Hlavní navigace

Česká televize ukončí analogové vysílání na Lysé hoře. A co Prima v Ostravě?

26. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Veřejnoprávní televize v pátek oficiálně oznámila, že k 30. dubnu letošního roku ukončí analogové televizní vysílání programu ČT 1 z vysílače Frýdek-Místek - Lysá hora. V případě, že by se tak nestalo, na Ostravsku by nastal závažný problém při přechodu na digitální terestrický signál. Multiplex 2, který zde vysílá na dočasném kanálu 39, bude přecházet na kanál 37 a právě na tom vysílá ČT 1 ze zmiňované Lysé hory. Problém je však ještě jeden. Z ostravských Hošťálkovic má na definitivním kanálu 48 odstartovat multiplex 3. Jenže právě tento kanál "okupuje" na stejném vysílači analogová Prima.

Problém s přechodem na digitální signál na Ostravsku částečně vyřešen

Česká televize definitivně ukončí analogové zemské vysílání ČT1 z vysílače velkého výkonu Frýdek – Lysá hora krátce před půlnocí ze soboty 30. dubna na neděli 1. května. Daný analogový signál Jedničky na 37. kanálu bude označen piktogramem a průběžně se zobrazující textovou lištou od pondělí 4. dubna. Současně s vypnutím analogového vysílače velkého výkonu ČT1 Frýdek – Lysá hora ukončí řádný provoz k 30. dubna i 16 závislých analogových vysílačů ČT1 malého výkonu. Tento krok umožní spuštění digitálního terestrického multiplexu 2 na definitivním kanálu 37. Ten nyní využívá dočasně 39. kanál. Na předčasném vypínání analogu je závislý i dubnový start multiplexu 3 z ostravských Hošťálkovic. Také ten má v noci z 30. dubna na 1. května změnit dočasný vysílací kanál 32 na definitivní kanál 48 na vysílači Hladnov, a zároveň zahájit na stejném kanále vysílání z Hošťálkovic. Jenže na tomto vysílači na kanále 48 vysílá analogově televize Prima.

Jan Potůček: Analogová ČT 1 na Lysé hoře skončí 30. dubna a s ní i 16 převaděčů
Jan Potůček: Ostravsku hrozí „digitální kolaps“: start multiplexů 2 a 3 z Hošťálkovic ohrožen

Skylink blokuje pirátský příjem s kartami Irdeto

Satelitní služba Skylink přistoupila k opatření, které by mělo zabránit tomu, aby byly nové karty se systémem podmíněného přístupu Irdeto sdíleny. Znamená to, že společnosti TradeTec a Towercom, provozovatelé Skylinku, chtějí blokovat funkci neoficiálních firmwarů, kdy jeden přijímač s kartou fungoval jako takzvaný Master a zbylé (Slave) na něj byly prostřednictvím internetu připojeny a „braly“ si data z karty, která v nich fyzicky není. Postupně děláme opatření na potlačení pirátství, potvrdil výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. V souvislosti s tímto krokem se mohou objevit problém, ovšem podle jeho slov pouze na přijímačích, které neprošly u Skylinku úspěšným testováním – takzvanou certifikací. Na diskusních fórech už se objevily některé nesouhlasné reakce, kdy uživatelé hlásili problémy s některými funkcemi, například PIP (obraz v obraze). Bohužel nedokážeme přizpůsobovat naše kroky všem možným přijímačům na našem trhu, uvedl k tomu Glisník.

Lukáš Polák: Skylink zavedl opatření proti pirátům. Nechce, aby sdíleli karty

Velké změny v programovém schématu ČT 1

Výrazné změny ve vysílání chystá od 11. dubna první program České televize. Kavčí hory již potvrdily, že do schématu ČT 1 vrátí Události v regionech, které se od Nového roku přesunuly výhradně na zpravodajskou ČT 24 a snížily tak sledovanost Jedničky ve všednodenních podvečerech. Jenže kromě Událostí v regionech se na ČT 1 objeví i Události v regionech+, dosud vysílané jen na ČT 24 a nedělní brzce ranní Zajímavosti z regionů. Vyplývá to z programových plánů ČT 1, které má server DigiZone.cz k dispozici. Aby byl výčet regionálně odpojovaných zpravodajských relací na ČT 1 úplný, sobotní poledne bude patřit pořadu Z metropole (vysílá pražské studio ČT) a Týdnu v regionech (vysílaných z Brna a Ostravy). Na obrazovku se od 11. dubna vrací dělené Události v regionech, od pondělní do pátku vždy od 18:00 hodin. V pondělí až čtvrtek se následně po nich budou vysílat Černé ovce a Testoviny, sdělil DigiZone.cz zdroj z ČT, který si nepřál být jmenován. Naopak brzké odpolední pásmo pro ženy Sama doma se od 11. dubna zkrátí na 90 minut a ČT 1 do vysílání zařadí diváky vyžadovaný seriál Život na zámku.

