Hlavní navigace

Česká televize pracuje na sportovním kanálu

4. 10. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dalším digitálním programem České televize může být tematický kanál ČT 4 Sport. Není žádným tajemstvím, že nejpozději v únoru 2006 chtějí Kavčí hory spustit minimálně jeden nový, v pořadí už čtvrtý televizní okruh. Doposud se v této souvislosti hovořilo o vzdělávacím a dokumentárním kanálu ČT 4, televize si však pod tímto názvem registrovala logo sportovního programu. Ten by měl podle neoficiálních informací pokrýt už zimní olympijské hry 2006 v Turíně.

ČT Sport plánovalo už Balvínovo vedení

O sportovním kanálu jsem psal už ve svém kandidátském projektu na šéfredaktora sportovní redakce ČT. Současné vedení je náchylné k tomu, aby vznikl. Vysíláme už tolik sportovních přenosů, že v té televizi v podstatě překážíme. Kdy ale takový speciální kanál vznikne a za jakých podmínek, to ještě nevíme, říká šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. Logo a název ČT 4 Sport, které si jeho redakce nechala v září jménem České televize registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví, jsou podle Černého pojistkou proti konkurenci. Graficky logo připomíná zpravodajský kanál ČT 24 a využívá i stejné fonty.

Mapa pokrytí

Mapy pokrytí

Chcete vědět, jestli se nacházíte v dosahu vysílací sítě, která by mohla přenášet sportovní program České televize? Veřejnoprávní kanály budou součástí multiplexu A provozovaného Českými radiokomunikacemi. Kde všude ho lze naladit, vám prozradí mapy digitálního pokrytí jednotlivých sítí.

Myšlenka zřídit speciální sportovní kanál České televize skutečně není nová, počítal s ní už bývalý generální ředitel ČT Jiří Balvín. Už za jeho vedení existoval plán, že jakmile televize přejde na pozemní digitální vysílání (původně se očekávalo, že ČT začne vysílat v DVB-T už v září 2003), spustí kromě zpravodajského a dokumentárního kanálu také sportovní program. Také si registrovala jeho název ČT Sport a najala externího poradce, který měl společně s Otakarem Černým vypracovat podrobný projekt. Po Balvínově odvolání a volbě současného ředitele Jiřího Janečka se veškeré plány upnuly ke zpravodajskému kanálu ČT 24.

Sportovní přenosy z ČT 2 nezmizí

Česká televize by mohla sportovní kanál spustit prakticky okamžitě, podle Otakara Černého totiž vlastní tolik vysílacích práv, že je nemůže na jednom programu využít. I kdyby ale sportovní kanál vznikl, nemůžeme třeba s olympijskými přenosy odejít z ČT 2 jinam. V případě ZOH 2006 by tedy sportovní kanál vysílal něco navíc. Olympijské hry nabízejí několik sad programů, pět nebo šest. My si vždycky vybereme jeden a z dalšího tam dáváme jenom fragmenty. Kdyby existoval sportovní kanál, dali bychom základní set na ČT 2 a doplňkový na ČT 4 Sport, protože je máme zaplaceny všechny, vysvětluje Černý.

Odejít s olympijskými přenosy nebo světovým fotbalovým šampionátem na speciální digitální kanál České televizi zakazuje vyhláška Ministerstva kultury, která určuje sportovní akce mimořádného významu. Ty mají být přístupné všem divákům na neplacených, volně vysílajících kanálech. Protože pozemní digitální vysílání do roku 2007 nepokryje více než 75 procent domácností, a nelze předvídat, kolik z nich si skutečně pořídí digitální přijímač nebo set-top-box, není možné do té doby převést důležité sportovní přenosy z programu ČT 2 na speciální sportovní kanál. To by se týkalo jen menších sportů. Časem, až se rozšíří digitální vysílání, samozřejmě budeme moci odejít z ČT 2 úplně. Ale to musí být velmi pozvolné, abychom diváka neošidili, říká Otakar Černý.

Co nabídne program ČT 4 Sport?

Čím by tedy veřejnoprávní televize zaplnila takový monotematický kanál? Otakar Černý mluví o archivních pořadech ČT, paralelních přenosech z fotbalové Ligy mistrů či Mistrovství světa ve fotbale. Atraktivnější zápasy by běžely na ČT 2, sportovní kanál by souběžně vysílal přenos z jiného, méně důležitého utkání (bez účasti české reprezentace). Kromě toho by takový speciální kanál dal větší prostor menšinovým sportům, třeba volejbalu, házené, florbalu či futsalu. Sondujeme teď jisté sporty a jisté smlouvy, měli bychom zájem třeba o motorismus, ale to nesouvisí se sportovním kanálem. Motoristické sporty bychom chtěli hrát v nedělním Studiu Sport, protože se nám velmi líbila Velká cena Brna. Máme signál, že i majitel vysílacích práv by byl ochoten je prodat veřejnoprávní televizi, prozradil Otakar Černý.

Pokud se skutečně podaří spustit vysílání sportovního kanálu ČT, Černý by na něm rád viděl třeba i ragby, pozemní hokej a golf: To je jediný sport, který jsme zatím v ČT nedávali. V posledních třech letech jsme dostali na obrazovku spoustu neviditelných sportů, třeba šachy, ale golf ne, protože ten se hraje devět hodin. Takže s tím bychom mohli přijít na sportovním kanálu. Naopak smůlu by měli příznivci domácí Gambrinus ligy, kterou nyní přenáší komerční televize Nova a Prima. Česká televize o ni podle Otakara Černého nemá zájem, protože není příliš kvalitní a korupční aféra tuto soutěž dlouhodobě poškodila: Jestliže v ní dále pokračují lidé, kteří se v ní namočili, a pendlují po různých postech, veřejnoprávní televize nemůže takový produkt hrát. Nám stačí Liga mistrů a Mistrovství světa a Evropy.

