Hlavní navigace

Názory k článku Český switch-off? Podle Radiokomunikací opravdu až rok 2012

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2008 18:44

    Jan Popovič
    No Plzeň měl být v prosinci a už to odsouvají na červen?...
    Jsem uprostřed mezi Ústím z Bukovky a Krašovem...Naše město je v členitém terénu a těch 100KW se sem neprotlačí všude a proto čekáme na Krašov...No chtěl si koupit kombo DVB-S+T a odkládám to i s koupí LCD...Aspoň bude na trhu dostatek novinek tj. 5 ms odezva a až 10 000:1 dynamocký kontrast a i ceny se pohnou jak se to děje směrem dolu...No ten digitál ale není kvalitově kvůli kompresi žádná sláva mi přiznávají i prodejci...Je to mázle kostičkovaný hnus jako mizerný převod DVD do MPEG-4 tedy Divx oproti tomu kdo měl kvalitní anaog který nešuměl,neduchařil...Přiznávají to i odborníci,že se spoléhá na to,že si lidé zvyknou na ten kompromis mezi množstvím a jak takž kvalitou...Jsme závyslí i na dopňujícím vykrejvači z Chomutovské Jedlové hory která vysílá na 52 kanále a Jáchymov na 38 a 55 kanále...Jsem zvědav jak to budou řešit?...
  • 15. 3. 2008 2:06

    Steve
    Nebojte, do prázdnin snad už opravdu ten Krašov bude. S tou Jedlovou horou to bude asi o dost později. Uvidíme.
  • 15. 3. 2008 7:57

    Victor
    Posun termínu z listopadu 2011 na červen 2012 zajistí podle Českých Radiokomunikací maximálně plynulý a pohodlný přechod na digitální vysílání.

    Tak, tak. Hlavně nic neuspěchat. Pěkně pooomaloučku v typicky českém loudavém tempu. A pohodlný bude pro koho?
  • 15. 3. 2008 11:05

    bez přezdívky
    Pane Victore,
    ono se to doopravdy nedá uspěchat,protože lidem chybějí "Antény Síto Plzeň".
    A plynulému a pohodlnému přechodu na digitání vysílání překážejí "UFO TALÍŘE".
    Možná že si vzpomenete ještě na "další" příčiny.
  • 15. 3. 2008 17:54

    Jan Popovič
    Ahoj Luboši ano narozdíl od nejmenovaného se tak jako ty snažím získávat informace různě jak se dá,tedy i ty praktické a podělovat se s nima.Nyní k věci DVB-T je koncipován tak aby bylo území vykryto hlavně velkýma krajskýma vysilačema a proto jsou uvedeny ty zmíněné jednotlivé kanály pro každý MUX v každém regionu.Spoléhá se na to,že narozdíl od analogu digitál lépe překoná terénní překážky ale ono se ukázalo,že v praxi je tomu jinak.Bude se při postupném digitálním vysílání z hlaních vysílačů muset v lokalitách kterým se "odřízne" dosavadní vykrejvací síť zjistit jestli se tam ten digitál dostal.Pokud né tak udělají opakovače stejné frekvence tedy kanálu přiděleného pro región.Odpadne tak velké množství i tebou uvedených lokálních frekvencí tedy kanálů dosud analogových.Problém je,že jsou zatím i vykrejvače větších výkonů jakým je Jedlová hora,Klínovec,Ještěd,Domažlický pokus atd. jinde v republice.Zatím to nikdo neřeší,jen říká vypneme analog...Muselo by se zkontaktovat přímo odpovědná místa které mají a budou mít na starost vysílání MUXů tedy firmy jako jsou České radiokomunikace atd. ty jiné soukromé...Zatím má jasno jen Čt,že bude mít vlastní balíček 4 programů na jedné frekvenci tedy kanále-lech dle krajského rozložení.Zatím vysílají provizorně někde i s Novou.Prima a Nova jen buď podává nejasné nebo žádné info.jak bude pokračovat. Ty další kteří chtějí vysílat své tv programy zatím nemají pozemsky na čem.Na satelitu-tech tedy družicích na orbitální dráze je volno pokud zaplatíš,ale musíš dodržovat mezinárodní autorská práva k pořadům,filmům,proto jsou převážně kódovány... Prostě musí se postupně vypínat analog hlavních vysílačů na které jsme dosud zvyklí koukat.Mrzí mne,že nemám jiné info než se i ty pokoušíš získat z internetu atd.Prostě letošní léto bude aspoň co se týče Krašova velký průlom v našem regionu...Jen doufám,že prodejci nezaspí dobu a budou dobře zásobovat nás zákazníky výběrem nové techniky tj. minimálně set top boxem DVB-T případně tv přijímači nové generace.No a občané snad i přes reformy najdou v peněženkách aspoň tu +- 1 tisícovku i více dle výrobku a značky,přidanou ke každé 1 televizi tedy přijímači, pokud nahrávají tak i k videu či hardiskovým záznamníkům které neměly digitální DVB technologii tedy tuner ...S přátelský pozdravem Honza.Pokud se zde objeví urážející diskutér už mu nikdy neodpovím ani jeho oblíbenou hláškou "byla..."
  • 15. 3. 2008 19:53

