Hlavní navigace

Česká televize nadržovala Clintonové, veřejnoprávní média vítají novelu DPH a aktuální stav HbbTV v Česku

21. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: archiv
TÝDENNÍ REVIZE – Týden poznamenala doznívající aféra ohledně Americké volební noci a stanovisek RRTV. Jedno se týkalo České televize, druhé Primy.

RRTV: ČT ve volebním zpravodajství nadržovala Clintonové

Zpravodajství České televize nadržovalo ve svém volebním zpravodajství Hillary Clintonové. Tak pravila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Oficiální stanovisko ČT ani Rady ČT neznáme. Radě velké ovšem odpověděli nadivoko sami rozhořčení redaktoři, kteří obviňují správní orgán z diletantismu a chtějí, aby jim Rada vysvětlila metodiku své analýzy. Kdyby redakce zpravodajství komunikovala lépe s „velkými Kavkami“, mohla se informovat u právničky ČT, která samozřejmě metodiku analýzy zná, neboť je součástí odůvodnění doručeného usnesení Rady.

Upřímně řečeno, zpravodajství bylo proclintonovské. I komentáře byly většinově proclintonovské. Na to není třeba metodiky, to bylo možno zříti pouhým okem a slyšet pouhým uchem. I kdybyste měli jen jedno. Pravdou také je, že RRTV je správní orgán a rozhoduje na základě analýz vlastních analytiků, kteří jsou státní úředníci. Každé usnesení musí být poměrně detailně odůvodněno, neboť vůči naprosté většině se média odvolávají, a tak končí nakonec všechna u Nejvyššího správního soudu. Neodůvodněné rozhodnutí by bylo soudem jako nepřezkoumatelné zrušeno.

Irena Ryšánková: Americká volební noc? Česká televize zkrátka nebyla připravena na Trumpovo vítězství


Autor: NYdailynews.com

Podle deníku New York Daily News považuje Donald Trump srovnání s P. T. Barnumem za lichotivé.

ČRa a stav HbbTV v Česku

Kulatý stůl věnovaný třem letům technologie HbbTV na českém trhu zorganizovaly České Radiokomunikace. Ty v loňském roce expandovaly se svými OTT službami do zahraničí, platforma Viaplay byla představena v pobaltských státech Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Hybridní aplikace se dále šířily i v zemské síti Českých Radiokomunikací a dnes ho využívá už většina stanic vysílajících v multiplexech Českých Radiokomunikací.

Podle Jiřího Lichého, manažera Českých Radiokomunikací odpovědného za oblast HbbTV, také roste zájem vysílatelů, kteří si prostřednictvím HbbTV manageru ČRa mohou vytvořit vlastní hybridní portál. HbbTV manager je koncipován jako služba pro broadcastery, jejich programové pracovníky nebo traffic manažery, kterým umožňuje správu reklamních i self promo kampaní, stejně jako integraci reklamních systémů třetích stran v prostředí maximálně podobnému tomu internetovému. Využívá stejné metody a metriky jako online reklama, vysvětluje Lichý. Kompletní příprava kampaní pak probíhá na počítačích klientů. Manager následně vyhodnotí efektivitu kampaně a dodá potřebné statistiky interakce a zobrazení, které slouží jako podklad pro následnou fakturaci.

Jan Brychta: České Radiokomunikace zhodnotily první tři roky hybridní televize

HbbTV Manager Českých radiokomunikací je cílen na obsluhu zákazníkem.
Autor: Karel Choc

HbbTV Manager Českých Radiokomunikací je cílen na obsluhu zákazníkem.

Novela DPH je pro ČT a ČRo zásadní

Úprava zákona o dani z přidané hodnoty, kterou přijala Poslanecká sněmovna, otevírá podle obou veřejnoprávních médií možnosti pro „zásadní rozvoj televizního i rozhlasového vysílání“.

Podle analýz České televize a Českého rozhlasu také odpovídá unijnímu právu, které nárok na odpočet DPH veřejnoprávních vysílatelů neupravuje a ponechává jej naopak v pravomoci členských států. Konkrétní řešení se tak v jednotlivých zemích EU liší a existují i státy (BBC ve Velké Británii a RAI v Itálii), v nichž mají veřejnoprávní média nárok na úplný odpočet DPH.

Bohumil Herwig: ČT a ČRo vítají rozhodnutí o novele DPH. Prostředky použijí i pro DVB-T2 a DAB

Stručně

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém prvním letošním zasedání rozhodla o tom, že naši společnost upozorní na údajné porušení zákona, které mělo spočívat v prolínání zpravodajského obsahu a hodnotících komentářů moderátorů ve čtyřech reportážích týkajících se skupiny migrantů z Iráku. FTV Prima považuje předmětné upozornění na údajné porušení zákona za nezákonné, neboť je přesvědčena, že svými pravdivými reportážemi nenaplnila skutkovou podstatu žádného správního deliktu, říká se v zaslané tiskové zprávě.

Bohumil Herwig: FTV Prima vyzvala RRTV k odstranění ovzduší autocenzury


RRTV

Česká televize udržela při rekordním diváckém zájmu v minulém roce hodnoty spokojenosti na úrovni 8,3 bodů z deseti. Meziročně stouplo hodnocení pořadů České televize z hlediska míry zaujetí (meziroční nárůst ze 67 na 69 %) i originality (z 63 na 66 %).

Jan Brychta: České televizi loni rostlo hodnocení v kvalitativních parametrech


Autor: Česká televize

Nvidia Shield TV představuje streamovací a herní platformu postavenou kolem Nvidia Tegra X1 a operačního systému Android 7. Ke koupi u nás je, resp. bude ve dvou verzích. Jednak jako Shield TV za 5999 Kč a od 30. ledna 2017 i jako Shield Pro (8999 Kč), který má navíc i disk o kapacitě 500 GB a dálkový ovladač s konektorem pro připojení náhlavní soupravy.

Bohumil Herwig: Nejnovější Nvidia Shield TV je už ke koupi

K 31. prosinci 2016 bylo ve zkušebním provozu 1719 základnových stanic pro 4G/LTE (v listopadu 1828), v trvalém provozu pak 11 132 stanic (v listopadu 10 797). Za celý rok 2016 bylo 4G/LTE příčinou rušení DVB-T v 59,2 % uzavřených hlášení.

Bohumil Herwig: ČTÚ, prosinec 2016: počet hlášení poklesl, prokázané rušení DVB-T je ale nad listopadovou úrovní

Podrobně si představíme set-top boxy dvou IPTV služeb. Nejprve nejnovější přírůstek na českém trhu, první 4K set-top box v České republice od Lepší.TV, poté se zaměříme na SledováníTV. Box Lepší TV podporuje 4K UHD rozlišení, používá kodek H.265, HDMI 2.0a a Android 6.0.1. Set-top box SledováníTV má podporu rozlišení až 1080p, kodeku H.264, HDMI 1.4a a Android 4.2.

Petr Faistauer: Srovnání set-top boxů pro IPTV služby Lepší.TV a SledováníTV v plné firemní specifikaci

BRAND24

Skupina AMC Networks chce fanouškům v České republice a na Slovensku i nadále umožnit sledovat duely mezi nejlepšími evropskými týmy. Proto smlouvu s Mezinárodní federací ledního hokeje (IIHF), která letos končí, prodloužila o další tři roky. Celkem kanály Sport1 a Sport2 v letošní sezoně živě odvysílají 58 utkání.

Bohumil Herwig: Hokejová Liga mistrů i nadále na stanicích Sport1 a Sport2


Autor: archiv

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).