ČT 1 - Jižní Morava

Události v regionech se vrátí zpět na ČT 1. (Repro foto: vysílání ČT 24)

Jan Potůček: ČT 1 zkrátí Sama doma, změní podvečerní schéma a vrátí regiony
Jan Potůček: Česká televize si oproti podzimu 2010 polepšila, přesto mění program
Lukáš Polák: Události v regionech se vrací na ČT 1. Česká televize to oficiálně potvrdila

Stručně

Těžko lze po třech měsících od začátku nového roku říct, zdali spuštění nového televizního kanálu, byť v HD rozlišení, se dá považovat za satelitní senzaci roku. Pokud ale vezmeme v úvahu, že britský Channel 4 bude na satelitu nekódovaný a zároveň přinese řadu atraktivních titulů včetně zahraničních filmů a seriálů, mezi kterými nechybí například nejnovější Zoufalé manželky, pak jistě nebudeme daleko od pravdy.

Lukáš Polák: Je start nekódovaného vysílání Channel 4 HD senzací roku na satelitu?

Druhý program Česká televize upraví od 4. dubna své vysílací schéma. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor prý k tomuto kroku přistupuje na základě četných požadavků svých diváků. Základní osa hlavních vysílacích časů zůstává platná: v pondělí historické dokumenty, v úterý celovečerní film týdne, divadelní středy, ve čtvrtek původní české dokumenty, v pátek dokumenty o planetě Zemi, upozornil mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Lukáš Polák: ČT 2 upravuje od dubna vysílací schéma. Vychází prý vstříc divákům

Adrian Sarbu

Ten, který to vše řídí a nenechá si do toho mluvit – Adrian Sarbu. (Foto: CME)

Personální rošáda v nejvyšším vedení televize Nova pokračuje. Výkonný a obchodní ředitel nejsledovanější české televize Jan Řehák, který měl na starosti denní chod Novy a jejích tematických kanálů, oznámil svou (údajnou) rezignaci. Společnost CET 21, jež Novu provozuje, ji přijala ve středu, informovala mluvčí Novy Michaela Fričová.

Jan Potůček: Výkonný a obchodní ředitel televize Nova Jan Řehák rezignoval
Jan Potůček: Za odchodem výkonného šéfa Novy jsou spory se „superšéfem“ Sarbu

Ukončení vysílání zpravodajské televize Z1 přímo souvisí se špatným odhadem jejího majitele ohledně výnosů stanice a nikoli s finanční krizí. V rozhovoru pro deník MF Dnes to ve čtvrtek řekl Patrik Tkáč, jeden z podílníků investiční skupiny J&T, které Z1 patřila. Listu také prozradil, že o zániku Z1 začalo vedení skupiny uvažovat již koncem loňského prosince. Přes Vánoce jsme přemýšleli o tom, co je správné a co ne. A na úrovni vlastníků skupiny se zrodilo rozhodnutí televizi zavřít. Ale velmi nás to bolelo, řekl Tkáč.

Jan Potůček: Zánik televize Z1 byla naše hloupost, říká po dvou měsících její majitel

TA3 - nové studio 2011

Zpravodajský kanál TA3 prošel minulý týden bleskovou rekonstrukcí. Teď je z něj moderní zpravodajská televize. Bude tomu odpovídat i obsah. (Foto: TA3)

Přibližně dvacetiminutovým oslavným dokumentem zahájila v pondělí novou éru svého zpravodajství slovenská televize TA3. Postupně představila divákům nové pořady, studio, znělky, moderátory i další členy svého týmu. TA3 však nepříjemně překvapila některé tamní novináře specializující se na média právě tím, že hned na počátku uvedla, jak se s její inovací mění zpravodajství, místo toho, aby začala tím, co jí má být vlastní.

Lukáš Polák: Slovenská TA3 se změnila na moderní zpravodajský kanál. Podívejte se
Lukáš Polák: TA3 zahájila novou éru sebechválou. Diváky bude zajímat její obsah

BRAND24

Stoprocentním vlastníkem internetové televize Stream.cz se stal provozovatel největšího českého internetového portálu Seznam.cz. Firma dosud vlastnila poloviční podíl ve společnosti Global Inspiration, které Stream.cz patří. Druhou polovinu ovládal zakladatel televize a majitel Bontonlandu Miloš Petana (bývalý generální ředitel televize Prima). Nyní je Stream.cz výhradně majetkem Seznamu, informoval zpravodajský server Novinky.cz, patřící rovněž tomuto portálu.

Jan Potůček: Internetovou televizi Stream.cz zcela ovládnul Seznam, Petana ji prodal

Nejzásadnější událost tohoto týdna byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).