    bez přezdívky
    Nu a to s temi vysilaci tak jak to popisujete je presne to, co je v konkurencnim prostredi neprijatelne. Nez si alternativni operatori (nebo nekdo jiny - treba pouze vlastnik) nepostavi sve budovy vysilacu, melo by CTU stejne jako v pripade Telekomu(a to lepe nez v jeho pripade) regulovat cenu najmu za umisteni vysilace a jeho napojeni do antenniho systemu pro alternativni operatory. Preci jen CRa vysilace ziskala za hubicku a konkurence je treba.
  • 16. 3. 2008 18:51

    Pevy
    K Vašemu názoru jen tolik. Všechny analogové převaděče určitě pro DVB-T nebude potřeba (bude to cca 1/4 až 1/2). K reálnosti termínů jen tolik - ČRa ještě v podstatě nehnuli ani prstem, ale plné huby proč to nepůjde do tohoto a tohoto termínu, to vědí s pětiletým předstihem. Přiznám se, že jsem zaměstnancem tohoto "nečeského českého podniku", ale za jejich postoj k digitalizaci se fakt stydím.
  • 16. 3. 2008 19:10

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Ale nebudou. K vypnuti analogoveho vysilani prece dojde az po zprovozneni pozemni nahrady v DVB-T. Nekde drive, jinde pozdeji, ale podle TPP nikdo (az na uplne vyjimky) o prijem stavajicich stanic neprijde.
  • 15. 3. 2008 19:31

    bez přezdívky
    Já vidím ještě jeden velký problém.
    A to,když se NOVA a PRIMA nepřihlásí k TPP.
    Když už dostanou České Radiokomunikace a.s. zakázku od ČT na veřejnoprávní MUX,tak něco musejí udělat s nákupem vysílačů DVB-T a anténních systémů.
    Dělat anténní systém jen pro jeden MUX,to je hodně neekonomické.Totéž si myslím i o nákupů výkonných vysílačů DVB-T.
    Vykrývací vysílače,to bude totéž.
    Převaděče,opakovače,zde se dá i použít sít´mobilních operátorů.Zde České Radiokomunikace a.s.mohou být i bez zakázky.
    Pochopitelně,že mnoho analogových převaděčů ztratí smysl po zavedení DVB-T.
    Abych to shrnul.
    České Radiokomunikace a.s. by měly budovat základní i vykrývací sít´DVB-T vysílačů všech čtyř MUXU.
    Na těchto vysílačích je stálá obsluha,záložní systém vysílací jednotky,včetně výkonného záložního zdroje elektrického proudu.
    Záloha je i na anténním systému.
    U převaděčů a opakovačů jsou na tom v současné době lépe mobilní operátoři,kde záložní zdroj elektrického proudu je.
    Pochopitelně,že každý základní a vykrývací MUX muže vybudovat jiný provozovatel,ale nedokáži si představit diváka jak to bude anténně řešit.
    U lokálních převaděčů a opakovačů by měla být též nějaká shoda.
    Uvidíme.
  • 16. 3. 2008 18:59

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Nikoli, provozovat vsechny stavajici analogove prevadece i v DVB-T urcite nebude nutne. Tim, ze lze DVB-T signal prijimat bez ujmy na kvalite i odrazem se prijem ve spouste lokalit vyzadujicich analogove vykryti vyresi. K uspokojivemu prijmu take bude stacit mensi vykon DVB-T nez maji vysilace analogove (pri stejnem vykonu ma DVB-T vyrazne vetsi dosah). Dalsi analogove hlucha mista mohou pokryt pripadne sekundarni vysilace v ramci SFN, coz v analogu neni mozne. Nektere signalove "ultra nedostupne" a malo obydlene lokality se samozrejme jiz pozemne vykryvat nevyplati a tam pak nastoupi doplnkove formy sireni signalu (DVB-S, DVB-C, IPTV), zrejme s nejakou formou dotace z digitalizacniho fondu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).