Hlavní navigace

Česká televize to s hybridní televizí myslí vážně. Budou mít diváci zájem?

8. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
HbbTV je pro většinu běžných diváků stále velkou neznámou. Za touto zkratkou se skrývá "hybridní televize". Není se však čeho děsit. Divák určitě do budoucna přivítá možnosti, které mu přinese propojení klasické televize se světem internetu. Velké plány má v této oblasti Česká televize, která chce do televizorů a boxů dostat v podstatě stejné funkce, které mají nyní k dispozici majitelé chytrých mobilních telefonů. Technologii, která umožní například přístup do archivu iVysílání nebo zpravodajství ČT 24, chce veřejnoprávní médium uvést v chod na jaře příštího roku.

Co je hybridní vysílání HbbTV a kdo ho v Evropě nabízí

O hybridním televizním vysílání HbbTV už jste si na DigiZone.cz mohli přečíst v řadě článků, naposledy to bylo po technické stránce toto pondělí, kdy ho pro naše čtenáře rozebral profesor Václav Říčný. Přesto je dobré si vysvětlit, co to vlastně ona zkratka HbbTV znamená, protože řada lidí by nemusela mít jasno, o čem se tu píše. Zjednodušeně řečeno HbbTV rozšiřuje stávající možnost televizního vysílání za pomocí připojení k internetu. Zájemci si mohou například prohlížet teletextové stránky, které ovšem připomínají spíše moderní web, k dispozici mají moderního elektronického programového průvodce (EPG), díky kterému si mohou přehrávat například i ukázky z chystaných pořadů, a v neposlední řadě například i přístup do videoarchivu sledované stanice. Nejdále jsou v této oblasti v sousedním Německu, kde se již HbbTV stala naprostým standardem. Využívají ho jak veřejnoprávní, tak i komerční kanály. Zabydlovat se začíná i ve Francii, kde ho do pozemní sítě adaptovala France Télévisions. Důležitá poznámka – HbbTV je v těchto případech zdarma, nicméně k využívání služby je nutný box s podporou této funkce.

Co nabídne v rámci HbbTV Česká televize

Proč chce Česká televize zatím jako jediné médium v naší republice adaptovat HbbTV? Podle výkonné ředitelky sekce Nová média Pavlíny Kvapilové bude ČT silná pouze tehdy, podaří-li se jí zkombinovat svět klasického vysílání a internetu, a právě to HbbTV umožňuje. Česká televize bude do svého vysílání hybridní technologii implementovat postupně. Služby budou nabíhat v průběhu příštího roku a jako první se mají diváci dočkat takzvaného HD teletextu. Právě ten je již zmiňovanou moderní podobou stávajícího teletextu připomínající spíše internet. Jak bude vypadat v podání ČT, ukázaly Kavčí hory 30. listopadu, když novinářům jejich zástupci líčili, co nás po ukončení analogového pozemního vysílání čeká. Výhodou HD teletextu bude podle Kvapilové fakt, že k jeho příjmu zatím nebude nutné širokopásmové připojení k internetu. Postačí klasický televizní signál. V dalších fázích zavádění HbbTV by měl být dostupný například zpravodajský servis ČT 24, hlasování do interaktivního pořadu Hyde Park nebo archiv pořadů iVysílání. Zjednodušeně se dá říci, že v této službě budou dostupné veškeré prvky, kterými oplývají současné aplikace ČT pro chytré mobily a pochopitelně i něco navíc.

HbbTV - Česká televize

Nějak takhle by měl vypadat HD teletext České televize v rámci HbbTV (Zdroj: Česká televize)

Co je to hybridní televize HbbTV a jak tato platforma funguje?

Platforma HbbTV logo 100
HbbTV (Hybrid Broadcast Broadbad TV) je pojem, zmiňovaný v poslední době ve většině odborných časopisů a internetových portálů zaměřených na digitální televizi. Je to však problematika natolik aktuální a zajímavá, že se o ní pokusím přinést o něco více informací. Přiznávám, že jsem staromilec, který není nikterak nadšen snahou kombinovat televizor s neúplným a navíc poměrně obtížně ovladatelným počítačem. Protože však už i Česká televize oznámila, že vyvíjí vlastní HbbTV, je třeba této novince věnovat pozornost.

