Přesto, že hlavní podíl na kanálu 3sat má Německo, velkou měrou se na jeho obsahové stránce podílí také rakouské ORF a švýcarské SRG SSR idée suisse. Program odstartoval 1. prosince 1984 a nabízí především program zaměřený na kulturní dědictví již zmíněných států. Spíše než na seriály tu tedy narazíte na různé dokumenty, a to především z oblasti Alp. Není se také čemu divit, že na obrazovce narazíte na ZIB (Zeit im Bild), který vzniká ve spolupráci několika veřejnoprávních médií. Jistě si zde oblíbíte také Alpskou panoramu. Pokud znáte tu z ČT2, pak rozhodně nemusíme pokračovat, pokud ne, vězte, že jde o vysílání povětšinou živě přenášených záběrů z různých oblastí Rakouska a Německa (a německy hovořící oblast Itálie). 3sat se věnuje také různým společenským problémům, jako je např. adopce. Pokud máte německy hovořící země rádi, rozhodně by měl být tento program ve vašem hledáčku. Stanice je dostupná také v DVB-T, a to jak v Německu, tak i Rakousku.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11954/H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Arte a Phoenix – kultura i politika

V samostatném odstavci určitě stojí za zmínku ještě uvést dvě stanice, a to Arte a Phoenix. Německy hovořící země jsou vůbec zajímavé tím, že rády vytvářejí kanály v koprodukci. Jde nejen o 3sat, ale právě také prvně zmiňovaný kanál. Arte ale není tvořeno překvapivě s nějakým takto hovořícím státem, ale Francií, resp. France Télévisions. Tato spolupráce se již datuje od roku 1993. Arte se zaměřuje ve svém programu především na kulturní dění v Evropě. Zmiňme i to, že několik jejich pořadů se objevilo také ve vysílání České televize. Pokud se spíše chcete ponořit do problematiky německé politiky, pak je pro vás vhodným kandidátem kanál Phoenix, který kromě ní přináší také dokumentární filmy. V jeho vysílacím schématu se objevují také interview s různými významnými osobnostmi politického života, přenosy z tiskových konferencí nebo jednání německé vlády. Vhodným doplňkem k vysílání je web Phoenix.de, který funguje jako zpravodajský portál s videi.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 10744/H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S

Tematické kanály německé veřejnoprávní televize ZDF

Co se týká německé veřejnoprávní televize ZDF, z jejího bohatého portfolia kanálů stojí za zmínku ještě tři stanice – ZDF Infokanal, ZDF Dokukanal a ZDF Theaterkanal. ke každému z nich bych se vyjádřil jen stručně, protože již podle názvu je jasné, co je jejich náplní. První z nich se zaměřuje na informování z oblasti kultury, hospodářství a vědy. Přináší novinky nejen z Německa, ale v podstatě z celé Evropy. Milovníci kultury si jistě zamilují ZDF Theaterkanal věnovaný divadlu, hudbě a umění. Objevují se zde různé inscenace, dokumentární filmy, portréty osobností, ale také talk show. Dle informací z encyklopedie Wiki je zde možné narazit občas také na archivní tvorbu. Pokud máte rádi přírodu, zajímáte se o vědu a historii nebo vás zkrátka zajímá, co se děje v německé společnosti, pak je pro vás vhodným programem ZDF Dokukanal. Veřejnoprávní ZDF však chce mít z tohoto kanálu program určený pro mládež a rodinu.

Parametry příjmu: Astra 1H (19,2 st. vých.), 11954/H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Tipy C

Tematické kanály německé veřejnoprávní televize ARD

Stejně jako má tři tematické stanice veřejnoprávní ZDF, má je i ARD. Jde o kanály EinsPlus, EinsFestival a EinsExtra. Vezměme to teď např. odzadu. EinsExtra byl vybudován jako konkurence komerčním zpravodajským stanicím N24 a n-tv. Ve svém vysílání rozebírá např. politická a společenská témata a nabízí také diskusní pořady. Co se týká EinsFestivalu, ten byl zaměřen dříve na generaci starší, ale od roku 2005 je orientován na středně staré publikum. V jeho vysílání je možné najít různé filmy a vybrané hudební formáty (rock a klasická hudba). Obsah je téměř výhradně složen z pořadů Das Erste a partnerských stanic. Důležitá je pro stanici především vysoká kvalita (nejen obrazová) vyprodukovaného programu. EinsPlus pak přináší německým domácnostem především právě ono plus, tedy něco navíc. Cílem této stanice je především diváky vzdělat, a to ať už v oblasti vědy, zdravotnictví nebo kulinářství, ale také je přinutit, aby pro sebe něco udělali.

Parametry příjmu: Astra 1KR (19,2 st. vých.), 10744/H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S

Oslovilo vás portfolio kanálu německé veřejnoprávní TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).