Hlavní navigace

Český rozhlas omezí vysílání do zahraničí, ČRo 7 – Radio Praha jen na internetu?

16. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Ministerstvo zahraničí výrazně omezí finanční podporu vysílání Českého rozhlasu do zahraničí. Pro stanici ČRo 7 – Radio Praha to znamená, že od ledna 2010 bude muset snížit svůj rozpočet o pětinu a zřejmě ukončí vysílání na jediném krátkovlnném vysílači na území České republiky - v Litomyšli. Podle ministerstva by měl sedmý okruh ČRo – Radio Praha vysílat především přes internet, stejně jako stanice pro mladé Radio Wave.

Skončí vysílač v Litomyšli?

Sedmý okruh Českého rozhlasu, stanice Radio Praha, se bude muset od Nového roku uskrovnit. Ministerstvo zahraničí, které toto vysílání financuje, rozhodlo snížit rozpočet stanice o 20 procent. Přímým důsledkem tohoto rozhodnutí by mělo být ukončení vysílání ČRo 7 – Radia Praha na jediném tuzemském krátkovlnném vysílači v Litomyšli. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, bude tento vysílač v lednu rozebrán a primárním způsobem distribuce programu Radia Praha se má stát internet.

Plánované změny serveru DigiZone.cz nepřímo potvrdil i ředitel stanice Miroslav Krupička. Zpočátku ale nechtěl být příliš konkrétní. Ano, omezení rozpočtu zahraničního vysílání ze strany objednavatele této služby – ministerstva zahraničí – se zakládá na pravdě. V současné době se formuje stanovisko vedení Českého rozhlasu k této věci, má ho projednávat i Rada Českého rozhlasu. Zítra nebo pozítří vám budu moci poskytnout konkrétnější informace, sdělil v úterý Krupička serveru DigiZone.cz.

ČRo 7 Radio Praha - logo velké

Ministerstvo na úsporách trvá

Snížení rozpočtu pro ČRo 7 – Radio Praha, jehož vysílání je plně hrazeno ministerstvem zahraničí, souvisí s celkovými úsporami tohoto resortu v příštím roce. Český rozhlas obdržel dopis od ministerstva zahraničí, v němž je rozpočet zahraničního vysílání na léta 2010 až 2012 snížen o 20 procent s poukazem na to, že stejně je krácen i celkový rozpočet ministerstva. Zároveň doporučuje, aby vysílání bylo převedeno výhradně do internetové podoby, potvrdil v pátek ředitel Radia Praha Miroslav Krupička.

Vedení Českého rozhlasu hodlá podle šéfa ČRo 7 v nejbližší době s ministerstvem jednat a vyjasnit si dočasnost tohoto opatření a možnost jeho zmírnění. Krupička upozorňuje, že vypnutí jediného krátkovlnného vysílače zahraničního vysílání ČRo by mohlo být protizákonné, protože veřejnoprávní rozhlas má ze zákona toto vysílání provozovat právě v pásmu krátkých vln. Strategií ČRo 7 je vysílat na co nejvíce platformách (krátké vlny, internet, podcasting, satelit, přes partnerské stanice ve světě, v ČR na FM – Regina, RFI, atd.), ujistil Krupička.

Miroslav Krupička

Ředitel Českého rozhlasu 7 – Radio Praha Miroslav Krupička (Foto: Český rozhlas)

Rozhlas chce krátké vlny zachovat

Český rozhlas se podle Krupičky rozšiřování služeb na internetu nebrání, ale krátkovlnné vysílání chce v nějaké míře zachovat. Už proto, že desetitisíce posluchačů ho poslouchají právě na této platformě. Budou-li škrty potvrzeny, je jasné, že nejvíc postihnou krátkovlnné vysílání, které je nejdražší. Výrazně by se to dotklo právě dvou krátkovlnných vysílačů Českých Radiokomunikací v Litomyšli, které pohlcují většinu rozpočtu na vysílání. Otázka financí a objemu vysílání je věcí jednání s Radiokomuni­kacemi, vysvětlil Krupička.

Redukce rozpočtu ČRo 7 – Radia Praha, který je plně závislý na financích od ministerstva zahraničí, by se podle ředitele této stanice neměla promítnout do snižování počtu zaměstnanců. Mimo jiné i proto, že s ohledem na pokračující expanzi internetu bude potřeba vyrábět více obsahu, častěji akutalizovat zprávy, apod., sdělil Krupička serveru DigiZone.cz. Pokud se však vedení rozhlasu nepodaří škrty ministerstva zmírnit, nelze vyloučit ani to. Nový generální ředitel Českého rozhlasu Richard Medek totiž i tak počítá v nejbližších třech letech se snižováním celkovým nákladů veřejnoprávního rozhlasu o 10 procent.

Tipy C

Propouštění čeká celý rozhlas

Medek ve čtvrtek rozeslal všem zaměstnancům Českého rozhlasu e-mail, v němž vysvětloval svoje výroky o šetření a propouštění, které padly po jeho zvolení do funkce. Ujistil, že propouštění zhruba 10 procent zaměstnanců (cca 150 lidí) se dotkne především pracovníků, kteří mají odejít do starobního důchodu, a bude rozloženo na celé Medkovo šestileté funkční období. Zároveň zopakoval, že rozhlas by se měl v následujících letech soustředit především na svoje hlavní poslání, kterým je rozhlasové vysílání.

Český rozhlas 7 – Radio Praha vysílá od roku 1936 a kromě krátkovlnných vysílačů v Litomyšli využívá i frekvence několika partnerských rádií v zahraničí. V Praze vysílá v angličtině od pondělí do čtvrtka od 19.05 do 19.20 hod. na frekvenci 92,6 MHz, a francouzsky ve středu od 16.10 do 16.30 hod. a v sobotu od 11.10 do 11.30 hod. na frekvenci 99,3 MHz.

Souhlasíte s vypnutím krátkovlnného vysílání Českého rozhlasu do zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).