Počítejte s HbbTV, vyzvala diváky, výrobce i operátory ČT

Pavlína Kvapilová přiznala, že tisková konference pořádaná 30. listopadu byla v podstatě i jakýmsi vzkazem všem, že Česká televize to s hybridním televizním vysílání HbbTV myslí opravdu vážně. Běžní diváci by se ale neměli její implementace v žádném případě obávat. HbbTV je dost odstrašující příklad pro ty, kteří nevědí, o co jde, přiznala Kvapilová a dodala, že pro neodborníky je připravená kampaň, která by jim v jednoduché formě měla vysvětlit, jak tato technologie bude vypadat. Podrobnosti o ní zatím nechtěla prozrazovat, ale diváci se jí dočkají v příštím roce. První fázi – HD teletext – chce nabídnout Česká televize na jaře. Při této příležitosti ještě uspořádají Kavčí hory pravděpodobně v prvním kvartálu roku 2012 tiskovou konferenci, na které zveřejní podrobnosti. Diváci by se rozhodně neměli zkratky HbbTV bát. Je to něco, co jim do budoucna bude jistě dobře sloužit. Co se týká výrobců televizních přijímačů, ti už jsou mnohdy na hybridní vysílání připraveni. Od výrobců máme informaci, že leckdy jsou jejich přijímače pro HbbTV připraveny, ale tato funkce je prozatím pro náš trh zablokovaná, řekla DigiZone.cz Kvapilová. Často tak bude stačit například pouze aktualizovat firmware v boxu, případně televizoru.

Pavlína Kvapilová 500

Hybridní televize (HbbTV) je dost odstrašující příklad pro ty, kteří nevědí, o co jde, přiznala výkonná ředitelka Nových médií Pavlína Kvapilová (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

HbbTV bude primárně dostupná na satelitu

Primární distribuci pro hybridní televizní vysílání HbbTV bude zajišťovat satelit, a to konkrétně pozice 23,5 stupně východně, kde se Česká televize sama stará o svůj signál. V rámci kódovaného (avšak neplaceného) vysílání tu poskytuje divákům jak programy ve standardním, tak i vysokém rozlišení – ČT 1 až ČT 4 a kanál ČT HD. Technický ředitel Rudolf Pop však přiznal, že HbbTV by měla být dostupná pouze u programů ve standardním rozlišení. Na tuto technologii se tak mohou těšit stoprocentně zákazníci služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize, případně ti, kteří z této pozice přijímají volně šířené stanice. HbbTV se totiž v tuto chvíli testuje na zpravodajské ČT 24, která není zakódovaná. Co se týká dalších operátorů, u nich budou jednání obtížnější. Na satelitní pozici 1 stupeň západně působí dva – Digi TV a freeSAT by UPC Direct. Jenže… U prvního z nich se s touto technologií počítat prozatím (?) vůbec nedá, nebyl schopen do konce roku poskytnout ani dlouho slibované kanály v HD kvalitě, a u druhého je sídlo vedení v Lucembursku. Určitá naděje však u něj panuje. V případě, že by společnost UPC DTH například používala stejné boxy jak CS Link a Skylink, které budou technologií disponovat, bude záležet pouze na dobré vůli operátora. Přidání příznaku HbbTV by pak jistě nebyl pro freeSAT žádný problém.

BRAND24

Skylink a CS Link - paraboly

K HbbTV by měli mít bez problémů přístup zákazníci služeb CS Link a Skylink. Budou ale pochopitelně potřebovat box, který dokáže tento standard zpracovat. (Fotomontáž: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

U operátorů bude záležet na technické připravenosti

Co se týká kabelových a IPTV operátorů, u nich bude pochopitelně záležet na technické připravenosti. Dá se počítat s tím, že technologii budou určitě chtít zprostředkovat firmy, které již nabízejí služby videa na vyžádání (video-on-demand). Do budoucna by to mělo být možné například i u kabelovky od UPC. Ta prostřednictvím mateřské firmy Liberty Global slibovala, že představí přijímač s revolučními funkcemi, v České republice a na Slovensku je ale zatím ticho po pěšině. V úvahu připadá i možnost šíření HbbTV prostřednictvím digitální pozemní sítě. Před Českou televizí teď ale leží poměrně podstatný problém – chce spustit svůj dětský a vzdělávací kanál ČT 3. V případě, že se to podaří, myšlenka HbbTV v DVB-T padla. Už tak by byl datový tok veřejnoprávního multiplexu zatížen pěti stanicemi a přidání doplňkových služeb by nepřipadalo v úvahu, byť by si v praxi příliš z datového toku neukrojily. Pokud by ale nakonec Trojka neodstartovala, pak je poměrně reálně, že se na Kavčích horách budou snažit hybridní televizní vysílání do pozemní sítě dostat.

Vítate iniciativu České televize v oblasti zavádění HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).