Projekt brzdí zastaralá technika

Naopak větší prostor by mohla dostat hokejová extraliga, u které by nastal podobný efekt jako třeba u Mistrovství světa ve fotbale: atraktivnější zápasy by běžely na ČT 2, méně atraktivní na ČT 4 Sport. Česká televize má práva na vysílání všech extraligových zápasů a nevypadá to, že by ji chtěl někdo přeplatit. Zkoušela to Prima, ale velice brzy od toho ustoupila, říká Černý. Jestliže s programovou náplní by ČT 4 Sport neměl problém, určité zádrhely se dají očekávat kvůli technice a malému počtu interních zaměstnanců sportovní redakce. Techniky máme nedostatek a ta, kterou máme, zastará. V tom by byl asi největší problém. Navíc teď musíme finančně a technicky dotáhnout ČT 24 a teprve potom začneme mluvit o dalších kanálech, říká Černý. V redakci nyní pracuje 17 interních redaktorů, kteří musí denně zaplnit vysílání ČT 2, ale také sportovní zprávy na ČT 24.

Televizi by mohlo pomoci zvýšení koncesionářských poplatků, ke kterému došlo 1. října. Na něm také závisel další rozvoj projektu digitálního vysílání ČT. Speciální komise, kterou vede Pavel Hanuš, v polovině srpna předložila vedení televize návrh dvou nových kanálů, o nichž vrchní ředitel ČT František Lambert prohlásil, že mohou zahájit vysílání už v lednu 2006. Jejich zaměření ale nespecifikoval. Generální ředitel ČT Jiří Janeček opakovaně hovořil o vzdělávacím a dokumentárním kanálu ČT 4, a na přímou otázku BBC, zda televize chystá na příští rok speciální sportovní program, v polovině července odpověděl, že o sportovním kanálu televize nikdy nemluvila.

Jak se tedy věci mají? Jednání s vedením probíhají na té bázi, že říkáme, že už v té televizi překážíme a ať nás nechají udělat vlastní kanál, že budou mít pokoj, tvrdí Otakar Černý. Informace, že nový kanál vyjede k 10. únoru 2006, kdy začínají ZOH 2006 v Turíně, jsou podle šéfredaktora sportu předčasné. Bylo by to báječné, kdyby to tak vyšlo, ale já o tom nevím.

Záleží i na prostoru v multiplexu

Termín spuštění programu ČT 4 Sport může ovlivnit i způsob, jakým bude obsazena digitální vysílací síť A provozovaná Českými radiokomunikacemi. Česká televize minulý týden vydala společné memorandum s televizí Nova, ve kterém deklarovala zájem o šíření programů obou televizí v jediném multiplexu – právě v síti A. Zatímco ČT ale pro vysílání v této síti získala povolení od Českého telekomunikačního úřadu, Nova pro ně zatím nemá souhlas od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Multiplex, který do roku 2007 pokryje signálem 75 procent českých domácností, bude šířit minimálně pět televizních kanálů. Nelze ale vyloučit, že jich bude více.

Digitální svět

Společné memorandum ČT a TV Nova

Česká televize a televize Nova vydaly 29. září společné memorandum, ve kterém deklarují ochotu podělit se po přechodné období do roku 2007 o prostor v digitální vysílací síti Českých radiokomunikací. Podrobnosti také v článku Digitální síť Českých radiokomunikací obsadí ČT a Nova.

Otázka tedy nezní ani tak, zda Kavčí hory mají dostatek peněz na spuštění sportovního kanálu, jako spíš který z chystaných tematických programů dostane začátkem příštího roku přednost. Pokud by totiž v multiplexu A vysílala i Nova, společně s programy ČT 1, ČT 2 a ČT 24 se do něj vejde zřejmě už jen jediný televizní kanál. Generální ředitel ČT Jiří Janeček přitom spíše upřednostňuje vzdělávací a dokumentární kanál, zatímco z hlediska masového diváka je atraktivnější spíše sportovní program. Spuštění takového kanálu by také bylo levnější, protože televize už má nakoupená patřičná vysílací práva a může využít bohatý archiv sportovních medailonů a dalších pořadů, zatímco pro vzdělávací a dokumentární kanál by musela vyrábět a nakupovat nové pořady.

BRAND24

Veřejnoprávní televize mívají sportovní kanály

S přechodem na pozemní digitální vysílání v Evropě vzniká celá řada monotematických sportovních kanálů. Většinu takových volně vysílajících programů provozují právě veřejnoprávní televize. Například řecká televize ERT zprovoznila během loňských olympijských her v Athénách několik specializovaných satelitních programů, stejně se zachovaly také německé ARD a ZDF či britská BBC. Podobný projekt chystá během ZOH 2006 v Turíně také italská veřejnoprávní televize RAI. Nebude však vysílat kódovaně přes satelit, ale dočasně rozšíří počet bezplatných nekódovaných kanálů v pozemních digitálních sítích.

Stálý sportovní kanál chce v první polovině příštího roku spustit polská veřejnoprávní televize TVP (vedle kulturního, parlamentního, zábavného, vzdělávacího a dětského programu). Česká televize podle Otakara Černého věnuje sportu daleko nejvíce prostoru ze všech veřejnoprávních stanic v Evropě, proto by byl vznik samostatného sportovního kanálu na místě: Dáváme vyloženě lokální záležitosti a pak třeba Ligu mistrů. Proto si myslím, že by sportovní kanál hodně vyřešil. Troufnu si říct, že nálada vytvořit ho tu existuje. Stihne to Česká televize dříve, než trh obsadí projekty soukromých broadcasterů?

Jaký další program ČT byste uvítali nejdříve?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).