Hlavní navigace

Česká televize uvede dvoudílnou Marii Terezii na přelomu roku

4. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ VIDEO – Pod vedením režiséra Roberta Dornhelma vznikl velkofilm o lásce a intrikách na dvoře jedné z nejvýznamnějších žen evropské historie. Životopis ale nečekejte.

První část výpravného koprodukčního snímku uvidí diváci na Nový rok v pondělí 1. ledna od 20:00 hodin na ČT1. Druhý díl uvede stanice hned v úterý 2. ledna 2018.

Není to poprvé, co Česká televize vstoupila do koprodukce s významnými evropskými vysílateli. Historickou trilogii Jan Hus jsme připravili s francouzsko-německým kanálem ARTE. Se slovenskou RTVS se pravidelně věnujeme výrobě seriálů, spolupracovali jsme i na jednom z divácky nejúspěšnějších, Doktoru Martinovi, říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: Jedná se však o první takto rozsáhlou koprodukci. Námět i scénář vzešel od České televize a snímek vznikl pod naším producentským vedením. Partneři z rakouské televize byli nejdříve překvapeni, když jsme je oslovili s nabídkou spolupráce, možná i troufalostí, že zrovna my přicházíme s projektem o ‚jejich císařovně‘. Ale kvalita látky je natolik přesvědčila, že byli od začátku projektu nakloněni. A připojily se k nim i televize Maďarska a Slovenska.

NAPSALI JSME: Natáčení výpravného dvoudílného filmu o Marii Terezii je před dokončením

Seriál o Marii Terezii natočí pro Českou televizi hollywoodský režisér rakouského původu

Snímek se věnuje nejen dění na císařském dvoře, ale i politickému vlivu Marie Terezie, která za své více než čtyřicetileté období vlády, musela válčit o rakouské dědictví. Dvoudílný film však není jejím životopisem. Pokusil jsem se ignorovat historickou přesnost. Nemyslím, že je pravda ukryta v učebnicích. Když jsem natáčel film s domorodými Američany, tvrdili mi, že historie má být předávána pouze ústně, vše ostatní je totiž pouze něčí úhel pohledu. Tento argument používám pokaždé, když se nějaký pedantický historik pokouší o námitky. Pokud se jedná o drama, mohou se skutečnosti trochu upravovat, zdůvodňuje svůj přístup režisér Robert Dornhelm.

UX DAy - tip 2

hrají: Marie-Luise Stockinger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Karl Markovics a další // scénář: Mirka Zlatníková // dramaturgie: Radek Bajgar // koprodukce: Česká televize, RTVS (Vladimír Buriánek), ORF (Klaus Lintschinger), MTVA (Daniel Papp), MR Film (Oliver Auspitz) // producenti: Marcela Mojtová, Jan Novotný // výkonný producent ČT: Jiří Vlach // kreativní producent ČT: Jan Maxa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).